Dekorera med mönster i den moderna interiören

mönster dekorera idéer-inredning-design-minimalistisk-blå-stol-trä

Skapa accentväggar, ett intressant golv eller andra områden i lägenheten med vackra mönster. Dessa säkerställer en helt annan och även trevlig atmosfär och förändrar rummet till det bättre. Du kan uppgradera en modern anläggning framför allt med klassiska mönster. Det är bäst att använda vackra tapeter, mattor eller textilier för detta ändamål. I den här artikeln vill vi presentera dig för olika typer av mönster och lite information om dem och hur du använder dem Dekorera mönster burk.

Dekorera med mönster – pilbåge

dekorera-mönster-rosett-gimp-baby-plantskola-gul-grön-pläd

Detta intressanta mönster, som ofta kallas ett rutmönster, består i princip av diamantformade pastiller. Dessa skärs i sin tur av smala linjer som också bildar diamantmotiv. Dessa linjer kan också streckas för ett lite mer modernt utseende. Om det här mönstret låter bekant för dig och på något sätt påminner om Skottland, ska du inte bli förvånad. Den kommer därifrån och användes redan på 1600 -talet. Om du har en modern inredning och vill dekorera med mönster, så är bågspelet det perfekta valet.

Dekorera med gingham -mönstret

dekorera-mönster-pläd-tartan-mönster-röd-svart-barnrum-vichy-check-gingan

Den så kallade Vichy-kontrollen hör också till de rutiga mönstren. I barnrummet ovan, som är en design av Shawn Henderson, var gungstolen designad med detta mönster. Mönstret kännetecknas av att det består av två färger som bildar rutor och skär varandra med jämna mellanrum. Använd gärna denna traditionella idé om du vill dekorera ditt hem med mönster.

Sicksackmönster

dekorera-mönster-sicksack-deco-kuddar-dagbädd-design-modern

Alla känner till sicksackmönstret. I princip kan det jämföras med bokstaven ”V”, som har satts ihop med samma vinkel om och om igen. Färgerna kan naturligtvis variera för att dekorera mönstret, så att du både kan expandera de monokroma möblerna, men också lägga till färg accenter. Sicksackmönstret används ofta på väggar, mattor, soffkuddar, gardiner och andra textilier.

Dekorera med damast

dekorera mönster damastmotiv-romantisk-accent väggbelysning-vardagsrum-lila-deco

Damast ser väldigt elegant ut när du dekorerar med mönster. De är former som liknar en medaljong och är gjorda av valfri färg. Österut används de för mönstrade tapeter. Dessa medaljonger upprepas över hela ytan med en annan färg eller nyans i bakgrunden. En mycket subtil kontrast används ofta, vilket uppnås med hjälp av blanka ytor. I dagens moderna möbler dominerar dock de kontrasterande färgerna.

Blommönster

dekorera-mönster-blommor-blommig-sängkläder-sovrum-design

Du kan skapa en romantisk inredning främst med ett blommönster. Men inte bara blommor tillhör blomstermönstret, utan även andra mönster av detta slag, löv, vinstockar eller knoppar kan också underbart iscensättas i inredningen. Välj också mellan känsliga och romantiska och abstrakta mönster när du dekorerar med detta mönster. Blommönster har ett mer feminint utseende.

Grekiskt slingrande mönster

dekorera-mönster-grekiskt-tema-badrum-modernt-badkar-monokromt

De raka, geometriska formerna är typiska för de grekiska mönstren. De är också mycket populära inom modern inredning. Både inom själva arkitekturen och i form av dekorativa textilier. Ovan kan du se ett fint exempel på badrumsgolvets design med ett grekiskt mönster.

Fiskbensmönster

dekorera mönster fiskgaller-parkett-design-kök-trä-kök-ö

Även om fiskbensmönstret också är arrangerat i en V-form, bör det inte förväxlas med sicksackmönstret. Skillnaden är att fiskbensmönstret inte består av kontinuerliga linjer, utan avbryts. Som du redan kan gissa får detta mönster sitt namn från det faktum att det påminner om arrangemanget av fiskens ben. Detta mönster är särskilt populärt för att designa golvet (som i köket ovan). Men textilier är också mycket bra i moderna interiörer om du dekorerar med mönster.

Houndstooth -mönster

dekorera-mönster-matsal-område-art-deco-hundtand-koppar-silver-ljuskrona

En pusselliknande design skapas med houndstooth-mönstret. Det finns knappast något mer klassiskt än det här mönstret. Denna variant kommer också från Skottland och användes ursprungligen som mönster för textilier för ull. Med denna design får du också ett vackert blickfång om du dekorerar med mönster. Se hur modernt detta klassiska mönster, i exemplet ovan i koppar och silver, ser ut.

Ikat mönster

dekorera-mönster-ikat-rosa-motiv-romantisk-stol-vintage-accent

Ikatmönstret införlivas inte i textilierna under tillverkningen. Det handlar mer om motiv som läggs till genom färgning. Fläckar är inte ovanliga här och är också välkomna. Om du vill kombinera två stilar genom att dekorera mönstret är Ikat underbart lämpligt. Det skapar en viss bohemisk stil som passar bra med det moderna.

Dekorera med Ogee -mönster

dekorera-mönster-ogee-s-form-färgglada-retro-skänk-möbler

Ogee-mönstret består av S-formade linjer. Dessa bildar i sin tur former som påminner om lök. Utformningen av detta mönster kan se väldigt annorlunda ut. Det finns mer avslappnade mönster, men också strikta, som på den här bilden, som utstrålar en viss retro stil. Tänk på ljusa och optimistiska färger när du dekorerar med detta mönster.

Paisley mönster

dekorera mönster paisely-idé-blå-nyanser-sovrum-accent vägg-tapeter

Gillar du orientaliska eller persiska mönster, är paisley -mönstret precis rätt för dig. Det är typiskt för detta mönster att det har formen av en droppe. Det associeras ofta med hippierna och ofta med Beatles och 1960 -talet också. En modern möblerad lägenhet får ett fantastiskt blickfång med dessa motiv, varför de är en bra variant om du vill dekorera med mönster.

Dekoration med nålband

dekorera-mönster-badrum-inredning-pinstripe-badkar-original-blå

Det eleganta nålbandsmönstret är en känslig variant av det vanliga randmönstret. Nålremsan är mycket tunn och delar huvudfärgen i bredare ränder. Idén till badkaret ovan är väldigt original. Speciellt herrarna bland er kan dekorera med det här mönstret mycket bra. Mönstret ser mer maskulint ut.

Tartanmönster (rutmönster)

dekorera mönster tartanmönster-matta-neutrala-färger-rutiga-rustika

Och igen hamnade vi med skottarna. Du har ofta sett detta mönster på kilter. Ränderna har olika avstånd från varandra, har olika bredd och har olika färger. Detta skapar en annan variant av det så kallade rutmönstret. Oavsett om det är djärva färger eller mer subtila, finns det ett stort antal alternativ för den moderna designen av lägenheten. Om du föredrar att dekorera interiören med mönster på ett traditionellt sätt, välj färgen svart som huvudfärg, som i sin tur kombineras med grönt och blått.

Quatrefoil som ett mönster

dekorera-mönster-quatrefoil-vägg-design-korg-stolar-kudde-sidobord

Quatrefoil är ett motiv som främst användes inom arkitektur. Du har definitivt sett det till exempel i kyrkor, katedraler eller liknande gotiska byggnader. I princip består konstruktionen av fyra cirklar av lika stor storlek som skär varandra. Detta skapar formen av en fyrklöver. Partitionen ovan visar mönstret i en mer modern version. Kuddarna visar också hur underbart du kan dekorera med detta mönster.

Skalmönster

dekorera-mönster-skjul-idé-art-deco-gul-matta-glas-bord

Det finns inte mycket att förklara här i form. Som namnet antyder är mönstret i form av skalor. Detta mönster är särskilt populärt i Art Deco -möbler. Så om du funderar på denna möbleringsstil kan du härligt överväga detta mönster.

Klassiskt randigt mönster

dekorera-mönster-ränder-vägg-lila-vardagsrum-sidobord-soffa-beige

Med det randiga mönstret spelar det ingen roll i vilken riktning remsorna går eller hur breda de är. Endast avståndet mellan dem ska alltid vara detsamma. Välj mjuka och subtila pastelltoner eller djärva färger när du dekorerar med detta mönster. Ju större kontrast mellan färgerna, desto mer imponerande är den klassiska och samtidigt moderna designen.

Suzani mönster

dekorera-mönster-suzani-röd-orange-matta-cirkel-motiv-orientalisk

Dessa magnifika mönster kommer från Centralasien, inklusive Uzbekistan och Turkestan. Cirkulära motiv utgör grunden. Dessa kompletteras i sin tur med blommiga accenter som är sammanflätade. På grund av deras likhet med ikatmönstret är de ofta förvirrade med det. Om du dekorerar med det här mönstret kan du hitta och använda både subtila och djärva färger.

Franskt mönster – Toile

dekorera-mönster-toile-stolar-fransk stil-hylla-läder-fåtöljer

Romantisk och fransk kan du få det genom att välja Toile de Jouy -mönstret. Mönster är faktiskt inte rätt ord, eftersom hela landsbygdsbilder och scener skildras. Neutrala färger används så att motiven framstår som subtila. Mitt i moderna möbler kan du skapa vackra höjdpunkter genom att dekorera med detta mönster.

Espalier -mönster

dekorera-mönster-spaljé-design-partition-vägg-idé-nara-roesler

Spaljéer fungerar som ett stöd för klätterväxterna och kan ha en mängd olika former. Detta gör dem också underbara som motiv för inredning. De variabla mönstren gör designen till en populär variant för modern inredning. Ovan kan du se en design av Nara Roesler. När du dekorerar med detta mönster får du en elegant accent.