Συμπτώματα αιμορραγίας στη μύτη

Λόγω κάποιου εσωτερικού τραυματισμού, κάποιος μπορεί να αντιμετωπίσει ρήξη αιμοφόρου αγγείου ή ιστού στο εσωτερικό της μύτης σας, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια αίματος μέσω της μύτης. Αυτό με τον κοινό όρο είναι γνωστό ως αιμορραγίες από τη μύτη. Υπάρχουν δύο ξεχωριστά σύνολα πηγών αιμορραγίας από τη μύτη. Όταν η αιμορραγία είναι από το πίσω μέρος της μύτης σας, φυσικά, είναι γνωστή ως οπίσθια αιμορραγία, ενώ εάν η πηγή βρίσκεται ακριβώς μέσα στη μύτη προς την έξοδο, ονομάζεται πρόσθια.

Συμπτώματα αιμορραγίας στη μύτη

Η αιμορραγία της μπροστινής μύτης προκαλείται από ένα παρεκκλίνον διάφραγμα αφού η πηγή αιμορραγίας της μύτης βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στα δύο διαφράγματα ή τα κανάλια της μύτης, γνωστά και ως περιοχή των μικρών παιδιών. Η οπίσθια αιμορραγία της μύτης σχετίζεται με ρήξη αρτηριών που παρέχουν αιμοφόρα αγγεία στη ρινική κοιλότητα. Το τελευταίο είναι πιο σοβαρό σε μορφή καθώς αυτό συνοδεύεται από έντονη αιμορραγία και πόνο.

Οι συνήθεις αιτίες της αιμορραγίας από τη μύτη μπορεί να ενοχοποιηθούν για κάποιον τραυματισμό του παιχνιδιού, όπως μια μπάλα ποδοσφαίρου στον τραυματισμό του προσώπου ή μια μικρή αιμορραγία από τη μύτη, φυσώντας πολύ δυνατά τη μύτη, κρυολόγημα και ακόμη και φαρμακευτική αγωγή, όπου τη ροχαλίζετε η μύτη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Αυτό όμως περιορίζεται στο πρόσθιο τμήμα. Η οπίσθια αιμορραγία της μύτης συχνά μπορεί να είναι η αιτία υπερβολικού στρες, υπέρτασης ή αύξησης της αρτηριακής πίεσης, έκθεσης σε επιβλαβείς χημικές αναθυμιάσεις και ακόμη και τόσο σοβαρής όσο ένας όγκος στη ρινική κοιλότητα.

Μερικά από τα κοινά συμπτώματα αιμορραγίας στη μύτη είναι:

Κατά τη διάρκεια του ύπνου:

Η αιμορραγία από τη μύτη είναι επίσης δυνατή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να αισθανθεί ότι το υγρό πέφτει στο λαιμό, αν είναι ξαπλωμένος ανάσκελα. Αυτό αργότερα μπορεί να διασφαλιστεί με μια σταθερή ροή αίματος από τη μύτη σας. Τέτοια στιγμή συνιστάται να κάθεστε ίσια και να περιμένετε μέχρι να τελειώσει η αιμορραγία.

Χρονικό πλαίσιο:

Η αιμορραγία από τη μύτη μπορεί να είναι είτε από τη μία πλευρά της μύτης είτε και από τις δύο που μπορεί να διαρκέσει κάπου από δευτερόλεπτα έως λεπτά. Εάν η αιμορραγία περάσει το χρονικό πλαίσιο των 15 λεπτών, χρησιμοποιήστε ένα πακέτο gel gel κρατώντας το κοντά στη μύτη και σηκώνοντας το κεφάλι σας προς τα πάνω. Εάν η αιμορραγία συνεχιστεί για 30 λεπτά, σπεύστε στο πλησιέστερο κέντρο ιατρικής φροντίδας. Μην αφήνετε την αιμορραγία από τη μύτη να παρατείνει περισσότερο από αυτό.

Αλλεργική αντίδραση:

Μερικές φορές μπορεί να είναι η αλλεργική αντίδραση σε κάτι που προκαλεί αιμορραγία στη μύτη σας.

Χειρουργική επέμβαση:

Εάν είστε νέοι από μια ρινική χειρουργική επέμβαση, η ρινική κοιλότητα και το διάφραγμα σας είναι ακόμα αδύναμα και αναρρώνουν, οπότε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια αιμορραγία από τη μύτη. Κρατήστε ένα πακέτο πάγου, καθώς αυτό δεν είναι τίποτα ανησυχητικό. Ωστόσο, εάν αυτό το σύμπτωμα διαρκεί περισσότερο επικοινωνήστε με τον χειρουργό σας.

Ξηρή περίοδος:

Μερικές φορές η μύτη σας μπορεί να στεγνώσει εσωτερικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε έκθεση σε κάποια ζεστή υγρασία ή χημικούς καπνούς. Αυτή η ξηρότητα αν δεν ληφθεί αμέσως προσοχή μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία από τη μύτη.

Υπερβολική χρήση ρινικού σπρέι:

Μερικές φορές η υπερβολική χρήση ρινικού σπρέι για να καθαρίσετε τη συμφόρηση ή το μπλοκαρισμένο διάφραγμα μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο έχετε συχνές αιμορραγίες από τη μύτη. Περιορίστε τη χρήση ορισμένων ρινικών σπρέι που είναι πολύ ισχυρά.

Κατάχρηση ουσιών:

Τα ναρκωτικά του ροχαλητού συνήθως λαμβάνονται από τη μύτη. Κάνοντας αυτό μπορεί κάποιος να αισθανθεί έναν ελαφρύ ερεθισμό ή αίσθημα μυρμήγκιασμα. Φροντίστε το αμέσως και στο μέλλον μειώστε τη χρήση της ρινικής κοιλότητας για να κάνετε φάρμακα. Καθώς αυτή η μικρή αίσθηση θα μετατραπεί σε αιμορραγία από τη μύτη.

Ελέγξτε το ιατρικό γραφείο σας:

Η αιμορραγία από τη μύτη μπορεί επίσης να συνοδεύει υψηλότερη αρτηριακή πίεση και αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Αυτό θα είναι ένα συνηθισμένο σενάριο εάν κάποιος πάσχει από κρίση άγχους ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Η υπέρταση είναι άλλη μια λίστα. Εάν αυτό είναι ένα επίμονο πρόβλημα, ελέγξτε τα ιατρικά σας γραφεία για αντιπηκτικά που μπορεί να είναι ο λόγος για τα πρόσθετα και την αιμορραγία της μύτης σας. Φάρμακα όπως η ασπιρίνη ή η βαρφαρίνη πρέπει να διακόπτονται εκτός εάν έχει συνταγογραφηθεί ιατρικά.

Ερεθισμός:

Ακριβώς πριν από τη μύτη αιμορραγία μερικές φορές μπορεί να αισθανθείτε ένα αστείο συναίσθημα, ξηρότητα ή αίσθημα τσιμπήματος. Αυτό σίγουρα θα οδηγήσει σε αιμορραγία από τη μύτη, οπότε ετοιμαστείτε και κρατήστε ένα πακέτο πάγου στη διάθεσή σας.