Granitpalisader – 20 idéer för vacker trädgårdsdesign

Granitpalissad betong-trästaket-blommor-stenar

Palisader är från medeltiden och har använts i landskapsarkitektur sedan 1970 -talet. För det mesta fungerar de som en säng- eller stiggräns och ibland byggs även fristående väggar som inte är högre än 2-3 meter för integritetsskydd. Kolla in vårt galleri med exempel på trädgårdsdesign Palissader i granit och låt dig inspireras av det.

Skapa en harmonisk trädgård med granitpalisader

Granit palissad trädgård-trappor-sten-vit-boll-skulptur

Granit är en mycket robust natursten som säkert kan sägas vara för evigt. Med palisader av granit övervinns höjdskillnaderna i trädgården lätt, eller byggs fasta stödmurar. Stenpelarna finns i olika storlekar och en tredjedel ligger i en betongblandning i marken. De kan vara runda eller fyrkantiga. De rektangulära palisaderna kallas fortfarande ofta “steles”.

Bygg en mängd olika trädgårdsstrukturer av granitpalisader

Granitpalisader runt-trappor-landskapsarkitektur-blommor

Stora trappor, trappor, terrasser och stigar kan byggas med palisader. I kombination med rätt blommor och växter blir granitpalisaderna ett blickfång och hjälper dig att skapa din egen trädgårdsoas. Vad du måste tänka på är att du först måste noggrant planera och skapa ett trädgårdsdesignkoncept. Du kan diskutera planeringen med en specialist eller, om du har tillräckligt med inspiration, kan du naturligtvis utforma planen själv.

Granitpalisader omger livets träd med pelagronia och smälter in i granitväggen

Granitpalisader granitvägg-blommor-pelagronia-livets träd

Förutom sin dekorativa funktion har palissaderna en annan mycket viktig funktion. Vissa gräsrötter tenderar mer eller mindre att spridas och om de inte förhindras kan de störa tillväxten av de andra växterna i trädgården. Palisader är ett bra sätt att låta dig avgöra var dina växter kommer att växa.

Bänk på granitgränsen av samma natursten är en bra idé

Granitpalissad matlagningsbänk-grönt-gräs-rosbuske

Granit är ett hållbart material som är perfekt för alla trädgårdsdesigner. Du kan lägga till andra accenter från naturstenen, till exempel en bänk, och spendera mer tid med familj eller vänner i trädgården.

Granitpalisader i olika färger kan också användas för att skapa vackra golvbilder

granit-palissad-terrass-svart-vit

En riktigt cool idé skulle vara att ordna palissaderna med olika färger som mosaik, sätta ihop vackra former och skapa en unik terrass. Något sådant kallas ett riktigt blickfång i trädgården.

Du kan plantera mossa i lederna mellan granitpalisaderna

granit-palissad-grön-mossa-sten-grå

Lämna mer utrymme mellan palissaderna och plantera mossa i lederna. Detta i kombination med vackra blommor ger din trädgård ett vackert naturskönt utseende och en känsla av närhet till naturen.

Med granitpalisader kan du bygga en upphöjd säng och framhäva en grupp blommor

granit-palissad-buske-träd-vanligt-box-träd

Med palisader kan du skapa olika, estetiska kompositioner i flera steg i trädgården, så att du alltid har den bästa utsikten över dina favoritväxter.

Vackra höjder och former i trädgården kan byggas från palisader

granit-palissad-trädgård design-stenar-grönt-gräs

Problemen med höjdskillnaderna i trädgården kan enkelt lösas med palisader. Du kan till och med förvandla defekten till en estetisk effekt med lite kreativitet och andra ridande designelement.

Svarta granitpalisader med olika höjder kontrasterar fint med det vita dekorativa gruset

granit-palissad-svart-vit-sten-buske-grön

Lek inte bara med formerna utan också med färgerna. Skapa slående kontraster och en bakgrund där dina växters skönhet kan sticka ut.

Svarta granitstenar avgränsar de gråvita flodstenarna

granit-palissad-svart-grå-stenar-vit-trappa-beige

Intressanta flodstenar i grå och vita nyanser tillsammans med granitpalissaderna är en dekorativ accent i trädgården. Från detta kan du skapa många kombinationer själv enligt dina preferenser.

Lila hyacinter växer bakom en kant av granitpalisader av olika storlekar

granit-palissad-småsten-vita-blommor-lila

Här stegas palisaderna och så kompenserar vi för sluttningen. En tunn remsa av vitt dekorativt grus ser ut som en fin ram och ger kompositionen ett perfekt utseende.

Estetisk kombination av palisader med ett föråldrat utseende, vitt dekorativt grus och flodstenar 

granit-palissad-gammal-grå-sten-vit-sten-ormbunkar

Det är inte nödvändigt att palissaderna ser likadana ut. Gör ett staket med steler, vars storlek ser helt annorlunda ut, för att få den intressanta effekten på bilden.

Vackra blommor växer på tegelväggen, vars plats separeras av palisader sida vid sida

granit palissad tegel vägg trädgård design blommor

Du kan enkelt skapa en så söt rad blommor med små palisader på en tegelvägg. Blomkrukorna förblir gömda bakom stengränsen och du kan bara titta på de vackra blommorna och bladen.

Bygg en bred bänk av granitstener och njut av frisk luft i trädgården

granit-palissad-bänk-vit-blå-kudde-betong-skal

Bygg en bred bänk av tjocka granitpalissader och lägg mjuka sittdynor i djärva färger på den för mer komfort. Lägg ett sidobord framför det och du har ett mysigt relaxavdelning i trädgården som ett resultat. Dekorera med några betongskålar som har färgglada blommor med blommor.

Livsträd växer på en plats som separeras av palissader av polerad granit

granit-palissad-polerade-träd av liv-grön-trädgård design

Polerad granit ser ädel och elegant ut med sin släta yta och lekfulla, grå nyanser. Om du längtar efter fina texturer i trädgården, skulle detta material vara det perfekta valet.

Granitpalisader med en grov, obearbetad yta ser rustika ut

granit-palissad-stenar-gröna-buske-beläggningsstenar

Granit finns i många färger. Kombinera granitpalissaderna med gatstenar i samma nyans för en harmonisk trädgårdsdesign.

Du kan skapa en typisk Medelhavsträdgård med palisader, dekorativt grus och kullersten

granit-palissad-trädgård-medelhavs-småsten-brun

Med granitpalisader i beige nyanser kan du enkelt uppnå medelhavsutseendet med några steg i trädgården. Ordna dekorativt grus och typiska medelhavsväxter och njut av den underbara atmosfären.

Palisader med en intressant färg utgör ett “bassäng” för småsten

granit-palissad-trädgård-småsten-vit-terrass

Stora dekorativa konstruktioner kan byggas av högre palisader. Dekorera din trädgård med granitlådor till småstenen från palisader som ligger i marken bredvid varandra.

Bygg trappor från palisader i olika storlekar

Granit-palissad-trädgård-design-grönt-gräs-trappor

Med palisader kan du inte bara designa steg i trädgården, utan också bygga en trappa från dem, som kommer att fungera som en anslutning. Med en sådan konstruktion ser trädgården inte tråkig ut även om du bara planterar gräs.