Barnstol design – innovativa säten för studenter uppmuntrar muskelaktivitet

Den holländska designstudion Lancelot har skapat en barnstoldesign för en rad skolstolar. Dessa uppmuntrar barn att byta sittplats ofta i klassrummet och därmed röra sig mer under lektionen. Att tänka om hur du sitter är kritiskt, men att ändra sittställning innebär att du ändrar din vana. Detta kan vara en allvarlig utmaning, med tanke på den tröghet som är vanligt med traditionella stolstolar. Barnmöbelkollektionen Active Classroom består av fyra stolar för grundskolan. Dessa har var sin struktur och stöder därmed elevernas rörelse och muskelaktivitet medan de studerar i rummet.

Fysisk aktivitet tack vare barnstolens design

studenten ändrar sittställning på en specialdesignad trästol

De innovativa stolarna syftar till att uppmuntra frekventa förändringar av olika sittställningar för att öka muskelaktiviteten. I samarbete med Free University of Amsterdam och University of Groningen genomförde Boris Lancelot en studie med titeln ACTIVE CLASS Research on the sits filosofi för grundskolebarn. Designern ville få en bättre förståelse för hållning medan du sitter.

aktivera vissa muskelgrupper i kroppen vid byte från sittställning tack vare barnstolens design

Detta kan översättas som en möjlighet till handling och rörelse och förklarar hur vissa barnstolar kan bidra till högre koncentrationer och friskare elever i klassrum. De fyra designade pallarna heter Rom, Scout, Rider och Archer. Varje pall är utformad för att anta minst fyra olika hållningar. Frekventa variationer i alternativa sittpositioner ökar muskelaktiviteten som annars inte kan observeras i konventionella stolar.

olika hållningar och sittpositioner tack vare barnstolens design för klassrum

De olika formerna uppmuntrar barnen att ändra sin hållning regelbundet under dagen. Detta gör att du kan röra alla dina muskler och öka din koncentration. Syftet med detta forskningsprojekt är att förstå om designmetoden leder till förändringar i hållning och mångfald. Detta görs genom att låta designers göra om sittplatsobjekten istället för att helt ta bort de traditionella stolarna. Forskningsresultatet bör möjliggöra en mer acceptabel övergång från modern västerländsk kultur till hälsosammare sittvanor, från skolan.

specialdesignad tavla för studenter uppmuntrar till rörelse medan de studerar

Teamet har forskat i klass 3 i grundskolan sedan februari 2020. Den yngre generationen är både psykiskt och fysiskt flexibel och mottaglig för förändringar i vanligt beteende. Forskningsprojektet genomfördes i samarbete med Simone Caljouw från Medicinska fakulteten vid University of Groningen och John van der Kamp från Faculty of Movement Sciences vid Free University of Amsterdam.

Inspiration genom forskning

modern minimalistisk klassrumsdesign med skrivbord och skärmar

Framför de aktiva klassrummen genomförde Boris Lancelot en forskning som kallades ”Techno Motion” 2018. Detta inspirerade honom att bidra till nya kontorslivsstilar med sex trädbevuxna pallar för att stimulera en rad aktiva sittställningar under hela dagen. Studie efter studie visade att mer tid på traditionella stolar kan skapa allvarliga hälsorisker. Den djupa tillvänjningen till att sitta i en stol fungerade som inspiration för att utveckla hälsosamma alternativ för sittande, med början i tonåren.

barnmöbler som kallas aktivt klassrum i form av en välvd träsits

För att stödja koncentrationen används autonoma och aktiva hållningar av barnstolens design. Så mobiliserar muskelgrupper sig själva för att fungera aktivt och förse kroppen med energi. Var och en av sittdesignerna fokuserar alltså på balans. Att använda barnstolen kräver aktiv ansträngning som så småningom tröttnar på vissa muskler och uppmuntrar till naturliga hållningsförändringar som aktiverar olika muskler.

design av en bänk av trä med fyra ben att sitta medan lärande av barn och studenter

Enligt Lancelot är det inte lätt att övertyga människor att anta nya sittvanor, men det är avgörande för hälsa och välbefinnande. “Övergången till ett nytt sätt att sitta leder till kulturella och psykologiska klagomål samt praktiska invändningar”, fortsatte formgivaren. “Västra vuxna har svårt och till och med irriterande att avvika från sitt livslånga sittbeteende.”

Grundskoleelevdesign uppmuntrar till muskelaktivitet under lektionen

Så det är uppenbart att en barnstol design har ett stort inflytande på utformningen av kroppens dagliga rörelse. Dessutom är det av social betydelse för att påverka individens hälsa och välbefinnande. de Active Classroom Collection blev listad till ett pris. Detta är en serie av präglade akustiska paneler som är baserade på japansk design.