Designklassiker: Stolen för James Bond -skurken upplever en väckelse

Design klassisk stolbänk modulär sits

James Bond -fans kan ha känt igen det: Designklassikern, på vilken skurken Karl Stromberg från filmen “The Spy Who Loved Me” satt medan han planerade utrotningen av all civilisation. Pantanova -stolen blev populär på 1970 -talet och uppnådde kultstatus med Bond -filmen. Metallstolen designades av den begåvade danska designern Verner Panton. Nästan 40 år senare upplever den futuristiska möbeln en verklig väckelse. Det danska möbelföretaget Montana presenterade modellen under möbelmässan ”Salone del Mobile”. Mässan är en viktig del av designveckan 2019 i Milano.

Designklassikern designades ursprungligen för restaurangen “Varna” i Danmark

Designa klassisk stolsspion av metall Jag älskar James Bond -filmen

Designklassikern designades och tillverkades ursprungligen tillsammans med “Panthnella” -lampan för den danska restaurangen “Varna”. Matställets inredning blev populär för sina djärva färger och futuristiska möbler och har länge varit en mötesplats för danska konstnärer. Själva stolen var ett viktigt inslag i inredningen och utgjorde för det mesta restaurangens charm. Tillverkad av metall, med något ryggböjt ryggstöd, kan möblerna effektivt iscensättas både som solist och i en ensemble.

Designklassikern finns i tre versioner

Design klassisk stol modern kombinera sittgrupp vardagsrum retro

Vid den tiden gjordes tre varianter av stolen. “Linjär” är namnet på den modell som närmast liknar en traditionell fåtölj. “Konvex” är den andra varianten, som är krökt lite mer bakåt, och med “konkav” är ryggstödet böjt framåt, i motsats till linjärt och konvext. Dessa tre stolar kan kombineras i olika former och kan, beroende på det tillgängliga utrymmet, skapa många vardagsrum. Det vågiga, cirkulära eller S-formade ormsätet får fortfarande designälskarnas hjärtan att slå snabbare idag.

Design klassisk Verner Panton stol metallram modern design

Panton utrustade dem med mjuka sittdynor så att stolarna eller sätesormen inte bara ser vackra ut utan också uppfyller de högsta standarderna för komfort. De är inte bara ett funktionellt tillskott till stålkonstruktionen, utan lossar också det strikta stålutseendet framgångsrikt och ger modellen ett stänk av färg.

Design klassisk stol James Bond -film

Verner Panton och grundaren av möbelföretaget “Montana”, Peter Lassen, var bästa vänner. Designern var inte lika populär då som nu. När det gäller material och former var han väldigt sugen på att experimentera. På den tiden var folk dock mer entusiastiska över Hans Wagners trästolar, som var mycket populära på den tiden. Peter Lassen stöttade sin vän och gjorde produktionen av många av hans modeller möjlig. Så det är logiskt att hans son och Pantons dotter 40 år senare arbetar nära för att väcka Pantanova -möbelserien till liv igen.

Design klassisk stol metall 70 år

Design klassisk stol Panton i metall

Design klassisk Verner Panton sittdynan i metallram

Design klassisk stolbänk modulär metallram

Design klassisk metallram retro design

Design klassisk stol Panton Verner åter handel

Ett projekt av Montana