Το βαθύτερο σπήλαιο στη Γη: Σπήλαιο Krubera με εικόνες

Το βαθύτερο γνωστό σπήλαιο στη γη που έχει εκπληκτικό βάθος 2197μ είναι το σπήλαιο Κρούμπερα που βρίσκεται στον ορεινό όγκο Arabika στην αποσχιστική περιφερειακή περιοχή της Γεωργίας, Αμπχαζία. Μετά από μια αποστολή της ουκρανικής σπηλαιολογικής ένωσης το 2001, το σπήλαιο Krubera έγινε το βαθύτερο γνωστό σπήλαιο όταν το βάθος του 1710 μ. Ξεπέρασε εκείνο του παλαιότερα γνωστού κατόχου ρεκόρ του βαθύτερου σπηλαίου στις Αυστριακές Άλπεις κατά 80 μέτρα..

Το σπήλαιο Krubera γνωστό και ως σπήλαιο Voronya, που σημαίνει ότι το σπήλαιο του κόρακα είναι το μόνο γνωστό σπήλαιο μέχρι σήμερα που βρίσκεται βαθύτερα από 2000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Πήρε το όνομά της από τον Ρώσο γεωγράφο Αλέξανδρο Κρούμπερ, το σπήλαιο Κρούμπερα απέκτησε φήμη αφού το εμπνευσμένο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «Ταξίδι στο κέντρο της Γης» προσέλκυσε εξερευνητές και επιστήμονες σε μεγάλο βαθμό να ανακαλύψουν τη βαθύτερη άβυσσο του κόσμου. Το σπήλαιο Krubera είναι σίγουρα κάθε εξερευνητής, σπήλαιο και περιπέτεια που αναζητά το όνειρο του τουρίστα να ταξιδέψει στα βάθη της γης και να αποκαλύψει τα μυστικά του βαθύτερου γνωστού φυσικού σπηλαίου στον κόσμο.

Το βαθύτερο σπήλαιο του κόσμου:

Worlds Deepest Cave

Το σπήλαιο Krubera, το βαθύτερα εξερευνημένο σπήλαιο στον κόσμο εξακολουθεί να παραμένει πηγή έλξης για εξερευνητές σε διεθνείς αποστολές, τουρίστες, σπηλαιολόγους και επιστήμονες.

Call of The Abyss:

Βρίσκεται στον ορεινό όγκο Arabika της οροσειράς Gagrinsky στην περιοχή Gagra της Αμπχαζίας, το σπήλαιο Krubera έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον από τους σπηλαιολόγους που επιδιώκουν να συμμετάσχουν σε ένα τρέχον διεθνές έργο που ονομάζεται “Call of the Abyss”. 50 επαγγελματίες σπηλαιολόγοι από 11 χώρες συμμετείχαν στο έργο από την έναρξή του το 2000. Η ουκρανική σπηλαιολογική ένωση συνεχίζει να δέχεται αιτήσεις για το ίδιο μέχρι σήμερα.

Φυσικό θαύμα:

Από τις αρκετές εκατοντάδες σπηλιές στον ορεινό όγκο Arabika, το σπήλαιο Krubera είναι ένα από τα πολλά φυσικά σπήλαια που βυθίζονται σε ένα συντριπτικό βάθος 7.188 πόδια. Ο ασβεστολιθικός σχηματισμός του πιστεύεται ότι χρονολογείται από την εποχή των δεινοσαύρων. Αυτή η εκπληκτική εικόνα θα αφήσει σε κανέναν το δέος για αυτό το φυσικό θαύμα.

Σκληρή πρόκληση:

Η εξερεύνηση του βαθύτερου σπηλαίου του κόσμου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μια δύσκολη και προκλητική κατάβαση, έχει συγκριθεί με την ανάβαση σε ένα ανεστραμμένο Όρος Έβερεστ από σπηλαιολόγους που έχουν συμμετάσχει στις διεθνείς αποστολές. Μόνο με απόλυτη θέληση και ισχυρή αποφασιστικότητα να φτάσουμε στο χαμηλότερο σημείο ότι η αποστολή έχει επιτύχει.

Boaz Lang-ford:

Μια εικόνα του σπηλαίου Boaz Lang-ford που ήταν μέρος της ισραηλινής αντιπροσωπείας σε μια διεθνή αποστολή εξερεύνησης που οργανώθηκε από την Ουκρανική Σπηλαιολογική Ένωση. Ο Λανγκ-Φορντ που ποζάρει εδώ με την ισραηλινή σημαία στο σπήλαιο Κρούμπερα-Βορόνια έφτασε σε ένα εκπληκτικό βάθος 2.080 μέτρων, το οποίο ήταν το βαθύτερο σημείο που είχε φτάσει οποιοσδήποτε Ισραηλινός εξερευνητής.

Είδη της Γης:

Από τα διάφορα ενδημικά είδη όπως αράχνες, σκορπιούς, γαρίδες και σκαθάρια που υπάρχουν σε διαφορετικά επίπεδα βάθους στο σπήλαιο Krubera, το πιο ενδιαφέρον είναι αυτό ενός πρωτόγονου εντόμου χωρίς μάτια και φτερά που κατοικεί βαθιά στο κάτω μέρος του σπηλαίου. Το Plutomurus ortobalaganensis όπως ονομάζεται ήταν μια τελευταία ανακάλυψη από ερευνητές το 2010 που βρέθηκε σε βάθος 6.500 ποδιών. Ανήκει σε ένα είδος εντόμων που ονομάζεται ανοιξιάτικες ουρές, το plutomurus ortobalaganensis ζει σε απόλυτο σκοτάδι και ευδοκιμεί σε μύκητες και αποσυντίθεται οργανική ύλη.

Ομαδοποίηση:

Η κάθοδος στο βαθύτερο σπήλαιο που έχει γίνει ποτέ συνεπάγεται κλιμάκωση των οδοντωτών βράχων και κατάδυση σε περιορισμένες υπόγειες πισίνες, μερικές από τις οποίες φέρονται να έχουν βάθος μεγαλύτερο από 300 πόδια. Όποιος ξεκινάει αυτό το μονοπάτι πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένος για το έργο που απαιτεί, καθώς απαιτεί πολλή προσπάθεια και μεγάλη ομαδική εργασία για να σας φέρει εις πέρας.

Προσιτότητα:

Λόγω της απομακρυσμένης περιοχής, το σπήλαιο Krubera είναι ανοιχτό μόνο για τέσσερις μήνες το χρόνο.

Απατο πηγάδι:

Περιορίζεται από τη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία Θάλασσα, το σπήλαιο Krubera-Voronya στην ορεινή περιοχή Arabika Massif είναι ένα απίστευτο μέρος για εξερευνητές, επιστήμονες και σπηλαιολόγους που επιθυμούν να εμβαθύνουν στο χάσμα της γης. Μέχρι αυτή την ημερομηνία υπάρχουν εικασίες για το αν έχει φτάσει το πιο κάτω σημείο στο σπήλαιο, μια λάμψη ελπίδας για όσους θέλουν να βάλουν νέα ρεκόρ.