Använd utrymmet under trappan vettigt: Exempel med planlösning och andra idéer

Oavsett form, måste trappan i ett hus inte bara vara bekväm och funktionell, utan också smälta väl ihop med resten av inredningselementen. Ju bättre de harmoniserar med möbler och andra väggar, desto bättre effekt uppnås. För att göra trappan till en höjdpunkt bör du inte försumma utrymmet nedan och skapa ett funktionellt område av det. Oavsett om det är enkelflygning eller kvartsvarvstrappa längs en vägg: I det följande visar vi några av de bästa exemplen på hur du kan utnyttja utrymmet under trappan på ett bra sätt.

Förvaringsutrymme under trappan modernt lägenhet hyllsystem bibliotek

Projekt: Ett tvåvåningshus med enfamiljshus

Hur kan du använda utrymmet under öppna trappor

De två första exemplen visar projektet för renovering av ett tvåvåningshus med enfamiljshus där en familj med tre generationer bor. En gammal trätrappa leder från hallen till övervåningen. Stegen är dock inte särskilt lätta att gå på och designen tillåter inte någon funktionell användning av utrymmet under trappan. Ägarna planerar att renovera entrén och anlita en arkitekt för att göra jobbet. Arkitekten kommer med två förslag för att använda området under trappan: som arbetsplats och som förvaringsutrymme.

Första varianten: arbetsplats och hyllor under trappan

Det första exemplet visar en öppen, kvartsvarvig trappa med en landning. En arbetsplats planeras under de flytande stegen. Bordsskivan och trappan går i en rak linje. Det finns också vägghyllor och rullcontainrar med värdefullt förvaringsutrymme.

fördelar

– Den öppna trappan släpper igenom ljus och utsikt. De svävande stegen ser ut som att de har växt ut ur väggen och skapar en ljus och trevlig atmosfär i rummet.

– Spiraltrappan 1/4 tar liten plats och gör det möjligt att förvandla korridoren till ett multifunktionellt område.

Layout

1: a ingången

2. Kortare trappor

3: e piedestalen

4. Längre trappor

5. Skrivbord

6. Inbyggd garderob

Arkitekten bestämde sig för att behålla den tidigare layouten i rummet men föreslog en radikal förändring av inredningen. Hans idé? Konstruktionen av en L-formad, självbärande trappa med flytande trästeg och en glasvägg som fallskydd. För att göra dem mer bekväma för äldre och barn planerades en bred plattform mellan stegen. Kvartsvarvstrappan löper i två riktningar: i 90 grader, det vill säga att vända runt hörnet och springa längs väggen.

Nischen som skapades under trappan användes för ett litet bibliotek. Bokhyllorna har monterats på ett sådant sätt att de ser ut som om de är anslutna till trappan. De har samma bredd som stegen, men kräver inte ytterligare fastsättning på grund av lägre belastning. Plattformen förlängs med en bordsskiva som fungerar som ett skrivbord.

Trappdesignen ger interiören en modern karaktär. Däremot sätter arkitekten intressanta accenter som en persisk matta, en klassisk trästol och en ljuskrona i smidesjärn. En liten samling svartvita fotografier skapar en stor dekorativ effekt. Gamla golvbrädor målades vita.

flytande trappor öppnar räcken i glas

Trappans stabilitet säkerställs av bredden på respektive steg (bör inte överstiga 120 cm). Konstruktionen av den fribärande trappan består av ensidig fastsättning av varje enskilt steg till stålbalkar inbäddade i väggen. Av denna anledning är en fribärande trappa endast lämplig för hus med stabila betongväggar. Stegen är installerade ovanför stålkonstruktionen. De är gjorda av massivt trä med en tjocklek på 20 mm.

Istället för räcken installerades ett fallskydd av transparent helt glas. Ledstången är monterad på motsatt vägg och är också en intressant lösning: det är en smal nisch längs väggen som belyses från insidan med lysdioder. På detta sätt betonas trapplinjen ytterligare.

Den mörka entrén har förvandlats till ett ljust, rymligt rum. Detta beror främst på den optiskt lätta, öppna konstruktionen av trappan. Den fribärande trappan möjliggör det fria ljusflödet. Den optiska förstoringen av interiören beror också på de vita väggarna och golven. Den vita färgen gör att trappor, möbler och tillbehör sticker ut.

Andra varianten: inbyggd garderob under trappan

Det andra förslaget var att bygga en sluten trappa som erbjuder utmärkta förvaringsmöjligheter. Arkitekten bestämde sig för att bygga en rymlig garderob och inkludera lådor i trappstegen.

Layout

1: a ingången

2. Kortare trappor

3: e piedestalen

4. Längre trappor

5. Utdragbart skåp

6. Inbyggd med gångjärnsdörrar

7. Inbyggd garderob

Fördelar med trappdesignen

– Funktionellt arrangemang av entréområdet.

– Massor av lagringsutrymme utan att utrymmet verkar restriktivt.

Arkitekten ritade ett förstärkt möbelsystem som tar över belastningen på trappstegen. Istället för räcken föreslog han ett fallskydd av vajer som sträckte sig mellan taket och trappstegen. Å andra sidan ger en metallräcke säkerhet när du kliver av och på. Skåpen i den rymliga garderoben anpassades till trappans konstruktion. Beroende på hushållets behov kan det inbyggda skåpet användas som garderob, skafferi eller mångsidig skåp.

Trappans geometriska form avgjorde valet av material. Fronterna är gjorda av lackerad högglansig MDF och har inga handtag. De färgglada dekorationerna i stil med 1960 -talet fungerar som ett stänk av färg. Det finns också en fåtölj, ett litet bord, flera runda speglar och en matta.

garderob under trappan

Trappans konstruktion består av sex sammanlänkade moduler. Den korta trappan med en plattform utgör den första delen. Här är fyra djupa lådor integrerade i trappans underkonstruktion. Lådfronterna fungerar som upphöjningar. Du kan till och med förvara långa skidor i den nedre lådan!

De nästa fem modulerna varierar i höjd och bredd. Skåpen följer trappans lutning och är mellan 60 och 90 cm breda. För att göra det enklare att använda byggdes utdragbara skåp i trappans nedre del och vanliga garderober med gångjärnsdörrar i den övre delen.

Tack vare valet av färger och material blir den massiva garderoben under trappan nästan osynlig. De svarta stegen, belagda med epoxiharts, separerar optiskt två ljusytor – väggarna och skåpets fronter – från varandra med ett rytmiskt sicksackmönster. De grå golvplattorna och de röda och gula accenterna ger mer dynamik.

Plats: En liten maisonette lägenhet med 35 kvadratmeter boyta

Skapa en arbetsplats under trappan i en lägenhet

Och nu ett exempel från en liten maisonette lägenhet. Designers har lyckats passa in allt i ett begränsat utrymme utan att det blir för trångt. Det finns ett kök vardagsrum, ett arbetsrum, ett sovrum med omklädningsrum och två badrum. Den valda stilen är minimalistisk-modern, färgerna är klassiska och tidlösa: vitt och svart. Naturligt trä med en ljus färgton mjukar upp de strikta linjerna och skapar en mysig atmosfär.

Ställ upp arbetsytan under trappan, design planritning skiss

Nedre våningen i den lilla tvåvåningslägenheten har en yta på endast 18,39 kvadratmeter. Funktionalitet är i fokus för rummets layout och inredning.

Det intressanta här är att det finns en mysig arbetsplats under trappan. Entrén till kontoret kan stängas med en skjutdörr med en spegelyta, så att bostadsutrymmet verkar mycket större.

rum under trappan arbetsstation PC

utrymme under trappor lådor steg skjutdörr speglade

rum under trappor vardagsrum arbetsplats bibliotek

Låt dig inspireras av de andra idéerna i vårt galleri! Oavsett om det är ett bibliotek, en arbetsplats eller en garderob – det finns många sätt att använda utrymmet under trappan på ett vettigt sätt!

Bokhyllor under raka trappor

Inbyggd garderob under trappan i hela glasräcke

Fack och lådor under trappan

Förvaringsutrymme för ved under trappan

nisch under trappan soffa sittgrupp

Mini zen trädgårdsdekoration under trappor

Garderob under trappan Utdrag i svart trä

skoställ under trappan inbyggd garderob

Bygg ett skoskåp under trappan

Utdragbara skåp skafferi under trappan

förråd under trappan städmaterial

Inbyggd garderob under trappan heltäckningsmatta grå

Hyllsystem under kvartsvarvstrappor

Inbyggda garderobsjackor rullar spiraltrappa

garderob under trappan lantlig stil

Hyllsystem under trappor öppna hyllor

Vinflaskhylla i trä under trappor

Vinkällare vedförvaring under trappor

Wienkällare under trappor glasdörr

Bibliotek med sittgrupp under trappan

Kontorsarbetsplatsens vägghyllor 2 gånger spiraltrappa

Inbyggd garderob under trappan, gröna MDF-moduler