Κατακράτηση νερού στα πόδια: συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες στο σπίτι

Έχετε παρατηρήσει πρήξιμο στα πόδια σας; Φαίνονται πρησμένα και απαλά στο άγγιγμα; Μην ανησυχείς! Θα σας βοηθήσουμε να μάθετε πώς να απαλλαγείτε από την κατακράτηση νερού στα πόδια σας, χρησιμοποιώντας απλές και φυσικές μεθόδους. Αλλά, πριν εξετάσουμε τις οικιακές θεραπείες για κατακράτηση νερού, ας καταλάβουμε πρώτα λεπτομερώς για αυτό το πρόβλημα. Όλοι γνωρίζουμε ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από νερό, το οποίο κυκλοφορεί σε όλα τα όργανα. Όταν αυτό το υγρό αποτύχει να αποβληθεί σωστά, συσσωρεύεται στα όργανά σας, ειδικά στα πόδια. Ονομάζεται επίσης οίδημα, η κατακράτηση νερού είναι ένα προσωρινό πρόβλημα που εξαφανίζεται σε λίγες ημέρες, εκτός εάν προκαλείται από σοβαρά προβλήματα όπως οι νεφρικές διαταραχές.

Γνωρίστε τους κύριους παράγοντες που προκαλούν κατακράτηση νερού στα πόδια, μαζί με μερικές φυσικές μεθόδους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κατακράτηση νερού στα πόδια

Αιτίες κατακράτησης νερού:

Οι κυριότερες αιτίες εξαιτίας των οποίων το νερό αρχίζει να συγκρατείται στα πόδια. Αυτοί είναι

 • Εάν υπάρχει αλλαγή στην πίεση των τριχοειδών αγγείων μέσω της οποίας οι βιταμίνες, το οξυγόνο και τα μέταλλα διέρχονται από το νερό αρχίζει να συμβαίνει η κατακράτηση νερού.
 • Ο νεφρός αποβάλλει όλα τα απόβλητα και τις τοξίνες από το σώμα και το αίμα απορροφά τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν από το σώμα. Εάν κατά περίπτωση η ροή του αίματος επηρεάζεται στο νεφρό, κάτι που συμβαίνει όταν τα νεφρά αρχίζουν να επηρεάζονται, τότε τίποτα δεν εξαλείφεται και αρχίζει να λαμβάνει χώρα κατακράτηση νερού..
 • Καθώς η έλλειψη άσκησης και η μη σωματική δραστηριότητα οδηγεί σε κατακράτηση νερού όπως όταν ασκούμε τις φλέβες στο πόδι αντλεί το αίμα στην καρδιά και δεν ταξιδεύει γρήγορα αρχίζει να συσσωρεύεται στα πόδια οδηγώντας στην κατακράτηση νερού.
 • Καθώς πολλές από τις γρήγορες και πρόχειρες τροφές που δεν περιέχουν πρωτεΐνη, η έλλειψη πρωτεΐνης επηρεάζει την ισορροπία του νερού. Λόγω της ανεπάρκειάς του, το σύστημα δεν μπορεί να πάρει πίσω νερό από ιστούς που απαιτούνται στα τριχοειδή αγγεία.
 • Ένα άτομο που πάσχει από αδύναμη καρδιά καθώς δεν υπάρχει άντληση μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νερού στα πόδια και σε άλλα μέρη επίσης.
 • Ορισμένα φάρμακα προκαλούν επίσης κατακράτηση νερού.
 • Ειδικά οι γυναίκες αντιμετωπίζουν κατακράτηση νερού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πριν από την εμμηνόρροια λόγω των αλλαγών στις ορμόνες.
 • Ένας άλλος σημαντικός λόγος είναι ότι εάν κάθεστε για πολλές ώρες ή η παρατεταμένη ορθοστασία προκαλεί πίεση στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων και το υγρό αρχίζει να διαρρέει στους ιστούς, με αποτέλεσμα να διατηρείται ή να πρήζεται τα πόδια..

Συμπτώματα κατακράτησης νερού:

 • Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ότι το πρόσωπο, τα πόδια και άλλα μέρη του σώματός σας είναι πρησμένα ακόμη και αν έχετε χάσει βάρος.
 • Μόλις σηκωθείτε το πρωί τα βλέφαρά σας είναι πρησμένα και έχουν πρησμένο πρόσωπο και αισθάνεστε ότι η κοιλιά έχει φουσκώσει.
 • Μπορείτε να ένα άβολο και καθώς ο ρυθμός παλμών και η αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθούν.

Πρόληψη της κατακράτησης νερού:

Αν δεν έχετε διαγνωστεί με μια σοβαρή ιατρική κατάσταση, όπως καρδιακά προβλήματα, υπάρχουν τρόποι για να αποτρέψετε την κατακράτηση νερού στα πόδια σας:

 • Αφεθείτε στη Φυσική Δραστηριότητα
 • Μην περιορίζεστε σε μία μόνο στάση
 • Φορέστε κάλτσες συμπίεσης για να μειώσετε την κατακράτηση νερού στα πόδια σας
 • Κάντε ταξίδια διάλειμμα αντί για μεγάλα, κουραστικά ταξίδια
 • Προσπαθήστε να αποφύγετε το μπάνιο με πολύ κρύο ή πολύ ζεστό νερό
 • Μειώστε την πρόσληψη αλατιού και μειώστε τα πρόχειρα φαγητά
 • Ασκήσου τακτικά

Μειώστε την κατακράτηση νερού στα πόδια και τα πόδια:

Ακολουθούν μερικές θεραπείες και ασκήσεις για τη θεραπεία της κατακράτησης νερού στα πόδια και τα πόδια:

1. Συμμετέχετε στη φυσική δραστηριότητα:

Συμμετοχή στη φυσική δραστηριότητα για τη μείωση της κατακράτησης νερού

Αν αναρωτιέστε πώς να αποφύγετε την κατακράτηση νερού, η απάντηση είναι Φυσική άσκηση. Ένας από τους καλύτερους και ασφαλέστερους τρόπους είναι να σας εμπλέξουν σε οποιεσδήποτε ασκήσεις όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, το τρέξιμο και το ανέβασμα σκαλοπατιών επιτρέποντας στο σώμα να ιδρώσει. Καθώς ο ιδρώτας σας, όλες οι τοξίνες, τα άλατα και η περίσσεια νερού αρχίζουν να αποβάλλονται από το σώμα θα σας βοηθήσουν να θεραπεύσετε τα προβλήματα κατακράτησης νερού στα πόδια.

Προφυλάξεις: Εάν είστε έγκυος, πάρτε κάτι ελαφρύ όπως το περπάτημα ή η γιόγκα, αντί για έντονες προπονήσεις.

2. Ελαχιστοποιήστε την πρόσληψη αλατιού:

Ελαχιστοποιήστε την πρόσληψη αλατιού για να μειώσετε την κατακράτηση νερού

Το άλας που καταναλώνετε αποτελείται από νάτριο και χλωρίδιο, καθώς το νάτριο έχει τις ιδιότητες δέσμευσης νερού στο σώμα οδηγώντας σε κατακράτηση υγρών στο εσωτερικό του σώματος. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνετε περιέχουν επίσης υψηλό επίπεδο νατρίου που ενεργοποιεί την κατακράτηση νερού στα πόδια και το σώμα. Προσπαθήστε λοιπόν να καταναλώνετε λιγότερο αλάτι και αντικαταστήστε το με βότανα και μπαχαρικά και μείνετε υγιείς. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία για να ξέρετε πώς να απαλλαγείτε από την κατακράτηση νερού φυσικά.

3. Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης:

Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης για να μειώσετε την κατακράτηση νερού

Μόλις καταναλώσετε τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, αυξάνει αμέσως τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης. Το αυξημένο επίπεδο ινσουλίνης διατηρεί περισσότερο νάτριο και συνεπώς με τη σειρά του ρίχνει όγκο υγρών στο σώμα. Έτσι, καταναλώστε λιγότερα γλυκά και υδατάνθρακες και μείνετε υγιείς και μειώστε τα θέματα που σχετίζονται με την κατακράτηση νερού.

4. Καταναλώστε σκόρδο:

Καταναλώστε σκόρδο για να μειώσετε την κατακράτηση νερού

Το σκόρδο είναι το πιο αποτελεσματικό φυσικό διουρητικό προϊόν που βοηθά στην αποβολή των τοξινών και διώχνει την περίσσεια νερού από το σώμα. Αυτό το μικρό φυσικό συστατικό σπάει το λιπαρό κύτταρο και βοηθά ακόμη και στην απώλεια βάρους. Καθημερινά το πρωί και το βράδυ καταναλώστε 2-3 σκελίδες ωμές και βεβαιωθείτε ότι τα μασάτε σωστά και απαλλαγείτε εύκολα από το πρόβλημα κατακράτησης νερού.

5. Τρώτε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο και κάλιο:

Είναι πολύ σημαντικό να συμπεριλάβετε τρόφιμα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο και κάλιο, μειώνουν αποτελεσματικά τα προβλήματα που σχετίζονται με την κατακράτηση νερού. Οι ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, πράσινα λαχανικά κλπ.

Το κάλιο μειώνει την κατακράτηση νερού και χρησιμεύει ως ηλεκτρολύτης και διατηρεί μια σωστή ισορροπία μεταξύ των επιπέδων νερού και νατρίου. Βοηθά το νεφρό να απομακρύνει όλη την τοξίνη και το υπερβολικό αλάτι από το σώμα. Μπανάνα, αβοκάντο, σταφίδα, σμέουρα, σπανάκι κλπ.

6. Μπάνιο σάουνας:

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να αναπτυχθεί η περίσσεια νερού και τοξινών από το σώμα και σας κάνει να νιώσετε χαλαροί και φρέσκοι. Αυτή η διαδικασία αποστραγγίζει το υπερβολικό νερό και ιδρώνετε πολύ βοηθώντας σας έτσι να απαλλαγείτε από την κατακράτηση νερού.

Προφυλάξεις: Η έγκυος γυναίκα μπορεί να πιει ζεστό νερό, αντί για μπάνιο με σάουνα. Αυτός είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός μηχανισμός για τη μείωση της κατακράτησης νερού.

7. Πιείτε τσάι μάραθο:

Αυτό το φυσικό βότανο περιέχει ανεθόλη που ελαχιστοποιεί τη συστολική αρτηριακή πίεση και ξεπλένει το περίσσιο αλάτι, νερό από τα νεφρά και σας απαλλάσσει από αυτό το ζήτημα. Μπορείτε επίσης να μασήσετε σπόρους μάραθου μαζί με αυτό το τσάι καθώς βοηθά στη μείωση της κατακράτησης νερού και διατηρεί ακόμη και την πέψη στο σωστό δρόμο. Το τσάι μάραθου είναι ένα από τα καλύτερα φυτικά φάρμακα για κατακράτηση νερού.

Διαδικασία προς κατανάλωση:

 • Σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου και κρατήστε το σκεπασμένο για 10 λεπτά.
 • Στη συνέχεια, στραγγίστε το και πιείτε αυτό το τσάι δύο φορές την ημέρα και δείτε τα μαγικά αποτελέσματα.

8. Πάρτε βιταμίνη Β-6:

Σύμφωνα με πολλές μελέτες αποδεικνύεται ότι η βιταμίνη Β-6 διασπά αποτελεσματικά τη ζάχαρη και το άμυλο και μειώνει σε μεγάλο βαθμό την κατακράτηση νερού. Είναι πολύ αποτελεσματικό για τις γυναίκες ειδικά που υποφέρουν από πρήξιμο κατά την προεμμηνορροϊκή περίοδο καθώς τις αναζωογονεί. Τα χάπια Β6 είναι ένα από τα αποδεδειγμένα συμπληρώματα για κατακράτηση νερού.

Προφυλάξεις: Οι έγκυες γυναίκες, οι θηλάζουσες μητέρες και εκείνες με χρόνιες ιατρικές παθήσεις πρέπει να ζητήσουν τη συμβουλή του γιατρού πριν λάβουν αυτά τα συμπληρώματα.

9. Χρησιμοποιήστε κριθάρι:

Θέλετε να μάθετε πώς να μειώσετε την κατακράτηση νερού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Δοκιμάστε κριθάρι! Το κριθάρι είναι ένα άλλο φυσικό διουρητικό συστατικό που καταναλώνεται τώρα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η κατανάλωσή του αυξάνει τον όγκο της ούρησης και αποβάλλει τα περιττά υγρά από την πρησμένη περιοχή.

Διαδικασία προς κατανάλωση:

 • Πρώτα, πλύνετε και καθαρίστε σωστά το αποφλοιωμένο κριθάρι και 500 ml νερό βάλτε ένα τέταρτο φλιτζάνι κριθάρι, βράστε το για 20 λεπτά.
 • Αφήστε το να κρυώσει και στραγγίστε το νερό σε άλλο δοχείο.
 • Ρίξτε το σε ένα φλιτζάνι και πιέστε τρεις σταγόνες λεμόνι και πιείτε το σιγά σιγά καθημερινά για αποτελεσματικά αποτελέσματα.

Προφυλάξεις: Το κριθαρό νερό είναι διουρητικό. Συνιστάται να το καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η λήψη του το βράδυ μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένο ύπνο λόγω συχνών διαλειμμάτων τουαλέτας.

Όλες αυτές οι θεραπείες για κατακράτηση νερού δοκιμάζονται και δοκιμάζονται από πολλούς ανθρώπους. Είναι όλα φυσικά και ασφαλή για χρήση. Ωστόσο, εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή βρίσκεστε υπό ειδική ιατρική θεραπεία, συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν καταναλώσετε οτιδήποτε εσωτερικά. Οι περισσότερες από αυτές τις παλιές θεραπείες είναι αρκετά αποτελεσματικές στην άμεση ανακούφιση από το οίδημα. Σε περίπτωση που το πρόβλημα επιμένει περισσότερο από μία εβδομάδα, πρέπει να κάνετε έναν ενδελεχή ιατρικό έλεγχο για να μάθετε τη βασική αιτία.

Συχνές Ερωτήσεις:

1. Είναι το οίδημα απειλητική για τη ζωή ασθένεια?

Ενώ το οίδημα δεν είναι μια επικίνδυνη ασθένεια, μπορεί να υποδηλώνει ένα υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατακράτηση νερού προκαλείται λόγω καταπόνησης, μακρινών ταξιδιών, υπερβολικής καθιστικής δραστηριότητας ή υπερβολικού αλατιού. Εάν η κατάστασή σας δεν υποχωρήσει μέσα σε μια εβδομάδα, πρέπει να κάνετε έναν λεπτομερή έλεγχο από γιατρό για να μάθετε την αιτία της αιτίας. Ασθενείς με νεφρικές διαταραχές ή καρδιακές παθήσεις αντιμετωπίζουν συχνές κρίσεις οίδημα. Έτσι, πρέπει να αποκλείσετε αυτές τις δυνατότητες για να ζήσετε μια ειρηνική ζωή.

2. Είναι εντάξει η λήψη διουρητικών χαπιών για τον έλεγχο του οιδήματος?

Εκτός εάν έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό, δεν πρέπει ποτέ να παίρνετε αυτοθεραπεία για το Οίδημα, ειδικά διουρητικά. Η έλλειψη γνώσης για τη δοσολογία μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση στο σώμα. Εάν θέλετε να θεραπεύσετε το οίδημα στο σπίτι, πρέπει πρώτα να δοκιμάσετε αυτές τις θεραπείες στο σπίτι και σε περίπτωση που δεν λειτουργούν, απαιτείται συμβουλή γιατρού.

3. Πώς μπορώ να αποτρέψω την κατακράτηση νερού στα πόδια κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης πτήσης?

Εάν είστε συχνός ταξιδιώτης αεροπορικώς, η κατακράτηση νερού στα πόδια μπορεί να σας ενοχλεί συχνά. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να προληφθεί φορώντας φαρδιά παπούτσια ή κάλτσες. Πρέπει να φροντίσετε να κάνετε σύντομους περιπάτους κατά την πτήση για καλή κυκλοφορία του αίματος. Τεντώστε τους μυς σας μια φορά και πιείτε άφθονο νερό για να ενυδατώσετε το σώμα σας. Μην καταναλώνετε αλκοόλ ή ηρεμιστικά!