Sätt julgranen upp och ner och utforma dekorationen annorlunda – tips & idéer

julgran upp och ner vardagsrum minimalistisk dekoration

Om du fortfarande letar efter juldekorationsidéer för ditt hem har du kommit till rätt ställe. Vi presenterar en original idé om hur du kan designa julgranen annorlunda. Och det betyder inte julpyntet. I år vänds granen upp och ner. Vad är speciellt med denna jultrend och hur kan du vända upp och ner på ditt eget julgran? Vi avslöjar svaren i artikeln!

stort julgran upp och ner på hotellets juldekoration

Hotell, köpcentrum och stormarknader runt om i världen satte den extraordinära trenden när de dekorerade sina entréer med uppåtvända julgranar i november. Allt fler dekorerar redan sitt eget vardagsrum med granar som är upp och ner eller hänger i taket. Egentligen är tanken bakom den speciella trenden inte alls ny, den kommer från 1700 -talet. Då hängde européer ofta sina julgranar i taket för att spara plats. Idag firar den omvända julgranen sin comeback, inte bara i Europa, utan över hela världen.

När skulle det vara vettigt att vända upp och ner på granen??

lägenhet husdjur julgran upp och ner

Men innan du implementerar den nya jultrenden i dina egna fyra väggar bör du ändå tänka på varför granen faktiskt är upp och ner. Beror det igen på brist på plats eller kan något tala för en uppåtvänd julgran? En annan viktig anledning till att hänga ut pynt till jul är skyddet av husdjur. De kan slå ner ett upprättstående julgran eller uppfatta träddekorationerna som leksaker. Om julgranen är utom räckhåll för husdjuret så skyddas både dekorationen och själva djuret.

Julgran som hänger upp och ner filt barn

Små barn runt trädet kan också orsaka skada, eller ännu värre – skada sig själva. I det här fallet är det lämpligt att klara sig utan ett klassiskt dekorerat julgran. Istället kan man välja ett hängande träd som är utom räckhåll för barn. Så du kan dekorera lägenheten till jul och samtidigt säkerställa hela familjens säkerhet.

Hur kan du sätta en julgran upp och ner??

hängande julgran tak festlig dekoration

Om du också vill dekorera ditt hem med en upp-och-ner julgran, bör du överväga följande punkter:

– Ska granen ligga upp och ner på golvet eller istället hänga i taket?

– Hur mycket utrymme är tillgängligt och hur stort ska trädet vara?

– Behöver du ett uttag i närheten för sagoljusen??

– Kan du borra i taket? (Endast för hyreslägenheter)

hängande julgran original dekoration julidéer

Möjligheterna att sätta upp en julgran upp och ner är olika och beror vanligtvis på förhållandena i rummet. Till exempel, om du har en robust träbalk i vardagsrummet, kan du fästa trädet på det. Du kan till exempel använda tråd för detta. Det rekommenderas också att hänga upp granen först och först sedan för att dekorera den.

litet julgran som hänger i takspetsarna

Du kan också hänga julgranen upp och ner med en takkrok. Då behöver du fortfarande tråd eller en tjock sladd som du kan hänga trädet med på kroken. Mindre julgranar kan också hängas på gardinstången.

Fixa julgranen upp och ner i vägghörnet

En annan bra idé skulle vara att montera julgranen på väggen. Hörn i rummet är helt enkelt underbart lämpliga för detta. I det här fallet bör du samordna träddekorationerna med väggfärgen, annars kan dekorationens stora effekt gå förlorad.

hängande julgran dekorera juldekorationer

Om det finns en ljuskrona i vardagsrummet kan du dekorera den med en hel julgran. I det här fallet bör det dekorerade trädets vikt vara så låg som möjligt så att ljuskronan tål det. Ljuskronans övre del kan döljas med förpackade lådor eller kransar.

julgran upp och ner vardagsrum deco jul röd vit

Den sista och kanske enklaste varianten för det uppåtvända granen är med stativ. Du kan antingen leta efter en upp och ner julgran eller överväga en DIY-lösning. Detta skulle säkert vara ett bra projekt för hantlangaren.

Tips: För mindre julgranar, ställ stativet och följaktligen trädet på ett sidobord. Så det är ingen fara för husdjur eller små barn.

Sätt julgranen upp och ner i vardagsrummet – vad mer behöver beaktas?

Julgran upp och ner vardagsrum idé dekoration

Vi har sammanställt några fler tips för dig om du sätter julgranen upp och ner i år. Först och främst bör du kunna bedöma hur tungt trädet blir och om kroken / stativet kan bära sin vikt. Det är bäst att välja en lätt, konstgjord julgran och välja några, men effektiva julbollar. Giranger brukar inte heller väga så mycket och passar bra som träddekorationer.

Julgran läggs upp och ner dekorera idéer

En trädtopp är också möjlig i detta fall. Om du placerar toppen på toppen eller i botten av trädet beror på dess storlek. Framför allt är det viktigt att trädtoppen är tydligt synlig och verkligen är pricken över i: et.

julgran upp och ner vardagsrum juldekoration lampor

Om du vill sätta upp och ner din julgran i rampljuset kan du använda sagoljus. De små lamporna gör ditt träd till ett riktigt blickfång och skapar en underbar, julig atmosfär. Men om ljuskedjan inte är batteridriven ska julgranen placeras nära ett uttag.

Julgransgåvor upp och ner gör idéer

Oavsett om du placerar julgranen upp och ner på ett stativ eller hänger det från taket, ska stativet eller takhaken inte synas. Ett stativ på golvet kan döljas på olika sätt. Till exempel kan du lägga en julgransfilt över den eller göra en dekoration av valfritt material. Skokartonger kan till exempel förpackas som presenter och läggas under julgranen. Om trädet når taket kan du dekorera taket med packade skokartonger också. Så hela rummet ser upp och ner ut.

hängande julgran dekorera guldgrönt

Den uppvända julgranen kan dekoreras som den vanliga för att passa ditt humör. Julgranskulor, kransar och sagoljus är underbara dekorationsidéer för det. Man bör dock notera att i detta fall hänger bollarna och träddekorationerna direkt i luften. Så att julgranens effekt inte går förlorad är det bäst att välja kortare galgar.