Baskisk ostkaka utan bas: så här gör du en bränd ostkaka!

Den mest utsökta mattrenden bland desserter kallas Burnt Basque Cheesecake! Det ursprungliga receptet kommer från Baskien och är så utsökt att hela världen pratar om det. Vid första anblicken kan kakan se ut att ha stått i ugnen för länge. Men det var just denna effekt som specifikt uppnåddes. Den brända skorpen som cheesecaken har påminner lite om crème brûlée och ger desserten en fin karamellnot. En baskisk ostkaka kräver inte stor skicklighet i köket och kan också bli en framgång för nybörjare. Vi avslöjar receptet för denna läckra ostkaka i artikeln!

Mattrend: “bränd” ostkaka i baskisk stil

Baskisk ostkaka utan botten, krämig, glutenfri

Du kommer att bli kär i denna cheesecake! Den har ingen botten, utan en brunad skorpa som smakar karamell. Dessutom är Burnt Cheesecake otroligt krämig och lätt – en riktig godbit. Den baskiska cheesecaken är specialiteten hos en bar i det spanska baskiska landet, varifrån dess namn kommer. Huvudingredienserna för dess beredning är färskost, socker, ägg och grädde. Mjöl används som bindemedel, så konsistensen är någonstans mellan krämig och fast. Tack vare grädden blir cheesecaken väldigt mjuk och len.

en bit baskisk ostkaka i tallrik

Den baskiska ostkakan bakas vid hög temperatur. På detta sätt stiger kakan snabbt, dess yta blir brun och när den svalnar sjunker den tillbaka i sig själv, vilket skapar det karakteristiska sjunkna, bruna mitten. Den ojämna kanten är också en del av magin och skapas med hjälp av det vikta bakpappret i bakformen. Den “brända” skorpen har en karamelliserad, lite bitter smak som passar bra med den söta, mjuka fyllningen.

Ostkaka i baskisk stil originalrecept

Jämfört med en klassisk ostkaka ser den baskiska ostkakan mer ut som ett misslyckat försök. Botten saknas, skorpen är bränd och det finns sprickor över hela ytan och längs kanten. Vid första anblicken kan till och med en professionell kock säga att temperaturen var för hög eller att kakan inte bakades i ett vattenbad. Om du försöker cheesecake, glömmer du dock snabbt kritiken av dess utseende. Så det här receptet är ett tydligt bevis på att det inte ska bedömas utseendet ensamt. Tror du fortfarande inte på oss? Prova sedan receptet själv!

Baskisk ostkaka recept

Hel baskisk ostkaka direkt från ugnen

Även om uppfinnarna av den baskiska cheesecaken håller sitt ursprungliga recept hemligt, finns det redan många tolkningar på nätet som ser nästan lika bra ut som originalet. Vill du också förbereda trendkakan? Följande recept är riktigt enkelt och kommer att fungera bra även för dem som är nya i köket. Gräddeostmassan tillagas på knappt 5 minuter och det bästa är att du knappt kan gå fel med denna ostkaka.

Ingredienser till en 26 cm springform:

1 kg färskost, dubbel gräddinställning (vid rumstemperatur)

350 gram socker

6 ägg, storlek L.

500 milliliter grädde

1 tsk kosher salt

1 tsk vanilj extrakt

40 gram mjöl

Baskisk bottenlös ostkaka recept

Förberedelse:

Förvärm ugnen till 180 grader cirkulerande luft. Klä springformen med 2 överlappande bakplåtspapper, se till att papperet ligger minst 5 centimeter över kanten på springformen på alla sidor. Papperet måste vikas på några ställen för att passa den runda formen, vilket inte skapar en ren, slät kant för kakan. Det är också den önskade effekten. Lägg springformen på en plåt.

I en skål, vispa färskosten och sockret på mixerns låga till medelhöga hastighet i cirka 2 minuter tills sockret har lösts upp helt och det inte finns fler klumpar.

Öka hastigheten lite och tillsätt äggen ett i taget. Vispa varje ägg i cirka 15 sekunder innan du tillsätter nästa.

Dra tillbaka hastigheten till låg och tillsätt grädde, salt och vanilj. Blanda i cirka 30 sekunder tills allt är väl blandat.

Stäng av mixern och sikta mjölet jämnt över färskostblandningen. Blanda med låg hastighet i 15-30 sekunder tills mjölet är införlivat, skrapa skålens sidor efter behov. Den resulterande massan ska vara mycket slät, homogen och silkeslen.

Förbered baskisk ostkaka i ett springformrecept

Häll färskostblandningen i den förberedda springformen och släta ut den. Grädda ostkakan i ca 1 timme 30 minuter till 1 timme 45 minuter tills ytan är jämnt brunad. Mitten kan förbli skakig.

Låt ostkakan svalna en kort stund (den faller ihop drastiskt när den svalnar), ta sedan bort den från formen. Skala försiktigt av bakplåtspappret från kakans sidor. Skär kakan i bitar och servera.

Tips: För perfekta bitar med en ren kant, blötlägg kniven i varmt vatten och torka av innan du skär en bit.

Varianter av den brända baskiska ostkakan

Bränd ostkaka från Baskien

Precis som vilken dessert som helst kan du experimentera med den baskiska ostkakan. Om du till exempel inte vill vänta mer än en timme på att kakan ska vara klar kan du förbereda den i små format. Ju mindre springformen osten bakas i, desto snabbare blir den. Baktiden bör därför justeras.

En baskisk ostkaka, till exempel, kan också göras glutenfri genom att ersätta mjölet med ett glutenfritt alternativ. Med matchapulver kan du däremot ge tårtan en grönaktig färg och en behaglig doft.

Bottenlös ostkaka Bränd ostkaka

Detta recept är en specialitet i sig, men det kan förädlas efter önskemål. Om du till exempel vill förbereda cheesecaken till en födelsedag är färsk frukt perfekt för garnering. En lämplig, till exempel fruktig sås kan också underbart runda av kakans smak.

Baskisk ostkaka i litet format

Baskisk ostkaka i litet format

Bränd ostkaka med färsk frukt och vispad grädde

Baskisk ostkaka med vispad grädde och frukt

Även lämplig för en fest: Baskisk ostkaka dekorerad med frukt som efterrätt

Baskisk ostkaka dekorerad med frukt för fester