Att göra glasyr som ett bageri: Så här kan du dekorera pajer och kakor med glasyr

Den frestande, söta doften som kommer från bageriet runt hörnet på morgonen gör att vi alla drömmer om en utsökt tårta. Men vad är det som gör de flesta kakor så läckra? Glasyren, förstås! Glasyren är pricken över i: et och gör varje bakverk till en söt frestelse. Vill du göra den perfekta glasyren själv som inte på något sätt är sämre än bagaren? Hos oss hittar du receptet samt många bra idéer och tips som du kan dekorera dina pajer och kakor med glasyr som en proffs. låt dig inspireras!

Dekorera söta bakverk med hemlagad glasyr

Dekorera kakor med glasyr Tips för perfekt glasyr

Förutom strösocker är glasyr det mest populära sättet att försköna söta bakverk. Oavsett om det är pajer, kakor, muffins eller amerikaner – allt ser trevligare ut med en sockeris. Och visst smakar det bättre också.

Det som gör frostingen ännu mer populär bland bakentusiaster är hur lätt det är att förbereda. Det krävs bara två huvudingredienser för att göra den. Den klassiska frostingen består av strösocker och en vätska – vanligtvis vatten, citronsaft eller mjölk. Men du kan också använda annan juice och vin, om kombinationen passar respektive recept. Till skillnad från ganache och smörkräm stelnar denna glasyr sedan till och ser till att den dekorerade tårtan inte torkar ut för snabbt.

Täckt äppelpaj med florsockerglasyr

Har det någonsin hänt dig att kakan inte kommer ur ugnen perfekt? I det här fallet kan frostningen komma till undsättning. Små bakfel kan korrigeras eller maskeras med glasyren så att du fortfarande kan servera dina bakverk.

Och hur gör man en bra glasyr av strösocker? Hemligheten avslöjas nedan!

Sockeris som från bageriet: Så här fungerar det!

Gör vit glasyr själv till ett recept som från bageriet

Som redan nämnts är allt du behöver för att förbereda sockerglasyr strösocker och en vätska. Det klassiska receptet använder vatten. Men om du vill göra en blank vit frostning bör du byta ut vattnet mot mjölk. För ett veganskt alternativ kan du naturligtvis använda vilken växtmjölk som helst. Här är de exakta mängderna för den perfekta bageriglasyren:

  • 250 gram strösocker
  • 4 msk varm mjölk

* Denna mängd bör vara tillräcklig för att dekorera en klassisk tårta (Gugelhupfform 22-24 cm diameter, eller springform 26-28 cm diameter).

Blanda florsockerglasyren med en visp

Förberedelse: Lägg florsocker i en skål. Tillsätt mjölken gradvis genom att röra med vispen tills den blir jämn. Den färdiga frosten ska rinna av vispen och inte ha några klumpar.

Mängderna kan justeras beroende på hur tjock eller tunn du vill ha din frostning. Om du vill att glasyren ska vara tjockare, minska helt enkelt mängden vätska.

Tips för den perfekta florsockret

Bundt tårta dekorerad med glasyr

Sockerisning är lätt att göra, men det finns några saker att tänka på. Först och främst bör du använda vätskan sparsamt. Om du tillsätter för mycket av det kan det snabbt hända att glasyren blir för rinnig, men du har redan förbrukat allt florsocker. Glasyren tar lite tid att tjockna. Det är därför viktigt att röra varje sked vätska väl innan du tillsätter nästa.

Florsocker siktat för glasyrrecept

Den perfekta frostingen är fri från klumpar. För att uppnå detta bör du först sikta sockret och först sedan röra florsockerglasyren. Siktning förhindrar klumpning i hällningen och resultatet är en felfri isbildning.

Om du vill förfina din glasyr med kryddor och smaker ska du göra detta först när glasyren har uppnått önskad konsistens. Detta gäller dock bara torra ingredienser som kanel eller vaniljpulver. Flytande ingredienser som vaniljextrakt kan späda glasyren och får inte tillsättas den färdiga glasyren.

Dekorera kakor och andra desserter med färgad glasyr

färgglad glasyrdekoration för små bakverk

Färg gör allt vackrare. Om du håller med kan du enkelt färga din vita frosting. Med matfärg. Den färdiga gjutningen kan blandas ihop med önskad färg tills den är helt färgad. Matfärger i form av pasta eller pulver rekommenderas här eftersom de inte förändrar glasyrens konsistens. Du kan också använda flytande matfärg, men i det här fallet bör du göra glasyren tjockare så att den inte blir för vattnig.

Recept för att glasyren ska fastna

Receptglasyr för pepparkakshuspåsar

Att baka pepparkakor är en populär tradition för många familjer inför julen. Om du vill göra ett sött pepparkakshus med dina barn, kommer glasyren till undsättning igen.

Den goda glasyren för att sticka skiljer sig dock från det klassiska receptet för att dekorera kakor. Här används äggvita som vätska för att göra florsockret. Blandningen av strösocker och äggvita ger ett starkt lim som håller de enskilda delarna av pepparkakshuset på plats. Observera att äggvitglasyren kan bli riktigt hård efter ett tag. Om du vill äta ditt hus av pepparkakor, ska du inte låta det stå kvar för länge, annars blir glasyren hård som sten.

Glasyr för limning recept för att göra pepparkakshus med barn

För att göra glasyr till pepparkakshuset själv behöver du följande:

  • 250 gram strösocker
  • 1 äggvita vid rumstemperatur

Sikta strösockret. Vispa sedan äggvitorna i en torr skål medan du tillsätter florsocker. Frostningen för stickning ska vara fast. Fyll sedan gjutstycket i en rörpåse med ett matchande munstycke och använd det för att fästa de enskilda delarna av huset. Äggvitglasyren är strålande vit och liknar snö, varför den också är lämplig för att dekorera pepparkakshuset.

Dekorera pajer och kakor med glasyr

Dekorera kakan med glasyr Gugelhupf bär dekoration

När du har lyckats skapa den perfekta gjutningen, då gäller det att dekorera! Oavsett om det är en täckt äppelpaj med glasyr för höstens eftermiddagar, en utsökt kanelrulle till brunch eller en klassisk Gugelhupf med kaffe – variationerna är nästan oändliga. Så att du kan dekorera dina bakverk ordentligt med glasyr har vi samlat några idéer och tips för dig nedan.

Frostning på varma eller kalla kakor?

Hur man dekorerar kakor med glasyrtips

Här måste du ställa dig frågan: Vill jag göra kakan mer saftig eller bara dekorera den med en fin glasyr? I princip kan glasyren också läggas på kakan som fortfarande är varm, men sedan sipprar glasyren in och ser inte så snygg ut. Vi rekommenderar därför att först låta kakan eller baket svalna och sedan glasera det med glasyren. Detta gäller särskilt för små bakverk som kakor och amerikaner.

Men om kakan är för torr (t.ex. för att baktiden är för lång) kan glasyren rädda den om den appliceras innan den har svalnat. Dessutom är det lättare att fördela gjutningen på en varm yta.

Dekorera kakor med glasyr – två metoder

Dekorera äppelpaj med glasyr som

Man skiljer mellan två olika metoder för att dekorera kakor och tårtor med glasyr:

Första metoden: ringla glasyr på kakan

Ringla över flytande glasyr över den kylda kakan med en gaffel. Om du vill kan du rita vilket mönster som helst, till exempel ett rutmönster.

Täck citronrullen med florsocker varmt eller kallt

Metod 2: Täck hela kakan med glasyr

Häll glasyren över kakan och låt den rinna över ytan och kanten. Sprid vid behov glasyren med en spatel eller pensel och fyll i eventuella luckor. Det är bäst att placera kakan på ett galler med ett bakplåt under så att överflödig glasyr kan rinna av.

Märk kakor med glasyr

Märk kakor med glasyr och gör färgglada sockerbokstäver själv

Inte bara kakor och munkar kan dekoreras med färgad sockeris. Detta kan användas för att göra vackert sockerskript som passar bra för både kakor och kakor. Vill du själv märka kakor med glasyr? Fyll helt enkelt på en rörpåse eller speciell glasyrpenna med tjock glasyr och skriv vad du vill. Observera dock att du måste vara mycket känslig här. För bättre resultat, öva det du vill ha på en annan plats först innan du skriver det på kakan. Det är också lämpligt att först rita inskriften på kakan med en tandpetare och först skriva den med glasyr.

Dekorera muffins med glasyr

Glasyrdekoration för muffins snabbt och enkelt

Glasyrdekorationen är inte bara lämplig för kakor. Alla bakverk som muffins, munkar, kanelrullar etc. kan dekoreras med den söta glasyren. Ringla lite frosting över muffinsen som fortfarande är varma, de ser inte bara mer aptitliga ut, de blir också saftigare. Detta fungerar helt underbart med streuselmuffins. Ge det ett försök!

Glasyrdekoration för morotstårta

Florsocker dekoration för morotstårta

På våren är morotskakan en riktig frestelse. Om du vill förbereda det klassiska receptet ska du inte glömma glasyren. Grädda först kakan och låt den svalna helt. Förbered sedan glasyren (du kan ersätta mjölken med apelsinjuice för en fruktig ton) och täck kakan med den. Om frostingen ser för genomskinlig ut och du är missnöjd med hur din tårta ser ut, prova att lägga till ett andra lager av frostingen. Lite mer glasyr gör aldrig ont. Om du vill ge kakan sista handen med några marsipan morötter, lägg dem ovanpå den fortfarande fuktiga glasyren och tryck lätt på dem. På så sätt är dekorationen väl fäst vid glasyren.

Vi önskar dig mycket nöje och framgång när du dekorerar med glasyr!

Dekorera kakan med glasyr helt enkelt vackert