Bygg en trädgårdsdamm själv – välj en dammskål eller foder?

trädgård damm zen trädgård

Du har ett vackert trädgårdslandskap med massor av grönska och färgglada blommor, men något stör dig. Kanske är det något som saknas där! Vi kan förstå det underbart, eftersom du troligtvis behöver vatten i trädgården! Och det kan du få genom att till exempel a Bygg din egen trädgårdsdamm. Tänker du på hur en liten trädgårdsdamm skulle skriva in sig i ditt utomhusområde? Men kanske en klangfull vattenfunktion eller en babblande bäck? De tycker att konstruktionen är för komplicerad?

Bygg din egen trädgårdsdamm med ett imponerande vattenfall

trädgård design damm byggnad vattenfall stenplattor exotiska

Här vill vi lugna dig först, för allt verkar svårt och omöjligt vid första ögonkastet, men tro oss, alla kan göra det idag Bygg din egen trädgårdsdamm. Så det betyder att det inte är så svårt som det låter. I dagens artikel vill vi illustrera och bevisa för dig med några bilder att byggprocessen för trädgårdsdammen är möjlig och genomförbar för alla.

Bygg din egen trädgårdsdamm – planera arbetet

bygg din egen trädgård damm stenar folie mark täcka växter näckrosor

Om du vill bygga en trädgårdsdamm själv har du två alternativ att välja mellan. Å ena sidan kan du välja en prefabricerad damm eller så kan du bygga trädgårdsdammen själv med folie. Men innan du väljer något av alternativen måste du planera ditt arbete väl. Ta mycket tid och undersök idéer och tips om hur du bäst, snabbast och enkelt bygger en trädgårdsdamm själv.

Att välja rätt plats att bygga sin egen trädgårdsdamm

trädgård bänk fisk trädgård damm skapa tips blommor graeser

Då måste du också bestämma placeringen av ditt dammsystem. Det är bäst att välja en solig plats i trädgården. Det skulle vara underbart om platsen fick full sol i 5-6 timmar om dagen. Flora och fauna kan då trivas mycket bra. Se också till att platsen du valt att bygga trädgårdsdammen själv inte är för nära träd. Du vill verkligen inte ha problem med de fallna bladen, eller hur?

Bygg din egen trädgårdsdamm – prefabricerad damm eller damm med liner?

färdiggjord damm bygg din egen skål plast trädgård idé

Det råder ingen tvekan om att de prefabricerade dammarna nu erbjuder alla trädgårdsmästare en snabb och enkel väg till trädgårdsdammen. På specialistmarknaden hittar du ett brett utbud av färdiga dammskal som du kan bygga en trädgårdsdamm med själv. Med deras hjälp är trädgårdsdammarna klara på nolltid. Dammskalarna finns i olika storlekar, former och med två naturstenytor kan du välja mellan sand och basalt, men om jag ska vara ärlig ser båda ganska passande ut.

Trädgårdsdamm från ett färdigt dammskal

bygg din egen trädgård damm stenar landskap design tips skål

De prefabricerade dammarna har dock en nackdel att deras form inte kan utformas enligt dina idéer. Om du vill bygga en större trädgårdsdamm själv, välj sedan det andra alternativet – en damm av liner! I det här fallet kan du själv anpassa trädgårdsdammens form till din trädgårdsdesign. Glöm inte den gyllene regeln: ju större desto bättre! Det gäller här i sin helhet! I de flesta fall ser större trädgårdsdammar mycket mer naturliga ut och utstrålar mer lugn. Ur praktisk synvinkel upprättas en ekologisk jämvikt snabbare med större mängder vatten, vilket i detta fall är en viss fördel.

Forma trädgårdsdammen själv från folie

foliedamm bygga trädgård idé tips stenar strand

Bygg en trädgårdsdamm själv – stenar för mer stabilitet och som en vacker dekoration

stenar trädgård damm natur graeser näckrosor vatten trädgård deco

Om du har bestämt dig för att skapa eller bygga din egen damm och framgångsrikt har följt stegen fram till denna punkt, betyder det att du redan har gjort mycket förberedande arbete med att bygga din egen trädgårdsdamm! Nu kommer du till att ordna stenarna! Du kan få stenar från det stora utomhus eller köpa dem i järnaffären. Stenar placeras vanligtvis på golvet i systemet, vilket garanterar mer stabilitet, och först då går du vidare till ytterligare konstruktionsåtgärder.

Trädgårdsdamm med bäck och vattenfall inramade av stenar

ström gartenteich vattenfall graeser vattenväxter sten ufer

Dammstenar fungerar naturligtvis som dekorativa element i den slutliga utformningen av trädgårdsdammen och ger systemet ett naturligt utseende. Du kan också köra trädgårdsdammen i romersk stil och runda av den med skulpturer och ett litet vattenfall. Men om du är mer intresserad av Feng Shui -stil, kommer du definitivt att föredra Buddhas figurer, bambu och lotusblommor som ytterligare dekoration.

Bygg din egen trädgårdsdamm – plantera trädgårdsdammen

vattenfall trädgård damm design idé graeser växter stenar

Här har vi nått det sista steget i trädgårdsdammdesignen! Slutligen vill vi ge dig några tips för korrekt plantering av ditt dammsystem. Du bör börja bygga dammen själv just nu, för den bästa perioden för detta är mellan mars och juni. Under denna period kan vattenväxterna växa särskilt bra på grund av de fortfarande milda temperaturerna. När du planterar trädgårdsdammen gäller en viktig regel: du börjar alltid på den djupaste punkten och jobbar dig sedan upp till strandzonen! Du kan använda växtkorgar för att plantera trädgårdsdammens djupare zoner; av praktiska skäl är de mycket viktiga för tillväxten av vissa vattenväxter.

idé trädgård damm bygga själv orkidéer stenar växter banker

När du planterar ditt dammsystem måste du fortfarande se till att du har tillräckligt med vattenväxter och flora på stranden. För många människor är näckrosorna ett måste. Intressanta utseende träiga växter, perenner, gräs och ettåriga kan pryda banken. Detta kommer att ge dig en liten idyll i trädgården som du kan njuta av varje dag. Och du kommer att vara stolt över det, för det tar lite ansträngning om du vill bygga en trädgårdsdamm själv!

näckrosor lila trädgård damm bygga din egen vatten funktion design

guldfisk damm näckros bygg det själv grodan fontän graeser

tips bygg din egen trädgård damm vattenfall sten plattor figurer lyktor

bygg din egen trädgård damm graeser träd trädgård vattenfall gräsmatta

liten trädgårdsdamm bygg dig själv bro trä näckros trädgård

damm bambu ram stenar naturligt utseende växter

bygg din egen trädgårdsdamm

bygg din egen trädgårdsdamm

trädgård damm design

trädgård damm idéer

trädgård damm idéer 1

trädgård damm idéer

trädgård damm design modern

bygg din egen trädgårdsdamm blå-folie-exotiska-stenar-växter

trädgård-damm-bygg-själv-bro-trä-design-idé-vattenväxter

trädgård-damm-bygg-själv-vattenfall-inspiration-sten-platta-naturligtvis