Φτέρνισμα Αιτίες και συμπτώματα

Η λέξη φτέρνισμα δεν χρειάζεται εξήγηση. Είναι με ιατρικές λέξεις που περιγράφονται ως ακούσια απελευθέρωση μιας ριπής αέρα μέσω του στόματος ως συνέπεια κάποιας μορφής ερεθισμού στη ρινική κοιλότητα που ακολουθείται από μια τεράστια ικανοποίηση. Ωστόσο, το φτέρνισμα μπορεί να είναι ένας συνηθισμένος όρος στο σπίτι, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τις αιτίες γιατί μπορεί να φταρνιστούν ξαφνικά ή γιατί κάθε φορά που περνούν από ένα συγκεκριμένο μέρος το φτέρνισμά τους εμφανίζεται.

Φτέρνισμα Αιτίες και συμπτώματα

Συνήθως πριν από το φτέρνισμα κάποιος αισθάνεται μια αστεία αίσθηση στη ρινική κοιλότητα, σχεδόν το ίδιο με ένα απαλό αίσθημα τσιμπήματος, αλλά αυτή είναι μια από εκείνες τις ακούσιες ενέργειες από το σώμα μας όπως χτύποι της καρδιάς, φτερούγισμα των βλεφάρων κ.λπ. το φτέρνισμα απλά δεν μπορεί να σταματήσει, το οποίο γίνεται με έναν τρόπο ένα καλό πράγμα, καθώς είναι ο τρόπος του σώματος να κρίνει ποιο σωματίδιο είναι καλό και ποιο σωματίδιο είναι ξένο και επιβλαβές. Όταν αυτά τα ξένα σωματίδια εισέρχονται στο σώμα μας, οι μικροσκοπικές τρίχες στη μύτη μας τους εμποδίζουν να σπεύσουν στη ρινική κοιλότητα ενώ ο εγκέφαλος μας βοηθά να σπρώξουμε αυτά τα ξένα αντικείμενα έξω από το σώμα μας μέσω της μύτης.

Αιτίες φτερνίσματος:

Εδώ είναι μερικές από τις αιτίες για τις οποίες ένα άτομο φτερνίζεται. Πρέπει να φροντίσετε αυτά τα πράγματα και να αποφύγετε επίσης να προστατευτείτε από το Φτέρνισμα.

1. Ρύπανση:

Καθώς περπατάτε στο δρόμο, μια ριπή ατμού από το λεωφορείο δίπλα σας πέφτει, την επόμενη στιγμή περνάτε δίπλα από ένα κατασκευαστικό σπίτι που αναμιγνύει άμμο και τσιμέντο προκαλώντας τον αέρα να γεμίσει με σωματίδια μαρμαρυγίας. Κάποιος περνάει βιαστικά δίπλα σας και κατά τη διαδικασία αισθάνεστε ότι μια μυρωδιά καπνού χτυπά τη μύτη σας. Στο λεωφορείο που κατεβαίνει για να δουλέψει η γυναίκα δίπλα σου που υποφέρει από κρύο φτερνίσματα δυνατά. Πού νομίζετε ότι καταφεύγουν όλοι αυτοί οι ρύποι; Ωστόσο, η μύτη μας έχει μικρές τρίχες σαν δομές που ονομάζονται βλεφαρίδες που πιάνουν και φιλτράρουν το μεγαλύτερο μέρος αυτού του αέρα που αναπνέουμε και καθώς ο καθαρός αέρας ανεβαίνει, οι ρύποι παραμένουν πίσω. Όταν είναι καιρός να απαλλαγούμε από αυτά, ο εγκέφαλος ενεργοποιεί το κουμπί φταρνίσματος και το απαλλάσσουμε από το σώμα μας.

2. Αλλεργία:

Δεν είναι πάντα οι ρύποι που σας προκαλούν να φτερνίζεστε, αλλά κάθε είδους σωματίδιο που είναι ασυμβίβαστο με το σώμα σας, αλλά μπορεί να μην αποτελεί πρόβλημα για τον φίλο σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε ασυμβατότητα με τη γούνα, φοράτε αντικείμενα γούνας ή είστε σε επαφή ή σε κοντινή απόσταση από αυτά μπορεί να αντιδράσει στις αλλεργίες σας και επειδή το σώμα σας δεν ευνοεί το στοιχείο, θα προκαλέσει ένα επεισόδιο φταρνίσματος όποτε είναι γύρω.

3. Κοινό κρυολόγημα:

Μερικές φορές μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται να πέσετε με κρυολόγημα και πυρετό. Ακριβώς πριν σε πιάσει ο πυρετός, μπορεί κάποιος να νιώσει το φτέρνισμα να κυριαρχεί και να ανακοινώνει την άφιξη του κρυολογήματος. Στη συνέχεια ακολουθεί μια κόκκινη μύτη και σούπα κοτόπουλου στο κρεβάτι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να παρατείνετε για πολύ ένα επεισόδιο φταρνίσματος. Αντιμετωπίστε το πριν γίνει σοβαρό.

4. Δυνατό άρωμα:

Πολλοί μπορεί να αγνοούν το γεγονός ότι το άρωμά σας μπορεί να σας κάνει να έχετε και ένα φτέρνισμα. Συνήθως φοράμε ένα άρωμα στα πλησιέστερα σημεία της μύτης, ίσως στο στραβό του λαιμού, των μασχάλων και των ώμων, πίσω από τα αυτιά κ.λπ., αν το άρωμα είναι πολύ δυνατό για να ευνοήσει το σώμα σας, μπορεί να λειτουργήσει ως φράγμα μεταξύ του μπαίνοντας στο σώμα σου. Αυτός είναι ο λόγος που μερικές φορές πολύ ισχυρή λύση μυρωδιάς μπορεί να είναι η αιτία του φτερνίσματος σας.

5. Λοίμωξη:

Το φτέρνισμα είναι φυσιολογικό και πρέπει να σταματήσει μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά αν αυτό το φαινόμενο παρατείνεται για μέρες με συχνά επεισόδια φταρνίσματος, δοκιμάστε να συμβουλευτείτε γιατρό, καθώς το φτέρνισμα μπορεί επίσης να υποδηλώνει την ύπαρξη κάτι λάθους στη ρινική σας κοιλότητα, ίσως λοίμωξη ή πόνος στα εσωτερικά που προκαλεί το φτέρνισμα. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να ακολουθεί λίγο τσιμπημένο αίσθημα ερεθισμού ενώ φτερνίζεστε.

6. oldυχρός αέρας:

Αυτό είναι συνήθως το σενάριο όταν μια ξαφνική προσβολή κρύου αέρα χτυπά τη μύτη σας. Ας υποθέσουμε ότι φεύγετε από το κτίριο και σας χτυπάει μια ριπή δροσερού αέρα. Αυτό προκαλεί τη συστολή των μεμβρανών στη μύτη σας προκαλώντας ένα φτέρνισμα.

7. Πολύ φωτεινό φως:

Συχνά η έκθεση σε ένα λαμπερό λαμπερό φως ξαφνικά μπορεί να σας προκαλέσει φτέρνισμα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται “φταρνιστής φωτοβολίας”, η οποία είναι βαθιά σπάνια. Μόλις εκτεθείτε στο φως τα μάτια σας ευαίσθητα στο έντονο φως αρχίζουν να επηρεάζουν τα νεύρα των ματιών σας. Γκρινιάζεις. Αλλά όταν τα γύρω νεύρα όπως τα ρινικά ενεργοποιούνται επίσης, αρχίζετε να φτερνίζεστε.

8. Μυρωδιά Αλλεργία:

Δεν είναι μόνο τα αρώματα που πρέπει να προσέχετε. Συχνά υπάρχουν στοιχεία ενεργοποίησης όπως η μυρωδιά του αλκοόλ ή ένας συγκεκριμένος τύπος μυρωδιάς στον οποίο μπορεί να είστε αλλεργικοί. Γενικά, αυτά τα χαρακτηριστικά είναι υποτακτικά, εκτός εάν το πραγματικό σενάριο τοποθετηθεί και η αλλεργία που ονομάζεται αλλεργία στη μυρωδιά λειτουργεί. Για μερικούς μπορεί να είναι ακόμη και μυρωδιές αρώματος ή καλλυντικές μυρωδιές που μπορεί να προκαλέσουν φτέρνισμα.

9. Μαλλιά ζώων:

Είναι αρκετά σύνηθες για κάποιον να έχει αλλεργίες από τρίχες ζώων ειδικά από αυτό μιας γάτας. Βεβαιωθείτε ότι δεν ανήκετε σε αυτές τις κατηγορίες και αν ανυπομονείτε να δώσετε στη γάτα σας ένα καλύτερο σπίτι όπου δεν χρειάζεται να είναι η πηγή αλλεργικής αντίδρασης.

10. Κακή μυρωδιά:

Ingάχνοντας για αιτίες φτερνίσματος. Αυτή η συγκεκριμένη αιτία είναι διαφορετική από όλες τις αιτίες φταρνίσματος που συζητήθηκαν παραπάνω. Εάν ένα άτομο κατοικεί σε ανθυγιεινό περιβάλλον, τότε οι κακές μυρωδιές είναι αρκετά συχνές. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα είναι εύκολα θύμα προοδευτικού φταρνίσματος καθώς ορισμένα άτομα δεν μπορούν να αντέξουν μια άσχημη μυρωδιά και λειτουργεί ως αλλεργία στις αναπνευστικές μεμβράνες.

Συμπτώματα φταρνίσματος:

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα φτερνίσματος, μεταξύ των οποίων τα καλύτερα συζητούνται παρακάτω.

1. Αίσθημα καύσου στο λαιμό:

Μεταξύ όλων των συμπτωμάτων του φτερνίσματος, αυτό είναι αρκετά κοινό. Πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει κάψιμο στο λαιμό ή ένα συγκεκριμένο είδος φλεγμονής στο λαιμό που έχει οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα του λαιμού. Πολλά συμπτώματα όπως ο λαιμός στα ύψη είναι κοινά κατά τη φάση του φτερνίσματος.

2. Ρινική συμφόρηση:

Βουλωμένη μύτη? Αναπνευστικά προβλήματα? Όλα αυτά είναι συμπτώματα φτερνίσματος. Εάν φτερνίζεστε σχεδόν όλη την ημέρα, τότε είναι πολύ συνηθισμένο ότι θα έχετε προβλήματα αναπνοής και μπορεί να εμφανιστεί αρκετά εύκολα μια βουλωμένη μύτη ή ένα πρόβλημα συμφόρησης στη μύτη. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε τη συμφόρηση της μύτης είναι να λάβετε τη βοήθεια σπιτικών θεραπειών, όπως η αναπνοή της σκόνης κουρκουμά ατμού και άλλων παρόμοιων μπαχαρικών σε ζεστό νερό.

3. Πονόλαιμος:

Ένα από τα πιο εμφανή συμπτώματα φτερνίσματος είναι ο πονόλαιμος. Κάποιος θα βιώσει πονόλαιμο αν υποφέρει από προβλήματα φτερνίσματος. Τα προβλήματα στο λαιμό είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που εκδίδεται κατά το φτέρνισμα.

4. Πυρετός:

Ένας ελαφρύς πυρετός μπορεί να εκδηλωθεί ενώ υποφέρετε από φτέρνισμα. Πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος όταν έχουν δεχθεί επίθεση ή έχουν μολυνθεί από επιβλαβή μικρόβια που έχουν προκαλέσει το φτέρνισμα.

5. Κάψιμο των ματιών:

Μαζί με τα υγρά μάτια, η αίσθηση καψίματος στα μάτια είναι επίσης αρκετά συχνή. Οι άνθρωποι το βιώνουν αρκετά συχνά και αυτό μπορεί να εμποδίσει την όραση επίσης (προσωρινά).

6. Βήχας:

Με τα προβλήματα του λαιμού έρχεται το πρόβλημα του βήχα. Ο βήχας εναποτίθεται ο οποίος με τη σειρά του είναι υπεύθυνος για όλα τα είδη αναπνευστικών προβλημάτων. Κάποιος θα υποφέρει πολύ από προβλήματα βήχα εάν έχει ήδη αδύναμους πνεύμονες και άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

7. Τρέξιμο μύτης:

εάν η μύτη σας τρέχει όλη την ημέρα και δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος πίσω από το πρόβλημά του, τότε είναι πιθανό να υποφέρετε από φτέρνισμα. Είναι πραγματικά εύκολο να καταλάβουμε με τη βοήθεια αυτού του συμπτώματος. Η τρέξιμο της μύτης είναι ένα συνηθισμένο ζήτημα κατά τη διάρκεια του φταρνίσματος και οι άνθρωποι όλων των ηλικιών θα το βιώσουν.

8. Κούραση:

Η κόπωση είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα και κυρίως συμπτώματα του φταρνίσματος. Εμφανίζεται λόγω του μεγάλου όγκου έντασης στο νευρικό σύστημα στο οποίο δεν έχει συνηθίσει. Τα άτομα που έχουν αδύναμη νευρική λειτουργία σε όλο το σώμα θα έχουν πολλά προβλήματα με αυτό το συγκεκριμένο σύμπτωμα. Μπορεί να βιώσουν κάποια άλλα πρόσθετα συμπτώματα με αυτό επίσης.

9. Υδάτινα μάτια:

Μεταξύ όλων των συμπτωμάτων του φτερνίσματος, αυτό παρατηρείται συνήθως στα παιδιά. Τα μάτια κάποιου θα γίνουν υγρά αν αντιμετωπίζουν κάποιες ρινικές δυσκολίες και περνούν τη φάση του φτερνίσματος.

10. Ρίγη:

Τα τυχαία ρίγη είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα φτερνίσματος. Ένα άτομο θα βιώσει ένα κρύο συναίσθημα όταν υποφέρει από προβλήματα φτερνίσματος. Αυτό το σύμπτωμα έχει παρατηρηθεί σε πολλούς ανθρώπους. Υπάρχουν πολλές θεραπείες και θεραπείες που μπορούν να ασκηθούν στο σπίτι. Εάν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, τότε δεν πρέπει να διστάσετε να το πάρετε καθώς η ψυχρή αίσθηση μπορεί να πάρει μια πολύ κακή κατεύθυνση εάν δεν θεραπευτεί την κατάλληλη στιγμή.