Kombinera färgen oker – guldets okerfärg 2016 i interiören

Färg oker kombinerar effekt-möbler-varm-guld-ockra

Förra året valde det amerikanska färgföretaget Pantone Rose kvarts och Serenity för trendfärger 2016. Hos konkurrenten Dulux heter favoriten Goldocker och ska få rum att lysa. Skuggan är lite mörkare än den konventionella Färg ockra, men har också en varm effekt och ger oss en positiv inställning till livet. Om du vill lägga till årets färg 2016 i din moderna interiör, så hittar du den i den här artikeln! Idag kommer vi att visa dig hur du kan kombinera färgen ockra och vilka färger som helst skulle passa med den.

Hur ser färgen oker ut?

Kombinera färg oker -guld oker-vägg design-halvhöjd-målning-vardagsrum

Oker är en av jordfärgerna och förknippas med sten, honung och kryddor som är varma i solen. Det naturliga jordpigmentet är en blandning av brun järnsten, lermineraler, kvarts och kalk, men utvinns endast från jorden i små mängder idag. Idag produceras oker på konstgjord basis av järnoxisfärger och kallas även järnoxidgult. Om akrylfärgerna gult, rött och blått blandas ihop blir resultatet okerfärgen. Blandningen kan ljusas upp eller mörkas med vitt och svart.

Effekt av färgen ockra

Färg oker kombinera-grå-sten grå-trä-sida bord-vardagsrum

Goldocker kan användas i hela designvärlden och i år är det på frammarsch inom konst, arkitektur, mode och design. Färgen ska spegla vår tidsålder och förfina rummen med en ny glans. Det är ditt jobb inte bara att agera på egen hand, utan också att förmedla mellan andra trendiga färger.

Oker som väggfärg

Kombinera färg oker-vardagsrum-modern-taupe-grå-mörkblå

Det finns många sätt att markera färgen ockra i dina egna fyra väggar. Som väggfärg har ockra en värmande, vänlig och stimulerande effekt. Enligt Feng Shui -doktrinen symboliserar den jorden och står för livslängd.

Oker för accentväggen och pastellrosa för resten av rummet 

Färg oker -kombin-sovrum-sluttande tak-brun-ros

Det är lämpligt att bara måla en accentvägg i guldorker och att välja en liknande nyans som mocka, terrakotta eller cappuccino för de andra. Jordfärger i vardagsrummet skapar en mysig atmosfär och påminner om varma höstdagar.

Måla väggen halvvägs upp i guld -ockra

Färg oker kombinera-grå-vägg-måla-vardagsrum-halv-höjd-målning

Om ockra guld är för färgstarkt och uttrycksfullt för dig, kan du bara måla väggen halvvägs upp. Allt du behöver är tejp, en målarulle och några tidningar att lägga ut.

Oker för möbler och tillbehör

färg-ockra-kombinera-guld-ockra-fåtölj-soffa-matta-vardagsrum

Planerar du att köpa en ny soffa till vardagsrummet? Fundera sedan över om trendfärgen skulle passa resten av din inredning och din smak. Alternativt kan även en okerfärgad relaxfåtölj bli ett riktigt blickfång i rummet.

Färg oker som material kombineras med?

färg-oker-kombinerande-varma metaller-koppar-mässing

Färg oker kombinerar perfekt med koppar och mässing eftersom dessa metaller efterliknar den varma glansen av guld. Gult oker går lika bra överens med kartong och blonda träslag som björk, ek, bok och lönn.

Ockra och grönt

färg-ockra-kombinera-grönt-trä-vardagsrum

Färskt grönt gräs frigör oss från trygghet och står för en optimistisk framtid. Kombinerat med ockertoner och brunt visar den starka tonen sin underbara effekt helt. Lägg några gröna växter runt din ockergula soffa och ta med naturen in i ditt vardagsrum!

Oker och brun 

färg-ockra-kombinera-brun-valnöt-trä-vardagsrum-badrum

Oker är i princip brun baserad på gult och kan sägas vara en av de oändligt många nyanserna i det bruna sortimentet. Om du har mörka trämöbler är guld -ockra ett utmärkt sätt att lysa upp rummet med färg.

Oker och rosa toner

färg-oker-kombinerande-rosa-korall-varm-effekt

Inte bara den pulverformiga rosenkvarts ökar. Korall, aprikos och gammalrosa ser glada ut och kan vackert kombineras med guldokra. Färgkombinationen kan fint avrundas med marsala och dämpade röda toner.

Varma persikatoner, jordnära röda toner och gyllene ockertillbehör

färg-ockra-kombinera-korall-rosa-guld-ockra-tyger

På Dulux representerar jordnära röda toner det rika arvet från vår historia och påminner om målningar av gamla mästare. Kombinerat med en touch av guld och neutrala färger som beige eller brunt, ser de vintage och moderna ut samtidigt.

Rosenkvarts och guld oker i harmoni

Färg ockra kombinera-ros-vardagsrum-årets färg

I exemplet ovan har färgen oker en mer intensiv effekt och fungerar som en energiboost, medan de glada rosa accenterna balanserar denna effekt.

Oker och marinblått

färg-ockra-kombinera-blå-vit-maritim

Minns du den berömda målningen “Flickan med ett pärlörhängen” av den nederländska konstnären Jan Vermeer van Delft? Den framgångsrika färgkombinationen ockergult och blått drar genast ögat, och inte bara för att bakgrunden är svart.

“Flickan med pärlörhänget”

färg-ockra-kombinera-mörk-blå-guld-ockra-trend-färg

Färgparet har nästan något ädelt över sig, utan att vara alltför skrytfullt och fungerar lika bra i vardagsrummet som i sovrummet. Det är upp till dig om du väljer mörk marinblå, kungsblå eller turkos.

Färgschema med ockra och kricka

färg-ockra-kombinera-kobolt-blå-möblering-sammanställning

Här är några exempel på hur bra bensin och oker går överens. Antracit och stengrått understryker kompositionen underbart och får helhetsbilden att se lugn och balanserad ut.

Stengrå och okergul

färg-ockra-kombinera-grå-vita-matstolar

Neutralgrå förblir fortfarande aktuell i modern inredning och kan skapa den perfekta bakgrunden för det skarpa ockergula. Du kan välja ljusgrå toner som stengrå eller greige, eller experimentera med mörka trendiga färger som duvgrå och antracit.

Dramatiska mörka gråtoner

färg-ockra-kombinera-mörk-grå-vardagsrum-eldstad insats

Gillar du mystiska midnattstoner som grafitgrå? Så att rummet inte ser för dystert ut kan du accentuera med ljusa färger som ockergult.

Dämpade färger

färg-ockra-kombinera-skumma rosa-gröna-vardagsrum-sovrum

Dämpade färger är underbart jordnära och naturliga. Färgschemat som presenteras ovan påminner om sensommaren eller hösten och kan se underbart mysigt ut i vardagsrummet.