9 αποτελεσματικές θεραπείες στο σπίτι για την ψώρα!

Μήπως το παιδί σας γύρισε σπίτι από το σχολείο ξύνοντας άσχημα το δέρμα του; Έχετε παρατηρήσει κόκκινα, σπυράκια σαν φουσκάλες στο σώμα του; Εάν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά και παρατηρήσετε τυχόν μικροσκοπικά δάνεια στο δέρμα, θα μπορούσε να είναι η abώρα! Η ψώρα συχνά συγχέεται με τσιμπήματα εντόμων ή κοινά αλλεργικά εξανθήματα. Στην πραγματικότητα προκαλούνται από ένα ακάρεα, το οποίο ανοίγει τρύπες στο δέρμα και αρχίζει να μολύνει την περιοχή. Είναι μια από τις πιο ερεθιστικές παθήσεις του δέρματος, η οποία μπορεί να επηρεάσει ακόμη και ενήλικες, ιδιαίτερα ηλικιωμένους. Μάθετε περισσότερα για τις κύριες αιτίες, τα συμπτώματα αυτής της νόσου, μαζί με 9 αποδεδειγμένες θεραπείες για την ψώρα (Sarcoptic Mange)!

Αποτελεσματικά σπιτικά φάρμακα για την ψώρα

Τι προκαλεί ψώρα?

Η ψώρα προκαλείται από ένα ακάρεα που ονομάζεται «Sarcoptes Scabiei», το οποίο κάνει λαγούμια στο δέρμα και αρχίζει να ζει εκεί. Λόγω της παρουσίας ενός ξένου οργανισμού, το δέρμα ξεκινά τον αμυντικό του μηχανισμό με τη μορφή κνησμού. Οι ακανόνιστες φουσκάλες στο δέρμα είναι αποτέλεσμα της κίνησης αυτών των ακάρεων, η οποία γεννά αυγά και ρίχνει συντρίμμια εκεί. Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορούν να σας προκαλέσουν ψώρα:

 • Κακή Υγιεινή
 • Φυσική επαφή με μολυσμένο άτομο
 • Κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων

Συμπτώματα της ψώρας:

Η ψώρα μοιάζει με κοινά δερματικά εξανθήματα ή τσιμπήματα κουνουπιών. Αυτά τα συμπτώματα, ωστόσο, μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε την ψώρα:

 • Σοβαρός κνησμός
 • Κόκκινο σπυράκι σαν φουσκάλες στο δέρμα

Μέρη όπου εμφανίζεται η ψώρα:

 • Μασχάλες
 • Ανάμεσα στα δάχτυλα
 • Καρποί
 • Πέος
 • Πόδια
 • Οπίσθια
 • Γόνατα
 • Αγκώνες
 • Πτυχώσεις του δέρματος
 • Δευτερογενείς λοιμώξεις προέκυψαν από υπερβολικό ξύσιμο

Πρόληψη της ψώρας:

Η ψώρα είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων. Η λήψη αυτών των προφυλάξεων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εισαγωγής των ακάρεων στο δέρμα σας και στην εξάλειψή τους από το περιβάλλον σας:

 • Μείνετε μακριά από μολυσμένα άτομα
 • Διατήρηση καλής υγιεινής
 • Καθαρισμός όλων των ρούχων και λινών με ζεστό απορρυπαντικό νερό
 • Σφράγισμα όλων των αντικειμένων σε μια πλαστική σακούλα για να πνίξει και να σκοτώσει τυχόν ακάρεα

Εάν το παιδί σας έχει μολυνθεί από abώρα, μην το στείλετε στο σχολείο μέχρι να θεραπευτεί εντελώς για να αποφύγετε την εκ νέου μόλυνση.

Τα καλύτερα σπιτικά φάρμακα για την ψώρα:

Ας βρούμε τις 9 κορυφαίες θεραπείες για την ψώρα.

1. Λάδι Neem:

λάδι neem

Το Neem Oil είναι μια καλύτερη θεραπεία για την ψώρα στο δέρμα, χρησιμοποιώντας φυσικές πηγές. Διατίθεται σε όλα τα γενικά καταστήματα και την αγορά. Το Neem Oil περιέχει φυσικές χημικές ουσίες που δεν βλάπτουν το δέρμα αλλά σκοτώνουν επιτυχώς τα ακάρεα. Είναι ευερέθιστο λόγω της μυρωδιάς, αλλά σίγουρα ωφελεί σε 3-4 εφαρμογές. Χρησιμοποιήστε το λάδι neem καλά στο σώμα μετά το μπάνιο για να θεραπεύσετε την ψώρα.

Επεξεργάζομαι, διαδικασία:

 • Πάρτε λίγο λάδι neem και εφαρμόστε το στις πληγείσες περιοχές
 • Κάντε μασάζ καλά και επαναλάβετε μερικές φορές την ημέρα

Συμβουλές και προφυλάξεις:

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σαπούνια και κρέμες Neem αντί για τα κανονικά σας προϊόντα περιποίησης για να απαλλαγείτε γρηγορότερα από την ψώρα.

2. Λουτρό κρεμμυδιού:

Λουτρό κρεμμυδιού

Το κρεμμύδι είναι επίσης αποτελεσματική θεραπεία στο σπίτι και μπορεί να ξεκινήσει με την έναρξη του ερεθισμού. Το θείο που υπάρχει στα κρεμμύδια μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό στην εξάλειψη των ακάρεων στο δέρμα. Τρίβουμε 3-4 κρεμμύδια ή όσο χρειάζεται και βράζουμε με νερό. Όταν το νερό είναι χλιαρό, πλύνετε καλά την πληγείσα περιοχή με αυτό το νερό. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε χυμό κρεμμυδιού απευθείας στην περιοχή όπου προκαλείται η μόλυνση.

Συμβουλές και προφυλάξεις:

Μαζί με τη θεραπεία που αναφέρθηκε παραπάνω, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ακατέργαστο χυμό κρεμμυδιού απευθείας στο δέρμα.

3. Λάδι από δέντρο τσαγιού:

Λάδι δέντρων τσαγιού

Το έλαιο δέντρων τσαγιού έχει πολύ λεπτή σύσταση που διεισδύει εύκολα στο δέρμα και προκαλεί βλάβη στην ψώρα προκαλώντας μορφή εντόμων κάτω από το δέρμα. Είναι ένα αντιμικροβιακό έλαιο που δρα σκοτώνοντας τα ακάρεα. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαίου δέντρου τσαγιού βοηθούν στη μείωση των εξανθημάτων και των εξογκώσεων στο δέρμα. Αυτή είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες στο σπίτι για να σκοτώσετε την ψώρα.

Πώς να το κάνουμε?

Εφαρμόστε λάδι δέντρου τσαγιού απευθείας στο δέρμα με βαμβάκι ή μπατονέτες.

Συμβουλές και προφυλάξεις:

Χρησιμοποιήστε γάντια κατά την εφαρμογή και αποφύγετε να απλώσετε άσκοπα το λάδι για να αποτρέψετε την ανάπτυξη της μόλυνσης.

4. Περμεθερίνη:

Αρχικά διορθωτικά μέτρα για την ψώρα

Η περμεθρίνη είναι ένα κοινό εντομοαπωθητικό συνθετικής φύσης και είναι μια ιδιαίτερα συνιστώμενη μη συνταγογραφούμενη θεραπεία για την ψώρα. Είναι μια από τις πιο ασφαλείς κρέμες που συμβουλεύουν οι γιατροί για παιδιά, ενήλικες και ακόμη και έγκυες γυναίκες. Η κρέμα Permethrin 5% συνιστάται για βρέφη και μικρά παιδιά, ενώ το 10% για ενήλικες. Σκοτώνοντας τα αυγά και τα ακάρεα, το Permethrin είναι μια αποτελεσματική θεραπεία στο σπίτι για την ψώρα που λειτουργεί.

Πώς να χρησιμοποιήσετε?

Για χρήση, αναμίξτε τη γενική βαζελίνη και την Περμεθρίνη σε ίσες ποσότητες και εφαρμόστε στο μολυσμένο δέρμα. Χρησιμοποιήστε μόνο στην προσβεβλημένη περιοχή και πλύνετε εντός 10 ωρών.

Συμβουλές και προφυλάξεις:

Δεδομένου ότι αυτό είναι ένα από τα σπιτικά φάρμακα για την ψώρα σε βρέφη και παιδιά, πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε το παιδί να μην γλείψει ή καταπιεί αυτήν την κρέμα.

5. Καγιέν:

Πιπέρι καγιέν

Το πιπέρι καγιέν είναι ένα λιγότερο γνωστό, αλλά το καλύτερο σπίτι για την ψώρα. Είναι ένα μεξικάνικο βότανο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών προβλημάτων. Μια ένωση που ονομάζεται Capsaicin μουδιάζει τις περιοχές και προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον κνησμό. Η ισχύς αυτού του παράγοντα μπορεί να σκοτώσει αποτελεσματικά τα ακάρεα και να εξαλείψει την ψώρα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε?

Για να το χρησιμοποιήσετε, ετοιμάστε μια μπανιέρα γεμάτη με ζεστό νερό και ανακατέψτε το καγιέν σε αυτό. Κρατήστε το σώμα βυθισμένο σε αυτό το νερό μέχρι να κρυώσει.

Συμβουλές και προφυλάξεις:

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποτρέψει την επαφή αυτού του νερού με τα μάτια και το στόμα.

6. incευδάργυρος:

Ψευδάργυρος

Μια από τις καλύτερες θεραπείες στο σπίτι για τη θεραπεία της ψώρας είναι ο ψευδάργυρος! Ο ψευδάργυρος αποτρέπει τα εξανθήματα και τον κνησμό που προκαλούνται κατά την έναρξη της ψώρας και επίσης βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξής του. Για χρήση, συνθλίψτε τα κοινά δισκία ψευδαργύρου, ανακατέψτε με ίση ποσότητα σκόνης κουρκουμά και προσθέστε νερό για να σχηματίσετε μια παχιά πάστα. Χρησιμοποιήστε αυτό σε μολυσμένες περιοχές.

Συμβουλές και προφυλάξεις:

Η χρήση αλοιφής με βάση τον ψευδάργυρο βοηθά επίσης στη μείωση των δευτερογενών λοιμώξεων που προκαλούνται από την ψώρα.

7. Λοσιόν χαλκού:

Χάλκινη λοσιόν

Υδροξείδιο του χαλκού ή κολλοειδής χαλκός μπορεί να ληφθεί από οποιονδήποτε γενικό χημικό. Ανακατέψτε το με νερό, κιμωλία και μηλόξυδο για να κάνετε μια λοσιόν. Εφαρμόστε σε μολυσμένη περιοχή που χρησιμοποιείται βαμβάκι. Η λοσιόν πρέπει να εφαρμόζεται από το πάνω μέρος του σώματος και με τα κάτω κτυπήματα να μετακινούνται στο κάτω μέρος του σώματος. Αυτό είναι ένα από τα σπιτικά φάρμακα για να απαλλαγείτε από την ψώρα γρήγορα.

Συμβουλές και προφυλάξεις:

Αυτή είναι μια τοπική εφαρμογή και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για εσωτερικές θεραπείες

8. Αντισηπτικές λοσιόν:

Αντισηπτικές λοσιόν

Υπάρχουν διάφορες αντισηπτικές λοσιόν στην αγορά που χρησιμοποιούνται σε κοινές γρατζουνιές και λοιμώξεις. Χρησιμοποιήστε αυτά στο νερό κολύμβησης και στο νερό που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των ρούχων. Αποτρέπει την ανάπτυξη της ψώρας και την εκ νέου μόλυνση ξεκινά μια διαδικασία επούλωσης. Βυθίστε επίσης πετσέτες μπάνιου και σεντόνια μετά το πλύσιμο για να μην είναι μολυσμένα.

Συμβουλές και προφυλάξεις:

Φροντίστε να στεγνώσετε το φύλλο σας κάτω από το άμεσο ηλιακό φως για να σκοτώσετε τυχόν ακάρεα.

9. Σκόνη Borax:

Σκόνη Borax

Η σκόνη Borax διατίθεται σε οποιοδήποτε φαρμακείο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ψώρας. Αναμίξτε σκόνη βόρακα σε οποιοδήποτε ταλκ χωρίς άρωμα και εφαρμόστε σε μολυσμένες περιοχές μία ή δύο φορές την ημέρα. Αυτό θα εμποδίσει τα αυγά της ψώρας να αναπτυχθούν και να εκκολαφθούν μέσα στην επιφάνεια και θα το κάνει εύκολο να απαλλαγούμε.

Συμβουλές και προφυλάξεις:

Αυτό πρέπει να εφαρμόζεται μόνο στις μολυσμένες περιοχές, καθώς μπορεί να είναι αρκετά ισχυρό στο δέρμα σας

Αυτές οι 9 θεραπείες για την ψώρα έχουν δοκιμαστεί και ελεγχθεί για τον έλεγχο της ψώρας. Ωστόσο, πολλές από τις φυσικές λύσεις που περιγράφονται στο άρθρο ενδέχεται να μην σκοτώσουν εντελώς τα ακάρεα της abώρα και τα αυγά του. Μπορούν ωστόσο να σας ανακουφίσουν από φοβερό κνησμό και αίσθημα καύσου. Η πρόληψη είναι σίγουρα καλύτερη από τη θεραπεία στην περίπτωση της abωρίας!

Συχνές Ερωτήσεις:

1. Είναι η abώρα απειλητική για τη ζωή?

Η ψώρα είναι μια κοινή προσβολή ακάρεων στο δέρμα, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σχεδόν σε όλους. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή με αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο, η ψώρα σε προχωρημένα στάδια μπορεί να είναι μια αρκετά προβληματική φάση, όπου εκατομμύρια αυγά και ακάρεα μπορεί να κάνουν το δέρμα σας το σπίτι τους. Σε αυτή την κατάσταση καθίσταται δύσκολη η αντιμετώπιση του προβλήματος και ο κνησμός που ακολουθεί είναι απερίγραπτος.

2. Ποιο είναι το μέγεθος ενός ακάρεως Scabies?

Τα ακάρεα της ψώρας είναι μικροσκοπικά πλάσματα, τα οποία δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Δεν έχουν μέγεθος ούτε μισό χιλιοστό και επομένως μπορούν να φανούν μόνο με μικροσκόπιο. Με τη χρήση της λίστας των συμπτωμάτων και μέσω εξέτασης της πληγείσας περιοχής μπορεί να προσδιοριστεί η ψώρα.

3. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν λευκαντική σκόνη στο δέρμα για να σκοτώσουν την ψώρα; Είναι ασφαλές?

Η σκόνη λεύκανσης είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό υλικό που έχει διαβρωτικές ιδιότητες. Λειτουργεί τρώγοντας το ανώτερο στρώμα του δέρματος, στο οποίο επίσης καταστρέφονται τα λαγούμια του ακάρεως. Ωστόσο, μπορεί να βλάψει επίσης το υγιές δέρμα και να αφήσει μόνιμη βλάβη. Συνεπώς, δεν συνιστάται η χρήση χλωρίνης.