15 απλές και εύχρηστες θεραπείες στο σπίτι για τους κιρσούς

Η γήρανση είναι μια αναπόφευκτη φάση που περνάμε όλοι και μαζί της έρχεται μια σειρά από αρκετές ασθένειες που γίνονται μέρος της ζωής μας. Οι κιρσοί εμφανίζονται για διάφορους λόγους και ο πιο κοινός ένοχος θα είναι η καθιστική ζωή που κάνουμε. Μπορούμε να ανακουφίσουμε τη δυσφορία και τον πόνο που περνάμε και να διαχειριστούμε τα συμπτώματα με τις σπιτικές θεραπείες για να απαλλαγούμε από τους κιρσούς που συζητήθηκαν λεπτομερώς σε αυτό το εκτενές άρθρο.

Αρχικά διορθωτικά μέτρα για κιρσούς

 • Αιτίες των κιρσών
 • Συμπτώματα των κιρσών
 • Πρόληψη των κιρσών
 • Φυσική θεραπεία κιρσών στο σπίτι
 • Πρόσθετες συμβουλές για να απαλλαγείτε από κιρσούς
 • Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό
 • Συχνές ερωτήσεις

Αιτίες των κιρσών:

Οι κιρσοί εμφανίζονται όταν οι φλέβες στα πόδια διογκώνονται, διογκώνονται και διευρύνονται. Αυτό συμβαίνει όταν οι μονόδρομες βαλβίδες στη φλέβα που βοηθούν το αίμα να ρέει στην καρδιά δεν λειτουργούν σωστά. Οι φλέβες, είτε λόγω αδυναμίας είτε βλάβης, περιορίζουν τη ροή του αίματος. Προκαλεί συσσώρευση αίματος και θρόμβους. Οι κιρσοί μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι όταν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Ακολουθούν οι λόγοι για τους κιρσούς.

Αιτίες των κιρσών στα πόδια:

 • Γενεσιολογία: Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό κιρσών.
 • Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις αιτίες των κιρσών στα πόδια των γυναικών
 • Ευσαρκία: Μια από τις αιτίες των κιρσών στα πόδια των ανδρών και των γυναικών επίσης είναι το υπερβολικό βάρος.
 • Παράγοντας ηλικίας λόγω φθοράς στις φλεβικές βαλβίδες.
 • Το κάπνισμα προκαλεί κιρσούς: Το κάπνισμα προκαλεί στένωση ή συστολή των αιμοφόρων αγγείων
 • Γένος: Οι κιρσοί τείνουν να επηρεάζουν τις γυναίκες πιο συχνά από τους άνδρες.
 • Καθιστική δουλειά
 • Κιρσοί και υψηλή αρτηριακή πίεση: Εδώ η αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι κυρίως σύμπτωμα παρά αιτία.

Συμπτώματα των κιρσών:

Οι κιρσοί εμφανίζονται συνήθως ανυψωμένοι και πρησμένοι. Συχνά είναι πολύ επώδυνα και η περιοχή είναι ζεστή στην αφή.

Σημεία και συμπτώματα κιρσών:

Τα σημεία και τα συμπτώματα των κιρσών μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αποχρωματισμός των φλεβών που είναι είτε μπλε είτε σκούρο μοβ.
 • Οι φλέβες φαίνονται στριμμένες, πρησμένες και διογκωμένες
 • Βαριά πόδια
 • Οι κιρσοί προκαλούν οίδημα και τα πόδια αισθάνονται βαριά, ειδικά τη νύχτα ή μετά την άσκηση
 • Ακόμη και ένας μικρός τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία στην πληγείσα περιοχή, σε σύγκριση με τους κανονικούς χρόνους
 • Η λιποδερματοσκλήρυνση, που προκαλεί το λίπος κάτω από το δέρμα, ακριβώς πάνω από τον αστράγαλο, γίνεται σκληρό
 • Πρησμένοι αστράγαλοι
 • Τηλαγγειεκτασία
 • Κοντά στους κιρσούς μπορεί να υπάρχουν λαμπερές αποχρωματισμοί του δέρματος, συνήθως γαλαζωπό ή καφετί
 • Φλεβικό έκζεμα (δερματίτιδα στάσης), όπου το δέρμα στις πληγείσες περιοχές είναι κόκκινο και ξηρό
 • Ξαφνικές κράμπες εμφανίζονται ενώ σηκώνεστε ξαφνικά σε ορισμένα άτομα
 • Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών εμφανίζεται στην πλειοψηφία των ατόμων με κιρσούς
 • Atrophie blanche, τα οποία είναι ακανόνιστα υπόλευκα μπαλώματα που μοιάζουν με ουλές εμφανίζονται στους αστραγάλους.

Πρόληψη των κιρσών:

Οι ακόλουθες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή εμφάνισης ή επιδείνωσης των κιρσών. Μόνο εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν λειτουργούν συνιστάται επεμβατική χειρουργική επέμβαση. Οι κιρσοί μπορούν να προληφθούν μειώνοντας την πίεση στις φλέβες και εξασφαλίζοντας καλή ροή αίματος.

Τα προληπτικά μέτρα των κιρσών μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των κιρσών και είναι τα ακόλουθα:

 • Αποφύγετε να στέκεστε ή να κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος και χάστε βάρος.
 • Χρησιμοποιήστε κάλτσες συμπίεσης και ασκήστε για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος. Όλα αυτά θα αποτρέψουν το σχηματισμό νεότερων κιρσών. Θα βοηθήσει επίσης το αίμα να ρέει εύκολα στην καρδιά.
 • Ανυψώστε τα πόδια όποτε είναι δυνατόν.
 • Άσκηση
 • Τρώγοντας μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
 • Αλλάζετε τακτικά τη θέση που κάθεστε ή στέκεστε.

Φυσική θεραπεία κιρσών στο σπίτι:

1. Gotu Kola (Centella Asiatica):

Το Gotukola ονομάζεται “βότανο μακροζωίας”. Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική, ινδονησιακή και ινδική ιατρική. Τα οφέλη αυτού του βοτάνου κυμαίνονται από την ενίσχυση της εγκεφαλικής δύναμης, τη θεραπεία των ιστών του δέρματος, την προαγωγή της υγείας των νεφρών και του ήπατος. Οι κιρσοί Centella Asiatica είναι γνωστό ότι βοηθούν στη φλεβική ανεπάρκεια καθώς μειώνουν το πρήξιμο και βελτιώνουν τη ροή του αίματος.

2. Ξίδι μηλίτη μήλου

Το μηλόξυδο για τους κιρσούς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση κάθε εξωτερικού οιδήματος. Είναι επίσης απαραίτητο για την αποτοξίνωση. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση του δέρματος, να αποτρέψει την ξηρότητα και να ενθαρρύνει την αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος.

Η θεραπεία των κιρσών με μηλόξυδο είναι μια πολύ χρήσιμη θεραπεία στο σπίτι. Εφαρμόστε μηλόξυδο στους κιρσούς και τυλίξτε το πόδι με ένα πανί. Κρατήστε το για 30 λεπτά.

Συμβουλές και προφυλάξεις:

Βεβαιωθείτε ότι αραιώνεται με νερό και εφαρμόζεται τοπικά στην πληγείσα περιοχή και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ανοιχτά κοψίματα ή πληγές στο δέρμα.

3. Βελονισμός

Ο βελονισμός που γίνεται τακτικά μπορεί να είναι μια τεράστια βοήθεια για τη δυσφορία που προκαλείται από τους κιρσούς. Βοηθά να διεγείρει το αίμα και να το κάνει να κινείται στις φλέβες, να διασπάσει κάθε συσσωρευμένο αίμα.

Υπάρχουν επίσης ειδικά σημεία βελονισμού για τους κιρσούς να διεγείρουν την κυκλοφορία, η οποία διευκολύνει τη ροή του αίματος και ανακουφίζει από την πίεση και τον πόνο που συνοδεύει τους κιρσούς. Με τη θεραπεία, κάποιος θα μπορεί εύκολα να δει τη διαφορά καθώς το χρώμα θα φωτιζόταν σημαντικά όταν το φρέσκο ​​αίμα αρχίσει να ρέει πίσω

Συμβουλές και προφυλάξεις:

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για τους συγκεκριμένους χώρους για τη βελόνα, το βάθος εισαγωγής και την τεχνική χειρισμού που χρησιμοποιείται.

4. Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας και οι κιρσοί μπορεί να αναφέρονται ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Περιέχει επίσης αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Όταν εφαρμόζεται τοπικά, διεγείρει, αναζωογονεί την περιοχή του δέρματος. Το λάδι καρύδας λειτουργεί για να διατηρεί την υγρασία στα κύτταρα του δέρματος, παρέχοντάς του λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην ανανέωση των προστατευτικών στρωμάτων. Κάντε μια δροσερή ή ζεστή κομπρέσα εμποτίζοντας ένα πανί σε ένα συνδυασμό πέντε σταγόνων παρθένου ελαίου καρύδας και 1 λίτρου νερού. Εφαρμόστε αυτήν τη συμπίεση στην πληγείσα περιοχή για περίπου 15 λεπτά. Κρατήστε τα πόδια ψηλά κατά τη διάρκεια της εφαρμογής. Το λάδι καρύδας είναι μια εύκολη θεραπεία στο σπίτι για τους κιρσούς.

5. Καγιέν

Το πιπέρι καγιέν είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και βιταμίνη C. Μεταξύ των φυσικών επιλογών θεραπείας για τους κιρσούς, το πιπέρι καγιέν βοηθά στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων από τις ελεύθερες ρίζες. Ενισχύει το σχηματισμό κολλαγόνου στα τοιχώματα των φλεβών και βοηθά να διατηρηθούν υγιή. Η καψαϊκίνη του Cayenne έχει αποτελεσματικές αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις και αραιωτικές ιδιότητες. Αυτά βοηθούν στη μείωση των κιρσών.

Συμβουλές και προφυλάξεις:

Το καγιέν μπορεί να ληφθεί σε μορφή κάψουλας ή να το εφαρμόσετε ως κρέμα στις προσβεβλημένες φλέβες με μια απαλή κίνηση προς τα πάνω.

6. Αιθέρια έλαια:

α) λάδι λεβάντας:

Το έλαιο λεβάντας για τους κιρσούς είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του πόνου που προκαλείται από τους κιρσούς. Όταν χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία, μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και τη φλεγμονή. Σε περιπτώσεις όπου οι κιρσοί έχουν προκαλέσει έλκη στο δέρμα, μια μελέτη έδειξε ότι το έλαιο λεβάντας βοηθά στην καταπράυνσή τους. Η τοπική χρήση ελαίου λεβάντας στο δέρμα μπορεί να μειώσει τον πόνο και το μέγεθος των ελκών του δέρματος όταν κάνετε μασάζ στις πληγείσες περιοχές.

β) Λάδι δέντρων τσαγιού:

Το έλαιο τσαγιού για τους κιρσούς είναι πολύ δημοφιλές για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, όπως αντιμυκητιασικές, αντισηπτικές και αντι-ιικές ιδιότητες. Αυτό είναι ένα απλό αλλά ισχυρό θεραπευτικό έλαιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με αλόη βέρα για την καταπολέμηση του πόνου και του οιδήματος λόγω κιρσών.

γ) Λάδι Helichrysum:

Το έλαιο Helichrysum για τους κιρσούς προέρχεται από την απόσταξη με ατμό των ανθών του φυτού. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει σοβαρές θεραπευτικές ιδιότητες και είναι πολύ γνωστό σε σύγκριση με άλλα αιθέρια έλαια. Είναι πιο αποτελεσματικό στη συρρίκνωση της εμφάνισης κιρσών και στην κυκλοφορία. Επιπλέον, το έλαιο ελίχρυσου λειτουργεί για την εξάλειψη των θρόμβων αίματος.

δ) Λάδι κυπαρισσιού:

Το έλαιο κυπαρισσιού για τους κιρσούς προέρχεται από το ομώνυμο αειθαλές δέντρο. Συνιστάται να τρίβετε πέντε σταγόνες αυτού του ελαίου στην πληγείσα περιοχή 2 φορές την ημέρα για μερικές εβδομάδες. «Ένα από τα καλύτερα αιθέρια έλαια για τη συγκεκριμένη αντιμετώπιση των φλεβικών προβλημάτων είναι το έλαιο κυπαρισσιού. Έχει την ικανότητα να αυξάνει την κυκλοφορία, να συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που ενθαρρύνει το αίμα να αρχίσει να ρέει σωστά.

ε) Λάδι από λεμόνι:

Το έλαιο λεμονιού για τους κιρσούς είναι εξαιρετικό έλαιο που ενθαρρύνει την κυκλοφορία του αίματος και εμποδίζει τη συσσώρευση αίματος. Διατηρεί τις φλέβες υγιείς και δυνατές καθώς και διασταλμένες για να επιτρέψει την ομαλή ροή του αίματος.

στ) Αμυγδαλέλαιο:

Το μασάζ με αμυγδαλέλαιο για τους κιρσούς βοηθά στη θεραπεία των αντιαισθητικών κιρσών και των φλεβών αράχνης. Το μασάζ πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση.

ζ) έλαιο δενδρολίβανου:

Το έλαιο δεντρολίβανου για τους κιρσούς είναι γνωστό για διάφορα οφέλη για την υγεία, αλλά το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται κυρίως για να αυξήσει τη ροή του αίματος σε άλλα μέρη του σώματος και, όπως ήδη αναφέραμε, όταν το αίμα σας κυκλοφορεί σωστά, δεν συσσωρεύεται στις φλέβες σας.

η) Λιβάνι για κιρσούς:

Το λιβάνι είναι το αγαπημένο στα αιθέρια έλαια κυρίως για το ηρεμιστικό του άρωμα. Βοηθά στον καλό ξεκούραστο ύπνο και είναι ένα αναζωογονητικό άρωμα. Προβάλλεται επίσης για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

θ) Λάδι χαμομηλιού:

Το έλαιο χαμομηλιού για τους κιρσούς λειτουργεί καλά για να τονώσει το δέρμα, να προωθήσει την κυκλοφορία και να συσπάσει τα αιμοφόρα αγγεία. Είναι αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα.

ι) Λάδι μέντας:

Το έλαιο μέντας για τους κιρσούς μπορεί να βοηθήσει στην κυκλοφορία του αίματος και είναι ένα φάρμακο για διευρυμένες φλέβες.

Συμβουλές και προφυλάξεις:

Πρέπει να είστε προσεκτικοί ενώ χρησιμοποιείτε τοπικά οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο, καθώς είναι πολύ σημαντικό να αραιώσετε το αιθέριο έλαιο με έλαιο ή νερό. Έλαια όπως κανέλα, λεμονόχορτο, γαρύφαλλο, κασσία, χειμωνιάτικο και μαύρο πιπέρι μπορεί να είναι ερεθιστικά, επομένως είναι καλύτερο και πάντα ασφαλέστερο να χρησιμοποιείτε πρώτα τις κατάλληλες δοκιμές αραίωσης και επιθέματος δέρματος.

7. Εκχυλίσματα σταφυλιού:

Το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τη μορφή κάψουλων, δισκίων και υγρών εκχυλισμάτων. Το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού περιέχει σύμπλοκα ολιγομερών προανθοκυανιδίνης, αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην ενίσχυση της δομής του συνδετικού ιστού των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της φλεγμονής.

Συμβουλές και προφυλάξεις:

Το έλαιο σταφυλιού για τους κιρσούς τείνει να αλληλεπιδρά με αραιωτικά αίματος και υπάρχει αύξηση του κινδύνου αιμορραγίας. Μερικές συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ναυτία και στομαχικές διαταραχές.

8. Ginkgo Biloba:

Το Ginkgo (Ginkgo biloba) αναφέρεται ότι ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει την περιφερική κυκλοφορία. Πολλά βότανα ήταν ευεργετικά στη θεραπεία των κιρσών και ορισμένα έχουν υποβληθεί σε εκτεταμένη επιστημονική μελέτη. Οι κιρσοί του Ginkgo Biloba έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν τα επίπεδα του κυκλοφορούντος νιτρικού οξειδίου στο αίμα (1) και βελτιώνουν τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων

Συμβουλές και προφυλάξεις:

Θα μπορούσε να προκαλέσει πιθανές παρενέργειες όπως ναυτία, ζάλη, διάρροια, πονοκεφάλους, πόνο στο στομάχι και αλλεργική αντίδραση. Έχει επίσης τη δυνατότητα να αντιδράσει με αραιωτικά αίματος, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν το χρησιμοποιείτε.

9. Άστα Κάστανο:

Το βότανο κάστανο αλόγου (Aesculushippocastanum) είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα εναλλακτικής ιατρικής για τους κιρσούς. Κάστανο αλόγου για εκχύλισμα θεραπείας κιρσών έχει ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση του πόνου και του οιδήματος στα πόδια. Λέγεται ότι, με βάση τα στοιχεία, το εκχύλισμα καστανιάς έχει δυνατότητα βραχυπρόθεσμης θεραπείας για χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Το εκχύλισμα σπόρων καστανιάς μπορεί να παρασκευαστεί ως πόσιμο βάμμα, τοπικό τζελ ή δισκίο και να είναι χρήσιμο στη μείωση του οιδήματος, του πόνου και του κνησμού.

Συμβουλές και προφυλάξεις:

Ο FDA θεώρησε ολόκληρο το κάστανο αλόγου ως μη ασφαλές και ότι μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, διάρροια, εμετό πονοκέφαλο, κυκλοφορικό, σπασμούς και αναπνευστική ανεπάρκεια.

10. Kaishore Guggulu:

Το Kaishoreguggulu για τους κιρσούς είναι ένα θαυμάσιο βότανο που προάγει την καλή υγεία. Μπορεί να αντιστρέψει τις συνέπειες της γήρανσης. Η ορθοστασία για παρατεταμένες περιόδους αυξάνει την πίεση στις φλέβες των ποδιών και προκαλεί κιρσούς. Αυτό έχει χρησιμοποιηθεί στην αγιουρβεδική ιατρική Σήμερα η ρητίνη τσίχλας guggul χρησιμοποιείται για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης, της αρθρίτιδας, της «σκλήρυνσης των αρτηριών», της απώλειας βάρους και άλλων δερματικών παθήσεων.

Συμβουλές και προφυλάξεις:

Μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, ναυτία, πονοκεφάλους, έμετο, διάρροια, χαλαρά κόπρανα, ρέψιμο και λόξυγκα. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αλλεργικές αντιδράσεις όπως φαγούρα και εξάνθημα.

11. Ασκήσεις:

Η σωματική δραστηριότητα είναι το πρώτο βήμα στην κατ ‘οίκον θεραπεία για τους κιρσούς. Όσο περισσότερο κινείται κανείς, τόσο καλύτερα κυκλοφορεί το αίμα. Η κύρια ιδέα είναι να βοηθήσει το αίμα που συσσωρεύεται στις κατεστραμμένες φλέβες να επιστρέψει στην καρδιά. Ασκήσεις για κιρσούς, ειδικά ασκήσεις χαμηλού αντίκτυπου βοηθούν στη βελτίωση της ροής του αίματος και βοηθούν στην αναστροφή των ανθυγιεινών ιδιοτήτων των κιρσών. Το κολύμπι, το ποδήλατο, το περπάτημα, η γιόγκα και το τέντωμα είναι όλα ευεργετικά καθώς βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος. Η μέτρια άσκηση βοηθά στην υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για το σχηματισμό κιρσών. (2)

Συμβουλές και προφυλάξεις:
 1. Η άσκηση πρέπει να γίνεται τακτικά.
 2. Η άσκηση με μια ομάδα συνομηλίκων θα προσφέρει επαρκή κίνητρα για να μην εγκαταλείψετε την άσκηση.
 3. Παρακολουθήστε την πρόοδο κάθε μέρα.

12. Κάλτσα συμπίεσης:

Τα άτομα που υποφέρουν από κιρσούς πρέπει να φορούν κάλτσες συμπίεσης. Αυτές οι κάλτσες βοηθούν στην ομαλή ροή του αίματος μέσω των φλεβών και μπορούν επίσης να φορεθούν όλη την ημέρα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι κάλτσες συμπίεσης μπορούν να αφαιρεθούν το βράδυ πριν πάτε για ύπνο.

Συμβουλές και προφυλάξεις:

Η κάλτσα συμπίεσης λειτουργεί καλά, εκτός από το ότι ο ζεστός καιρός μπορεί να μειώσει τη συμμόρφωση στη χρήση. Βεβαιωθείτε ότι αφαιρείτε πάντα τις κάλτσες συμπίεσης πριν πάτε για ύπνο.

13. Παπούτσια:

Η επιλογή των υποδημάτων παίζει ζωτικό ρόλο στην οδήγηση σε κιρσούς. Η χρήση του κατάλληλου είδους παπουτσιών αποτρέπει τους κιρσούς. Ενώ περπατάτε με ψηλά τακούνια, ασκείται μεγάλη πίεση στις μπάλες του ποδιού και των δακτύλων. Αυτό προκαλεί λιγότερη δύναμη στο αίμα που πηγαίνει από τους μύες της γάμπας στην καρδιά. Αυτό το είδος αναποτελεσματικότητας μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υπολειμματικού αίματος στα πόδια προκαλώντας κιρσούς και αράχνες. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, οι κιρσοί μπορεί να καταλήξουν σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως έλκη στα πόδια και πληγές στα πόδια, τα οποία μπορεί να απαιτούν πολύπλοκες χειρουργικές θεραπείες. Η χρήση του κατάλληλου τύπου παπουτσιών αποτρέπει την ανάπτυξη κιρσών. (3)

Συμβουλές και προφυλάξεις:

Τα προειδοποιητικά σημάδια για να προσέξετε τους κιρσούς είναι ο κνησμός, το κάψιμο, το πρήξιμο και τα βαριά πόδια. Το να φοράτε πιο κολακερά παπούτσια βοηθά στην αποτελεσματική προώθηση του αίματος από τις φλέβες των μυών της γάμπας στην καρδιά.

14. Φλοιός πεύκου:

Το εκχύλισμα φλοιού πεύκου είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για φλέβες που περιέχει υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών, φαινολικών οξέων και προανθοκυανιδινών που μειώνουν αποτελεσματικά τη φλεγμονή και τους κιρσούς. Βελτιώνει επίσης την κυκλοφορία και αναζωογονεί την ελαστικότητα και τη δύναμη των τοιχωμάτων των φλεβών. Ταυτόχρονα, μειώνει επίσης τις κράμπες στα πόδια και τον πόνο που σχετίζεται με τους κιρσούς.

Συμβουλές και προφυλάξεις:

Μικρές παρενέργειες όπως πονοκέφαλοι, στομαχικές διαταραχές και μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση σε ορισμένες περιπτώσεις.

15. Witch Hazel:

Το Witch Hazel έχει στυπτικές ιδιότητες που το καθιστούν ένα εξαιρετικό βότανο για τοπική χρήση σε κιρσούς. Βοηθά στην τόνωση, σύσφιξη και συρρίκνωση των ορατών φλεβών. Το Witch Hazel βοηθά στην αποκατάσταση της φυσικής ελαστικότητας της φλέβας και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον κνησμό και τον πόνο που σχετίζεται με τους κιρσούς. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Απλώς εφαρμόστε φουντουκιά μάγισσας με ένα βαμβάκι στις πληγείσες περιοχές με μια ανοδική κίνηση. Κάνετε αυτό 2-3 φορές την ημέρα.

Συμβουλές και προφυλάξεις

Είναι γενικά ασφαλές στη χρήση και μπορεί να προκαλέσει μικρό ερεθισμό του δέρματος σε ορισμένα άτομα

Πρόσθετες συμβουλές για να απαλλαγείτε από κιρσούς:

Τροφές που ωφελούν τους κιρσούς:

Προσθέστε τροφή για κιρσούς που περιέχουν φλαβονοειδή και μαγνήσιο, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη συρρίκνωση των κιρσών. Τα φλαβονοειδή βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και εξασφαλίζουν ομαλή ροή αίματος. Αυτό θα αποτρέψει τη συσσώρευση αίματος και θα βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης στις αρτηρίες και θα χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία. Όλα αυτά βοηθούν στη μείωση των κιρσών. Τα τρόφιμα που περιέχουν φλαβονοειδή είναι:

 • Κρεμμύδια
 • πιπεριές
 • Σπανάκι
 • Η κατανάλωση χυμού ανανά είναι ευεργετική
 • Μπρόκολο
 • Εσπεριδοειδή
 • Σταφύλια
 • Κεράσια
 • Μήλα
 • Λάχανο για κιρσούς
 • Βατόμουρα
 • Κακάο
 • Σκόρδο για κιρσούς

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για τις κιρσώδεις φλέβες

Μεταξύ των τροφίμων που πρέπει να αποφεύγετε για τους κιρσούς είναι

 • Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες ή οι απλοί υδατάνθρακες πρέπει να αποφεύγονται
 • Η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως η σοκολάτα, τα κέικ και τα μπισκότα συχνά περιέχουν υψηλή ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης και οδηγούν σε κακή υγεία των φλεβών
 • Αλκοόλ
 • Κονσερβοποιημένες τροφές.
 • Αλατισμένα τρόφιμα.

Θεραπεία βδέλλας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των κιρσών:

Η έρευνα δείχνει ότι μεταξύ των διαφόρων μεθόδων που δοκιμάστηκαν, η θεραπεία της βδέλλας για τους κιρσούς έχει δοκιμαστεί για περίπλοκες κιρσούς. Οι ερευνητές προσπάθησαν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής θεραπείας βδέλλας για τη δημιουργία φλεβικής αποσυμφόρησης, υπερχρωματισμού, αναστροφής του οιδήματος και επούλωσης των κιρσών. Hirudomedicinalis, η φαρμακευτική βδέλλα εφαρμόστηκε στην περιοχή που περιβάλλει το κιρσώδες έλκος. Μετά τη θεραπεία με βδέλλα, τα έλκη έδειξαν μείωση της επούλωσης του πρηξίματος και της περιφέρειας των άκρων. Από αυτή τη μελέτη φαίνεται ότι η φαρμακευτική βδέλλα απορροφά το φλεβικό αίμα και βοηθά στην επούλωση του έλκους και πιθανώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματική αντιμετώπιση περίπλοκων κιρσών. (4) Οι γιατροί χρησιμοποιούν ήδη θεραπεία βδέλλας για τη θεραπεία των ελκών με επιτυχία. Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό υπό τη συμβουλή ιατρού.

Πότε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό:

Η κατάλληλη στιγμή για να επισκεφθείτε το γιατρό σας θα ήταν όταν αντιμετωπίσετε αυτά τα συμπτώματα:

 • Αιμορραγία: Αυτό είναι ένα επικίνδυνο σύμπτωμα όταν η πίεση μέσα στη φλέβα είναι υψηλότερη από το κανονικό.
 • Θρομβοφλεβίτιδα: Αυτό συμβαίνει όταν η φλέβα διευρύνεται και σχηματίζεται θρόμβος αίματος.
 • Έλκη: Εάν έχετε κιρσούς και έχετε έλκος που δεν επουλώνεται, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να επισκεφθείτε το γιατρό σας.
 • Οίδημα και δυσφορία
 • Εξανθήματα

Με μεγάλη πρόοδο, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές για τη διαχείριση των κιρσών. Οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των επιβλαβών συνεπειών του πολύ καθίσματος. Η αρχαία μας παράδοση του καθίσματος σταυροπόδι έχει πλέον έλξει στο να κάθεστε σε καναπέδες, καναπέδες για παρατεταμένες περιόδους. Όταν οι ολιστικές προσεγγίσεις και οι θεραπείες στο σπίτι δεν λειτουργούν για τους κιρσούς, μην ανησυχείτε, καθώς υπάρχουν επιλογές όπως η απολίνωση και η απογύμνωση των φλεβών. Επιπλέον, δεν υπάρχει έλλειψη νεότερων και λιγότερο επεμβατικών επιλογών!

Αποποίηση ευθυνών: Όλες οι πληροφορίες που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο, όπως εικόνες και μέθοδοι θεραπείας, είτε πρόκειται για επιστημονική είτε για ολιστική προσέγγιση, στοχεύουν μόνο στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων. Τα δεδομένα είναι μόνο για τη συλλογή πληροφοριών και την αναζήτηση βοήθειας από ιατρό για να ξεκινήσει η διαχείριση των κιρσών. Είναι υποχρεωτικό να θυμόμαστε ότι τα αποτελέσματα και ο χρόνος θεραπείας μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Συχνές ερωτήσεις:

1. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ φλεβών αράχνης και κιρσών?

Οι φλέβες αράχνης είναι πιο μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία σε εμφάνιση. Αυτές οι φλέβες είναι αισθητές μέσω του δέρματος. Οι φλέβες αράχνης παρατηρούνται γενικά στο πρόσωπο και τα πόδια. Είναι εξωτερικές στο δέρμα και ένα προειδοποιητικό σημάδι για ένα υπάρχον υποκείμενο πρόβλημα. Οι κιρσοί είναι μεγάλα αιμοφόρα αγγεία που αναπτύσσονται στα πόδια. Προκαλούνται από δυσλειτουργία των βαλβίδων στις φλέβες. Αυτό προκαλεί τη συσσώρευση αίματος και την αποτρέπει από το να φτάσουν στην καρδιά.

2. Τι διαφορετικές επιλογές διατίθενται για τη θεραπεία των κιρσών?

Η απολίνωση/απογύμνωση της φλέβας είναι μια επεμβατική διαδικασία όπου μια τομή γίνεται στο δέρμα υπό αναισθησία και ο χειρουργός την αφαιρεί μέσω της τομής. Η σκληροθεραπεία γίνεται χρησιμοποιώντας υγρή ή αφρώδη χημική ένεση για να αποφράξει μια μεγαλύτερη φλέβα. Η μικροσκληροθεραπεία πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας υγρή χημική ένεση για να αποκλείσει μικρότερες φλέβες. Η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ κάνει χρήση της φωτεινής ενέργειας για να μπλοκάρει μια φλέβα. Η ενδοφλεβική θεραπεία κατάλυσης κάνει χρήση κυμάτων θερμότητας και ραδιοσυχνοτήτων για να αποκλείσει μια φλέβα. Η ενδοσκοπική χειρουργική της φλέβας χρησιμοποιεί ένα μικρό φωτισμένο πεδίο που εισάγεται μέσω της τομής για να αποφράξει τη φλέβα. Είναι καλύτερο να ζητήσετε συμβουλές από το γιατρό σας σχετικά με το ποια θεραπεία θα σας ταιριάζει καλύτερα.

3. Πόσο αποτελεσματικά είναι τα αιθέρια έλαια στη διαχείριση των κιρσών?

Είναι πάντα ασφαλέστερο να χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια αραιωμένα με έλαια φορέα πριν από τη χρήση. Τα έλαια μπορούν να εφαρμοστούν τοπικά στο δέρμα. Τα αιθέρια έλαια γενικά δεν προκαλούν παρενέργειες, αλλά μπορεί να είναι τοξικά όταν καταποθούν, οδηγώντας σε εμετό και ναυτία. Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιος μπορεί να είναι αλλεργικός και να εμφανίσει ερεθισμό ή πρήξιμο του δέρματος. Κάποιοι μπορεί να αναπτύξουν ακόμη και ευαισθησία στο δέρμα κατά την εφαρμογή τοπικών εσπεριδοειδών στο δέρμα. Είναι ασφαλέστερο να είστε προσεκτικοί στη χρήση αιθέριων ελαίων για κιρσούς.

Αρχικά διορθωτικά μέτρα για κιρσούς