Τύποι δέντρων μπονσάι: 20 καλύτερες ποικιλίες και σχήματα με εικόνες

Έχετε μπει ποτέ σε έναν κήπο και έχετε παρατηρήσει μικροσκοπικές εκδοχές κατά τα άλλα τεράστια δέντρα; Αυτά ονομάζονται δέντρα μπονσάι που θεωρούνται πολύτιμα αγαθά σε πολλούς πολιτισμούς. Σε αντίθεση με την εσφαλμένη αντίληψη, τα Bonsais δεν είναι γενετικά τροποποιημένα δέντρα, αλλά στην πραγματικότητα, τα συνηθισμένα δέντρα καλλιεργούνται σε μέγεθος νάνου χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνική. Για να ικανοποιήσετε την περίεργη ψυχή σας σχετικά με αυτά τα συναρπαστικά είδη φυτών, έχουμε απαριθμήσει τους τύπους των δέντρων Μπονσάι με ιστορία και μεθόδους καλλιέργειας.

είδη δέντρων μπονσάι

Τι είναι το Μπονσάι?

Η λέξη “Μπονσάι” είναι ιαπωνικός όρος που σημαίνει “φυτευμένος σε δοχείο”. Είναι μια καλλιτεχνική μορφή αυξανόμενων μικρογραφιών μεγάλων δέντρων χρησιμοποιώντας τις αρχαίες ασιατικές μεθοδολογίες. Το μπονσάι εφευρέθηκε αρχικά από τους Κινέζους και αργότερα αναπτύχθηκε από τους Ιάπωνες χρησιμοποιώντας τις αρχές του Ζεν Βουδισμού.

Ιστορία του Μπονσάι:

Για να κατανοήσουμε την ιστορία του Μπονσάι, πρέπει να ταξιδέψουμε περίπου 2000 χρόνια πίσω στην αρχαία Κίνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Κινέζοι ανέπτυξαν μια γοητεία για τη δημιουργία μικροσκοπικών τοπίων που ήταν δραστικά μικρότερα από τα πρωτότυπα. Ονομάστηκε “Pun-Sai”, όπου το λογοπαίγνιο σημαίνει δοχείο γείωσης. Η ιδέα ήταν να μελετήσουμε τις μαγικές ιδιότητες των πέντε στοιχείων – νερό, φωτιά, ξύλο, μέταλλο και γη. Όσο πιο μειωμένο ήταν το μέγεθος, τόσο μεγαλύτερη μαγική δύναμη είχε.

Αργότερα, κατά την περίοδο της Καμακούρα, που ήταν περίπου 700 χρόνια πριν, οι Ιάπωνες προσπάθησαν να αντιγράψουν αυτή τη μορφή τέχνης, αλλά την περιόρισαν μόνο στα δέντρα. Είχαν περιορισμένα τοπία, σε αντίθεση με τους Κινέζους, γεγονός που τους έκανε να πειραματιστούν με τις τεχνικές Bonsai (ιαπωνική έκδοση του Pun-sai) σε τοπικά είδη δέντρων. Επιπλέον, θεώρησαν αυτά τα νάνα ζωντανά δέντρα ως «ιερά» και χρησιμοποιήθηκαν ως πολυτελή δώρα.

Τα επόμενα χρόνια, τα δέντρα μπονσάι εισήχθησαν στα Ισπανικά και στη συνέχεια, στον υπόλοιπο κόσμο. Σταδιακά, αναπτύχθηκαν πολλά στυλ και ποικιλίες μπονσάι, μερικά από τα οποία είναι πολύ ακριβά και δύσκολα καλλιεργούνται.

Ευρεία ταξινόμηση δέντρων μπονσάι:

Τα είδη δέντρων μπονσάι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες – Εσωτερικά και Υπαίθρια.

Εσωτερικά δέντρα μπονσάι:

Αυτά τα μπονσάι καλλιεργούνται για να αναπτυχθούν σε εσωτερικούς χώρους. Οι τεχνικές που εμπλέκονται στην καλλιέργειά τους εξασφαλίζουν ότι το δέντρο παραμένει ελκυστικό και υγιές σε μια τεχνητή εσωτερική εγκατάσταση. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για κηπουρούς που προτιμούν να μένουν κοντά σε αυτά τα δέντρα και να ενισχύουν την αισθητική του εσωτερικού σας με την ομορφιά τους.

Ωστόσο, τα δέντρα μπονσάι εσωτερικού χώρου είναι δύσκολο να αναπτυχθούν, καθώς πρέπει να επιλέξετε ένα είδος δέντρου που είναι κατάλληλο για το περιβάλλον του σπιτιού σας. Εάν προτιμάτε να φέρετε μια παραδοσιακή ή μια εξωτική ποικιλία δέντρων σε εσωτερικούς χώρους, τότε ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε το εσωτερικό περιβάλλον για να το ταιριάξετε. Γενικά, τα τροπικά και υποτροπικά είδη είναι ιδανικά για εσωτερικούς χώρους.

Παραδείγματα τύπων δέντρων μπονσάι εσωτερικού χώρου: Hawaiian Umbrella, Acacia Bonsai, Money Tree, Brazillian Rain Tree Bonsai, Buddhist Pine Bonsai Tree κ.λπ..

Υπαίθρια δέντρα μπονσάι:

Αυτά είναι παραδοσιακά μπονσάι που μπορούν να αναπτυχθούν στο εξωτερικό περιβάλλον χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα ή προστασία. Ονομάζονται επίσης το “πραγματικό μπονσάι” σε αντίθεση με τα δέντρα μπονσάι εσωτερικού χώρου. Αυτά τα είδη αναπτύσσονται γρηγορότερα από τα εσωτερικά, καθώς βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Ωστόσο, μπορούν να μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους από καιρό σε καιρό για σύντομα χρονικά διαστήματα.

Υπάρχουν δύο τύποι δέντρων μπονσάι εξωτερικού χώρου – κωνοφόρα (αειθαλή) και φυλλοβόλα.

  • Κωνοφόρα δέντρα: Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη δέντρων Μπονσάι που μπορούν να αναγνωριστούν από τους κώνους τους. Αυτά είναι αειθαλή δέντρα που συνήθως ζουν σε ψυχρά κλίματα. Η πιο δημοφιλής και εύκολη στην καλλιέργεια μεταξύ τους είναι η ποικιλία Juniper. Άλλα είδη περιλαμβάνουν πυξάρι, αζαλέες κλπ.
  • Φυλλοβόλα δέντρα: Αυτά τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους κατά τους ψυχρότερους μήνες του χρόνου. Σε αντίθεση με τα αειθαλή δέντρα, τα φύλλα των φυλλοβόλων δέντρων πέφτουν μετά την ωριμότητα και μεγαλώνουν νέα. Κατηγοριοποιούνται περαιτέρω σε 4 τύπους – Elms, Maples, Gingkos και Apricot.

Παραδείγματα υπαίθριων τύπων δέντρων μπονσάι: Μήλο καβουριών, φαλακρό κυπαρίσσι, άμυλο, γκανιότα κλπ.

20 διαφορετικοί τύποι δέντρων μπονσάι με εικόνες:

Ας δούμε μερικά από τα διαφορετικά είδη Bonsai που καλλιεργούνται σε διαφορετικά μέρη του κόσμου:

1. Ιαπωνικό σφενδάμι:

Ιαπωνικό σφενδάμι

Το ιαπωνικό σφενδάμι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους δέντρων μπονσάι εξωτερικού χώρου. Αυτό το δέντρο είναι γνωστό με το όνομα Acer Palmtum από τους κηπουρούς και κατάγεται από την Ιαπωνία. Τα νεότερα σφενδάμια έχουν πράσινα φύλλα με κοκκινωπό φλοιό και καθώς το δέντρο γερνάει, τα φύλλα γίνονται κόκκινα με γκρι φλοιό. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αυτού του δέντρου που έχουν διαφορετικά χρώματα φύλλα.

Τα ιαπωνικά σφενδάμια πρέπει να τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους σε ένα ηλιόλουστο και ευάερο μέρος. Σε μέρη με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πρέπει να μετατοπίσετε τη θέση τους σε σκιερά μέρη με έμμεσο ηλιακό φως. Αυτά τα δέντρα πρέπει να ποτίζονται κάθε μέρα και η μεταφύτευση πρέπει να γίνεται κάθε δύο χρόνια.

2. Δέντρο Bodhi (Ficus Religiosa):

Bodhi Tree (ficus Religiosa

Το Ficus Religiosa ονομάζεται επίσης το δέντρο Bodhi, ή το ιερό Peepal ανήκει στην οικογένεια των σύκων. Είναι εγγενές στην Ινδία και την Κίνα, όπου έχει σημασία στις θρησκείες των Ινδουιστών, των Βουδιστών και των Τζάιν. Το Ficus Religiosa είναι ένα από τα πολλά φυλλοβόλα είδη δέντρων Μπονσάι στην Ινδία και τα σχήματα της καρδιάς του αρχίζουν να πέφτουν τους θερμότερους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Αυτό είναι ένα υπαίθριο δέντρο μπονσάι που χρειάζεται άφθονο ήλιο. Πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα μεγάλο δοχείο με καλά στραγγιζόμενο χώμα. Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να βλάψει τα φύλλα, οπότε η έμμεση σκιά είναι προτιμότερη τα καλοκαίρια. Έχουν εύκαμπτα κλαδιά που καθιστά το περίγραμμα πολύ εύκολο σε σύγκριση με άλλα είδη δέντρων.

3. Πυξάρι:

Πύξος

Το πυξάρι, που ονομάζεται επίσης Buxus ανήκει στους ανθεκτικούς, αειθαλείς τύπους δέντρων Μπονσάι. Έχει περισσότερα από 70 υποείδη στα οποία το κοινό πυξάρι ή Buxus sempervirens και το κινέζικο Boxwood, Buxus Harlandii είναι αρκετά δημοφιλή. Η καταπράσινη εμφάνισή τους και τα φυσικά στριμμένα κλαδιά, ο κορμός τα καθιστούν ιδανικές επιλογές για μπονσάι. Επίσης, το Boxwood μεγαλώνει πολύ γρήγορα, χρειάζεται πολύ λίγη συντήρηση και μπορεί να διαμορφωθεί σε διαφορετικά σχέδια.

Αυτά τα είδη προτιμούν ένα σκιερό εξωτερικό περιβάλλον, καθώς το ζεστό, άμεσο ηλιακό φως μπορεί να κάψει τα φύλλα. Δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν σε πολύ κρύες ή παγωμένες θερμοκρασίες κάτω από τους -4 C. Το έδαφος πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενο και υγρό αλλά όχι υγρό. Το τακτικό κλάδεμα και το κλάδεμα είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη των φυτών. Η αντικατάσταση μπορεί να γίνει μόνο δύο έως τρία χρόνια και η καλωδίωση μπορεί να γίνει όταν το φυτό είναι ακόμα νεαρό και ανώριμο.

4. Juniper:

Αρκευθος

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους δέντρων μπονσάι στον κόσμο στην Κούνη. Τα δέντρα μπονσάι Juniper ανήκουν στα αειθαλή, κωνοφόρα είδη της οικογένειας των κυπαρισσιών και έχουν περίπου 70 διαφορετικές ποικιλίες. Ανάλογα με την ποικιλία, μπορείτε να παρατηρήσετε δύο κύριους τύπους φύλλων στο Juniper – βελόνα και κλίμακα. Μερικά από τα ευρέως αναγνωρισμένα δέντρα μπονσάι Juniper είναι κινέζικη Juniper, Japanese Shimpaku, Japanese Needle Juniper, Common Juniper κ.λπ..

Τα δέντρα αρκεύθου πρέπει να τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους όπου λαμβάνουν άμεσο ηλιακό φως. Δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν στον παγετό ή σε εσωτερικούς χώρους, οπότε πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην τα φέρουμε. Το Juniper’s δεν προτιμά πολύ νερό. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι το χώμα είναι στεγνό πριν το ποτίσετε. Μπορούν να αντέξουν τη βαριά καλωδίωση, η οποία μπορεί να γίνει όταν το δέντρο είναι πολύ μικρό.

5. Κινεζική φτελιά:

Κινέζικος τύπος μπονσάι φτελιάς

Το Chinese Elm θεωρείται ως ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους δέντρων μπονσάι για αρχάριους. Είναι εγγενές στην Κίνα και τη νοτιοανατολική Ασία, η οποία μπορεί να αναγνωριστεί εύκολα με τα διπλά δόντια φύλλα του. Σε ένα φυσικό περιβάλλον, η κινεζική φτελιά μπορεί να φτάσει τα 80 πόδια. Ωστόσο, η αργή αρχική ανάπτυξη το καθιστά ιδανικό για τους επαγγελματίες του Μπονσάι να κατανοήσουν το μοτίβο ανάπτυξής του και να το εκπαιδεύσουν καλά ώστε να μετατραπεί σε μικρογραφία..

Η κινεζική φτελιά μπορεί να είναι εσωτερική ή εξωτερική, ανάλογα με την ποικιλία. Τα εσωτερικά κινεζικά φτελιά μπορούν να τοποθετηθούν έξω σε σκιερά μέρη το καλοκαίρι, ενώ τα εξωτερικά μπορούν να ευδοκιμήσουν σε πλήρη, άμεσο ήλιο. Αυτά τα δέντρα μπορούν να ποτίζονται όταν το έδαφος είναι στεγνό. Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται τακτικά καθώς τα κλαδιά πυκνώνουν με γρήγορο ρυθμό και το στυλ μπορεί να γίνει με τυπικές πρακτικές καλωδίωσης.

6. Bougainvillea:

Bougainvillea

Η μπουκαμβίλια είναι ένα τροπικό, αειθαλές φυτό που φυτρώνει έντονα χρωματισμένα λουλούδια που μπορούν να ομορφύνουν κάθε κήπο. Το δέντρο έχει αγκάθια και έρχεται σε διαφορετικά χρώματα όπως κόκκινο, ροζ, λευκό, πορτοκαλί ή διπλές αποχρώσεις. Είναι εύκολο να διατηρηθούν και μπορούν να διακοσμηθούν καλά για να μετατρέψουν αυτούς τους κοινούς θάμνους σε διακοσμητικά δέντρα μπονσάι.

Το Bougainvillea χρειάζεται άπλετο άμεσο ηλιακό φως και θερμότητα. Πρέπει να ποτίζονται μόνο όταν το χώμα είναι στεγνό και δεν μπορεί να αντέξει το υπερβολικό πότισμα ή τη βρωμιά. Για να τα κλαδέψετε, πρέπει να κόψετε τους βλαστούς μετά το λουλούδι. Η συστροφή πρέπει να συμβαίνει όταν το φυτό είναι νεαρό, καθώς τα παλαιότερα φυτά τείνουν να σκληραίνουν και να σπάνε εύκολα. Επίσης, προσέξτε τα αιχμηρά αγκάθια ενώ εργάζεστε στις καλωδιώσεις.

7. Indian Banyan (FicusBenghalensis):

Indian Banyan (ficusbenghalensis

Το Ficusbenghalensis είναι ένα μεγάλο είδος δέντρου που προέρχεται από την ινδική υποήπειρο. Παράγουν εναέριες ρίζες που αναπτύσσονται προς τα κάτω και σχηματίζονται σε σκληρούς ξυλώδεις κορμούς αφού φτάσουν στο έδαφος. Το κοινό όνομα για αυτό το είδος είναι το μεγάλο ινδικό σύκο Banyan ή Banyan σύκο. Αυτό το δέντρο θεωρείται ιερό στον Ινδουισμό και τον Βουδισμό.

Το Indian Banyan είναι ένα είδος δέντρου μπονσάι εσωτερικού χώρου που χρειάζεται πολύ ηλιακό φως. Έτσι, μπορεί να διατηρηθεί κοντά στο παράθυρο ή σε καλά αεριζόμενο χώρο του σπιτιού σας. Τα δέντρα Ficus χρειάζονται πολλή υγρασία για να ενθαρρύνουν τον καλύτερο σχηματισμό ριζών. Η καθημερινή ομίχλη είναι προτιμότερη σε σύγκριση με το υπερβολικό πότισμα ή το υποβρύχιο του φυτού. Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται τακτικά για να διατηρείται το σχήμα του.

8. Ελιά:

Τύπος ελιάς μπονσάι

Οι ελιές είναι αειθαλή δέντρα που προέρχονται από την περιοχή της Μεσογείου. Υπάρχουν δύο είδη ελαιόδεντρων – η Olea Europea ή η κανονική Ελιά και η Olea Europea Sylvestris ή η Άγρια Ελιά. Λόγω των κοντών φύλλων και της πολύ αργής ανάπτυξης, προτιμάται μια άγρια ​​ελιά για το μπονσάι. Και τα δύο δέντρα παράγουν μικροσκοπικούς καρπούς που αναπτύσσονται από κίτρινα άνθη, αν και η κανονική Ελιά προσφέρει υψηλότερη απόδοση.

Οι ελιές είναι υπαίθριοι τύποι μπονσάι που χρειάζονται πλήρη ηλιακή ακτινοβολία. Μπορούν να αντέξουν τον πιο κρύο καιρό αλλά δεν μπορούν να επιβιώσουν στον παγετό. Το πότισμα πρέπει να γίνεται τακτικά και το χώμα πρέπει να στραγγίζει καλά για να αποφευχθεί η σήψη των ριζών. Η καλωδίωση γίνεται δύσκολη όταν το δέντρο αρχίζει να ωριμάζει και ο φλοιός γίνεται πραγματικά σκληρός. Το κλάδεμα μπορεί να γίνει αργότερα χειμώνα για να ενθαρρύνει την καλύτερη ανάπτυξη την επόμενη σεζόν.

9. Αζαλέα:

Αζάλεα

Το δέντρο Azalea είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς τύπους δέντρων μπονσάι που προσφέρουν μεγάλη διακοσμητική αξία. Ανήκει στο γένος Rhododendron το οποίο έχει περίπου 1000 είδη από τα οποία τα Satsuki και Kurume Azaleas είναι δημοφιλείς επιλογές για το μπονσάι. Αυτό το σπάνιο δέντρο μπονσάι παράγει όμορφα λουλούδια σε διάφορα χρώματα όπως ροζ, κόκκινο κλπ., Και ποικίλα σχήματα, μεγέθη.

Οι αζαλέες είναι υπαίθριοι τύποι που χρειάζονται έντονο ηλιακό φως. Ωστόσο, δεν αντέχουν την υπερβολική ζέστη και ως εκ τούτου συνιστάται η μεταφορά τους σε σκιερά μέρη το καλοκαίρι. Το πότισμα πρέπει να γίνεται τακτικά για να αποφευχθεί το στέγνωμα του εδάφους. Ωστόσο, δεν συνιστάται το υπερβολικό πότισμα. Το κλάδεμα πρέπει να γίνει στο κάτω μέρος του δέντρου για να σχηματίσει ένα ωραίο σχήμα και δομή.

10. Πεύκο:

Μπονσάι πεύκο

Τα πεύκα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους δέντρων μπονσάι κωνοφόρων. Αν και προσφέρουν μεγάλη διακοσμητική αξία, τα πεύκα σίγουρα δεν είναι για αρχάριους λόγω της πολύπλοκης φύσης τους. Αυτά τα αειθαλή δέντρα έχουν κώνους και βελόνες που έρχονται ως δέσμες 2 έως 5 ανάλογα με την ποικιλία. Μεταξύ των 120 και περίεργων ειδών, η ιαπωνική μαύρη πεύκη και η ιαπωνική λευκή πεύκη χρησιμοποιούνται ευρέως για το μπονσάι.

Για να αναπτυχθούν αυτά τα δέντρα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε εάν είναι ένα είδος έκπλυσης ή δύο τύπων έκπλυσης στο φυσικό τους περιβάλλον. Πρέπει να τα τοποθετήσετε σε πλήρη ηλιοφάνεια και να τα ποτίσετε μόνο όταν το χώμα είναι στεγνό. Τα κεριά πρέπει να αφαιρούνται τακτικά για να ενθαρρύνονται μικρότερες βελόνες. Η καλωδίωση μπορεί να γίνει αμέσως μετά το κλάδεμα για να διαμορφωθεί καλά.

11. Μπαμπού:

Μπαμπού

Πολλοί άνθρωποι συγχέουν το ιερό μπαμπού και το τυχερό μπαμπού (αυτά που βλέπουμε σε καταστήματα δώρων) με τα μπαμπού Μπονσάι. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη είναι ότι ούτε τα μπονσάι τους είναι, ούτε μπορούν να ονομαστούν Μπαμπού. Το πραγματικό μπαμπού είναι ένα είδος γρασιδιού και όχι ένα δέντρο. Έχει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, καθιστώντας δύσκολη την καταστολή του σε ένα δοχείο. Μεταξύ των πολλών τύπων μπαμπού, το Bambusa Multiplex είναι γνωστό ότι είναι μια τέλεια ποικιλία δημιουργίας μπονσάι λόγω του σχετικά μικρότερου ύψους του.

Τα μπαμπού μπορούν να είναι και τροπικά και εύκρατα είδη μπονσάι. Τα τροπικά είναι δέντρα εσωτερικού χώρου τα οποία πρέπει να τοποθετούνται σε καλά φωτισμένους χώρους, ενώ αυτά με θερμοκρασία πρέπει να τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους. Τα μπαμπού χρειάζονται υγρό χώμα και μπορούν να στεγνώσουν γρήγορα. Το κόψιμο των φύλλων πρέπει να γίνεται όλο το χρόνο, ενώ οι ρίζες πρέπει να κόβονται μία φορά το χρόνο για να διατηρείται το μέγεθος και το σχήμα.

12. Bonsai Money Tree:

Bonsai Money Tree

Ένα δέντρο χρήματος είναι ένας δημοφιλής εσωτερικός τύπος δέντρου μπονσάι που προέρχεται από την Κεντρική Αμερική. Είναι ένα τροπικό, αειθαλές, πλατύφυλλο είδος που συνήθως αναπτύσσεται περίπου 65 πόδια στο φυσικό τους περιβάλλον. Μπορείτε να αναγνωρίσετε αυτά τα δέντρα από τον πρησμένο κορμό, τον οποίο χρησιμοποιούσαν για την αποθήκευση του εφεδρικού νερού. Η πρόκληση με το δέντρο είναι ότι δεν παράγει μεγάλα πραγματικά κλαδιά και οι κορμοί των δέντρων πλέκονται με την ηλικία, συνθλίβοντας ο ένας τον άλλον στη διαδικασία.

Τα δέντρα χρήματος πρέπει να τοποθετούνται σε εσωτερικούς χώρους σε καλά αεριζόμενους χώρους. Το φυτό απαιτεί επίσης υγρασία και ως εκ τούτου, χρειάζεται τακτική ομίχλη. Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται τους χειμώνες για να ενθαρρύνει την υγιή ανάπτυξη την άνοιξη. Κάντε την καλωδίωση προσεκτικά για να αποφύγετε την καταστροφή του κορμού και του φλοιού.

13. Ιβίσκος Μπονσάι:

Ιβίσκος Μπονσάι

Ένα από τα πιο ελκυστικά είδη ανθοφορίας μπονσάι είναι ο Ιβίσκος. Είναι ένας τροπικός θάμνος που αναπτύσσεται σε ζεστά κλίματα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ιβίσκου που παράγουν λουλούδια διαφορετικών χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών. Ο ιβίσκος μπονσάι φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστικός λόγω του γυαλιστερού πράσινου φυλλώματος και των εντυπωσιακά ζωντανών χρωματιστών λουλουδιών.

Όταν φυλάσσεται σε εσωτερικό χώρο, το Bonsai Hibiscus προτιμά ένα καλά φωτισμένο σημείο όπως το παράθυρο ή το μπαλκόνι. Εάν σκοπεύετε να το διατηρήσετε σε εξωτερικούς χώρους, επιλέξτε ένα σκιερό και ευάερο μέρος. Ο ιβίσκος δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε εξαιρετικά κρύες ή παγωμένες συνθήκες. Επίσης, το χώμα πρέπει να διατηρείται υγρό ανά πάσα στιγμή και η τακτική λίπανση είναι απαραίτητη για να διατηρείται υγιές.

14. Κέδρος Ιμαλαΐων:

Κέδρος Ιμαλαΐων

Ο Κέδρος των Ιμαλαΐων ή CedrusDeodara είναι εγγενής στις δυτικές οροσειρές των Ιμαλαΐων. Αυτό το δέντρο έχει μεγάλη διακοσμητική αξία και χρησιμοποιείται για την ομορφιά κήπων και πάρκων στις ευρωπαϊκές και δυτικές χώρες. Στο φυσικό του περιβάλλον, ο Κέδρος αναπτύσσεται σε ύψος έως 50 μέτρα. Αυτά τα αειθαλή δέντρα έχουν κοντά φύλλα που μοιάζουν με βελόνες πεύκου, τα οποία είναι σκούρα πράσινα με ήπια γαλαζωπή απόχρωση.

Τα κέδρα των Ιμαλαΐων καλλιεργούνται καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους σε αεριζόμενους χώρους. Πρέπει να διατηρούνται μακριά από ρύπανση, καπνό και ακραίες περιβαλλοντικές αλλαγές. Απαιτείται πολύ λίγο νερό και το υπερβολικό πότισμα μπορεί να πάρει τα φύλλα καφέ. Ο κορμός απαιτεί επίσης κλάδεμα μαζί με τα φύλλα για να δημιουργήσετε διάφορα στυλ.

15. Δέντρο βελανιδιάς μπονσάι:

Δέντρο βελανιδιάς μπονσάι

Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες Oaktree που αναπτύσσονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως η Ευρώπη, η Νοτιοδυτική Ασία, η Βόρεια Αμερική κλπ. Ανάλογα με το είδος, οι βελανιδιές μπορεί να είναι φυλλοβόλες ή αειθαλείς που μπορούν να αναπτυχθούν έως και 40 πόδια στο φυσικό τους περιβάλλον. Αυτά τα ανθεκτικά δέντρα έχουν ισχυρούς κορμούς και παράγουν καρπούς που ονομάζονται βελανίδια. Οι βελανιδιές είναι μία από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες δέντρων μπονσάι που μοιάζουν με ένα έργο τέχνης με τη ζιγκ -ζαγκ δομή τους.

Η φροντίδα και η συντήρηση του Bonsai Oak εξαρτώνται από την ποικιλία. Κατά γενικό κανόνα, οι Oaks προτιμούν τον ηλιόλουστο και ευάερο χώρο. Δεν προτιμούν να παρατείνουν την υγρασία του εδάφους και πρέπει να ποτίζονται μόνο όταν στεγνώσει. Συνιστάται να κλαδεύετε τα μεγάλα φύλλα και τους τελικούς οφθαλμούς για να ενθαρρύνετε το υγιές φύλλωμα.

16. Ιτιά που κλαίει:

Ιτιά

Η ιτιά που κλαίει είναι μια ενδιαφέρουσα ποικιλία ιτιών. Παίρνει το όνομα “κλάμα” λόγω των κρεμασμένων κλαδιών που κρέμονται προς τα κάτω. Αυτό το δέντρο είναι εγγενές στην Κίνα, η οποία μπορεί να φτάσει τα 65 πόδια ύψος για έως και 200 ​​χρόνια σε ιδανικές συνθήκες. Αν και είναι ένας πολύ προτιμώμενος τύπος μπονσάι, το Weeping willow είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί και απαιτεί ειδική φροντίδα.

Οι ιτιές προτιμούν ένα ηλιόλουστο σημείο, αλλά μπορεί να χρειαστεί να μετακινηθούν σε σκιερό μέρος τα καλοκαίρια. Απαιτούν επίσης πολύ νερό και δεν πρέπει να αφήνονται να στεγνώσουν. Το τακτικό κόψιμο είναι απαραίτητο για να απορρίψετε τους υπερβολικούς βλαστούς που βλάπτουν το σχήμα του δέντρου.

17. Ginkgo:

τζίνγκο

Το Ginkgo είναι ένα φυλλοβόλο είδος δέντρου Μπονσάι που μπορεί να αναγνωριστεί από τα φύλλα του σε σχήμα ανεμιστήρα. Αυτό το δέντρο είναι εγγενές στην Κίνα και είναι ένα από τα παλαιότερα ζωντανά δέντρα στο φυτό. Υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά δέντρα Ginkgo, στα οποία τα θηλυκά φέρουν καρπούς που έχουν δυσάρεστη οσμή και τα αρσενικά δεν δίνουν καθόλου προϊόντα. Οι σπόροι και τα φύλλα αυτού του δέντρου έχουν υψηλή φαρμακευτική αξία και χρήση για τη θεραπεία πολλών ασθενειών.

Τα δέντρα Ginkgo Bonsai πρέπει να τοποθετηθούν σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία. Αν και μπορούν να ευδοκιμήσουν σχεδόν σε κάθε κλιματική κατάσταση, οι Ginkgos δεν ανταποκρίνονται πολύ καλά στον παγετό. Απαιτούν καλό πότισμα, αλλά όχι υπερβολικό πότισμα. Τα κλαδιά αυτών των δέντρων είναι αρκετά ευέλικτα και συνεργάζονται με καλωδιώσεις.

18. Crabapple:

Crabapple

Οι μηλιές καβουριών ανήκουν στο γένος Malus, στο οποίο ανήκει και το κανονικό μήλο. Ωστόσο, τα μήλα καβουριών είναι αρκετά μικρότερα σε μέγεθος και ξινά σε γεύση από τα μήλα. Το μπονσάι με καβούρια είναι φυλλοβόλα δέντρα που εκτιμώνται ιδιαίτερα για τα όμορφα ροζ-λευκά λουλούδια και τους μικρούς καρπούς τους κατά την περίοδο της συγκομιδής. Το σχήμα και το μέγεθος αυτών των καρπών εξαρτώνται από την ποικιλία του δέντρου.

Οι μηλιές με καβούρια μπονσάι πρέπει να τοποθετούνται σε ηλιόλουστες και ευάερες περιοχές, αλλά όχι σε έντονη ζέστη. Το τακτικό πότισμα είναι απαραίτητο καθώς τα φρούτα πέφτουν αν το χώμα στεγνώσει. Το κλάδεμα αυτού του δέντρου συνιστάται αφού όλα τα φύλλα έχουν πέσει στα τέλη του φθινοπώρου. Η αντικατάσταση μπορεί να γίνει ετησίως εάν το δέντρο είναι πολύ μικρό.

19. Οξιά:

Φηγός

Το δέντρο οξιάς ανήκει στην οικογένεια των Fagaceae ή της οξιάς. Μεταξύ των πολλών ποικιλιών της οικογένειάς της, η ευρωπαϊκή οξιά και η ιαπωνική λευκή οξιά είναι αρκετά δημοφιλείς. Αυτά τα όμορφα δέντρα έχουν έναν λείο και φαρδύ κορμό με πλατιά φύλλα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε κόκκινο φύλλωμα σε αυτά τα δέντρα το οποίο αποκτάται μέσω της ειδικής καλλιέργειας της ευρωπαϊκής οξιάς.

Ανάλογα με την εποχή, μπορείτε να τοποθετήσετε την οξιά σε σκιερά ή ηλιόλουστα μέρη. Το τακτικό πότισμα είναι απαραίτητο για να μην στεγνώσει το χώμα. Συνιστάται να κλαδεύετε μεγάλα κλαδιά και τελικούς οφθαλμούς για να ενθαρρύνετε περισσότερο φως στα εσωτερικά κλαδιά του δέντρου και να τα ενισχύετε.

20. Ρόδι:

Ρόδι

Το ρόδι είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο που δίνει μεγάλους καρπούς με βρώσιμους σπόρους. Το δέντρο έχει τις ρίζες του στην Ινδία και το Ιράν, αλλά αργότερα εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη του κόσμου. Μεταξύ των πολλών ποικιλιών ροδιού, το PunicaGratanum ή η ποικιλία νάνου είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για μπονσάι. Ονομάζεται «Νανά» και φέρνει έναν μικρό καρπό. Η άλλη ποικιλία “Nejikan” χρησιμοποιείται για διακοσμητικούς σκοπούς.

Τα δέντρα μπονσάι ροδιού απαιτούν ζεστά, τροπικά κλίματα για να αναπτυχθούν. Το δέντρο χρειάζεται τακτικό πότισμα, ειδικά κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Το κλάδεμα και η καλωδίωση γίνονται καλύτερα κατά τη διάρκεια της περιόδου αποβολής, όταν τα φύλλα πέφτουν και τα κλαδιά είναι γυμνά.

Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο δημοφιλείς τύπους μπονσάι που καλλιεργούνται από καλλιεργητές σε όλο τον κόσμο. Θυμηθείτε ότι όταν παίρνετε ένα σπίτι Μπονσάι, δεν παίρνετε μόνο ένα δέντρο, αλλά ένα κομμάτι ζωντανής τέχνης. Έτσι, εκτιμήστε την παρουσία του και φροντίστε καλά το δέντρο να λέει κοντά στη φύση.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Το άρθρο είναι γραμμένο αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και ο συγγραφέας δεν φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την ακρίβεια του δημοσιευμένου περιεχομένου. Τα δεδομένα που παρέχονται στο άρθρο εξάγονται από πολλαπλές πηγές οι οποίες μπορεί να είναι ή να μην είναι σωστές ή επαρκείς.

Συχνές ερωτήσεις:

Q1. Ποιο είναι το ιδανικό μείγμα εδάφους για την καλλιέργεια φυτών μπονσάι?

Απάντηση: Σχεδόν όλα τα είδη δέντρων Μπονσάι προτιμούν το καλά στραγγιζόμενο χώμα. Αυτό μπορεί να αποφύγει την υπερχείλιση, η οποία οδηγεί σε σήψη των ριζών και τελικά, στο θάνατο του φυτού. Τα ιδανικά υλικά για το μπονσάι είναι το κοκοπέτ, η άμμος του ποταμού, το λεπτό χαλίκι, η ελαφρόπετρα και το βιολογικό κομπόστ..

Q2. Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζω το μπονσάι μου?

Απάντηση: Τα δέντρα μπονσάι είναι ευαίσθητα και δεν μπορούν να ανεχθούν τις πλημμύρες. Για να ελέγξετε αν το φυτό απαιτεί νερό, σπρώξτε το δάχτυλό σας στο χώμα. Αν το βρείτε ξηρό και ελαφρύ, ποτίστε το. Διαφορετικά ψεκάστε μια ελαφριά ομίχλη για να της δώσετε λίγη υγρασία. Ανάλογα με τον καιρό και τη θερμοκρασία, τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται πότισμα κάθε 3-4 ημέρες και τα εξωτερικά φυτά κάθε 2 ημέρες.

Q3. Είναι δυνατόν να μετατρέψετε οποιοδήποτε δέντρο σε μπονσάι;?

Απάντηση: Τα περισσότερα δέντρα μπορούν να μετατραπούν σε μπονσάι χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές. Πρέπει να γνωρίζετε τεχνικές κοπής, κλαδέματος, καλωδίωσης για να καλύψετε ένα γιγαντιαίο δέντρο στη μικρογραφία του. Η πλήρης κατανόηση του σχεδίου ανάπτυξης του δέντρου είναι απαραίτητη για τη διατήρησή του.