Πώς να κάνετε σωστά τον διαλογισμό – 9 βήματα

Τι είναι ο Διαλογισμός:

Ο διαλογισμός είναι μία από τις καλύτερες μορφές ασκήσεων που ανοίγει το μυαλό σας και σας βοηθά να συγκεντρωθείτε καλύτερα. Όχι μόνο αυτό, θα χαλαρώσει τις αισθήσεις σας, θα μειώσει το άγχος και την αρτηριακή πίεση. Η κυκλοφορία του αίματός σας θα βελτιωθεί και εάν έχετε καρδιακό πρόβλημα, περιμένετε να αποκομίσετε κάποιο όφελος από αυτό. Αυτή η πρακτική αποτελεί μέρος του ινδικού πολιτισμού για αρκετές δεκαετίες και έχει δώσει στη χώρα μια εντελώς νέα εικόνα και διάσταση. Υπάρχουν διάφορα είδη πρακτικών που μπορεί να κάνει κάποιος για να βελτιώσει τις νοητικές του ικανότητες. Στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει να συμμετέχουν σε μαθήματα που διδάσκουν διαλογισμό ενώ κάποιοι θα ήθελαν να μάθουν στο σπίτι με τη βοήθεια ενός DVD. Αλλά δεν έχεις αυτόν τον κόπο. Απλώς ακολουθήστε τα βήματα που δίνονται σε αυτό το άρθρο και θα είστε έτοιμοι για διαλογισμό πολύ σύντομα.

Πώς να κάνετε διαλογισμό για αρχάριους

Πολλοί άνθρωποι έχουν βρει πολλές εφαρμογές στη χρήση του διαλογισμού σε καθημερινή βάση όχι μόνο ιατρικά αλλά και για την ανακούφιση του ψυχικού στρες επίσης. Υπάρχουν πολλά είδη διαλογισμού για να διαλέξετε και παρόλο που δεν το γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι, υπάρχουν δύο είδη διαλογισμού κυρίως που κυμαίνονται από τον κανονικό μη ασκούμενο διαλογισμό και τον περίτεχνο διαλογισμό για άτομα που έχουν μια αναστολή της διαδικασίας και ξέρουν τι να κάνουν σε έναν ειδικό επίπεδο.

Ο διαλογισμός και η γιόγκα συμβαδίζουν καθώς και οι δύο ασχολούνται πρώτα με την ηρεμία του νου. Είναι πάντα καλύτερο να κρατάτε τον εαυτό σας ενήμερο ανά πάσα στιγμή καθιστώντας πολύ απαραίτητο να κάνετε μια μικρή έρευνα εκ των προτέρων, ώστε κατά τον διαλογισμό να γνωρίζετε ακριβώς τι κάνετε. Αν ψάχνετε για επαγγελματική βοήθεια, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι πολύ καλά γνώστες της τέχνης του διαλογισμού, από τους οποίους μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια αρκετά αποτελεσματικά χωρίς κανένα πρόσθετο σχέδιο..

Πώς να κάνετε διαλογισμό για αρχάριους:

Ακολουθούν οι καλύτεροι τρόποι και συμβουλές για το πώς να κάνετε διαλογισμό μαζί με οφέλη για την υγεία.

1. Διορθώστε ένα ειδικό χρονικό όριο για τον εαυτό σας:

Ο διαλογισμός έχει να κάνει με τη χαλάρωση και την απομάκρυνση κάθε άγχους και έντασης από το σώμα σας. Αυτή η πρακτική είναι πολύ μοναδική και επικίνδυνη για να γίνει στη μέση της ημέρας ή της νύχτας. Ωστόσο, πρέπει να εξασκήσετε τον διαλογισμό εξ ολοκλήρου με την ευκολία σας. Επομένως, το πρώτο που πρέπει να κάνετε για να διαλογιστείτε είναι να καθορίσετε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο για τον εαυτό σας. Βεβαιωθείτε ότι το ακολουθείτε σε καθημερινή βάση. Ο τακτικός διαλογισμός ταυτόχρονα θα σας δώσει πολλά θετικά αποτελέσματα.

Πώς να κάνετε διαλογισμό για αρχάριους

2. Επιλέξτε ένα ήσυχο μέρος:

Όταν ρωτηθείτε πώς να κάνετε διαλογισμό, πρέπει να αναζητήσετε ένα ήσυχο και ήρεμο μέρος. Δεδομένου ότι αυτή η άσκηση αφορά αποκλεισμό και χαλάρωση των αισθήσεών σας, δεν μπορείτε να το κάνετε σε ένα μέρος που είναι γεμάτο θόρυβο και χάος. Πρέπει να πάτε κάπου όπου υπάρχει ηρεμία, ηρεμία και γαλήνη. Αν τύχει να μείνετε ψηλά στους λόφους, τότε έχετε μεγάλη τύχη. Οι γραφικές τοποθεσίες, η εξωτική θέα και η ήρεμη ατμόσφαιρα θα σας βοηθήσουν να διαλογιστείτε καλύτερα.

Για εσάς που ζείτε στην πόλη, δοκιμάστε να κάνετε διαλογισμό στο δωμάτιό σας νωρίς το πρωί. Η επιλογή του σωστού σημείου για να καθίσετε και να ξεκουραστείτε το σώμα σας για να ξεκινήσετε με τον διαλογισμό σας είναι ένα πολύ σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας, διότι όσο πιο άνετα μπορείτε να έχετε το μυαλό σας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τόσο περισσότερο τα αποτελέσματα θα είναι γρήγορα και πολύ αποτελεσματικός. Πρέπει πάντα να φροντίζετε να μείνετε μακριά από περιοχές με υπερβολική συμφόρηση με ίσως υπερβολική κίνηση ή άτομα, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωσή σας. Για καλύτερα αποτελέσματα, πηγαίνετε σε ένα ήσυχο μέρος όπως ένα πάρκο όπου μπορείτε εύκολα να συνδεθείτε με τη φύση και απολαύστε μια τέλεια περίτεχνη συνεδρία διαλογισμού.

3. Καθίστε άνετα:

Το να κάθεστε άνετα είναι το τρίτο βήμα που πρέπει να κάνετε για να διαλογιστείτε. Κρατήστε τα πόδια σας σταυρωμένα και τοποθετήστε τα χέρια σας στην αγκαλιά σας. Κρατήστε τη σπονδυλική σας στήλη ίσια και τα μάτια σας κλειστά. Καθ ‘όλη τη διαδικασία του διαλογισμού, τα μάτια σας δεν πρέπει να ανοίγουν ή τα πίσω να μην σκύβουν. Η Padmasana, η οποία είναι επίσης γνωστή ως στάση λωτού, είναι η πρώτη και βασική θέση στην οποία πρέπει να τοποθετήσετε τον εαυτό σας. Μείνετε ακίνητοι και αναπνεύστε βαθιά.

Αυτό είναι το δεύτερο βήμα για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων διαλογισμού. Όπως ήδη γνωρίζετε, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τοποθετήσετε τον εαυτό σας για να απολαύσετε μια περίοδο διαλογισμού, εκ των οποίων μερικοί είναι πολύ περίτεχνοι και άλλοι πολύ εύκολοι. Εναπόκειται σε εσάς να επιλέξετε τη στάση που σας βολεύει περισσότερο και να κάνετε μια μικρή έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα εκ των προτέρων, ώστε να δοκιμάσετε όλους τους τρόπους καθίσματος πριν πάρετε μια δική σας απόφαση. Είναι επίσης ένας διασκεδαστικός τρόπος να καταλαμβάνετε το χρόνο σας και σας επιτρέπει να μάθετε περισσότερα για τον διαλογισμό και τις θαυμάσιες επιδράσεις του και όταν σας ρωτήσουν πώς να διαλογιστώ θα ξέρετε τι να πείτε.

4. Κρατήστε το στομάχι σας άδειο:

Δεν μπορείτε να διαλογιστείτε με γεμάτο στομάχι, διαφορετικά θα κοιμηθείτε. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό για εσάς να θυμάστε ότι δεν πρέπει να κάνετε διαλογισμό όταν είστε πολύ πεινασμένοι. Θα δυσκολευτείτε πολύ να διαλογιστείτε και όλη η διαδικασία θα είναι χαμένη. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλοί δάσκαλοι και εκπαιδευτές γιόγκα μας λένε να κρατάμε το στομάχι μας άδειο δύο ώρες πριν από την άσκηση ή τον διαλογισμό. Ο διαλογισμός γίνεται κανονικά το πρωί κατά την ανατολή του ηλίου, επειδή αυτή τη στιγμή το σώμα σας είναι το πιο ενεργό.

Ο διαλογισμός περιλαμβάνει πολλές ασκήσεις αναπνοής που απαιτούν να κρατάτε το στομάχι σας άδειο για τα καλύτερα αποτελέσματα. Επειδή η αναπνοή μπορεί να είναι γρήγορη και γρήγορη μερικές φορές τείνει να προσθέσει μια αίσθηση τρεμούλας εάν έχετε φάει μειώνοντας τα αποτελέσματα του διαλογισμού, οπότε κρατήστε το στομάχι σας άδειο και φάτε ένα πλούσιο γεύμα μετά το τέλος του διαλογισμού σας. Το σνακ πριν από τη συνεδρία επιτρέπεται όμως επειδή δεν θα θέλατε να αισθάνεστε πεινασμένοι καθ ‘όλη τη διάρκεια του διαλογισμού σας καθιστώντας πολύ σημαντικά βήματα για να κάνετε διαλογισμό.

5. Κάντε λίγο προθέρμανση:

Κάθε είδους σωματική άσκηση απαιτεί να κάνετε κάποια προθέρμανση. Και με το ζέσταμα εννοούμε να κάνουμε κάποιες διατάσεις. Δοκιμάστε να κάνετε τη στάση Namaste, τη στάση του σκάφους και τη στάση του παιδιού για μερικά λεπτά προτού μπορέσετε πραγματικά να μπείτε στη δουλειά. Αυτό θα κάνει το σώμα σας να αισθάνεται ελαφρύ και χαλαρό. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι ο διαλογισμός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δεν θα αποτελεί πλέον πρόβλημα.

6. Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές:

Ενώ προσπαθείτε να εξασκήσετε τον διαλογισμό, είναι σημαντικό να αναπνέετε με τον σωστό τρόπο. Αυτό αποτελεί μια από τις κύριες τεχνικές του καλού διαλογισμού. Η βαθιά αναπνοή θα σας βοηθήσει να παραμείνετε σε μια ειρηνική και διαλογιστική κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Θα βελτιώσετε επίσης τις συνθήκες των πνευμόνων σας όταν μάθετε να αναπνέετε με καλύτερο τρόπο. Να θυμάστε πάντα να εστιάζετε στην αναπνοή σας. Θα πρέπει να έχετε μια βασική ιδέα για την απόδοσή σας.

7. Μην ξεχνάτε να χαμογελάτε:

Όλη η διαδικασία του διαλογισμού σας θα είναι άχρηστη αν ξεχάσετε πώς να χαμογελάτε. Ένα απαλό χαμόγελο θα ενισχύσει μια ειρηνική κατάσταση και θα βελτιώσει τον διαλογισμό σας με υπέροχους τρόπους. Επίσης, θα νιώθετε καλύτερα όταν κάνετε διαλογισμό. Το χαμόγελο είχε πάντα θετική επίδραση σε όσους διαλογίζονται καθημερινά.

8. Συγκεντρωθείτε:

Κατά τον διαλογισμό, πρέπει να θυμάστε να συγκεντρώνεστε. Επικεντρωθείτε σε ένα μόνο σημείο καθ ‘όλη τη διάρκεια της συνεδρίας. Αποφύγετε κάθε περισπασμό ή εμπόδιο. Για να διατηρήσετε τον διαλογισμό σταθερό και αποτελεσματικό, μπορείτε να ψάλλετε μια μόνο λέξη ή ίσως ένα μάντρα. Μπορείτε επίσης να κρατήσετε ένα κομπολόι, να μετρήσετε τις χάντρες και να κάνετε μια προσευχή. Δεδομένου ότι η εστίαση στο μυαλό μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη εργασία, ένας αρχάριος μπορεί να είναι σε θέση να διαλογιστεί μόνο για λίγα λεπτά. Ο διαλογισμός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα έρθει μόνο με εξάσκηση. Για να είστε προσεκτικοί, παρατηρήστε κάθε φορά που το μυαλό σας αναρωτιέται. Εστιάστε ξανά τον εαυτό σας εκείνη τη στιγμή και εστιάστε ξανά. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, το επίπεδο συγκέντρωσής σας θα βελτιωθεί σίγουρα.

Η δύναμη της παρατήρησης:

Για να διαλογιστείτε σαν επαγγελματίας, πρέπει να είστε έντονος παρατηρητής. Κάθε φορά που νιώθετε ότι το μυαλό σας απομακρύνεται κάπου αλλού, προσέξτε και παρατηρήστε αυτήν την κατάσταση προσεκτικά. Μέσω της προσοχής και της παρατήρησης θα μπορείτε να κρίνετε τις εμπειρίες και επίσης να κατανοείτε την απόδοσή σας. Με αυτήν την πρακτική, η εσωτερική σας ισορροπία θα αναπτυχθεί και θα μπορείτε να διαλογιστείτε με τον πραγματικό τρόπο. Θα πρέπει επίσης να μάθετε να είστε πολύ ακίνητοι καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

9. Άνοιξε τα μάτια σου:

Αφού ολοκληρώσετε τον διαλογισμό, μην σηκωθείτε έτσι. Ανοίξτε τα μάτια σας απαλά και σταδιακά και προσπαθήστε να νιώσετε την ομορφιά του κόσμου γύρω σας. Γίνετε παρατηρητής και θα έχετε επίγνωση του περιβάλλοντός σας. Καθίστε εκεί συλλογιζόμενοι για λίγα λεπτά και στη συνέχεια μπορείτε να σηκωθείτε αργά, καλώντας το τέλος αυτής της συνεδρίας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας και δίνει στο μυαλό και το σώμα σας την κατάλληλη χαλάρωση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με τον διαλογισμό είναι ότι σας δίνει μια σαφή πτυχή της ζωής που σας επιτρέπει να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση του περιβάλλοντός σας και σας επιτρέπει να είστε πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε ζήτημα σε καθημερινή βάση χωρίς να σας καταπιέζει ένα φορτηγό άγχος όπως πριν το κάνετε ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε διαλογισμό.

Αυτό το άρθρο μιλά για τα οφέλη του διαλογισμού σε καθημερινή βάση μαζί με όλα τα βήματα που πρέπει να κάνετε για να απολαύσετε έναν επιτυχημένο διαλογισμό.