Ταξίδι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Ένας πλήρης οδηγός

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής σας, αλλά το αποτέλεσμα της αξίζει όλο τον πόνο! Το σώμα είναι εύθραυστο και δυναμικό. Οι περισσότερες γυναίκες αυτές τις μέρες είναι απασχολημένες και θα πρέπει να ταξιδέψουν στο γραφείο τους. Είναι όμως ασφαλές να ταξιδεύετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα που προκύπτει στο μυαλό κάθε γυναίκας. Θα υπάρξουν στιγμές έκτακτης ανάγκης όταν πρέπει να ταξιδέψετε αεροπορικώς ή θαλάσσια ή με τρένο. Είναι αυτά τα μέσα μεταφοράς ασφαλή για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Θα μάθουμε περισσότερα για όλα αυτά σε αυτό το άρθρο.

ταξίδι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Είναι ασφαλές να ταξιδεύετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Αυτό είναι το πρώτο και κύριο ερώτημα που προκύπτει για μια έγκυο γυναίκα. Ναι, είναι ασφαλές να ταξιδεύετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με την προϋπόθεση ότι δεν είστε στις τελευταίες ημέρες του τοκετού σας. Όμως, στο μέτρο του δυνατού περιορίστε το ταξίδι σας στις 30-32 εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας. Είναι ακόμη ασφαλές να ταξιδέψετε μετά από 32 εβδομάδες, αλλά οι γιατροί προτείνουν να μην ταξιδέψετε επειδή μπορεί να υπάρχει πιθανότητα πρόωρου τοκετού ή μερικές φορές ακόμη και αποβολής. Εάν βρίσκεστε στο πρώτο ή στο τελευταίο τρίμηνο, αποφύγετε να ταξιδέψετε όσο το δυνατόν περισσότερο γιατί υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες αποβολής λόγω ταξιδιού.

Ταξίδια κατά τη διάρκεια διαφορετικών τριμήνων:

1. Κατά το πρώτο τρίμηνο:

Αυτό είναι το τρίμηνο στο οποίο δεν γνωρίζετε καν ότι είστε έγκυος αρχικά. Τα συμπτώματα της πρώιμης εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν συχνή ούρηση, ναυτία, πονοκεφάλους και κόπωση. Η πρώιμη εγκυμοσύνη είναι η περίοδος κατά την οποία οι γυναίκες είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν προβλήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τα οποία μπορεί να κάνουν τα ταξίδια άβολα, όπως ναυτία και κόπωση. Γενικά, υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος αποβολής ή έκτοπης κύησης κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι πρώτοι 3 μήνες είναι η περίοδος οργανογένεσης, δηλαδή η περίοδος ανάπτυξης όλων των οργάνων του μωρού. Οποιαδήποτε διαταραχή αυτής της σημαντικής διαδικασίας, είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά, μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί προτείνουν στις έγκυες γυναίκες να μην ταξιδεύουν για μεγάλες αποστάσεις με οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου.

2. Κατά το δεύτερο τρίμηνο:

Γενικά, λέγεται ότι το δεύτερο τρίμηνο είναι η καλύτερη περίοδος και των τριών τριμήνων για να ταξιδέψουν οι έγκυες γυναίκες, αρκεί να λάβετε ορισμένες απαραίτητες προφυλάξεις. 13 έως 28 εβδομάδες είναι το δεύτερο τρίμηνο, πιθανότατα θα νιώσετε καλύτερα και θα διατρέξετε τον λιγότερο κίνδυνο να κάνετε αποβολή ή έκτοπη κύηση και πρόωρο τοκετό. Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία το ταξίδι σε αυτό το τρίμηνο είναι το ασφαλέστερο με την προϋπόθεση ότι δεν ενοχλείτε πολύ το σπίτι του αγέννητου μωρού σας. Πριν ξεκινήσετε για μεγάλες εκδρομές που απαιτούν πολύ χρόνο, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις.

3. Κατά το τρίτο τρίμηνο:

Αυτή είναι η στιγμή που το μέγεθος του χτυπήματός σας αυξάνεται σταδιακά. Λόγω αυτής της αύξησης, θα πάρετε πολύ βάρος και το σώμα σας γίνεται βαρύ και νωθρό. Η αποφυγή ταξιδιού κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου είναι η καλύτερη πρόταση που δίνει κάποιος. Όμως, οι γιατροί λένε ότι είναι ασφαλές να ταξιδεύετε μέχρι την 34η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας μόνο εάν είστε αρκετά προσεκτικοί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Αυτό είναι το τρίμηνο όπου η ευθυγράμμιση του μωρού σταθεροποιείται μέσα στη μήτρα σας. Το ταξίδι κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό καθώς το στέμμα του μωρού μπορεί να γλιστρήσει προς τα κάτω ή λόγω συνεχούς ταξιδιού, μπορεί να υπάρξει διάλειμμα νερού μέσα στη μήτρα. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού (είτε οδικά, σιδηροδρομικά, θαλάσσια ή αεροπορικά), είναι πολύ επικίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερα ταξίδια κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου.

Ταξιδεύοντας με διαφορετικά μέσα μεταφοράς:

ΕΝΑ). Με το αυτοκίνητο:

Οι έγκυες γυναίκες που ταξιδεύουν με αυτοκίνητο είναι ασφαλέστερες εάν δεν οδηγείτε. Βασικά, ένα ταξίδι με αυτοκίνητο μπορεί να είναι υπέροχες διακοπές ενώ είστε έγκυος για να ελέγξετε τις εναλλαγές της διάθεσής σας. Ένα ευχάριστο οδικό ταξίδι για μια έγκυο αναζωογονεί το μυαλό της και χαλαρώνει το σώμα της. Αλλά, πριν το κάνετε αυτό, πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένες προφυλάξεις. Εδώ παραθέτουμε μερικές προφυλάξεις και συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε:

 1. Μιλήστε με τον ιατρό σας πριν ταξιδέψετε με αυτοκίνητο.
 2. Βεβαιωθείτε ότι προγραμματίζετε το ταξίδι σας στο 2ο τρίμηνο.
 3. Πρέπει να πίνετε άφθονο νερό για να μην αφυδατώνεστε πολύ συχνά.
 4. Πάρτε επιπλέον φάρμακα και συμπληρώματα διότι το ταξίδι σας μπορεί να είναι μεγαλύτερο από ό, τι αναμενόταν αρχικά.
 5. Ένα σημαντικό πράγμα εάν είστε έγκυος ή όχι. Φορέστε τη ζώνη ασφαλείας σας.
 6. Βγείτε έξω και συχνά τεντώστε για τουλάχιστον κάθε δύο ώρες, έτσι ώστε το αίμα να ρέει στο κάτω μέρος του σώματός σας για να αποφύγετε επιπλοκές όπως η βαθιά φλεβική θρόμβωση (DVT).

ΣΙ). Με το τρένο:

Το ταξίδι με το τρένο θεωρείται το ασφαλέστερο από όλα τα συστήματα μεταφοράς για έγκυες γυναίκες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τρένα με την απαλή τους κίνηση είναι καλύτερα για τη μητέρα και το μωρό μέσα. Ωστόσο, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον πάροχο υγείας σας πριν ξεκινήσετε το ταξίδι. Το ταξίδι με το τρένο αν και είναι ασφαλές να ταξιδέψετε είναι μερικές φορές δύσκολο. Ως εκ τούτου, πρέπει να λάβουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις πριν ταξιδέψουμε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές και προφυλάξεις.

 1. Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι, πάρτε τη συμβουλή του γιατρού σας.
 2. Επιλέξτε πάντα τα καλύτερα κατάλληλα διαμερίσματα/κατηγορία ταξιδιού, κατά προτίμηση πούλμαν επιπέδου AC3 ή AC2 μαζί με χαμηλότερες κουκέτες. Αυτό συμβαίνει επειδή, στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, οι σπασμωδικές και ξαφνικές κινήσεις δεν κάνουν καλό στην υγεία της μητέρας και του παιδιού.
 3. Βεβαιωθείτε ότι δεν ταξιδεύετε μόνοι. Βεβαιωθείτε ότι έχετε έναν σύντροφο μαζί σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην μεταφέρετε τις αποσκευές σας.
 4. Βεβαιωθείτε ότι έχετε φτάσει στο σταθμό πολύ πριν από την ώρα για να αποφύγετε τυχόν βιασύνη της τελευταίας στιγμής.
 5. Αποφύγετε να τρώτε τρόφιμα από πεζοδρόμια σταθμών ή από τους πωλητές. Ωστόσο, ελκυστικά μπορεί να φαίνονται. Μεταφέρετε και αγοράστε συσκευασμένα μπουκάλια νερού για να είστε ενυδατωμένοι.
 6. Βεβαιωθείτε ότι το κάθισμά σας είναι σε μια άνετη στάση. Κάντε μια βόλτα στο διαμέρισμα. Αυτό θα βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος.
 7. Κρατήστε μαζί σας επιπλέον φάρμακα και συμπληρώματα διότι μπορεί να μην γνωρίζετε τις καθυστερήσεις του τρένου.

ΝΤΟ). Με λεωφορείο:

Το ταξίδι με λεωφορείο είναι ο βασικός τρόπος μεταφοράς για σχεδόν όλους. Για τις έγκυες γυναίκες που ταξιδεύουν με λεωφορείο στο γραφείο είναι πρακτικά αναπόφευκτο. Για μακρινά ταξίδια, αποφύγετε τις μετακινήσεις με λεωφορεία λόγω της έλλειψης τουαλέτας στα λεωφορεία. Σε αντίθεση με τους σιδηροδρόμους, οι δρόμοι δεν ακολουθούν ομοιόμορφες κλίσεις και ευθείες γραμμές. Τα χτυπήματα στους δρόμους είναι πολύ επικίνδυνα για τη μητέρα και το αγέννητο μωρό. Η έλλειψη αρκετού χώρου διαδρόμου είναι επίσης ένα από τα μειονεκτήματα των ταξιδιών με λεωφορείο για τις έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, εάν είναι αναπόφευκτο να ταξιδεύετε με λεωφορείο, θα πρέπει να τηρούνται ορισμένες προφυλάξεις.

 1. Ενημερώνετε πάντα τον αγωγό του λεωφορείου ή τους συνεπιβάτες σας ότι είστε έγκυος, ώστε να αποφύγετε να σας σπρώξουν σε πολυπληθή λεωφορεία.
 2. Σε περίπτωση μακρινών ταξιδιών, ενημερώστε τον πάροχο του λεωφορείου σας για την εγκυμοσύνη σας, ώστε να φροντίσει για ένα καλό κάθισμα και επιπλέον υποστήριξη για να κάνει το ταξίδι σας λιγότερο κουραστικό και επικίνδυνο.
 3. Για θέση καθίσματος, καλύτερα να επιλέξετε το κάθισμα του διαδρόμου έτσι ώστε να μπορείτε να μετακινηθείτε από τη θέση σας χωρίς να σέρνετε με πολύ κόπο.
 4. Κρατήστε τις χάρτινες σακούλες χρήσιμες για την ασθένεια της κίνησης καθώς τα λεωφορεία γενικά δεν σταματούν σε τυχαία σημεία.
 5. Κάθε φορά που το λεωφορείο σταματά για διαλείμματα, χρησιμοποιήστε την ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε τις τουαλέτες και να τεντώσετε τα πόδια σας και να περπατήσετε λίγο για σωστή κυκλοφορία του αίματος.

ΡΕ). Από τον αέρα:

Ο δεύτερος καλύτερος τρόπος μεταφοράς για τις έγκυες γυναίκες είναι τα αεροπορικά ταξίδια. Αυτό συμβαίνει γιατί εξοικονομεί μεγάλο μέρος του χρόνου μας. Μπορείτε να φτάσετε στον προορισμό σας πολύ νωρίτερα από άλλα μεταφορικά μέσα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί για το αεροπορικό ταξίδι. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπουν να ταξιδέψουν μετά την 35η εβδομάδα σας και σας επιτρέπουν μόνο εάν διαθέτετε πιστοποιητικό γιατρού για να ταξιδέψετε και να συμπληρώσετε την κατάλληλη ιατρική τεκμηρίωση. Τα βασικά μειονεκτήματα της πτήσης είναι

 • Οι καμπίνες των αεροπλάνων έχουν συνήθως χαμηλά επίπεδα υγρασίας, με αποτέλεσμα να αφυδατώνεστε.
 • Τα επίπεδα πίεσης στον μέσο αέρα είναι υψηλά, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τη μητέρα και το μωρό εάν η μητέρα δεν είναι υγιής.
 • Τα αεροδρόμια είναι οι κύριες πηγές για τη μετάδοση νέων ασθενειών καθώς ταξιδεύουν πολλοί ταξιδιώτες από διαφορετικές χώρες. Οι έγκυες γυναίκες είναι εύκολα επιρρεπείς σε νέες λοιμώξεις.
Προφυλάξεις ταξιδιού σε υποχρεωτική κατάσταση:

Ωστόσο, θα υπάρξει κάποια κατάσταση όπου τα αεροπορικά ταξίδια για έγκυες γυναίκες είναι υποχρεωτικά. Ακολουθούν ορισμένες προφυλάξεις και συμβουλές που πρέπει να ακολουθείτε εάν ταξιδεύετε αεροπορικώς.

 1. Προσπαθήστε να πάρετε ένα κάθισμα διαδρόμου κοντά στον τοίχο που χωρίζει την πρώτη θέση από το πούλμαν ή το διάδρομο εξόδου για να έχετε το μέγιστο χώρο και άνεση. Για μια ομαλή βόλτα, μπορείτε να προτιμήσετε ένα κάθισμα πάνω από το φτερό στην περιοχή του μεσαίου αεροπλάνου.
 2. Κατά τη διάρκεια ομαλών πτήσεων, προσπαθήστε να περπατάτε κάθε μισή ώρα. Το να λυγίζετε και να τεντώνετε συχνά τα πόδια σας θα σας βοηθήσει επίσης να αποφύγετε το πρήξιμο. Φορώντας κάλτσες υποστήριξης μπορεί επίσης να βοηθήσει.
 3. Φορέστε τη ζώνη ασφαλείας κάτω από την κοιλιά σας, κατά προτίμηση με βοήθεια όποτε βρίσκεστε στη θέση σας.
 4. Φορέστε κατάλληλα ρούχα σε στρώσεις γιατί η θερμοκρασία στην καμπίνα μπορεί να συνεχίσει να αλλάζει κατά τη διάρκεια της πτήσης.
 5. Πίνετε πολλά υγρά. Ο αέρας στο αεροπλάνο μπορεί να είναι άνυδρος.
 6. Τρώτε μικροσκοπικά μερίδια για να αποφύγετε την ασθένεια του αέρα. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα αεριούχα ποτά. Εάν θέλετε ένα γεύμα στο αεροπλάνο, μπορείτε συνήθως να το κλείσετε εκ των προτέρων.
 7. Πίνετε μόνο συσκευασμένο πόσιμο νερό.
 8. Οι κάλτσες συμπίεσης μπορεί να είναι ο νέος καλύτερος φίλος σας. Η κυκλοφορία σας αλλάζει συνεχώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πράγματα όπως πρήξιμο και πονοκεφάλους. Οι κάλτσες συμπίεσης ή ο «εύκαμπτος σωλήνας στήριξης» βοηθούν στη διατήρηση του αίματος καθώς και στη μείωση άλλων δυσφοριών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, όπως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

ΜΙ). Με πλοίο:

Τα θαλάσσια ταξίδια γενικά δεν προτιμώνται για έγκυες γυναίκες. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν θαλασσοπάθεια όταν ταξιδεύουν με πλοίο ή βάρκα. Αυτό οφείλεται στα κύματα της θάλασσας. Τα κύματα κάνουν το πλοίο ή το σκάφος να αιωρείται, με αποτέλεσμα ναυτία και κόπωση. Ωστόσο, η κρουαζιέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να φαίνεται ως η απόλυτη χαλάρωση, αλλά αν δεν ήσασταν ποτέ πριν, η εγκυμοσύνη είναι η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσετε. Οι έγκυες γυναίκες συχνά νιώθουν ναυτία και η θαλασσοπάθεια μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο αυτήν την αηδία. Υπάρχουν φάρμακα για τη ναυτία για τη ναυτία, αλλά μπορεί να βλάψουν το αγέννητο μωρό σας. Συχνά υπάρχουν αναφορές για εξάπλωση του ιού του στομάχου στις κρουαζιέρες που είναι πολύ επικίνδυνες. Ωστόσο, εάν το ταξίδι μέσω θαλάσσης είναι αναπόφευκτο, εδώ πρέπει να τηρηθούν κάποιες προφυλάξεις.

 1. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε κράτηση για μια κρουαζιέρα που έχει λιγότερη κίνηση.
 2. Μεταφέρετε πάντα το πόσιμο νερό σας.
 3. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετές προμήθειες των φαρμάκων και των συμπληρωμάτων σας.
 4. Για να αποτρέψετε την ασθένεια της κίνησης, δοκιμάστε βραχιολάκια για πιέσεις.
 5. Οι ιατρικές υπηρεσίες στην κρουαζιέρα είναι ελάχιστες. Ελέγξτε με τη γραμμή κρουαζιέρας σχετικά με τις ιατρικές εγκαταστάσεις που είναι διαθέσιμες στο ταξίδι πολύ νωρίτερα.

Διεθνή ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Πριν ταξιδέψετε διεθνώς, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με αυτό, για να δείτε εάν είναι ασφαλές για εσάς. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει όλες τις λήψεις που χρειάζεστε για τις χώρες που σκοπεύετε να επισκεφθείτε. Ορισμένα εμβόλια και εμβολιασμοί δεν μπορούν να γίνουν σε μέλλουσα μητέρα.

Ελέγξτε με τον πάροχο ασφάλισης υγείας εάν η ασφάλιση υγείας σας ισχύει στο εξωτερικό. Ελέγξτε ότι η πολιτική καλύπτει ένα νεογέννητο εάν πρόκειται να γεννήσετε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με το τι τρώτε σε χώρες όπου η διάρροια για τους ταξιδιώτες μπορεί να είναι πρόβλημα. Η διάρροια μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και να μειώσει τη ροή του αίματος στον πλακούντα και το μωρό σας.

 • Αποφύγετε να πίνετε νερό χωρίς επεξεργασία.
 • Μην αγοράζετε ποτά και τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές.
 • Αποφύγετε να τρώτε ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα ψάρια, συμπεριλαμβανομένων πιάτων όπως το ceviche.
 • Το εμφιαλωμένο νερό χωρίς πάγο και ανθρακούχα αναψυκτικά και νερό είναι συνήθως ασφαλές.
 • Βεβαιωθείτε ότι πίνετε παστεριωμένο γάλα. Αποφύγετε τα άψητα γαλακτοκομικά προϊόντα.
 • Ρωτήστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ποια φάρμακα είναι ασφαλή να πάρετε εάν εμφανίσετε διάρροια όταν είστε έγκυος.

Πότε να αποφύγετε τα ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

 • Οι γιατροί λένε ότι τα μακρινά ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται όσο είναι δυνατόν.
 • Επίσης, αποφύγετε να ταξιδέψετε στο 1ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
 • Αποφύγετε να ταξιδεύετε με λεωφορεία κατά τη διάρκεια μεγάλων διαδρομών καθώς τα λεωφορεία δεν διαθέτουν τουαλέτες.
 • Αποφύγετε να ταξιδεύετε σε κρουαζιέρα λόγω έλλειψης επαρκών ιατρικών εγκαταστάσεων.
 • Αποφύγετε να ταξιδεύετε μόνοι σας. Αυτό σε κάνει να φοβάσαι πολύ εύκολα.
 • Αποφύγετε να ταξιδεύετε με πολυσύχναστα λεωφορεία ή τρένα, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο.

Επιπτώσεις και κίνδυνοι ταξιδιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

 1. Μακρές περιόδους μη κίνησης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στις βαθιές φλέβες του ποδιού, γνωστή ως θρόμβωση βαθιάς φλέβας (DVT).
 2. Τα ταξίδια μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον τράχηλο της μήτρας, όπως ο ανίκανος τράχηλος.
 3. Η υπερβολική οδική κυκλοφορία, η οποία έχει χτυπήματα μπορεί να προκαλέσει προηγούμενη έκτοπη κύηση.
 4. Υπάρχει κίνδυνος αποβολής εάν ταξιδέψετε κατά το 1ο ή το 3ο τρίμηνο.
 5. Για τα διεθνή ταξίδια, θα υπάρχει κίνδυνος νέων μεταδοτικών ασθενειών όπως η γρίπη, η ελονοσία κ.λπ. που είναι επιβλαβής για το μωρό.
 6. Οι γιατροί προτείνουν συγκεκριμένο εμβολιασμό πριν από το διεθνές ταξίδι. Μερικά από αυτά τα εμβόλια είναι επιβλαβή για το παιδί μέσα.

Συμβουλές ασφαλείας για ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

 1. Βεβαιωθείτε ότι προγραμματίζετε το ταξίδι σας στο 2ο τρίμηνο εάν είναι αναπόφευκτο.
 2. Πρέπει να πίνετε άφθονο νερό για να μην αφυδατώνεστε πολύ συχνά.
 3. Πάρτε επιπλέον φάρμακα και συμπληρώματα διότι το ταξίδι σας μπορεί να είναι μεγαλύτερο από ό, τι αναμενόταν αρχικά.
 4. Βγείτε έξω και συχνά τεντώστε για τουλάχιστον κάθε δύο ώρες, έτσι ώστε το αίμα να ρέει στο κάτω μέρος του σώματός σας για να αποφύγετε επιπλοκές όπως η βαθιά φλεβική θρόμβωση (DVT).
 5. Αποφύγετε να τρώτε τρόφιμα από εξωτερικά πεζοδρόμια ή περιπατητές. Ωστόσο, ελκυστικά μπορεί να φαίνονται. Μεταφέρετε και αγοράστε συσκευασμένα μπουκάλια νερού για να είστε ενυδατωμένοι.
 6. Βεβαιωθείτε ότι δεν ταξιδεύετε μόνοι. Έχετε πάντα έναν σύντροφο μαζί σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.
 7. Έχετε πάντα στη διάθεσή σας τις επαφές των μελών της οικογένειάς σας, γιατρού που θα σας βοηθήσει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Το να είσαι έγκυος δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνεις στο σπίτι. Εάν πηγαίνετε σε επαγγελματικό ταξίδι ή κάνετε διακοπές, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να παραμείνετε υγιείς και ασφαλείς όταν ταξιδεύετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ακολουθώντας κάποιες βασικές προφυλάξεις. Εάν είστε λάτρεις του ταξιδιού και δεν θέλετε να κάψετε τις ταξιδιωτικές σας επιθυμίες επανεξετάστε το κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές του γιατρού σας πριν ξεκινήσετε το ταξίδι. Εξάλλου, δεν είστε μόνο εσείς να είστε ασφαλείς. υπάρχει ένας μέσα σου που περιμένει να δει αυτόν τον κόσμο.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις:

Q1. Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Απάντηση: Το δεύτερο τρίμηνο είναι η καλύτερη περίοδος για να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Q2. Πόσο καιρό μπορείτε να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Απάντηση: Τα ταξίδια μπορούν να γίνουν μέχρι την 35η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Q3. Πού να μην ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Απάντηση: Αποφύγετε μέρη όπου κάνει πολύ ζέστη γιατί η έγκυος αφυδατώνεται πολύ πιο γρήγορα. Επίσης, αποφύγετε μέρη όπου εκδηλώνεται ιός.

Q4. Τι να κάνετε για τους πόνους τοκετού στα ταξίδια?

Απάντηση: Εάν αισθανθείτε πόνους τοκετού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σπεύστε αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Εν τω μεταξύ, προσπαθήστε να ηρεμήσετε ακούγοντας ήρεμη μουσική.