Vilket kött ska grillas? Tips för saftiga biffar

kött-grill-biff-perfekt

Grilla korv, hamburgare och revben, det gör alla. Inte konstigt, för de är billiga och enkla att använda. Men vad sägs om en saftig biff som i kombination med ett glas rött vin smälter till ett förstklassigt konstverk? Utan mycket ansträngning kan en köttbit trollas fram till en godbit som kommer att glädja finsmakare. För att få den perfekta biffen är det viktigt att välja rätt kött för grillning och vara uppmärksam på vissa saker när du förbereder det. Resultatet är en riktig delikatess för varje gourmet.

Hur känner du igen bra kött för grillning??

En köttbit av hög kvalitet är naturligtvis hörnstenen för framgången med en perfekt biff. I grund och botten bör köttet inte vara för magert eftersom det skulle torka ut för snabbt. Köttet ska vara väl hängt, mörkrött och randigt med fina, vita feta ådror. Dessa nedskärningar är särskilt saftiga och aromatiska. En perfekt biff ska vara minst tre till fyra tum tjock. Naturligtvis kan du hålla dig till de beprövade fläskhalsbiffarna, men nötköttet är gjort för grillen.

Det är bäst att undvika förmarinerat kött från snabbköpet, eftersom såser och örter ofta används för att kamouflera medioker köttkvalitet. Om du inte har möjlighet att handla hos den lokala slaktaren eller bara vill prova extraordinära köttspecialiteter, kan du få köttet av bästa kvalitet online från dem Gourmetbutik beställa.

Nu är det upp till dig vilken steksnitt du föredrar. En mör filé, den klassiska rumpbiffen eller föredrar du ett aromatiskt revben? Dessa termer betyder ingenting för dig? Vi förklarar för dig vad som döljer sig bakom de enskilda termerna och vilka skillnader det finns mellan kötttyperna.

Vilket kött som biff är bäst för grillning?

vilken-kött-grill-biff-entrecote

Det finns många olika kroppsregioner av ett nötkött som kan bearbetas till en anständig biff. Så det är användbart här att ha lite kunskap om nötköttets anatomi för att hitta rätt köttbit. Skillnaden mellan stektyperna beror till stor del på var köttbiten kommer ifrån. I grund och botten, ju mindre musklerna används, desto mjukare blir köttet. De vanliga biffstyperna kommer därför främst från nötköttets baksida. Några av dem är:

Den där Entrecote (kallas även rib eye steak) kommer från det främre revbenet av nötkött. Den tydligt synliga och smakrika fettkärnan är karakteristisk för Rib Eye. Entrecôte med ben (cowboystek) är den klassiska “Côte de Boeuf”.

Rumpstek (även Rostbeef kallas, ryggbiff i Storbritannien) skärs också av det benfria mellanliggande revbenet. På grund av den lilla fettkanten smakar den saftig.

kött-grill-ribeye-entrecote-filé-skillnad

Den där filet (Tenderloin Steak) är den finaste och mest ömma av alla biffar och ligger under rostbiffen. Filémuskeln är knappast stressad, vilket gör att köttet är särskilt finkornigt och magert. En dubbelfiléstek kallas en chateaubriand eller tournedos och en kort filé som väger cirka 60 till 80 g kallas filet mignon.

Den där T-benstek är klassikern i amerikansk stekkultur. Det skärs också från baksidan och består av rostbiffen och en liten filé. Båda separeras från varandra med ett T-format ben. Porterhouse-biffen ser nästan identisk ut med T-bone-biffen, men har mer filé.

Hur mycket kött räknar du per person vid grillning?

kött-grill-revben-biff

När du planerar grillfesten bör du beräkna innan du går och handlar, hur mycket grillat kött du behöver per person. För alla män kan du med gott samvete inkludera 450 g kött per person, för kvinnor är det mer sannolikt att det är 250 g. Den genomsnittliga mängden för en blandad grupp är därför 300 – 350 g. Det är bäst att beräkna 2 köttbitar per person plus några bitar extra. Så för männen två biffar och 1 korv vardera och för kvinnorna en biff och 1 korv vardera. Men ta hänsyn till det faktum att ett T-ben 4 cm tjockt lätt kan väga 1 kilo.

Var inte rädd för att dina gäster kommer att svälta ihjäl. Det kommer säkert att finnas bröd och sallader med. Olika stekskurvor ger olika recept och naturligtvis olika smaker. Detta gör att grillen kan se särskilt mångsidig ut. smaklig måltid!

nötkött-grill-temperatur-krydda