12 πρέπει να επισκεφθείτε τους ναούς του Χάμπι με λεπτομέρειες

Το Χάμπι, η πρωτεύουσα της μεγάλης αυτοκρατορίας Βιγιαγιανάγκαρα, πήρε το όνομά του από τον ποταμό Πάμπα. Αναφέρεται επίσης ως Kishkinda Kshetra, αυτό το μέρος λέγεται ότι βρίσκεται στην ίδια τοποθεσία όπου ο Ράμα συνάντησε για πρώτη φορά τον Χάνουμαν. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Tungabhadra στην πολιτεία Karnataka. Το Χάμπι ήταν το πιο πλούσιο μέρος κατά τον 16ο αιώνα και προσέλκυσε έναν αριθμό εμπόρων από την Περσία και την Πορτογαλία. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Σρι Κρισναδεβαράτα, το Χάμπι έγινε μια από τις ομορφότερες πόλεις. Ειδικά όσον αφορά την τέχνη και την αρχιτεκτονική, οι ναοί στο Χάμπι επιδεικνύουν εκπληκτική ικανότητα των αρχιτεκτόνων Βιγιαγιανάγκαρα. Ωστόσο, πολλαπλές εισβολές από Πορτογάλους και Πέρσες οδήγησαν σε πλήρη καταστροφή του άλλοτε ένδοξου βασιλείου. Οι ναοί ήταν άγνωστοι στον κόσμο μέχρι τον 19ο αιώνα και τώρα αποκαταστάθηκαν από το αρχαιολογικό τμήμα. Διαβάστε παρακάτω για να εξερευνήσετε τον καλύτερο κατάλογο ναών στο Χάμπι.

Σημαντικοί ναοί στο Χάμπι με εικόνες:

1. Ναός Vijaya Vittala:

ναοί στο χάμπι

Ο ναός Vijaya Vittala είναι ένα κλασικό παράδειγμα υπέροχης αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού που βρίσκεται στο Hampi. Είναι ένα συγκρότημα ναών με πεσσούς κιόσκια μέσα σε περίπτερα κι έτσι λέγεται ότι είναι περισσότερο μια πόλη από μόνη της. Ο ναός χρονολογείται από τον 15ο και τον 16ο αιώνα. Είναι αφιερωμένο στον Λόρδο Βισνού. Ο ναός φιλοξενεί ένα διάσημο πέτρινο άρμα το οποίο στην πραγματικότητα λέγεται ότι είναι ιερό του Garuda, του Eagle God, ενός οχήματος του Lord Vishnu.

2. Ναός Virupaksha:

Ναός Virupaksha

Ο ναός Virupaksha λέγεται ότι είναι η κορυφαία δόξα μιας από τις πιο λαμπρές αυτοκρατορίες της Ινδίας, της αυτοκρατορίας Vijayanagar. Ο ναός χτίστηκε πιθανότατα κατά τον 9ο και 10ο αιώνα. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Λόρδο Βιρουπάκσα, μια μορφή του Λόρδου Σίβα, ο οποίος είναι επίσης η προεδρεύουσα θεότητα του ναού. Εκτός από τον Λόρδο Virupaksha, ο ναός φιλοξενεί επίσης είδωλα της θεάς Πάμπα, θεάς του ποταμού Tungabhadra. Οι γιορτές του ναού γιορτάζονται τον Φεβρουάριο και τον Δεκέμβριο.

3. Ναός Achyutaraya:

Ναός Achyutaraya

Ο ναός Achyutaraya βρίσκεται μεταξύ των λόφων Gandhamadana και Matanga και χτίστηκε το 1534 μ.Χ. από την Achyuta Deva Raya της δυναστείας Vijayanagar. Ο ναός χτίστηκε σε κλασικό στιλ και σχεδιασμό αρχιτεκτονικής Vijayanagar και είναι αφιερωμένος στον Λόρδο Venkateswara. Αν και μεγάλο μέρος του ναού είναι ερειπωμένο, εξακολουθεί να είναι πολύ γνωστό για τη μεγάλη του λαμπρότητα. Ο ναός στεγάζει επίσης ένα ιερό αφιερωμένο στον Garuda, τον Θεό των Αετών.

4. Ναός Badavi Linga:

Ναός Badavi Linga

Ο ναός Badavi Linga είναι ένα μονολιθικό θαύμα του Hampi που στεγάζει ένα Shiva lingam ύψους 3 μέτρων, καμπυλωμένο από έναν μόνο βράχο. Ο ναός έχει πέτρινο ιερό με ανοιχτή στέγη ενώ η βάση του λινγκάμ παραμένει βυθισμένη στο νερό. Ο ναός σύμφωνα με τους ντόπιους λέγεται ότι χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας των ηγεμόνων του Vijayanagar. Ο θάλαμος του ναού παραμένει συναρπαστικά γεμάτος με νερό πάντα.

5. Ναός Lakshmi Narasimha:

Ναός Lakshmi Narasimha

Ο ναός Lakshmi Narasimha στεγάζει το πέτρινο είδωλο του Λόρδου Narasimha, ένα από τα δέκα είδωλα του Λόρδου Vishnu. Ο ναός χτίστηκε το 1528 μ.Χ. επί βασιλιάς Κρισναδεβαράγια. Ο ναός είχε αρχικά ένα είδωλο της Θεάς Λακσμί καθισμένο στην αγκαλιά του Λόρδου Νάρασιμα, αλλά μετά από μια επιδρομή του 1565, το είδωλο του Λακσμί βανδαλίστηκε και αφαιρέθηκε. Έτσι, το είδωλο του Λόρδου Narasimha έκτοτε είναι γνωστό ως Ugra Narasimha που είναι η πιο τρομακτική μορφή απουσία της θεάς Lakshmi.

6. Ναός Hazara Rama:

Ναός Χαζάρα Ράμα

Ο ναός Hazara Rama βρίσκεται κοντά στην αρχαία αυτοκρατορία Vijayanagar και λέγεται ότι θεωρήθηκε ως ιδιωτικός ναός από τους βασιλιάδες και τα δικαιώματα της αυτοκρατορίας. Το επικό έπος της Ramayana είναι χαραγμένο στους τοίχους του ναού σε μορφή χαρακτήρων, ιστοριών, γεγονότων, πράξεων και σκηνών.

7. Ναός Bala Krishna:

Ναός Bala Krishna

Ο ναός Bala Krishna χτίστηκε το 1513 μ.Χ. για να γιορτάσει και να σηματοδοτήσει τη νίκη της νίκης του βασιλιά Krishnadevaraya επί του Udayagiri. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Λόρδο Κρίσνα με τη λατρεμένη βρεφική του μορφή, Μπαλακρίσνα ή Γκοπάλτζι. Το είδωλο του ναού μεταφέρθηκε τώρα στο Κρατικό Μουσείο του Τσενάι. Οι τοίχοι, οι στύλοι και οι θόλοι του ναού είναι εξαιρετικά λαξευμένοι με απεικονίσεις από την Μπαγκαβάτα, την παρανοϊκή ιστορία του Λόρδου Κρίσνα.

8. Ναός Kadalekalu Ganesha:

Ναός Kadalekalu Ganesha

Ο ναός Kadalekalu Ganesha είναι ένα άλλο μονολιθικό θαύμα του Hampi. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Kadalekalu Ganesha και έχει ένα μονολιθικό είδωλο του Λόρδου Ganesha που έχει ύψος 4,5 μέτρα. Οι πυλώνες του ναού είναι χαραγμένοι με μυθολογικούς χαρακτήρες και ιστορίες. Στα νότια του ναού Kadalekalu Ganesha, ένα μικρό προσκυνητάρι είναι αφιερωμένο στη Sasivekalu Ganesha, το οποίο είναι επίσης λαξευμένο από μια μόνο πέτρα.

9. Υπόγειος ναός Shiva:

Υπόγειος ναός Shiva

Ο ναός Shiva που βρίσκεται στο Hampi είναι χτισμένος αρκετά μέτρα κάτω από το επίπεδο του εδάφους και είναι πιθανώς ένας από τους παλαιότερους ναούς που βρίσκονται στην πόλη. Ο ναός παραμένει πλημμυρισμένος το μεγαλύτερο μέρος του έτους, ειδικά κατά τη διάρκεια των μουσώνων, όταν οι θάλαμοι γίνονται εντελώς απρόσιτοι. Το εσωτερικό ιερό του ναού είχε ένα είδωλο του Λόρδου Σίβα, αλλά προς το παρόν, μόνο το βάθρο παραμένει.

10. Ναός Χάνουμαν Χάμπι:

Ναός Χάνουμαν Χάμπι

Αυτός ο ναός βρίσκεται σε ένα λόφο που ονομάζεται λόφος Anjaneya, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι ο τόπος γέννησης του λόρδου Hanuman. Υπάρχουν περίπου 570 βήματα για να φτάσετε στην κορυφή του ναού, όπου βρίσκετε ένα τεράστιο είδωλο του λόρδου Χάνουμαν. Υπάρχουν επίσης πλωτές πέτρες για την θέα των επισκεπτών, οι οποίες προέρχονται από το περίφημο Rama Setu. Αυτός ο ναός προσφέρει μια γραφική πανοραμική θέα σε όσους επισκέπτονται τον ναό.

11. Ναός Ganigitti Jain:

Ναός Ganigitti Jain

Ο ναός Ganigitti Jain χτίστηκε το 1386 μ.Χ. και είναι αφιερωμένος στην Kunthunatha, η οποία είναι η 17η Tirthankara. Αυτός ο όμορφος ναός χτίστηκε από τον Iruga, ο οποίος ήταν ο αρχηγός κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Harihara II. Η λυχνία που τοποθετήθηκε μπροστά από το κυρίως ιερό φέρει τις επιγραφές της ιστορίας του ναού. Αυτός ο ναός είναι χτισμένος σε πραγματικό στυλ Vijayanagara, αλλά κάποιος βρίσκει επίσης την επιρροή της αυτοκρατορίας Chalukyan.

12. Ναός Malyavanta Raghunatha Swamy:

Ναός Malyavanta Raghunatha Swamy

Αυτός ο ναός, αν και δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο οι υπόλοιποι ναοί στο Χάμπι είναι μια όμορφη τοποθεσία για επίσκεψη. Βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τον κεντρικό δρόμο της πόλης Χάμπι, ο ναός είναι αφιερωμένος στη λατρεία του Λόρδου Ράμα με τη μορφή του Malyavanta Raghunatha Swamy. Λέγεται ότι ο ναός είναι η ίδια τοποθεσία όπου διέμεναν ο Λόρδος Ράμα και ο αδελφός του Λακσμάνα κατά την αποστολή τους για να βρουν τον Σίτα.

Το Χάμπι, από τότε που ανακαλύφθηκε από τα ερείπιά του, προσελκύει πολλούς εθνικούς και διεθνείς τουρίστες. Κάθε εκατοστό αυτού του τόπου μιλά για τη δόξα που είδε κάποτε. Σίγουρα υπάρχει ένα μυστήριο για αυτό το μέρος που κάνει κάθε τουρίστα να θέλει να επισκεφθεί το Χάμπι ξανά και ξανά. Τα ερείπια φαίνεται να λένε ιστορίες για την ένδοξη ιστορία του παρελθόντος τους. Αυτά τα μεγαλοπρεπή ερείπια είναι ένα απίστευτο θέαμα και κάποιος πρέπει να επισκεφτεί αυτούς τους ναούς μόνο για να εκτιμήσει την ομορφιά τους καθώς δεν υπάρχουν λόγια που μπορούν να τα περιγράψουν.