Gör maräng själv – recept som alla kan baka hemma

Gör maräng själv recept körsbärssaft essens

Oavsett om det är en ingrediens i en utsökt dessert, som en ersättning för kexen till barns födelsedagsfester eller som en souvenir vid speciella tillfällen – maränger är ett mycket populärt bakverk. Även om de är gjorda av några få ingredienser enligt grundreceptet, utgör de ofta en stor utmaning för hobbysagaren. Om du vill göra maräng själv har du kommit till rätt ställe – vi har några användbara tips för att undvika de vanligaste misstagen. Vi ger också en översikt över de olika variationerna och smakalternativen så att alla kan hitta sitt eget favoritrecept. låt dig inspireras!

Gör maräng själv – instruktioner för grundreceptet

maränger själva bakar i två timmar

Ordet maräng härstammar från franska och betyder “kyss”. Marängerna bakas av äggvitor med socker – grundreceptet innehåller bara några få ingredienser. Det är därför bakverket ofta ses som ett sista-minuten-alternativ till traditionella kex. På sommaren fylls de ofta med frukt och serveras sedan med antingen glass eller glass. Erfarna bagare använder maränger som bas för kakor eller täcker fruktkakan med dem. Inte bara för att de smakar underbart i kombination med frukt, grädde och nötter – också för att de kan förvaras i cirka en vecka om de lagras på rätt sätt. Steg för steg instruktioner för att göra marängerna hittar du nedan.

Gör maräng själv – ingredienser till grundreceptet

maränger gör sina egna ingredienser steg för steg

Ingredienserna är för cirka 16 maränger, var och en cirka 5 cm i diameter. Du behöver 4 äggvitor, en nypa salt, 1 dl fint socker (om du inte har fint socker kan du helt enkelt mala normalt socker), 1/2 tsk vaniljessens, 1 dl torkad kokos, mat färg eller essens, om maränger är marmorerade, 4-5 droppar citronsaft.

Gör maräng själv Steg 1: separera äggen

Gör din egen maräng och låt proteinet vila

Tvätta äggen noga med tvål och låt dem sedan svalna i kylskåpet. Tvätta händerna noggrant under tiden. Förbered tre skålar – en där äggen kommer att separeras, en för äggulorna och en för de vita. Bryt försiktigt upp det första äggets skal och skaka sedan äggulan mellan de två skalen så att äggviten rinner av skalets kant och faller ner i skålen. I slutet, häll försiktigt äggulorna i den angivna skålen och lägg också äggviten i den angivna skålen. På så sätt säkerställer du att även om en äggula skulle smälta måste bara respektive ägg kastas och inte alla äggvitorna förstörs samtidigt.

Steg 2: vispa äggvitorna

Gör maräng till dig själv äggvita

Låt äggvitorna stå i rumstemperatur i 40 minuter – detta säkerställer att de kan binda luften senare när de slår och öka volymen. Under tiden kan du lägga en bakplåt med papper och förvärma ugnen till 100 grader. Tillsätt sedan citronsaft och salt till äggvitorna i den torra skålen. Rör först blandningen långsamt med vispen, öka sedan hastigheten och ställ stavmixern till högsta inställningen.

Gör marängen själv tillsätt florsocker

Nu krävs framför allt tålamod – vispa helt enkelt äggviten på högsta nivå mycket styvt till en äggvita. Det kan ta några minuter innan blandningen förvandlas till ett skum.

Gör maräng själv tar tre minuter

När blandningen når konsistensen som visas ovan kan sockret tillsättas gradvis under konstant omrörning på högsta nivå. Ju finare socker, desto snabbare slås det. Testa blandningen då och då, om enskilda sockerkristaller fortfarande kan kännas, fortsätt att slå.

Gör marängen själv blanda ge citron

Så fort sockret lösts helt tillsätt vaniljkärnan. Grundreceptet är vanilj, men andra essenser kan läggas till beroende på personlig preferens. Vid denna tidpunkt vill du att blandningen ska vara blank, stel och krämig.

Gör din egen marängskokos riven

Nu kan den uttorkade kokosen tillsättas och röras om i blandningen med en ren och torr sked. Nu är det rätt tid att lösa upp pulveriserad livsmedelsfärgning i kokande vatten och hälla den i en pipettflaska. Alternativ till matfärg – tillsätt kakao eller smält choklad i blandningen och rör om med en sked.

Gör och marmor maränger själv

maränger gör sina egna matfärgessens körsbär

Pensla två remsor matfärg i rörpåsen med ett stjärnmunstycke. Häll sedan blandningen i rörpåsen.

maränger gör själva påsar i påsar

Spruta marängerna på bakplåten klädd med bakpapper – se till att det är minst 2 cm avstånd mellan de enskilda marängerna. När de bakas kommer marängerna inte att öka volymen nämnvärt.

Gör marängen själv redo baka ett recept

Grädda marängerna i den förvärmda ugnen till 100 grader i 90 minuter – de är klara när de är helt torra. Stäng sedan av ugnen och låt marängerna ligga kvar i ytterligare 10-15 minuter. Till sist, låt dem svalna på bakplåtspapper i rumstemperatur.

Gör marängen själv baka marmorering

De färdigkylda marängerna måste förvaras i lufttäta behållare i kylskåpet – på detta sätt ser du till att de inte absorberar vatten och inte blir mjuka efter en dag.

Gör maräng själv – recept med blåbärsfyllning

Gör ditt eget maräng blåbär recept

Nästa recept är en söt frestelse med frukt – fyllningen är med blåbär, men du kan göra dem med olika frukter. Marängerna bakas enligt grundreceptet ovan – det enda viktiga är att du lämnar ett hål i varje maräng när du stänker dem. Du kommer att behöva följande ingredienser för fyllningen: 1 dl färska eller frysta blåbär (även andra bär beroende på din smak), 6 msk mjukt smör, 3/4 dl socker, 2 stora ägg och 2 äggulor, 1 /3 dl färskpressad citronsaft.

Maränger gör sin egen blåbärsfyllning

Förberedelse: Koka upp blåbären och koka i 5-6 minuter. Ta sedan av hällen, låt den svalna och purera den sedan fint. Ta vid behov bort större bitar frukt så att en jämn massa bildas – slutresultatet ska vara en halv kopp puré. I en annan ren och torr skål, vispa smör och socker i stativblandaren i 2 minuter tills det är krämigt. Lägg äggen först och sedan äggulorna under konstant omrörning på svag värme. Tillsätt sedan citronsaften och rör om väl. Lägg blandningen i en kastrull, låt den värmas upp på svag värme i 2-3 minuter. Sätt sedan på hällen på medelvärme och låt fyllningen koka under konstant omrörning. Efter 10-12 minuter, när blandningen har tjocknat, ta av från värmen och lägg åt sidan. När fyllningen svalnat helt kan du använda den för att fylla marängen och servera med myntablad om du vill.

Maräng med kakao och choklad 

maränger själva gör chokladpålägg utsökt

En annan idé för dem som särskilt gillar desserter med choklad – marängerna bakas enligt grundreceptet, där vaniljkärnan ersätts med 1/5 dl kakaopulver. Låt de färdiga marängerna svalna, smält chokladen under tiden i ett vattenbad. Doppa sedan marängerna i sidled i chokladen. Servera med is om du vill.