Ergonomi på hemmakontoret – tips för korrekt hållning

Om du måste arbeta hemifrån nu på grund av COVID-19-pandemin, är chansen stor att du inte var helt beredd att ta med dig hela ditt kontor hem och omorganisera ditt hem för att ge plats för arbete och lek. Även om det kan vara frestande att arbeta i sängen eller i soffan, undvik att göra det. Felaktig sittställning kan påverka rygg och nacke kraftigt och orsaka ytterligare obehag. Det är därför viktigt att du lägger lite tid på att ställa in din arbetsplats hemma på ett ergonomiskt korrekt sätt och förhindra obehag genom rätt hållning.

Att välja din arbetsplats hemma klokt

Välj din arbetsplats hemma förnuftigt för att undvika obehag

Allas livssituation är annorlunda. Men för att skapa en plats för koncentrerat arbete hemma, bör du först välja din arbetsplats förnuftigt och för det andra skilja den klart. Hemmakontorets plats bör erbjuda:

  • Integritet
  • tillräcklig belysning
  • enkel tillgång till el och internet

Om du redan har ett arbetshörna eller en hel studie, kontrollera helt enkelt att tangentbordet, bildskärmen och skrivbordet har rätt höjd och ergonomi. om Kontorsmöbler och kontorsutrustning är ergonomiskt utformade, kommer du att kunna utföra dina aktiviteter mer effektivt och bekvämt. Se också till att du har all hårdvara, programvara och dokumentation du behöver för att göra ditt jobb. Håll alltid ditt skrivbord städat och organiserat så att du kan koncentrera dig bättre på specifika uppgifter och inte bli distraherad. I den här artikeln har vi samlat fler idéer för en bra hemmakontororganisation.

Ergonomisk arbetsplatsdesign på hemmakontoret

Att välja en arbetsplats hemma förnuftigt med gott om dagsljus

Syftet med ergonomi är den mänskliga designen av arbetsplatser och bostadsutrymmen. För att skapa ett effektivt ergonomiskt hemmakontor bör du överväga vissa dimensioner och några tips, åtminstone som en utgångspunkt.

Ergonomisk dator arbetsstation

Helst bör du använda en stationär dator. Med bärbara datorer och surfplattor ensamma är det inte möjligt att skilja tangentbordet från skärmen, så du måste titta ner på skärmen medan du arbetar. Detta kan ge onödig belastning på nacken.

Ergonomisk datorarbetsstation på hemmakontoret

Om du behöver använda en bärbar dator, överväg att skaffa en separat bildskärm eller tangentbord. Detta gör att tangentbordet och skärmen kan separeras, vilket ger dig större flexibilitet.

När du sitter vid datorn ska dina armbågar vara böjda cirka 90 grader och dina underarmar ska vila bekvämt på skrivbordet. Datorns tangentbord ska vara direkt framför dig och i linje med dina armar och handleder.

Ergonomisk arbetsplatsdesign på hemmakontoret - skärmens höjd är viktig

Placera din datorskärm precis framför dig. När du tittar på din bildskärm ska den övre tredjedelen av skärmen vara i ögonhöjd. Du kan behöva bli kreativ med att justera bildskärmens höjd. Ibland kan en liten bunt böcker användas för att se till att monitorn är på rätt höjd när du arbetar. Skärmen ska vara cirka 18 till 24 tum från näsan.

Rätt skrivbordshöjd

Integrera ett arbetsområde i vardagsrummet och var uppmärksam på ergonomi

Skrivbordets höjd varierar mellan 65 och 75 cm. En höjd på 72 cm, plus eller minus 2 cm, är idealisk. Dessa är dock allmänna riktlinjer och varierar beroende på din höjd och sitthöjd. Om ditt skrivbord är högre än 30 tum behöver du också en högre stol.

Sitter ergonomiskt på hemmakontoret – stolposition och design

Sitter ergonomiskt på hemmakontoret - stolposition och design

Den optimala sitthöjden för kontorsstolar är mellan 40 och 50 cm. Men vad som är rätt för dig beror fortfarande på din höjd och höjden på ditt skrivbord.

  • de Stolens höjd bör vara justerbar. När du sitter bör fotsulorna vara helt i kontakt med golvet och dina knän ska vara i 90 graders vinkel. Om dina fötter dinglar, överväg att använda en liten låda, trappstol eller skokartong för att vila fötterna på.
  • de ryggstöd bör ge tillräckligt stöd för ländryggen för att lindra nedre delen av ryggen. Ryggstödet bör helst ha en liten lutning på cirka 5 till 10 grader bakåt för att garantera bekväma sittplatser.
  • de Djupet på stolen bör vara runt 43 till 60 cm. När din rygg ligger mot stolens baksida bör det vara ett mellanrum på 5 eller 7 cm mellan ditt knähål och sätet.

Rätt hållning

Rätt hållning på hemmakontoret

När du sitter, se till att du behåller en upprätt hållning medan du arbetar:

  • Ländryggen ska ha en svag inåtkurva strax ovanför rumpan.
  • Dina öron och axlar ska vara i linje.
  • Din näsa ska vara i linje med din navel.
  • Dina axlar ska vara precis ovanför dina höfter.

Det kan vara bra att ställa in ett larm för att påminna dig en gång i timmen för att upprätthålla korrekt hållning medan du sitter.