Vård av krysantemumuppfödning och andra idéer

Färgglada bukett krysantemum hus

de Krysantemum Liksom rosor har de varit bland de mest populära blommorna i århundraden. Tendenserna här ändras bara beroende på biologisk mångfald och tekniker för att höja. Varje år säkerställer uppfödarna en ny variation av former och färger för de vackra krysantemum och teknologerna erbjuder allt mer framgångsrika metoder för odling av snittblommor. I trädgårdarna är sängar traditionellt planterade med vackra krysantemum, som är en färgglad höstglädje när alla andra blommor vissnar. Krysantembuskarna, som erbjuds av blomsterleverantörer, i trädgårdscenter och blomsterbutiker, blir alltmer populära och efterfrågade. Många frågar sig hur det fungerar, om du kan göra det själv och om ett speciellt förfarande är nödvändigt för detta.

Allt beror på sorten och vården av krysantemum

stora små krysantemum-gula långa blommor

Tack vare många års uppfödning är biologiska mångfalden för dessa vackra blommor särskilt stor och Vård av krysantemum särskilt viktigt. De olika sorterna kan delas in i grupper efter olika egenskaper. Av denna anledning finns det också olika klassificeringar. Sorten som höjs för att fungera som snittblommor är olämplig som en buske. För detta är det nödvändigt att använda de sorter som är avsedda för blomkrukor, vars stjälkar har många grenar och är tätt löviga.

Ta hand om krysantemum och forma en buske

Växter-buske-insats-krysantemum

Det enklaste sättet att få rätt sort är att köpa en förformad krysantembuske från blomsterbutiken eller växthuset där de odlas. Krysantemumvård innebär att man använder en moderväxt för att odla vackra nya. Som du vet kan de vackra krysantemerna förökas med frön eller vegetativ förökning och vanligtvis genom sticklingar. Frömetoden används endast i avel för att skapa nya sorter. Förökning med sticklingar är det bästa sättet att hålla kvaliteten på den valda sorten intakt.

En kunglig gäst från Fjärran Östern

Flickor China Chrysanthemum Field Breeding

Idag vet knappt någon var de vackra krysantemumerna faktiskt kommer ifrån. Information om när människor började odla denna blomma i sina trädgårdar har gått förlorad genom århundradena. Det finns bara olika legender och traditioner om deras ursprung. ”En kejsare bodde en gång i det som nu är Kina. Som det ofta berättas i folksagor var han grym och girig. Han fick veta att en blomma med evig livskraft växer på en ö i havet. Dess underbara kraft kan bara avslöjas om den väljs av en ärlig person. Men kejsaren visste att han inte var en sådan person, och han visste också att det inte finns någon ärlig person i hans slott. Så han skickade en grupp unga oskulder och flickor. Ingen kom dock tillbaka. De stannade alla på ön och grundade sitt nya hem i Japan. “

Hironishi krysantemum

Historia- Japan Eastern Culture Flag

En sådan händelse är knappast hörnstenen i kulten kring de vackra krysantemum i östländerna. Och ändå är den 16-petallade Hironishi-krysantemum avbildad på Japans riksvapen. I Japan är en av de mest populära nationella helgdagarna krysantemum den 9 september. Och kineserna beundrar denna blomma lika mycket. Årets nionde månad är uppkallad efter henne och den nionde dagen i denna månad är en helgdag. Det var inte förrän i slutet av 1400 -talet som de vackra krysantemum kom till Europa i några olika färger. Färgerna var rosa, vit, lila och grädde, men den mest imponerande var förmodligen den gula krysantemum. När man försöker översätta ordet “krysantemum” används de två grekiska orden “chrysos”, som betyder guld och “anthemon” – blomma..

Kraven från vackra krysantemum på miljön

brun-gul-krysantemum trädgårdsbäddar

Att ta hand om krysantemum konditioneras av lös jord som är rik på näringsämnen. Innan du planterar bör jorden bearbetas väl och gödslas med organiskt gödningsmedel. Detta är viktiga förutsättningar för att blomman ska utvecklas normalt i trädgården. Om du vill odla dem i blomkrukan som krukväxt behöver du en blandning av trädgårdsjord och organiskt gödselmedel. Du får inte kalkjord och sur jord är också skadligt för dig. Det är bäst att förse de vackra krysantemum med en neutral jord med ett pH på 6,5 till 7,5.

Ljus och värme på vintern

Hus-trädgård stig-krysantemum sängar-vård tips

Även om de vackra krysantemum inte är värmeälskande blommor är de fortfarande känsliga för låga temperaturer. De kan bäst övervintra vid temperaturer mellan 4 och 6 grader. De kan bara bilda blommor när temperaturen är 10 till 35 grader. Ljus är också av stor betydelse för korrekt utveckling av de vackra krysantemum. Hon älskar den korta dagen och utvecklas bäst med en dagslängd på 12 timmar.

 Blomningstid på beställning

Trädgårdssommar krysantemum färgglada

Du kan njuta av de vackra blommorna hos de vackra krysantemum under varje säsong. Detta kräver ett växthus där nödvändig temperatur och luftfuktighet kan tillhandahållas även på vintern. Den viktigaste rollen spelar dock ljuset. Två veckor efter att plantorna planterats på en permanent plats i växthuset mörkas det med hjälp av speciellt linne, vilket resulterar i en kort dag på 12 timmar. Exakt 10 veckor senare, eller högst en halv dag tidigare eller senare, är blommorna redo att klippas. På detta sätt produceras blommor för varje dag i Holland. Det finns mer för arbetsdagarna och mindre för semestern.

Formningsteknik

Planterings-tips-idé-teknik-krysantemum-buske

Tekniken att forma de vackra krysantemum till en krysantemumbuske börjar med att skärningen behöver få rötter. Flera sticklingar används vanligtvis för detta. De tas från moderplantan tidigt på morgonen när det fortfarande är svalt. Dessutom borde anläggningen ha blivit rikligt vattnad i förväg. Sticklingarna tas med hjälp av en vass sax eller en vass kniv. Under inga omständigheter ska du ta bort dem med fingrarna, eftersom detta kommer att krossa den del av växtvävnaden som senare kommer att slå rot. Flera sticklingar tas från en moderväxt. Men du bör se till att du behåller sin buskiga form.

Marknadsför roten

Skötseltips - sätt in krysantemstammar

Du kan också använda rotande promotorer så att sticklingar av de vackra krysantemum får rötter snabbare och lättare. De aktiva komponenterna i ett sådant medel är kemikalier som stimulerar bildandet av rötter. I de flesta fall, om alla villkor är uppfyllda, kommer sticklingarna att slå rot utan hans hjälp, men processen är långsammare och inte lika säker. Endast den nedre änden (1 till 2 mm) av skärningen är nedsänkt i detta tillväxtstimulerande medel. Eftersom flera sticklingar är utformade för att slå rot, är det bäst om du planterar dem i växande behållare. Dessa bör fyllas med lämplig jord bestående av torv och sand eller perlit. För att plantera sticklingar av de vackra krysantemum, gör en liten öppning i jorden med en pinne eller pinne. Om jorden är något fuktig kommer ingen jord att falla tillbaka i hålet och du kan sätta in skäret utan problem. Använd sedan sökarna för att fylla hålet med jord utan att pressa in dem hårt. Den måste hålla sig tillräckligt lös.

Plast istället för keramisk kruka

Bukett-vackra-krysantemum-gult-guld

Om du inte har speciella odlingsbehållare för att rota sticklingarna för korrekt vård av krysantemum, räcker det också med små plastkrukor. Se dock till att de har dräneringshål i botten så att inte överflödigt vatten samlas. Efter 20 till 25 dagar har sticklingarna vackra krysantemum slår redan rot och tas ut ur de växande behållarna. Detta kan göras mycket enkelt genom att försiktigt trycka i botten underifrån. Man planterar sticklingarna i enskilda, små blomkrukor. Du behöver inte ta bort jorden runt rötterna. Tvärtom. Det säkerställer till och med att sticklingarna transplanteras framgångsrikt. Marken i den nya krukan ska också komprimeras lite. De vackra krysantemumens sticklingar kommer snart att bilda nya och många rötter i den nya blomkrukan.

Beskär växterna

Hällkrukor-plast-krysantemum-gödningsmedel

Så att de vackra krysantemum får en buskig form måste deras spetsar trimmas regelbundet. Detta gör att växten växer åt alla håll. Det finns en viktig regel här: 15 juni är den sista dagen för att beskära krysantemum som en krukväxt. Trimningen i sig görs också med en skarp sax eller med fingrarna.

Tillväxtprocess

Tillväxt-rätt-temperatur-drag-krysantemum

Processen med rotbildning tar cirka 20 dagar. Det är viktigt att en konstant temperatur på högst 18 grader och en hög luft- och jordfuktighet på 80% säkerställs. För att bibehålla fukten är det nödvändigt att de vackra krysantemumen först sprutas med vatten varje dag. Med tiden bör sprutningen bli mindre och så snart de första rötterna bildas bör du sluta helt och till och med skapa en kort torrperiod.

Gödsel och utveckling 

Trädgårdstält-vackra-former-röd-rosa-krysantemum

Det är bäst att befrukta de repotade sticklingarna av de vackra krysantemum en gång med en lösning av Kristalon Spezial. Detta är ett oorganiskt gödningsmedel som innehåller kväve, fosfor, kalium, magnesium, mangan, molybden och zink och garanterar sticklingar en bättre tillväxtstart och en starkare utveckling av rotsystemet. Det är också lämpligt att vattna de nyplanterade sticklingarna med en fungicidlösning för att desinficera jorden och förhindra ruttning. Efter en eller två veckor blir blomkrukan för liten för de vackra krysantemum, så växterna måste omplanteras till större. Om allt detta är gjort före den 1 juni ska endast en planta planteras i denna större kruka. Om den 1 juni är över, plantera tre växter.

Idéer-blommor-krysantemum-växttips

Dekoration-färgglada-vackra-krysantemum