Ut till grannarna i Bayern: Staden Salzburg presenterar sig

Naturligtvis finns de fortfarande-tyskarna som älskar att resa, som hoppar från erbjudande i sista minuten till sista minuten-erbjudande och lägger mer tid på att ta hand om säkerheten på flygplatsen än på det faktiska semestermålet. Men kanske är det också anledningen till att många tyskar vill kunna tillbringa sin semester så nära hemmet som möjligt. För dem som bor i södra Tyskland är en resa till de österrikiska grannarna perfekt. Denna artikel avslöjar vad du kan uppleva på en kort resa till Salzburg och när de flesta turisterna kan hittas där.

Kultur är mycket viktigt i Salzburg

salzburg-hohensalzburg-slott-fullt bevarat

Salzburg har många namn och alla passar huvudstaden i den österrikiska förbundsstaten med samma namn som en knytnäve på ögat. Det är känt som staden Mozart och firas som festivalernas stad. En titt på följande tabell avslöjar vad som finns att se kulturellt:

Domkyrkan Katedralen, residenset och benediktinerklostret Sankt Petrus kallas domkyrkan. Det finns dock mycket mer att se där – till exempel statsrummen och bostadens galleri, katedralterrassen, museer, oratorier och gallerier.
Fästning Hohensalzburg Hohensalzburg -fästningen är ett populärt vykortmotiv. Fästningen tornar sig över taken i gamla stan och kan beskrivas med denna superlativ: Slottet är det äldsta, helt bevarade slottskomplexet i Västeuropa. Fästningen välkomnar besökare året om och kan nås till fots eller med linbana.
Mozarts födelseort  Om han redan ger det sitt namn, måste staden Salzburg också visa varför den får smeknamnet “City of Mozart”. Detta kan förklaras med en inblick i stadens centrum, för där, vid Getreidegasse nummer 9, ligger Hagenau -huset där Mozart föddes 1756. Idag fungerar huset inte bara som en pilgrimsfärd utan också som ett museum.
Hellbrunn slott Hellbrunnpalatset var en gång planerat som ett nöjespalats för ärkebiskoparna i Salzburg. Idag vallfärdar många turister regelbundet till stadens södra del, främst på grund av vattendrag. Det som ligger bakom detta är hydrauliska maskiner som får vattnet att hoppa och plaska. Detta komplex är också mångsidigt och kombinerar en konstgjord park med en naturlig biotop.
Mirabell slott Mirabell Palace är värt att se på två sätt: Byggnadskomplexets hjärta är marmorsalen, som kan nås via Engelstreppe, och som nu är en populär bröllopsplats. Men fällorna är också värda ett besök. Den barocka lustgården är extremt mångsidig med sin Pegasus -fontän, fontän, häckteater, dvärgträdgård, rosenträdgård och orangeri.

Stadens gröna sida

Om du sprutar efter den ena attraktionen efter den andra hela dagen, bör du unna dig ett helt naturligt avbrott i stadens gröna fläckar. Framför allt inbjuder bergen runt staden dig att göra detta. Mönchsberg, Kapuzinerberg, Festungsberg, Gaisberg och Untersberg är bara några exempel – och de har alla en sak gemensamt: De ger en tydlig bild av stad och land. Naturligt är också det återkommande elementet av vatten, som tas upp i Hellbrunn -fontänerna och inte slutar med stadens dricksfontäner. De som behöver mer än bara en naturlig paus kan också tillbringa en hel dag i djurparken.

Så här bor du i Salzburg

Salzburg-Altstadt-Dom-Mönchsberg-nattbelysning

Anledningen till att du bor i Salzburg svarar vanligtvis också på frågan om var det är bäst att övernatta. Om du vill undvika stadens centrum bör du leta efter ett bekvämt beläget ställe att bo på och de bekvämligheter som kan förgylla en kort resa. Elixshausen ligger norr om staden och ligger norr om A1. I romantik Hotel Gmachl visar en liten bild av staden:

– Boendet har funnits i 680 år, så tradition, historia och historia är lika viktiga som i Salzburg själv.

– Staden Salzburg är ofta listad i träfflistorna för de mest romantiska platserna – Romantikhotel tar också detta tillvägagångssätt med erbjudanden om ämnet samhörighet.

– Ur kulinarisk synvinkel är regionalitet och kvalitet lika viktiga här. När det gäller innehållet serveras det utsökta i gourmetrestaurangen, medan traditionell mat finns på landets slaktare.

En populär adress både sommar och vinter!?

salzburg-skidbackar-vinter-semester-populärt

På sommaren reser de som har valt en storstadspaus istället för en strandsemester till Salzburg. På vintern efterlyser staden bokstavligen skidåkarna. En jämförelse av avslöjar hur detta märks i antal Sommar- och vinterstatistik :

Sommar 2016Vinter 2016/2017
Ankomster (totalt) 3 623 419 15 062 822
Typ av boende (privat / kommersiellt) 2 855 176 övernattningar i kommersiella boenden. 10 454 047 övernattningar i kommersiella boenden.
345 727 övernattningar i privat boende. 2 932 092 övernattningar i privat boende.

Denna statistik visar tydligt att Salzburg är fem gånger så populärt på vintern som under sommarmånaderna. Restips: Salzburgs semesterfirare bör framför allt leta efter boende som har något att erbjuda när säsongen eller väderförhållandena är inkonsekventa. Ett hälsoutbud är det bästa valet för att kunna njuta av staden och den korta resan oavsett väder.

alpin-vinter-semester-skidåkning-underbar utsikt

Bilder: Pixabay.com © (CC0 Public Domain) / Hans, werdepate, MonikaP, WohnblogAt, cocoparisienne