Renovera en gammal lägenhet – idéer för minimalistisk design med grova betongväggar

gammal byggnad renovera idéer minimalistisk design betongväggar belysning grå trick bild soffa glasdörrar tv

Avviker från konventionell praxis, ville en familj på fem flytta från sitt förortshus och renovera en lägenhet i en gammal byggnad. Projektets designers var fascinerade av kundernas fräscha inställning. De tror att ett hem ska vara bebott av människor, berättelser och upplevelser, inte saker. På grund av detta var deras främsta mål att leva på ett minimalistiskt sätt – både när det gäller stil och mängden materiella saker.

Renoverar en minimalistisk lägenhet i en gammal byggnad

barnrumsstudie gamer stol dator soffa svart garderob skjutdörrar skrivbordsmatta

I stort var kundförfrågningarna mycket blygsamma. Mest av allt behövde familjen fyra separata sovrum, ett rymligt, delat vardagsrum och oavslutade, grovt betongväggar och tak.

hall sko garderob dörr spegel skor skjortor klädhängare genom vy

Huvuduppgiften för författarna till byggprojektet var att först utforma en fullt fungerande plan och att bevara och belysa de befintliga fördelarna med det utrymme där människor spelar en central roll.

minimalistiskt kök svartvit modern utrustning handfat kran väggskåp köksö

Av denna anledning domineras planlösningens struktur av symmetri och ordning. Rummen omger trappan som om de skulle vända livet i en cirkel. Om du vill renovera en så gammal lägenhet, skulle detta vara den optimala planlösningen. Den 150 kvadratmeter stora lägenheten har huvudsakligen tre barnrum, ett sovrum, ett kök, ett vardagsrum, två badrum och en garderob.

Ren inredning för mer utrymme

renovera gamla byggnadsidéer minimalistisk design vita dörrar barnrum säng fönster utsikt skrivbord stol betongtak

Den centrala idén med den moderna inredningen är framför allt att bevara renheten och att ersätta så många av de befintliga tekniska lösningarna som möjligt. Invånarna ville renovera den gamla lägenheten så att endast de väsentliga nivåerna i rummen är täckta med möbler.

Renovera gamla byggnadens belysningssystem betongtak betongvägg grov neonljus

Monokroma färger och så mycket minimalistiska material som möjligt som metall, ull, trä och betong dominerar lägenheten. Det finns mycket svart färg inuti som skapar ett intryck av djup, fungerar som en balans och absorberar vissa detaljer. Dessutom avgränsar det svarta de grå rummen i olika zoner och bildar därmed rumsliga strukturer.

abstrakt sätt att titta på spegel dörrhandtag glödlampor tak

Hela vardagsrummet har också ett unikt belysningssystem som anpassas till rummets höjd. Det skapar ett nätverk och ger rum integritet. Som en kontrast till grov betong valdes visualiseringen med marmor till badrummet. Sterila, stora plattor skapar en tydlig separation och anger enkelt och elegant funktionen för motsvarande område.

Renovera en elegant lägenhet i en gammal byggnad

vardagsrum matbord plattskärms -tv konstverk målning betongvägg hall entrédörr

I vardagsrummet finns det fortfarande två konstverk som skiljer sig mycket i stil och penseldrag. Det ena är ett porträtt av en kvinna av Gia Ram, som enligt arkitekternas uppfattning kommer överens med väggarnas grova och flödande betongkonstruktioner.

Renovera gamla byggnadsidéer minimalistisk design betongväggar svartvit bild ränder soffa glasdörrar utsikt terrass balkong

Den andra – Chromatic Aberrations av Tadao Cern – är mycket geometrisk och tydlig. Det kommunicerar också med de strikta formerna och elementen i vardagsrummet. Detta betonar också interiörets två sidor – det fria, grova och uttrycksfulla och det strukturella, subtila, geometriska, minimala och hypnotiserande.

*Arkitekters webbplats

sovrum bakvägg hylla svart trä glas dörr hängande kläder tak vit vägg

sovrum bakvägg hylla svart trä glas dörr hängande kläder tak vit vägg kamera

Renovera gamla byggnadsidéer minimalistisk design marmorplattor plattor tvättställ duschkabin partition vägg spegel badkar

renovera gamla byggnadsidéer minimalistisk design marmorplattor handfat duschkabin skiljeväggsspegel

gammal byggnad renovera idéer minimalistisk design marmorplattor plattor sjunker spegel

grov betongvägg oavslutade fönster dörrar trä ljus korridor kontrast

säng täckt kuddrum grå svart garderob elegant minimalistisk belysning

sovrum gardiner gardiner fönster utsikt innergård fordon parkering

minimalistiskt inbyggt kök kombinerat svart gråvit monokrom modern utrustning

renovera gamla byggnadsidéer minimalistisk designplan