Bantningssmoothies: tillagning, toppingredienser och recept

Smoothies för att gå ner i vikt hälsosamma-gör-själv-förberedelse-recept

Hälsosamma smoothies för viktminskning har varit allt ilska i flera år. De består av kalorifattiga, näringsrika livsmedel som smakar bra och som också håller dig mätt längre. När du förbereder smoothies är det dock viktigt att blanda ingredienserna korrekt! Idag ska vi ge dig några tips om hur du blandar den perfekta smoothien!

Smoothies är lämpliga för viktminskning?

Smoothies för viktminskning friska-banan-äpple-ananas-granatäpple-bär-vattenmelon

När det gäller dieter är rätt val av näringsrika men ändå kalorifattiga livsmedel avgörande. Det är därför många ser smoothies som en möjlighet att äntligen nå sin bekväma vikt, eftersom du får alla nödvändiga näringsämnen i ett glas och i rätt mängd. När du väl har lärt dig att kombinera maten på rätt sätt får du en bra balans mellan protein, kolhydrater, hälsosamma fetter och vitaminer och näringsämnen. Det finns också många hemliga vapen som ökar näringsvärdet, påskyndar ämnesomsättningen och ger variation i smak. Gojibär har till exempel en stimulerande effekt på ämnesomsättningen, spirulina gynnar i sin tur mättnadskänslan och linfrön ger omega-3 fettsyror.

Toppingredienser för smoothies för viktminskning

Smoothies för viktminskning gröna friska bladgrönsaker

Bär: Oavsett om det är jordgubbar, blåbär, björnbär eller hallon – varje typ och sort ger smoothien en underbart fruktig smak. Bär är också rikt på antioxidanter och fibrer.

cayenpeppar: Denna krydda ger smoothien en kraftig kick och stimulerar starkt ämnesomsättningen. Detta beror på ämnet capsaicin som finns i chilipeppar. Forskning har visat att cayennepeppar till frukost minskar aptiten för fet och söt mat senare på dagen. Kryddan fungerar också som en naturlig fettförbrännare. Detta hjälper dig att bränna fler kalorier.

Gå ner i vikt med Schüsslersalter: nr 5 9 10 Dosering och värdefulla tips

Gå ner i vikt snabbt och hälsosamt med aeroba övningar och uthållighetsträning

Gå ner i vikt med proteiner: Hur man tappar kilona med yoghurt och kvark

smoothies-bantning-grön-spenat-friska-chia-frön

Chia frön: De små fröna innehåller protein och fibrer som håller dig mätt länge. De innehåller fortfarande många hälsosamma näringsämnen som kalcium, antioxidanter och omega-3-fettsyror. De är också kända för att absorbera toxiner från matsmältningskanalen. Chiafrögelén är perfekt för att förbereda hälsosamma smoothies eftersom den är lite lättare att smälta och ger en fin krämighet. För att göra chiafrögel, lägg lika delar chiafrön och vatten i en liten behållare och låt blandningen sitta i 5 – 10 minuter. Gelen kan förvaras i kylskåp i upp till en månad.

smoothies-bantning-kanel-maca-pulver-avokado-banan

cinammon: Den populära kryddan hjälper till att reglera blodsockernivån genom att förbättra glukosmetabolismen. Detta leder till en minskning av mängden överskott av blodsocker som kan lagras som fett. Studier har visat att fettcellerna, särskilt runt buken, är känsliga för kanel.

avokado: Det ger smoothien en krämig konsistens och ger nyttigt fett så att du håller dig mätt länge. Avokado innehåller fortfarande ett antal vitaminer och mineraler.

kokosnöt-olja-tillsatser-grön-smoothie-bra-fett

Kokosolja: Detta är det perfekta tillägget till din smoothie när du vill slänga några kilo. För övrigt bör friska fetter konsumeras varje dag och de bör definitivt integreras i kostplanen. Fetterna i kokosolja används av kroppen för energi och lagras inte som fett. De hjälper till att bygga muskler och mot suget.

grekisk yoghurt: Jämfört med andra yoghurtprodukter har grekisk yoghurt ett högre proteininnehåll. Välj den fettrika varianten och undvik fruktyoghurt, eftersom den vanligtvis innehåller mycket socker.

Gröna bladgrönsaker: Bladsallader, schweizisk mangold, spenat och kål är utmärkta källor till vitaminer, proteiner och mineraler. De stärker immunförsvaret och har låga kalorier. Det är därför de är ett utmärkt stöd för en diet.

Vad ska du undvika som smoothieadditiv??

smoothies-bantning-grön-hälsosam-förberedelse-princip

Färdig fruktjuice är allt annat än hälsosamt. Den har ett mycket högt glykemiskt index och innehåller mycket socker. Frukten ska göra smoothien söt nog ändå.

Komjölk hör inte heller hemma i de gröna smoothiesna. Kor får ofta hormoner och antibiotika för att hjälpa dem att producera mer mjölk. Det är bäst att använda mandelmjölk eller kokosmjölk.

kranvatten kan innehålla enskilda kemiska föreningar. Användning av källvatten rekommenderas i många recept. Om du inte vill köpa källvatten kan du också använda mineralvatten eller filtrerat kranvatten.

Förberedelseprincip för den perfekta gröna smoothien

smoothie-perfekt-mix-topp-ingredienser-rätt mängd

De gröna smoothiesna består av 50% frukt, 50% bladgrönt och lite vatten. Alla bladsallader, kålsorter, färska trädgårdsörter, vilda örter och gröna rotfrukter kan användas som bladgrönsaker. Det viktigaste kriteriet för frukt: Den måste vara mogen och söt nog. Se till att du använder rätt mängd, dock. För mycket frukt kan höja ditt blodsocker och orsaka matsmältningsproblem. Det är bäst att lita på avokado och bär. Små mängder sötare frukter som bananer, äpplen, mango och ananas är bra, men håll dem till ett minimum.

smoothies-banta-gör-det-själv-mixer-lager

Var uppmärksam på rätt ordning i vilken smoothieingredienserna ska gå in i mixern. Lägg i början lite vätska, frukt och grönsaker och blanda i små bitar. Sedan går de “gröna grejerna” i mixern. Nu, strax före konsumtion, följer andra möjliga ingredienser som nötter, frön, kryddor etc..

Grönt te är bra för att späda ut smoothies och är ett kalorifattigt alternativ till olika typer av mjölk. Den innehåller många antioxidanter och tack vare sitt koffeininnehåll väcker den dig. Som sötningsmedel är socker en no-go i smoothies. Det är bäst att använda stevia. Honung och lönnsirap är också bra, men i små mängder.

smoothies-bantning-grön-grönkål-kiwi-äpple-linfrö

Om du vill trolla fram en särskilt mättande smoothie, så är fröer precis något för dig. Linfrön, havrefrön och chiafrön är särskilt lämpliga ingredienser för smoothies. Andra ingredienser som kan ge din smoothie en extra boost är proteinpulver, maca, spirulina, vetegräs och beepollen.

Smoothie som botemedel eller som måltidsersättning

smoothies-bantning-frukt-bär

Det finns flera sätt att inkludera de friska smoothiesna i din matplan. Du kan antingen gå på en drink med läckra smoothies eller helt enkelt dricka smoothien som en måltidsersättning.

Under en detoxbehandling ersätts fasta livsmedel med friska smoothies. Du kan rengöra kroppen, ladda batterierna och få igång din ämnesomsättning. Resultatet: Du känner dig piggare och tappar några irriterande kilon i processen. En detox -plan innehåller vanligtvis ett glas vatten med citron som förrätt och 4 smoothie -måltider på en dag. Beroende på ditt mål kan du göra detox -programmet i 3, 5, 7 eller 10 dagar. Detoxkuren fungerar ofta som en introduktion till en allmänt hälsosammare livsstil.

smoothies-bantning-hallon-yoghurt

Även efter botningen bör detox -smoothies hitta en plats i vår kost som ett hälsosamt mellanmål eller som måltidsersättning. Detta kommer att förlänga den positiva effekten. De som dricker en utsökt smoothie på kvällen och avstår från en rik middag kan avsevärt minska sitt dagliga kaloriintag. Till exempel innehåller en portion spagetti med köttbullar och tomatsås cirka 480 kalorier. I en 350 ml fruktsmoothie finns det däremot bara 200 kalorier. Så du kan spara nästan 280 kalorier per dag och gå ner cirka 700 gram per vecka. Med rätt näringsplan lägger du den perfekta grunden för en hälsosam och permanent viktminskning.

De flesta föredrar dock att dricka smoothien som frukost på morgonen. De värdefulla näringsämnena är särskilt effektiva och du kan börja dagen rätt. Som en hälsosam frukost kan smoothien vara större och även innehålla en proteinkälla som yoghurt. Bestäm själv när smoothien passar bäst in i din dagliga rutin.

De bästa recepten för hälsosamma smoothies

smoothies-bantning-spenat-banan

Här är några idéer för smoothies för viktminskning. Några av dessa smoothies kan tyckas för höga kalorier för dig, men det här är bra kalorier som skulle hjälpa dig att gå ner i vikt och känna dig mätt tills din nästa måltid. Recepten beräknas var och en för en person.

Den perfekta smoothien för att gå ner i vikt

1 kopp vatten

1/2 medium avokado

1/2 kopp färska eller frysta blåbär

1 matsked chiafrön

1/2 msk kokosolja (öka till 1 msk under en vecka)

1/4 tsk kanel

1/2 msk honung (använd eventuellt stevia eller lönnsirap eller en halv banan)

Näringsdeklaration

Kalorier: 331

Fett: 24 g

Protein: 4 g

Kolhydrater: 31 g

Fiber: 11 g

Socker: 16 g

C -vitamin: 29% RDA (rekommenderat dagligt intag)

K -vitamin: 110% RDA

Kalcium: 8% RDA

Järn: 11% RDA

Mango avokado grönt te smoothie

smoothies-bantning-avokado-mango-blåbär

1 kopp grönt te

1 dl färska eller frysta mangobitar

1/2 medium avokado

1 kopp spenat

1/2 msk kokosolja

En nypa havssalt

Valfritt lite honung, lönnsirap eller stevia för att söta (mangon är söt i alla fall)

Näringsdeklaration

Kalorier: 329

Fett: 22 g

Protein: 4 g

Kolhydrater: 35 g

Kostfiber: 10 g

Socker: 23 g

C -vitamin: 131% RDA

K -vitamin: 216% RDA

Kalcium: 6% RDA

Järn: 14% RDA

Blueberry yoghurt smoothie

1/2 kopp vatten

1/2 kopp färska eller frysta blåbär

3/4 dl grekisk yoghurt

1 matsked chiafrön

1/4 tsk kanel

1/2 msk honung (använd eventuellt stevia eller lönnsirap eller en halv banan)

Näringsdeklaration

Kalorier: 327

Fett: 20 g

Protein: 8 g

Kolhydrater: 31 g

Kostfiber: 5 g

Socker: 21 g

C -vitamin: 13% RDA

K -vitamin: 86% RDA

Kalcium: 30% RDA

Järn: 9% RDA

Bär- och banansmoothie

smoothie-bantning-spenat-blåbär-banan

1 kopp vatten

1 dl färska eller frysta blandade bär

1/2 färsk eller fryst banan

1 kopp spenat

1 matsked kokosolja

1/4 tsk cayennepeppar

1 msk gelatin (valfritt, för protein)

Näringsdeklaration

Kalorier: 251

Fett: 14 g

Protein: 3 g

Kolhydrater: 32 g

Kostfiber: 5 g

Socker: 18 g

C -vitamin: 43% RDA

K -vitamin: 181% RDA

Kalcium: 10% RDA

Järn: 10% RDA

När du förbereder smoothies är det inte nödvändigt att strikt följa recept. Du kan naturligtvis testa dina egna recept eller ändra befintliga. Oavsett om det är puristiskt med bara tre ingredienser eller exotiska – smoothies öppnar ett smakfält där du kan släppa ut ånga kreativt till ditt hjärta. Ha kul att experimentera!