Miten hoidetaan rannekanavaoireyhtymää raskauden aikana

Raskauden aikana kaikki on epämukavaa lukuun ottamatta tunnetta, että sinusta tulee pian äiti. Pahoinvointi, aamupahoinvointi, oksentelu, ummetus, erilaiset kiput ja kehon kipu saavat odottavan äidin ärtyneeksi ja epämukavaksi. Vielä yksi asia, joka lisää luetteloon, karpaalikanavan oireyhtymä (CTS). Tämä epämukavuus, jota kutsutaan myös käsien tunnottomuudeksi, alkaa raskauden myöhemmässä vaiheessa, eli viimeisen kolmanneksen aikana. Jotkut naiset kokevat tämän oireyhtymän raskauden alkuvaiheessa. Eräässä tutkimuksessa arvioitiin, että CTS esiintyi noin 31-62 prosentilla raskaana olevista naisista. Asiantuntijat sanovat, että raskaana olevien naisten CTS johtuu pääasiassa nesteen kertymisestä nilkkoihin ja sormiin, mikä johtaa käsien turvotukseen.

Karpaalikanavan oireyhtymä raskauden aikana

Mikä on rannekanavaoireyhtymä? Onko se yleistä raskauden aikana:

Kehollamme on mediaanihermo, joka kulkee kaulasta olkapäähän ja sormiin. Mediaanihermo on vastuussa sormien tunteista. Kädessämme on pieni kapea käytävä, joka koostuu pienistä karpaaliluista, joita kutsutaan rannekanavaksi. Keskihermo kulkee tämän karpaalitunnelin läpi. Kun tätä tunnelia kavennetaan turvotuksen vuoksi, mediaanihermo puristuu, mikä aiheuttaa kipua ja tunnottomuutta kädessä. Tätä kutsutaan karpaalikanavan oireyhtymäksi. Kuten aiemmin todettiin, yli 50 prosenttia raskaana olevista naisista kokee tämän epämukavuuden, joten voidaan sanoa, että tämä on yleinen ilmiö, joka esiintyy raskauden aikana.

Syitä rannekanavaoireyhtymään raskauden aikana:

Rannekanavaoireyhtymä (CTS) on yleinen ongelma, joka esiintyy raskausajan toisen tai kolmannen kolmanneksen aikana raskaana oleville naisille. Jotkut johtavista syistä tähän ovat

 • Keskihermo puristuu rannekanavaan, mikä johtaa kipuun tai tunnottomuuteen.
 • Raskauden aikana kehon ylimääräinen neste aiheuttaa käsien turvotusta, mikä puolestaan ​​painaa rannekuita ja mediaanihermoa.
 • Käsien liikuttaminen paljon vähemmän heikentää verenkiertoa ja nesteiden kiertoa. Nesteen kertyminen käsiin johtaa turvotukseen ja sisäänvirtaukseen aiheuttaa CTS: ää.
 • Jos sinulla oli CTS edellisen raskauden aikana, mahdollisuudet päästä tähän raskauteen ovat suuremmat.
 • CTS: n esiintyminen on melko korkea, jos jollakin perheenjäsenistä, kuten isällä, äidillä, veljellä tai sisarella, on tämä oireyhtymä.

Karpaalikanavan oireyhtymän oireet raskauden aikana:

Rannekanavaoireyhtymä (CTS) ei näy heti. Sillä on tiettyjä oireita. Jotkut CTS: n yleisimmistä oireista ovat

 1. Et tunne mitään sormissa, eli täydellistä tunnottomuutta sormissa, ranteissa ja käsissä. Tunnottomuus pahenee yön aikana.
 2. Pistelyvaikutus, aivan kuten sormilla neulominen.
 3. Joskus sormet turpoavat.
 4. Sykkivä tunne käsissä, sormissa ja ranteissa.
 5. Vaikeus poimia pieniä painoja ja jopa pieniä esineitä.
 6. Sinulla on ongelmia erinomaisten motoristen taitojen suorittamisessa, kuten paidan poistaminen tai kirjan sivujen kääntäminen, kynän ottaminen jne..
 7. Vaikeus kätellä muita, joskus voi olla vaikeuksia nostaa omia käsiäsi.

Karpaalikanavan oireyhtymän diagnoosi raskauden aikana:

Karpaalikanavan oireyhtymä diagnosoidaan usein lääkärin kuvaamiesi oireiden perusteella.

 • Käsien fyysinen tarkastus lyömällä pientä kynää vaurioituneelle alueelle auttaa lääkäriä vahvistamaan CTS alustavasti.
 • Laaja fyysinen tutkimus sisältää sähködiagnostiset testit. Tässä testissä käytetään ohuita neuloja tai elektrodeja mediaanihermon signaalien tallentamiseen. Sähköisten signaalien tukkeutuminen tai hidastuminen osoittaa, että mediaanihermo on vaurioitunut.
 • Tinelin merkki on toinen käsien fyysinen tarkastus. Tässä testissä lääkäri napauttaa kevyesti vaurioitunutta aluetta pienellä lääketieteellisellä vasaralla. Pistelyn tunne osoittaa, että mediaanihermo on vaurioitunut.

Karpaalikanavan oireyhtymän hoito:

Yleensä rannekanavaoireyhtymä paranee itsestään pian synnytyksen jälkeen. Mutta joissakin tapauksissa tämä epämukavuus jatkuu myös syntymän jälkeen. Siksi lääkärit suosittelevat tämän oireyhtymän hoitoa konservatiivisesti. Jotkut hoidot on lueteltu alla.

1. Rannehaara:

Käytä olkahihnaa tai lastaa, joka pitää ranteen ehjänä ja suorana. Tämä vähentää karpaalitunnelin painetta. On hyödyllistä, jos käytät tätä olkainta koko yön.

2. Kylmähoito:

Tätä harjoitellaan vähentämään käsien turvotusta. Levitä kuutio jääkäärittyä kangasta ranteeseen ja käteen noin 15 minuutin ajan turvotuksen vähentämiseksi. Toista prosessi useita kertoja päivässä.

3. Kontrastikylpy:

Upota turvonnut käsi kylmään veteen 2 minuutiksi ja sitten kastele se lämpimään veteen 2 minuutiksi. Jatka tätä prosessia vuorotellen 10 minuutin ajan. Tämä auttaa verenkiertoa ja nesteen kertymistä ranteeseen tasaisesti.

Vältä mahdollisuuksien mukaan toimintaa, joka voi aiheuttaa kipua ranteessa. Vältä myös ranteen taivuttamista melko usein.

4. Kaalin lehdet:

Ei ole todistettua näyttöä siitä, että kaalinlehtien käyttö voi helpottaa turvotusta. Mutta yrittämisestä ei ole haittaa. Puhdista kaalin lehdet ja laita ne jääkaappiin. Kääri kylmät kaalinlehdet ranteiden ympärille, jätä ne, kunnes lehdet kastuvat. Poista ne ja käytä tuoreita lehtiä.

5. Jooga ja harjoitukset:

Jooga on paras liikuntamuoto, joka auttaa lievittämään kaikenlaisia ​​kehon kipuja – harjoittele käsiin ja ranteisiin liittyvää joogaa turvotuksen helpottamiseksi.

6. Fysioterapia:

Myofascial release -hoito on yksi parhaista lääkäreiden suosittelemista hoidoista. Tämä helpottaa CTS: ään liittyvää kipua ja parantaa käden toimintaa.

7. Lämmin öljyhieronta:

Hieronta lämpimällä öljyllä vaurioituneelle alueelle helpottaa CTS: ään liittyvää turvotusta ja kipua. Hieronta lisää veren virtausta käsissä ja parantaa siten käden toimintaa.

8. Akupunktio ja akupressuuri voivat myös helpottaa CTS: hen liittyvää kipua.

Lääkkeet karpaalikanavan oireyhtymään raskauden aikana:

Joitakin lääkkeitä voidaan kokeilla rannekanavaoireyhtymän hoitoon, mutta on suositeltavaa etsiä kotihoitoa ennen kuin ostat käsikauppalääkkeitä. Tiettyjä kipulääkkeitä voidaan käyttää helpottamaan CTS: hen liittyvää kipua. Asetaminofeeniä (tylenolia) pidetään turvallisimpana lääkkeenä raskauden aikana, kunhan et ylitä 3000 mg päivässä. Vältä ibuprofeenin (Advil) käyttöä raskauden aikana, ellei lääkäri suosittele sitä.

Tärkeintä on, että karpaalikanavan oireyhtymä on melko yleinen raskauden aikana. Tämä voidaan välttää tekemällä säännöllisiä käsiharjoituksia oikean verenkierron takaamiseksi. Käsien turvotusta voidaan välttää noudattamalla edellä mainittuja vinkkejä, olkaimien tai lastien käyttö ranteessa voi lievittää CTS: hen liittyvää kipua. Lääkkeitä, kuten asetaminofeeniä, voidaan käyttää ilman reseptiä, mutta lääkärisi valvonnassa.

Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset:

Q1. Miksi CTS esiintyy raskauden aikana?

V: Rannekanavaoireyhtymä ilmenee, koska kaulan ja sormien läpi kulkeva mediaanihermo puristuu karpaaliluiden väliin, mikä johtaa käden ja ranteen tunnottomuuteen. Liiallisen nesteen kertymisen vuoksi kehossa kädet turpoavat, painavat rintakehän luita, mikä johtaa mediaanihermon puristumiseen.

Q2. Millä raskauskolmanneksella raskaana oleva nainen kokee CTS: n?

V: CTS esiintyy yleensä raskausajan viimeisen kolmanneksen aikana. Mutta joissakin tapauksissa, joissa raskaana olevalla naisella on ollut historiaa, hän voi kokea tämän CTS: n raskauden alkuvaiheessa.

Vastuuvapauslauseke: Tässä artikkelissa esitetyt mielipiteet ovat vain ehdotuksia, eikä verkkosivusto ole millään tavalla vastuussa sen mahdollisesti aiheuttamista sivuvaikutuksista. On parempi neuvotella lääkärin kanssa ennen kuin suunnittelet mitään, varsinkin kun olet raskaana.