Rätt lädervård – tips för att välja rätt produkt beroende på lädertyp

Lädervårdstips och rätt produkter beroende på lädertyp

Läderprodukter är inte direkt billiga. Det är trots allt en naturprodukt som är mycket motståndskraftig och har en lång hållbarhet, förutsatt att den sköts ordentligt. Och rätt lädervård är också nyckelordet för dagens ämne. För att du ska kunna njuta av dina läderprodukter under lång tid och få dem att se ut som nya på lång sikt är rätt vårdteknik med lämpliga medel avgörande, och bland annat spelar lädertypen en viktig roll. Så vad du bör vara uppmärksam på beroende på lädertyp och vilka rätt lädervårdsprodukter det är kan du ta reda på från oss idag. Vi förklarar också för dig om och i vilken utsträckning huskurer kan hjälpa till med lädervård.

Lädervård och hemmetoder – är de effektiva?

Brunt läder för en snygg skinnsoffa i vardagsrummet med en vintage stil

För att göra läder hållbart bevaras det. För att göra detta går det igenom en bevarandeprocess som kallas garvning. Rätt lädervård bör fortsätta denna process så att lädret förblir smidigt och rivbeständigt under lång tid och skyddas från självförstöring. Detta är också anledningen till att huskurer inte är lämpliga för detta ändamål. Förr eller senare förstörs dessa på lädret, vilket också får det att försämras snabbare. Särskilda lädervårdsprodukter är därför det bättre valet, eftersom dessa tillverkas på ett sådant sätt att de också skyddas från förstörelse.

Lädervård utan huskurer för långvarig kvalitet

Hemmetoder och ofta produkter som mjölk, potatis, lök, bananskal, ägg eller till och med bodylotion rekommenderas för rengöring av läder och skötsel av det. Faktum är dock att dessa produkter inte bara kan förvärra lädret eller området som ska rengöras, utan också avbryta konserveringsprocessen av redan nämnda skäl. Dessutom finns det obehagliga lukter, som till exempel resulterar i lök och är särskilt ogynnsamma för möbler och kläder av läder. I de flesta fall är en enkel fuktig trasa bättre för läder än vanliga hushållsmedel. Så om du bryr dig om läder rekommenderas inte huskurer. Istället är det bättre att investera i specialfonder än att spara på fel plats.

Använd rätt lädervårdsprodukter

Sköta om riktigt läder med vårdmjölk eller vårdkräm

Oavsett vilken lädervårdsprodukt du väljer, se till att den inte innehåller någon silikon. Dessa täpper till skinnets porer.

Skötselmjölk för läder

Vårdmjölken är en blandning av vatten och olika fetter. Det är typiskt för denna mjölk att den är mycket tunn. Detta gör att hon kan tränga djupare in i lädret. Det bästa sättet att applicera det är att använda en mjuk trasa, på vilken lite av vårdmjölken appliceras och sedan gradvis gnidas in i hela lädret.

Vårdkräm

Krämen är å andra sidan, som du kanske redan gissar, tjockare, men den används för samma ändamål. Eftersom vårdkrämen är tjockare kan den inte tränga in så djupt.

Lädervård för att fortsätta bevarande av naturmaterialet

Läderfett

Vårdfett är en ganska kontroversiell produkt, eftersom vissa tror att det täpper till skinnets porer. Det finns dock inga riktiga bevis för detta. Fett används bara för att ta hand om slät läder. Eftersom det är återfuktat förblir ytan alltid lite fet, men det har också en vattenavvisande effekt och kan därför skydda lädret från vatten och andra fläckar genom att förhindra att vätskorna tränger in i lädret.

Lädervårdsolja

Oljan är också avsedd att användas på slät läder. Risken vid användning är att lädret får en permanent fet yta. Detta är vad oljan och vårdfettet har gemensamt. Men särskilt med uttorkade eller mycket fasta läder som till exempel inte har skötts på rätt sätt, till exempel, visar dessa två produkter sig mycket lovande och effektiva.

Gör möbler, kläder och accessoarer av äkta läder, liksom konstläder, mer hållbara med vårdprodukter

Impregneringsspray

Denna spray gör lädermaterialet mer motståndskraftigt mot smuts och fukt. Av denna anledning används den ofta för lädersko vård. Men inte bara där sprutan visar sig vara mycket praktisk. Den kan också användas med andra läderprodukter. Det är en irriterande produkt och ska endast användas utomhus.

Typer av läder och ordentlig lädervård

Sköter om nytt läder ordentligt utan att täppa till porerna

lent läder

Det släta lädret är indelat i två underarter: det öppna porerna och det täckta släta lädret. Det öppna porerna släta lädret, där den naturliga konsistensen fortfarande kan identifieras perfekt, kallas också anilinläder eftersom det är färgat med anilinfärger. Vårdmjölken rekommenderas för rengöring och skötsel. Krämen kan också användas för lädervård.

Mjukt läder kan vara öppet eller täckt och färgat med anilin

Det täckta släta lädret är färgat med anilin som det öppna porerna, men det får också en täckande pigmentering. Det är här de två termerna “öppen” och “täckt” kommer ifrån. Genom att täcka porerna blir lädret också mer motståndskraftigt. Av denna anledning kan ett vårdfett eller olja också användas för vård. Överdriv inte med mängden, utan använd produkterna sparsamt.

Släta läderytor kan vårdas med omsorgsfett eller olja

Regelbunden lädervård rekommenderas med de nämnda produkterna. Då kan du vara säker på att lädret kommer att förbli smidigt länge. Om du skulle spilla något på det, undvik gnidningsrörelser vid rengöring, för då hjälper du vätskan att tränga djupare in i porerna. Doppa istället bort fläckarna. Vätskor som redan trängt in sugs bäst upp genom att trycka en kökshandduk på området. Fläckar som inte har tagits bort omedelbart kan rengöras med speciellt skum eller gummi.

Bruna mockaskor kommer att förbli vackra länge med rätt skötseltips

Mockavård

Som namnet antyder är det grova lädersorter, som också innehåller mocka. Eftersom dessa inte har en så slät yta är de också mer mottagliga för smuts och fukt, varför en impregnering rekommenderas. Det är bäst att göra detta direkt efter köpet. Även med denna lädertyp är det bäst att vätska lättare.

Rengör mocka, mocka och nubuckläder ordentligt utan vatten

Använd en svamp eller annat material som är mycket absorberande. Detta är ännu viktigare här än med slätt läder, eftersom fukt tränger in snabbare och lättare. Därför är vatten förbjudet för rengöring. Detta orsakar fläckar som förblir permanent på lädret. Det bästa sättet att ta bort smuts är med en mockaborste. Du kan också använda den för att reparera den grova ytstrukturen.

Modernt tunt lädermaterial måste skötas särskilt bra för att hålla länge

konstläder

Om du vill sköta konstläder ordentligt är vårdprodukterna inte lämpliga för äkta läder. Produkter som innehåller oljor bör också undvikas, eftersom dessa angriper syntetlädret. Istället rekommenderas vårdprodukter som är specialdesignade för konstläder. Men kom ihåg att även dessa inte kommer att hindra syntetlädret från att bli skört med tiden.

Rätt lädervård och rengöring beroende på produkten

Rengör och sköta läderytorna ordentligt

Beroende på vad lädret användes till, betonas det naturligtvis på olika sätt. Handskar, till exempel, tenderar att bli smutsiga snabbt, medan ett bälte som bärs ofta tenderar att spricka. Ytorna på skinnsoffan och bilbarnstolarna gnids eller repas i sin tur. Beroende på situationen måste olika typer av lädervård och rengöring utföras. Några tips nedan:

Läderbältet

Tips för läderbältet och hur man bäst rengör det

På något sätt kan du inte behaga läderbältet. Om du sällan bär den och lämnar den i garderoben torkar den ut och blir hård. Om du bär det regelbundet istället kommer det så småningom att spricka och bli sprött. Vad är rätt? Du kan förebygga båda problemen genom att använda läderfett eller olja sparsamt. På så sätt förblir lädret mjukt och flexibelt och tål viloperioder i garderoben såväl som rörelser och böjningar när du bär det. Dessutom är bältet försett med ett skyddande lager som förhindrar att det blir smutsigt för snabbt. Dessa två produkter är endast lämpliga för slät läder. Underhållsolja kan i sin tur användas för känsligare läder.

Svart läderbälte med metallspänne som lyxigt tillbehör

Lätta fläckar kan tas bort med vatten i cirkulära rörelser. För mer envisa är det bäst att använda ostmassa eller neutral tvål. Den speciella sadeltvålen är också lämplig. Destillerat vatten föredras eftersom det inte lämnar några kanter. Använd en cirkulär rörelse för att rengöra området för att minimera porinträngning. Du kan först torka av färska fläckar med en trasa. Låt bältet lufttorka.

Underhåll och rengör skinnsoffor och fåtöljer

Rengör skinnmöbler med en trasa och vatten

Lädermöbler bör helst rengöras en gång i veckan. Men innan du sätter igång, testa först på ett osynligt område i vilken utsträckning lädret kan tvättas av genom att spruta några droppar vatten på det. Om dropparna finns kvar på ytan kan de torkas bort. Men om du flyttar in är kemtvätt (dammning) eller högst endast lätt fuktig rengöring möjligt. Slutligen måste ytorna alltid gnidas försiktigt så torrt som möjligt.

Brun fåtölj med vintagelook och retro sidobord

Lädervård bör utföras en eller två gånger om året. Detta rekommenderas särskilt före vintern, eftersom den torra uppvärmningsluften också torkar ut lädret. Använd en produkt som är skräddarsydd för den aktuella lädertypen, som du kan fråga om i butikerna. Vårdprodukter skyddar lädret och håller det smidigt och glänsande. Lädervård bör alltid utföras efter en noggrann rengöring så att läderporerna inte är igensatta i förväg. Då kan vårdprodukten absorberas av lädret. Följande gäller för städning:

Lädervård för släta lädermöbler

Eftersom slät läder endast absorberar smuts i begränsad utsträckning, är det tillräckligt att torka möbeln med en torr dam för att ta bort smulor, damm och annan smuts från vardagen. Vid behov utförs noggrann rengöring med en enkel fuktig trasa.

Rengör endast mocka och velour med en fuktig trasa och med en mild tvål

Möbler i mocka

Rengöring av känsligare läder är lite mer tidskrävande och bör behandlas mer försiktigt. Smuts som smulor och damm kan tas bort med en dammsugare. En noggrann rengöring och rengöring av fläckar görs igen med hjälp av milt tvålvatten och en trasa som du inte blir för våt. Vrid istället ut duken så hårt som möjligt så att så lite fukt som möjligt kan tränga igenom lädret. Undvik att gnugga för hårt eller för länge på ett område, eftersom det kan leda till glänsande fläckar.

Läderhandskar

Handskar får endast tvättas för hand och få lufttorka

Läderhandskar är kläder, men de ska naturligtvis inte läggas i tvättmaskinen. Men eftersom de kommer i kontakt med mycket smuts är det vanligtvis inte tillräckligt att bara torka av dem. Handtvätt med ljummet vatten och mild tvål är rätt lösning. Lämna bara läderhandskarna i luften för att torka. De får under inga omständigheter placeras på spisen, värmaren eller annan värmekälla för detta ändamål. Sedan hårdnar och krymper lädret. Ta bort fläckar från mocka med en mjuk borste.

Att ta hand om läderhandskar är lika enkelt. Använd vårdningsolja eller grädde som du låter stå i under en lång tid. Först då kan handskarna bäras igen. Ge produkterna tillräckligt med tid att tränga igenom lädret för att garantera dess permanenta elasticitet och för att bibehålla eller fräscha upp glansen.

Lädervård för plånboken

Rengör plånböcker av slät läder med vatten och en trasa

Ständigt i bruk och därför kraftigt ansträngd plånboken. Av denna anledning byts den också ut relativt ofta. Men om du har tröttnat på det eller om du har ett speciellt smycke som du inte vill byta ut så snabbt är rätt lädervård din hjälpare. Det släta lädret kan rengöras snabbt och enkelt med en fuktig trasa, varefter du kan skämma bort det med mjölk eller grädde. Olja och fett är teoretiskt lämpligt, men ganska obehagligt eftersom de har en återfuktande effekt och din plånbok alltid kommer att kännas fet. Mocka protemonnaies är lika lätt att rengöra som mocka möbler.

Underhåll och rengör läderväskan

Väskor bör impregneras och skötas regelbundet efter köpet

Väskan är en vardagskamrat och hjälpare som också har rätt till adekvat lädervård. Impregnering direkt efter köpet är det första steget för att kunna använda påsen under lång tid. Den efterföljande vården beror naturligtvis på lädertypen. Använd sedan de tips och produkter som redan nämnts. Visar din favoritpåse redan några sprickor? Förtvivla inte, för i många fall täcks dessa snabbt med färgad grädde. Efter applicering, fördela den igen med en pensel. På så sätt undviker du insättningar på grenar.

Rengör och ta hand om läderremmar på klockor

Läderarmbandsur behöver rätt vård

Svett är bara en av de många föroreningar som klockarmbandet utsätts för. Ta först bort grov smuts som smulor och damm med en torr trasa. Använd sedan en mjuk trasa fuktad med milt tvålvatten för att torka av tejpen. Applicera slutligen vårdmjölk eller grädde för lädervård. Även här, som med plånboken, är det inte lämpligt att använda feta vårdprodukter.

Bilsäten

Tips för att ta hand om släta bilbarnstolar

Det bästa sättet att rengöra lädersäten i bilen är med speciella rengöringsmedel, som du lägger på en mikrofiberduk efter dammsugning av sätena och som du sedan torkar ytorna med. Perforerade områden torkas med försiktighet. Ingen fukt bör fastna i dem. Spraya sedan en sprayrengörare på sätena för djup rengöring och bred den med en mjuk borste. Perforerade områden sprutas inte direkt. Torka av denna spray med en torr och mjuk mikrofiberduk och ta bort smutsen.

Använd sedan en lämplig lädervårdsprodukt som du först fördelar jämnt och sedan låter stå i minst en timme. Under denna tid ska bilen inte utsättas för solen. Polera sedan ytorna genom att ta bort överflödigt medel med en mikrofiberduk. Testa produkten i förväg på ett osynligt område innan du börjar ta hand om lädret i bilen.