Βουδιστικές Τεχνικές Διαλογισμού

Ο διαλογισμός όπως γνωρίζετε αναφέρεται στην πρακτική να κλείνετε το μυαλό σας για λίγα λεπτά και να αφήνετε ολόκληρο το σύστημά σας να επανεκκινηθεί. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι διαλογισμού που χρησιμοποιούνται από διάφορους ανθρώπους. Ωστόσο, ο κύριος στόχος είναι ο ίδιος παντού, δηλαδή η επίτευξη ψυχικής ηρεμίας και εξισορρόπησης του σώματός σας. Ο βουδιστικός διαλογισμός όπως υποδηλώνει το όνομα αναφέρεται σε τεχνικές διαλογισμού που σχετίζονται με τη βουδιστική θρησκεία και ασκούνται και διδάσκονται από βουδιστές μοναχούς.

Βουδιστικές Τεχνικές Διαλογισμού

Ο βασικός βουδιστικός διαλογισμός είναι απλός και διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Εάν είστε σε θέση να αφιερώσετε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να σταματήσετε και να διαλογιστείτε, σύντομα θα νιώσετε τη διαφορά που κάνει στη ζωή σας. Θα σας βοηθήσει να σας ηρεμήσει και να σας ανανεώσει για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα προβλήματά σας με πιο δυνατό μυαλό. Σας βοηθά επίσης να ξεπεράσετε άλλα προβλήματα όπως θέματα θυμού, κατάθλιψη κλπ.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βρείτε ένα κατάλληλο ήρεμο περιβάλλον όπου δεν θα σας διακόπτουν κουδούνια, τηλεφωνήματα κλπ. Αν και ο διαλογισμός απαιτεί μόνο λίγα λεπτά απαιτεί την αμέριστη προσοχή σας σε αυτά τα λίγα λεπτά.

Εδώ είναι οι καλύτερες τεχνικές βουδιστικού διαλογισμού για αρχάριους:

Τα περισπασμένα μυαλά δεν μπορούν ποτέ να διαλογιστούν σωστά. Απενεργοποιήστε λοιπόν τα τηλέφωνά σας ή αφήστε τα στο άλλο δωμάτιο. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να κάψουν θυμίαμα ή να χρησιμοποιήσουν ειδικά μαξιλάρια διαλογισμού και χάντρες προσευχής. Ενώ αυτά τα εργαλεία σίγουρα επιδιώκουν να βελτιώσουν την ποιότητα του διαλογισμού σας, σίγουρα δεν αποτελούν αναγκαιότητα. Επομένως, εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς αν θέλετε να απομονωθείτε στην κρεβατοκάμαρά σας και να διαλογιστείτε εκεί ή αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα πρόσθετα στοιχεία και να δημιουργήσετε έναν ξεχωριστό χώρο διαλογισμού για τον εαυτό σας.

Πρέπει να κάθεσαι σταυροπόδι. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο διαλογισμός πρέπει να γίνεται μόνο στη στάση του λωτού, δηλαδή να κάθεστε με τα δύο σας πόδια στους μηρούς σας. Αυτό δεν είναι απαραίτητο. Αυτή η θέση επιτυγχάνεται με πολλή εξάσκηση και θα σας αποσπάσει την προσοχή μόνο εάν είστε αρχάριος και δεν έχετε συνηθίσει στην πίεση που προκαλεί. Ενώ η πλάτη σας πρέπει να είναι ίσια, βεβαιωθείτε ότι είστε άνετοι. Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να γονατίσετε αντί να κάθεστε σταυροπόδι.

Μπορείτε να κρατήσετε τα χέρια σας σε διάφορες στάσεις ή «μούτρα». Για αρχάριους, η ευκολότερη μούτρα είναι να αφήσετε την άκρη του αντίχειρά σας να αγγίξει την άκρη του δείκτη σας και στη συνέχεια να ακουμπήσετε το χέρι σας στο γόνατό σας. Or μπορείτε να τοποθετήσετε τα χέρια σας στην αγκαλιά σας με τις παλάμες στραμμένες προς τα πάνω και να αγγίζετε απαλά η μία την άλλη.

Το επόμενο βήμα απαιτεί περισσότερη συγκέντρωση. Κλείστε τα μάτια σας και αρχίστε να μετράτε τις αναπνοές σας. Καθώς μετράτε αρχίστε να επιβραδύνετε την αναπνοή σας. Μπορείτε να επιλέξετε να ψάλλετε μια μάντρα ή μια λέξη προσευχής αντί να μετρήσετε. Σκοπός αυτής της άσκησης είναι να αδειάσετε το μυαλό σας από τυχόν αδέσποτες σκέψεις. Προσπαθήστε λοιπόν να προσδιορίσετε κάθε σκέψη που περνάει στο μυαλό σας και μετά αφήστε την να φύγει. Καθώς εισπνέετε και εκπνέετε νιώστε το σώμα σας να χαλαρώνει. Αφήστε σιγά σιγά τα πάντα που σας κρατάνε κάτω. Με κάθε ανάσα που αφήνετε, αφήστε ένα μικρό μέρος του εαυτού σας, μέχρι να είστε εντελώς ελεύθεροι.

Για έναν αρχάριο η συγκέντρωση ή ο διαλογισμός για περίπου δέκα λεπτά είναι υπεραρκετός. Στο τέλος των δέκα λεπτών θα νιώσετε έναν παράξενο αλλά ελκυστικό λήθαργο. Ανοίξτε τα μάτια σας αργά και συνεχίστε να κινείστε σταδιακά. Αφήστε τα χέρια σας να πέσουν κάτω, στη συνέχεια τεντώστε τα πόδια σας και σηκωθείτε σταδιακά. Μην βιαστείτε αλλιώς θα καταστρέψετε το αποτέλεσμα.

Μετά από αυτόν τον γύρο διαλογισμού θα βρεθείτε αναζωογονημένοι και το μυαλό σας εντελώς ανανεωμένο! Μόλις διαλογιστείτε για λίγες μέρες, θα γαντζωθείτε. Ο διαλογισμός είναι ένας τρόπος ζωής που μοιάζει με έναν υγιή εθισμό. Μόλις το δοκιμάσετε, δεν θα μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτό.