Så här kan fläderbär bearbetas till alla möjliga delikatesser!

Fläderrecept som bearbetar bär som gör juice gör sirap själv

Känner du till de små lila-svarta fläderbär som smakar lite syrligt och aromatiskt? Tidigare tillskrevs den äldste magiska krafter för människor och djur. Det betraktades som “livets och klanernas träd” och det var inte av en slump att det användes som mat och medicin. Fläderbären är inte bara läckra utan också mycket hälsosamma. De kan också användas på många sätt i köket. Vi har valt fläderrecept för dig som lovar kulinarisk njutning.

Varför är fläder friska?

recept fläderbearbetning kök hälsofördelar

Fläderbär är rika på vitaminer och innehåller förutom vitamin A, B och C även zink, järn och folsyra samt eteriska oljor och glykosider. Fläder används som ett traditionellt botemedel mot förkylning och biverkningar som feber, rinnande näsa eller hosta. De har antiinflammatoriska, febersänkande och svettframkallande effekter, som har en positiv effekt på läkning. Fläder stärker också immunsystemet.

Fläderbärsreceptet tar bort avstämning av saftsaft

De små mörka bären innehåller toxinet sambunigrin och får inte konsumeras råa. Detta toxin finns främst i de omogna frukterna. Därför bör endast frukterna som är fullt mogna skördas. Förbrukning av stora mängder rå frukt kan orsaka magbesvär, frossa, diarré och kräkningar. Denna aktiva ingrediens blir bara ineffektiv när den värms upp.

Fläderbärsrecept – Hur man förbereder fläder?

I det följande har vi valt ut några läckra fläderrecept för dig som du kan förbereda av mogna frukter och dra nytta av både den stora doften och hälsofördelarna.

Förbered fläderjuice – extrahera juice från fläder

Fläderbär recept hemlagad juice grundrecept färsk frukt

Först och främst har vi valt ett recept på fläderbärsjuice för dig. Den aromatiska juicen kan användas på många sätt eller den kan göras till en sirap genom att koka den länge. Du kan förvara den hemlagade saften i kylskåpet i upp till några dagar. Juicen smakar också särskilt bra som en drink till frukost eller för att krydda olika puddingar och desserter. För beredningen behöver du cirka 10 minuter och endast 3 ingredienser:

250 g fläder

50 ml vatten

3 msk kokosblommosocker

Lägg bären och kokosblossockret i en kastrull och låt koka i 10 minuter. När fläderbäret mjuknat, töm allt genom en sil. Pressa frukten med en sked och pressa ur saften. Du kan sedan fylla saften i flaskor.

Fläderbärsrecept – fläderjuice med äpplen

Fläderbärssaft recept äpplen fruktjuicer

Vi skulle vilja presentera dig med ett annat recept som är berikat med äpplens goda smak.

Tillagningstid: ca 1 timme

Ingredienser för 2,5 liter juice:

2,5 kg fläder

10-12 äpplen

1 liter vatten

800 g socker

mogna fläderrecept juice gör friska äpplen själv

När fläderbär har tagits bort från grenarna tvättas de noggrant. Tvätta äpplena också, skär dem på mitten och kärna ur dem. Lägg frukterna i en kastrull och häll vattnet över dem. Låt allt puttra i 30 minuter. Kläd ett durkslag med en ren kökshandduk och lägg den över en stor skål. Sikta blandningen genom att pressa ur saften med en sked. Värm saften igen och tillsätt sockret. Rör om allt tills sockret löser sig. Fyll saften i flaskor och täck omedelbart. Förvara den hemlagade saften på en kall plats.

Elderberry Recept – Fläderbärssirap utan tillsatt socker

Fläderbärssirap utan citronsyra recept hälsosamt

För många är höst och vinter också säsongerna för förkylning och influensa. Om du är intresserad av att äta immunförstärkande livsmedel som finns i naturen, är du på rätt väg med immunförstärkare som en hemlagad benbuljong eller en utsökt fläderbärssirap. Fläderbärssirap kan lindra influensasymtom som feber, frossa, halsont, muskelsmärta och trötthet och påskynda läkning avsevärt. Kanel och ingefära läggs till som läckra och fördelaktiga ingredienser i detta recept. Ingefära hjälper mot illamående som kan komma med influensa. Kanelen ger inte bara bra smak, den kan också lugna magen. Den råa honungen ger en extra immunförstärkning. Det är ett naturligt, utsökt sötningsmedel som har antimikrobiella och antibakteriella egenskaper. För att behålla sina värdefulla egenskaper är det viktigt att tillsätta den i saften först när du har tagit bort sirap från spisen.

Fläderrecept sirap utan tillsatt socker immunförstärkande

Ingredienser:

1 kopp färsk eller 3/4 kopp torkade svarta fläder

720 ml vatten

2 msk nyskuren ingefära

1 tsk kanel eller 1/2 kanelstång

1 tsk kryddnejlika

340 g rå honung

Lägg fläder, vatten, ingefära, kanel och kryddnejlika i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 45 minuter till en timme. Ta bort kärlet från värmen och sila blandningen genom en finmaskig sil eller trasa. Rör till sist i honungen. Du kan förvara den färdiga fläderbärssirapen i en förseglad flaska i kylen i 2-3 veckor.

Flädergelérecept

Elderberry gelé recept hälsosam frukost rik på vitaminer

Du kan göra en utsökt gelé av mogna fläder som inte är lika söta som de andra geléerna. En fläderbärsgelésmörgås på morgonen lovar en utsökt och hälsosam start på dagen.

Ingredienser:

1,3-1,8 kg fläder

60 ml färskpressad citronsaft

1 pektin (observera instruktionerna på förpackningen)

900 g socker

1/4 tsk smör

fläderrecept gelépektin citronsaft

Tvätta fläderna och skala bort dem från grenen. Lägg bären i en kastrull och låt dem koka upp. Mosa dem med en potatisstöt tills massan börjar koka. Ställ in temperaturen på medelhöga nivåer. Efter några minuter, sänk värmen till en låg nivå och låt bären sjuda i 10 minuter. Sila dem över en sil och purera frukten över den. Mät upp 3 koppar saften och lägg dem tillsammans med citronsaft och pektin i en stor kastrull och koka den över hög temperatur. Tillsätt socker och smör, rör om med en träsked och koka upp. Minska blandningen och se processen när blandningen skummar upp. Så snart blandningen börjar lägga sig, även om du rör om, vänta ytterligare 2 minuter och ta kastrullen från värmen.

Värm 5-6 konserveringsburkar, 200 ml vardera, i ugnen på 100 grader. Häll gelén i masonburkarna och stäng dem direkt efteråt. Vänd de förseglade burkarna upp och ner och låt dem svalna.

Flädergelé med hagtornbär och aronia

Fläder Jelly Hawthorn Berries Aronia Hemlagad

Vårt nästa förslag är ett flädergelérecept vars ingredienser är bra för ditt hjärta, stärker ditt immunförsvar och är bra för urinvägarna.

Ingredienser:

2 koppar frysta aronibär, tinade

2 koppar hagtornbär

2 dl fläder

1,4 kg socker

1/2 tsk smör, valfritt

Tvätta och sterilisera 12 x 200 ml murade burkar. Lägg alla bär i en stor kastrull och täck dem bara med vatten. Koka upp allt och sänk sedan temperaturen. Låt bären sjuda ytterligare 10 minuter. Sila blandningen och samla saften i en separat behållare. Nu måste du mäta fläderbärssaften. Du behöver den mängd socker som anges ovan för varje 5 kopp. Lägg tillbaka saften i kastrullen, tillsätt sockret, rör om allt väl och koka upp det igen. Skumma efter behov. Fortsätt laga mat. Gör testet för att se om några droppar av blandningsgelén i frysen i några minuter. Om så är fallet är den läckra flädergelén klar och kan hällas varm i de förberedda glasen. Hela glasen kokas sedan ner i 10 minuter. Ta slutligen glasen ur vattnet och lägg dem upprätt på en handduk. Låt svalna helt.

Matlagning flädermarmelad

Fläderrecept sylt matlagning smörgås kex sprids

Fläderbär kan bearbetas till utsökt sylt, som förädlas med apelsinskal och stjärnanis. Bred på läckra smörkex, det smakar otroligt gott.

Ingredienser:

8 dl fläder

1,3 kg socker

60 ml äppelcidervinäger

8 bitar stjärnanis

Skala av en stor apelsin

Matlagning fläder sylt apelsinskal

Lägg alla ingredienser i en stor kastrull och koka dem under konstant omrörning tills sockret har lösts upp helt. Fortsätt röra om, bara efter några minuter blir skummningen betydligt mindre. Ta sylt från spisen och kontrollera, enligt beskrivningen ovan, om gelningspunkten har uppnåtts. Om så inte är fallet, lägg tillbaka syltgrytan på spisen och koka sylt i några minuter till. Så snart önskad konsistens uppnås, ta bort kastrullen från värmen och häll sylt i steriliserade burkar. Skruva på locken och koka burkarna i 10 minuter.

Fläderlikörrecept

Fläderlikör med vaniljstång och godis socker

Fläderbär kan också användas för att göra en utsökt likör, som kan förpackas snyggt och ges bort vid olika tillfällen. Här är ingredienserna till en fläderlikör med spannmål:

400 g mogna fläderbär

1 vaniljstång

200 g brunt stensocker

800 ml alkohol (t.ex. en mild korn)

Ta bort bären från vinstockarna och skölj dem ordentligt. Skär upp vaniljstången och skrapa ur fruktköttet. Blanda vanilj med resterande ingredienser och fyll på flaskor. Stäng flaskan och låt fläderlikören stå på en mörk och sval plats i cirka 8 veckor. Under denna tid bör du skaka flaskan ibland så att ryckningarna löser sig helt. Slutligen kan du hälla den färdiga likören genom en fin sil, ta bort fläderbär och fyll likören i en ren flaska. När den är stängd kan fläderlikören hållas i upp till ett år.

Elderberry Recept – kall fläder soppa

fläderrecept soppa äpplen kex garnering

Nästa recept kan överraska dig, men det är definitivt värt att prova. Om du vill servera en kall, okonventionell soppa på varma dagar, kommer du utan tvekan att ge upphov till en flädersoppa.

Ingredienser:

400 g mogen fläder

200 g äpplen

1-2 msk citronsaft

Citronskal från en citron

1 liter vatten

50 gram socker

20 g majsstärkelse

Strimla och skölj fläderbär. Lägg dem i en kastrull med citronskalet och häll vattnet över dem. Koka dem i cirka 20-25 minuter tills de sönderfaller. Pensla dem genom den fina silen och häll tillbaka sirapen i grytan. Skär äpplena i bitar och ånga dem i en kastrull tills de sjunker ihop. Låt dem stå åt sidan. Rör sedan majsstärkelsen med 2-3 msk vatten och rör ner blandningen och den fortfarande varma soppan. När soppan har tjocknat kan du tillsätta socker och citronsaft efter smak. Lägg till sist äppelbitarna och låt den extraordinära soppan bli kall.

Enkla fläderrecept – Förbered flädervinäger

Gör dina egna recept med flädervinäger och förädla salladsdressingar

Fläderbär kan användas för att göra utsökt vinäger för att krydda dina sallader. Salladsdressingarna får en intressant fruktig ton, en getostsallad serverad med flädervinäger och knaprigt bröd skulle vara en perfekt och sofistikerad förrätt. Ju längre vinägerna åldras desto bättre smakar det. Om du vill njuta av den fruktiga doften av fläder året runt behöver du följande ingredienser:

200 g färska fläder

500 ml rödvinsvinäger

valfritt: 50 g socker

Lägg de tvättade bären i en kastrull och mosa lätt med en potatismask. Häll vinägern över fläderbären. Låt allt sjuda i 10 minuter och överför det till ett steriliserat glas. Låt ättikan svalna och stäng sedan behållaren. Låt det branta i en månad på en mörk och sval plats. Om du vill ha lite mer sötma kan du efter denna tid värma vinägern tillsammans med sockret tills det löser sig helt och sedan överföra det till en steriliserad flaska.