Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο στην άνω πλάτη;

Ο πόνος στην άνω πλάτη είναι τόσο διαδεδομένος που τείνουμε να γίνουμε απαθείς απέναντί ​​του. Τις περισσότερες φορές, απορρίπτουμε τον πόνο στην πλάτη ως αποτέλεσμα μιας ακόμη μεγάλης ημέρας στο γραφείο ή μιας έντονης σωματικής εργασίας. Αν και αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, είναι επίσης ενδεικτικό της ζημιάς που προκαλούμε στον εαυτό μας εάν το ζήτημα παραμείνει χωρίς θεραπεία. Εκτός από τις περιπτώσεις τραυματισμού που προκλήθηκαν στην πλάτη, οι περισσότερες περιπτώσεις πόνου στην πλάτη ξεκινούν ως χαμηλής έντασης ενοχλητικός πόνος που έρχεται και φεύγει. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια εξουθενωτική ασθένεια.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο στην άνω πλάτη

Ο πόνος στην άνω πλάτη προκαλείται κυρίως από ακατάλληλη στάση σώματος, χρήση έξυπνου τηλεφώνου, χειρισμό υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνεχή ανάγνωση και κάμψη του λαιμού προς τα κάτω. Άλλοι παράγοντες όπως τραύμα, διάστρεμμα, κήλη δίσκων κ.λπ. είναι σοβαρά προβλήματα που χρειάζονται συνδυασμό ιατρικής συμβουλής και φυσιοθεραπείας. Αυτός ο βασανιστικός πόνος μπορεί πραγματικά να εμποδίσει τη ζωή σας και θα σας κάνει να ζήσετε με παυσίπονα. Ελέγξτε τις αιτίες και τις θεραπείες για τον πόνο στο άνω μέρος της πλάτης.

Αιτίες και θεραπείες για τον πόνο στο άνω μέρος της πλάτης:

Διαβάστε περαιτέρω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαφορετικές θεραπείες και αιτίες του πόνου στην μέση.

1. Μυϊκός ερεθισμός ή μυοφασικός πόνος:

Ένας από τους κύριους λόγους για τον πόνο στην άνω πλάτη είναι ο μυϊκός ερεθισμός ή αυτό που είναι ιατρικά γνωστό ως μυοπροσωπικός πόνος. Αυτό συμβαίνει όταν οι μεγάλοι μύες του άνω μέρους της πλάτης αναπτύσσουν ερεθισμό. Αυτό θα μπορούσε πιθανώς να είναι το άμεσο αποτέλεσμα τραυματισμών που σχετίζονται με τον αθλητισμό, προπονήσεις ή ακόμη και έλλειψης δύναμης.

Τις περισσότερες φορές αυτό το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί με συνδυασμένη πορεία φυσικοθεραπείας και φαρμάκων για τον πόνο. Σε ακραίες περιπτώσεις είναι γνωστό ότι οι ασθενείς επωφελούνται από τον βελονισμό καθώς ο μυϊκός ερεθισμός χαρακτηρίζεται από σημεία ενεργοποίησης όπου συγκεντρώνεται ο πόνος. Η χειροπρακτική και η οστεοπαθητική θεραπεία και το μασάζ είναι επίσης ευεργετικά. Αυτή είναι η Ολοκληρωμένη θεραπεία πόνου στην πλάτη.

2. Πόνος στο άνω μέρος της πλάτης λόγω δυσλειτουργίας των αρθρώσεων:

Ο πόνος στην άνω πλάτη λόγω δυσλειτουργίας των αρθρώσεων μπορεί να συμβεί όταν οι αρθρώσεις που συνδέουν τις πλευρές με τη θωρακική σπονδυλική στήλη εκατέρωθεν υποβάλλονται σε τραύμα ή τραυματισμό. Η θεραπεία σε τέτοιες συνθήκες συνήθως περιλαμβάνει χειροπρακτική, οστεοπαθητική, φυσική θεραπεία και βελονισμό. Η άσκηση στο σπίτι με στόχο το τέντωμα του άνω μέρους του σώματος μπορεί να σας συμβουλεύσει γιατρός.

Η αερόβια και παρόμοιες προπονήσεις μπορεί να έχουν θετικά οφέλη για όσους υποφέρουν από πόνο στο άνω μέρος της πλάτης λόγω δυσλειτουργίας των αρθρώσεων. Καθώς ο πόνος είναι συχνά έντονος, μπορεί επίσης να είναι απαραίτητο φάρμακο για την ανακούφιση του πόνου. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι γενικά τα φάρμακα εκλογής όταν αντιμετωπίζετε δυσλειτουργία των αρθρώσεων. Τα συνήθη φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι η ιβουπροφαίνη και οι αναστολείς COX-2. Αυτή είναι επίσης η καλύτερη θεραπεία για τον πόνο στο άνω μέρος της πλάτης.

3. Εκφυλισμένοι ή διαφραγματοί δίσκοι:

Ενώ είναι ασυνήθιστο ο πόνος στο άνω μέρος της πλάτης να προκαλείται από εκφυλιστικούς ή κήλους της σπονδυλικής στήλης, δεν είναι εντελώς ανήκουστο. Οι εκφυλισμένοι δίσκοι εμφανίζονται συχνά ως αποτέλεσμα της γήρανσης, ακόμη και όταν οι δίσκοι που χρησιμεύουν ως ρυθμιστικό διάλυμα μεταξύ κάθε σπονδύλου φθείρονται αργά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κήλη δίσκων, όπου ο μαλακός εσωτερικός πυρήνας του νωτιαίου δίσκου μπορεί πραγματικά να διαρρεύσει και να αλέσει σε ευαίσθητα νεύρα. Και οι δύο αυτές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν διαφορετικούς βαθμούς πόνου στην άνω πλάτη.

Για την εκφυλιστική νόσο του δίσκου, η άσκηση με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή είναι η πιο κοινή πορεία δράσης. Τα φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου μπορεί να συνταγογραφούνται ή όχι. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής πιθανότατα θα συνιστώνται καθώς το υπερβολικό κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και ο στάσιμος τρόπος ζωής μπορεί να επιδεινώσουν το ζήτημα. Σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι επίσης μια επιλογή. Για τη κήλη θωρακικών δίσκων, μια μαγνητική τομογραφία συχνά αποκαλύπτει την έκταση της βλάβης και η πορεία της θεραπείας αποφασίζεται ανάλογα. Αυτή είναι μια τέλεια θεραπεία του πόνου στην πλάτη.

4. Οστεοπόρωση και οστεοαρθρίτιδα:

Η οστεοπόρωση εμφανίζεται όταν τα οστά εξασθενούν λόγω γήρατος, εμμηνόπαυσης, ανορεξίας, νεφρικής νόσου και άλλων παραγόντων. Δεν παρατηρούνται συμπτώματα μέχρι να σπάσει ή να σπάσει ένα οστό. Η οστεοπόρωση είναι γνωστό ότι προκαλεί συμπιεστικά κατάγματα των οστών της πλάτης με αποτέλεσμα πόνο στο άνω και κάτω μέρος της πλάτης.

Οι ασκήσεις αντοχής και η προπόνηση δύναμης είναι γνωστό ότι βοηθούν σε τέτοιες συνθήκες. Τα φάρμακα για την πρόληψη πιθανότητας περαιτέρω διάσπασης των οστών και τα φάρμακα για τον πόνο είναι επίσης κοινά. Οι ορμονικές θεραπείες είναι επίσης ένας τρόπος για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης σε γυναίκες που έχουν αναπτύξει την κατάσταση με την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στο άνω μέρος της πλάτης λόγω της μειωμένης δύναμης των αρθρώσεων στο άνω μέρος της πλάτης. Για άλλη μια φορά μια συνδυασμένη πορεία φαρμάκων και άσκησης είναι ο προτιμώμενος τρόπος θεραπείας. Αυτή είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον πόνο στο άνω μέρος της πλάτης.

5. Συμπιεσμένο νεύρο στο άνω μέρος της πλάτης

Ένα συμπιεσμένο νεύρο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έντονο πόνο και δυσφορία στο πάνω μέρος της πλάτης. Όταν συμβαίνει τσίμπημα νεύρων στους ιστούς, υπάρχει σφίξιμο και ακινησία μυών που εμφανίζεται στο πάνω μέρος της πλάτης.

Η καλύτερη θεραπεία για αυτή την κατάσταση είναι η εκτέλεση ασκήσεων διάτασης της σπονδυλικής στήλης. Περιστρέφοντας απαλά τη σπονδυλική στήλη, περιστρέφοντας τις ωμοπλάτες και εκτελώντας ένα τέντωμα κάμψης της πλάτης, ο πόνος μπορεί να ανακουφιστεί σε ένα βαθμό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και να το κάνετε υπό ειδική επίβλεψη.

Κάνοντας απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορεί κανείς να κρατήσει τον πόνο στο πάνω μέρος της πλάτης μακριά. Είναι σημαντικό να μειώσετε τον χρόνο οθόνης και να ακολουθήσετε τη σωστή στάση ενώ εργάζεστε σε υπολογιστές και έξυπνα τηλέφωνα. Η παρατεταμένη χρήση αυτών των gadget μπορεί να βλάψει μόνιμα το λαιμό και το πάνω μέρος της πλάτης σας. Η τακτική άσκηση, η καλή στάση του σώματος, ο ύπνος στο σωστό στρώμα μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε μια ζωή χωρίς πόνο και χωρίς φάρμακα.