Βήχας: Διαφορετικοί τύποι, αιτίες και πρόληψη

Τι ακριβώς σημαίνει βήχας???

Ο βήχας είναι ένας αμυντικός μηχανισμός του σώματος που βγάζει την έκκριση βλέννας ή ξένα σωματίδια από την δίοδο του αέρα που εμποδίζει τον κανονικό κύκλο αναπνοής. Η βλέννα αποτελείται από νερό και γλυκοπρωτεΐνες που λειτουργούν ως φυσικό φράγμα για το σώμα για να διατηρήσει τον αεραγωγό υγρό , αλλά η βλέννα γίνεται παχιά λόγω περιβαλλοντικής κατάστασης, τότε επηρεάζει το κυκλοφορικό σύστημα το οποίο καταλήγει σε βήχα για να βγάλει το παχύρρευστο πτύελο.

Βήχας: Διαφορετικοί τύποι, αιτίες και πρόληψη

Αιτίες για βήχα???

Υπάρχουν πολλές αιτίες για βήχα. Οι αιτίες μπορεί να οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες όπως σκόνη, γύρη, καπνό ή εσωτερικούς παράγοντες που μπορεί να προκληθούν από βήχα λόγω κατανάλωσης αλκοόλ, φαρμάκων ή συγγενών παραγόντων (γενετικές ανωμαλίες) όπως η λαρυγγομαλακία , Βρογχογενής Κύστη, Τραχομαλακία, αδενωματοειδής δυσπλασία.

Ας μάθουμε περισσότερα για τους τύπους βήχα λεπτομερώς.

Διαφορετικοί τύποι βήχα που ταξινομούνται σύμφωνα με την έκκριση που παράγεται κατά τη διάρκεια του βήχα:

 • Παραγωγικός βήχας:

Ένας παραγωγικός βήχας είναι ένας υγρός βήχας. Ενώ βήχετε τα πτύελα εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του βήχα. Η βλέννα που τρέχει πίσω από το λαιμό κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι γνωστή ως το στάδιο μετά τον ρινικό που γαργαλάει τα νεύρα και προκαλεί βήχα. Αυτός ο τύπος βήχα είναι πιο κοινή τη νύχτα. Η πιο κοινή αιτία είναι τα αλλεργιογόνα, η λήψη γαλακτοκομικών προϊόντων κατά τη διάρκεια της νύχτας και επίσης κατά τη διάρκεια της ιογενούς λοίμωξης.

 • Μη παραγωγικός βήχας:

Αυτός είναι ένας άχρηστος βήχας που μπορεί επίσης να κατασταλεί. Αυτό ονομάζεται επίσης ως ξηρός βήχας που δεν βγάζει βλέννα ενώ βήχετε. Το τελευταίο στάδιο του κρυολογήματος συνήθως καταλήγει σε ξηρό βήχα, αφού όλη η βλέννα έχει αποστραγγιστεί. Άλλα αναπνευστικά συμπτώματα όπως η δύσπνοια, η βραχνή φωνή επισημαίνονται επίσης μαζί με αυτόν τον ξηρό βήχα και αυξάνεται σε ερεθισμό του λαιμού

Δείτε περισσότερα: Λίστα ονομάτων σιροπιών βήχα

 • Βήχας βλέννας κατά τη διάρκεια του χειμώνα:

Λόγω της μείωσης του αμυντικού μηχανισμού από το σώμα, υπάρχει αύξηση της παραγωγής βλέννας, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 • Άνετος, οδυνηρός βήχας:

Λόγω της συμφόρησης στο στήθος που οφείλεται σε συγγενή νόσο που οδηγεί σε δύσπνοια και οδυνηρό βήχα.

 • Χρόνιος ξηρός βήχας:

Συνήθως είναι ένας ανεξήγητος βήχας, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ένας χρόνιος βήχας που προκαλείται λόγω της υπερευαίσθητης ανώτερης αναπνευστικής οδού. Αυτή η υπερευαισθησία αυξάνει τον κίνδυνο βήχα ακόμη και όταν απορροφηθεί σκόνη ή κρύος αέρας.

Αναπνευστική δυσφορία:

 • Βήχας που συνοδεύεται από συριγμό:

Αυτός είναι ένας άχρηστος βήχας που μπορεί να κατασταλεί. Αυτό ονομάζεται επίσης ως ξηρός βήχας που δεν βγάζει βλέννα κατά το βήχα. Το τελευταίο στάδιο του κρυολογήματος συνήθως καταλήγει με ξηρό βήχα, αφού όλη η βλέννα έχει αποστραγγιστεί. συμπτώματα όπως Δύσπνοια, βραχνή φωνή

 • Ασθματικός Βήχας:

Ο επίμονος βήχας είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα του άσθματος λόγω της βρογχικής υπερκινητικότητας. Τα άτομα με ασθματική κατάσταση έχουν φλεγμονή στο πέρασμα των αεραγωγών και περιορισμένη επέκταση των κυψελίδων των πνευμόνων. Προκειμένου να προστατευθούν από ξένα σωματίδια, οι βρογχικοί σωλήνες συστέλλονται που οδηγούν σε ξηρότητα βήχας συνοδευόμενος από υψηλό ήχο συριγμού.

 • Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) Βήχας:

Ο επίμονος βήχας είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα του άσθματος λόγω της βρογχικής υπερκινητικότητας. Τα άτομα με ασθματική κατάσταση έχουν φλεγμονή στο πέρασμα των αεραγωγών και περιορισμένη επέκταση των κυψελίδων των πνευμόνων. Προκειμένου να προστατευθούν από ξένα σωματίδια, οι βρογχικοί σωλήνες συστέλλονται που οδηγούν σε ξηρότητα βήχας συνοδευόμενος από υψηλό ήχο συριγμού.

 • Βρογχίτιδα Βήχας:

Η οξεία βρογχίτιδα είναι μια φλεγμονή του βρογχικού σωλήνα λόγω ιογενούς λοίμωξης. Ιοί όπως ο ρινοϊός, η γρίπη και άλλα. Ονομάζεται επίσης κρυολόγημα στο στήθος.

Βακτήρια:

 • Κοκκύτης:

Ονομάζεται επίσης ως κοκκύτης που είναι μια βακτηριακή λοίμωξη. Εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά. Ξεκινά ως ήπιος βήχας, μετά φτέρνισμα, χαμηλή θερμοκρασία και τις επόμενες ημέρες συσσωρεύεται σε έναν επιβλητικό βήχα. Το παιδί βήχει τόσο δυνατά που όλη η περιεκτικότητα σε οξυγόνο ο πνεύμονας μειώνεται και οδηγεί σε λαχανιασμένο αέρα. Λόγω του συνεχούς κοκκύτη, το πρόσωπο γίνεται κόκκινο ή μοβ και ορισμένα παιδιά και ενήλικες μπορεί να τείνουν να κάνουν εμετό.

 • Βήχας που προκαλείται από πνευμονία:

Ο βήχας είναι ένα επαγόμενο αντανακλαστικό από τις μικρές νευρικές απολήξεις που παρατηρούνται στο πέρασμα των πνευμόνων και βοηθά στην ανάδειξη του υλικού που προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες. Η πνευμονία είναι μια ασθένεια που προκαλείται από βακτήρια που οδηγεί σε φλεγμονή των αεραγωγών και οδηγεί σε βήχα και έκκριση πτυέλων που συνήθως έχει σκουριασμένο πράσινο χρώμα με αίμα. Σε ενήλικες συνήθως, χρειάζονται δύο έως τρεις εβδομάδες για να θεραπευτεί, για τα μωρά είναι μια θανατηφόρα ασθένεια.

 • Croup Βήχας:

Αυτός ο τύπος βήχα παρατηρείται συχνότερα σε παιδιά, ειδικά σε παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών που αναπτύσσουν διέλευση των αεραγωγών. Ο βήχας της κρούπας ξεκινά ως ένας φυσιολογικός βήχας που επιδεινώνεται σε μια εβδομάδα, ο οποίος φλεγμαίνει τη δίοδο του αεραγωγού που οδηγεί σε βήχα που είναι δυνατός και μοιάζει με γαύγισμα. Τα παιδιά εμφανίζονται με πρησμένο άνω τραχειακό σωλήνα που ονομάζεται επίσης αναπνευστήρας που προκαλείται από ιογενή λοίμωξη . Η βαριά αναπνοή βιώνεται από τα παιδιά μετά από βήχα, ο οποίος είναι συνήθως ήχος υψηλής έντασης που ονομάζεται επίσης “Stridor”. Αυτό επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και η φωνή γίνεται βραχνή και τσουχτερή. Απαιτείται νοσηλεία για παιδιά όταν ο βήχας δεν έχει υποχώρηση ή δύσπνοια ή ανάπτυξη μπλε έως γκριζωπό δέρματος που παρατηρείται στα νύχια των χεριών, στο στόμα ή γύρω από τη μύτη.

Γαστρο-διαταραχή:

 • Γαστροοισοφαγική νόσος εκ νέου ροής (ΓΟΠΝ) Βήχας:

Τα άτομα με χρόνιο πρόβλημα γαστρίτιδας αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση, σε αυτήν την κατάσταση ο γαστρικός χυμός αντανακλάται πίσω στο στόμα λόγω της οξύτητας που προκαλείται από τα τρόφιμα που καταναλώνονται καθώς και της όξινης φύσης του στομάχου. Η όξινη φύση διαφέρει για κάθε άτομο. Είναι το δεύτερο ο συνηθέστερος χρόνιος βήχας σύμφωνα με την κριτική που δημοσιεύτηκε στο «Nature» το 2006. Αυτός ο τύπος σπασμωδικού βήχα προκαλείται κατά τη διάρκεια του φαγητού ή της νύχτας κατά τη διάρκεια του ύπνου όταν ο γαστρικός χυμός επανέρχεται.

Φαρμακευτική αγωγή:

 • Βήχας που προκαλείται λόγω φαρμακευτικής αγωγής:

Ο συχνότερος χρόνιος και επίμονος βήχας είναι έμπειροι άνθρωποι που λαμβάνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση όπως αναστολείς ACEs (μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης) που προκαλεί συσσώρευση βραδυκινίνης στην αναπνευστική οδό που οδηγεί σε αναπνευστική δυσχέρεια και επίσης β -αναστολείς που σχετίζεται με βρογχοσυστολή που προκαλεί την ανάγκη για εκκαθάριση ο λαιμός και οδηγεί σε ξηρό βήχα. Ένα άλλο κοινό φάρμακο είναι τα ρινικά στεροειδή σε μορφή σπρέι.

Αλλεργιογόνα:

 • Ένας αλλεργικός βήχας:

Ευαίσθητα τριχοθυλάκια υπάρχουν μέσα στη μύτη όταν διαταράσσονται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες που οδηγούν σε αλλεργικό κρυολόγημα και βήχα. Αυτός ο τύπος βήχα είναι ένας εποχικός βήχας που παρατηρείται κατά την ανοιξιάτικη περίοδο. Μερικοί άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι ακόμη και στην κλιματική κατάσταση που προκαλεί κρύο και βήχα.

Πρόληψη του βήχα:

 • Η διακοπή της συνήθειας του καπνίσματος και το σωστό πρόγραμμα διατροφής θα βοηθήσει στην πρόληψη του βήχα στους ενήλικες. Για τα παιδιά, είναι απαραίτητο να ακολουθούνται κανόνες υγιεινής με σωστές διατροφικές συνήθειες.

Η διάγνωση του σωστού τύπου βήχα και η θεραπεία με σωστή φαρμακευτική αγωγή είναι το κλειδί για να απαλλαγούμε από έναν ήπιο και χρόνιο βήχα. Εκτός από συγκεκριμένες θεραπείες, ο βήχας μπορεί να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τα συμπτώματα που παρουσιάζονται με φαρυγγικά γαλακτώματα, αποχρεμπτικά ή αντιβηχικά όπως τα οπιοειδή, Μη οπιοειδή& αντιισταμινικά & Βρογχοδιασταλτικά. Ο βήχας είναι χρήσιμος στην εξερεύνηση παχιάς βλέννας από τις διόδους του αέρα που δεν πρέπει να κατασταλεί και να αποσυρθεί, κάτι που θα οδηγήσει σε συσσώρευση της περιεκτικότητας σε βλέννα και βακτήρια..