Coronavirus påverkar modevärlden – Så här hanterar designers och modemärken krisen.

Coronaviruset har nu spridit sig till över 100 länder runt om i världen och Världshälsoorganisationen klassificerade det som en pandemi den 12 mars 2020. Många museer, teatrar och butiker måste förbli stängda, människor stannar hemma och många evenemang som “Met Gala” och “Coachella” har skjutits upp. Avvecklade fabriker, stängda butiker och inställda modevisningar och mässor – det är ingen överraskning att modeindustrin också påverkas av COVID -19. Allt om modevärldens påverkan på coronaviruset och hur världsberömda designers hanterar krisen finns i vår artikel!

Ansiktsmask coronavirus påverkar modeindustrin

Modevärlden är en global, ekonomisk drivkraft och som en industri med miljarder kan den tyvärr inte förbli opåverkad av sociala evenemang och kriser som Corona -viruset. Enligt en studie från Bain and Company görs cirka 40% av globala lyxmärkesinköp i Kina eller av kinesiska turister. Många modedesigners som Chanel, Burberry och Versace eller Nike, Adidas, Ikea och Apple har redan stängt mer än hälften av sina butiker i Kina eller arbetar med kortare öppettider. Men inte bara det – förutom modevisningar har många modeveckor också ställts in, bland annat i Moskva, Peking, Shanghai, Tokyo och Melbourne. 

Påverka Coronavirus -modevärlden – så reagerade kända designers runt om i världen

Evenemang Avbokning Coronavirus Stor depression Pandemi

  • ARMANI – Designern Giorgio Armani meddelade den 22 februari att han inte kommer att vara värd för en offentlig landningsshow i Milano för sin höstkollektion 2020. Istället sköts showen i en tom teater och publicerades på varumärkets officiella webbplats och sociala medieplattformar. Förutom dessa åtgärder stängde företaget sina fabriker och kontor i norra Italien på obestämd tid. Den 5 mars meddelades att kryssningsshowen i Dubai 2021, som ska äga rum den 19 och 20 april, kommer att skjutas upp. Evenemanget skulle ha sammanfallit med återupptagandet av “Armani” -butiken i “Dubai Mall” och det första decenniet av “Armani Hotel” i Dubai. Showen är nu planerad till november. För att hjälpa offren för coronaviruset har modehuset donerat 1,25 miljoner euro till ett antal italienska sjukhus och institutioner.
  • BURBERRY – Burberry har också skjutit upp lanseringen av Fall Collection, som skulle äga rum den 23 april, på obestämd tid. Kollektionen består av exklusiva modeller som tematiskt skapades för den kinesiska regionen.

De flesta lyxmärken påverkas av coronaviruset

Coronavirus påverkar modevärldens modedesigner Armani

  • CARTIER – Kollektionen “Cartier Creations” borde ha lanserats den 3 mars. Tyvärr har det också ställts in och inget nytt datum är valt för närvarande.
  • KANAL – Den 17 februari meddelade modejätten att den planerade ”Métiers d’Art” -utställningen i Peking skulle skjutas upp. Kollektionen presenterades ursprungligen den 4 december i Paris. Dessutom har kryssningshowen som skulle äga rum den 7 maj på Cappri också ställts in. Modehuset i Paris meddelade att det för närvarande undersöks hur kollektionen kan visas “vid en annan tid eller i ett annat format”.
  • GUCCI –  Gucci drabbades också av coronavirusets inverkan på modevärlden och har skjutit upp “Cruise 2021” -mässan som planeras den 18 maj i San Francisco. “Ett beslut om den nya platsen och datum för showen kommer bara att meddelas vid ett senare tillfälle, så snart situationen och situationen lugnar ner sig”, säger Guccis representant till “The Hollywood Reporter”.
  • LVMH – Världens ledande lyxkoncern hjälper också till i kampen mot coronaviruset. Företaget använder för närvarande tre av sina parfym- och kosmetiska tillverkningsanläggningar (Christian Dior, Givenchy och Guerlain) för att producera hydroalkoholisk gel. Gelerna kommer att distribueras gratis till många sjukhus från och med den 16 mars.

Vilka försäljningsförluster förväntar sig modeindustrin??

Coronavirus påverkar modeindustrins butiker i Italien stängda

Många mode- och kosmetikaföretag står inför stora förluster i försäljningen på grund av den negativa coronaviruspåverkan på modevärlden. 

  • CAPRI HOLDINGS – Modejätten, som äger Versace, Jimmy Choo och Michael Kors, har redan stängt mer än 150 av totalt 225 butiker i Kina. Följaktligen förväntar sig företaget försäljningsförluster på cirka 100 miljoner amerikanska dollar under nästa kvartal.
  • TAPISSERIE INC – Företaget, som äger Kate Spade och Stuart Weizmann, meddelade att det räknar med cirka 250 miljoner dollar mindre försäljning under andra halvåret.
  • UNDER ARMOUR INC – Sportklädemärket räknar med att försäljningen under första kvartalet kommer att lida skada på 50 till 60 miljoner amerikanska dollar.

Coronavirus påverkar världsekonomins modeindustri 2020

Och medan modemärken och designers konfronteras med modevärldens coronavirus, har fler och fler kändisar och modeinfluencers sett ansiktsmasker som modeaccessoarer. Billy Aylish var en av de första som uppträdde vid de årliga Grammy Awards med en ansiktsmask från Gucci i år.

Ansiktsmask coronavirus händelser avbokning pandemi