De 5 mest populära stamtavlekatterna och deras karaktärer – lista med bilder

Stamtavlekatter och deras karaktärsegenskaper-populär-europeisk korthår

Tyskarnas favorit tamdjur är katten. År 2015 hölls uppskattningsvis 30 miljoner husdjur i Tyskland, inklusive 13 miljoner katter ensamma. Det betyder att antalet katter nästan har fördubblats sedan 2000. Idag ger vi dig en översikt över de 5 mest populära stamtavlekatterna och deras karaktär, vilket gör dem så speciella.

Stamtavlekatter och deras karaktär – 5: e plats: Siameskatten

Stamtavlekatter och deras karaktär siamese-free-walker-easy-care-blue-eyes

Siamesen är nummer 5 av de mest populära stamtavlekatterna. Det kommer ursprungligen från Siam, som till stor del motsvarar dagens Thailand. Det är inte känt hur denna kattras ursprungligen kom till, men det är en av de äldsta katteraserna i världen. Det finns redan ett dokument från 1300 -talet som beskriver en siamesisk katt. Som en ädel katt var den tidigare endast avsedd för kungligheter och ansågs vara den Tempelets väktare.

stamtavla-katter-karaktär-siamesiska-katter-blå-ögon-stora-lättskötta

Pälsens färg är karakteristisk för siameserna. Eftersom dessa katter är partiella albinoer har katterna blå ögon och en vit pälsfärg med mörkfärgade områden. Svansen, öronen och ansiktet är mörkt, och i vissa fall även tassarna och benen. Det finns nu två odlade former. Den moderna siamesiska katten har en mycket smal och elegant vana. Hennes ben och nacke är längre och huvudet är mer spetsigt. Jämfört med den moderna siamesen ser den traditionella siamesen rundare ut och lite tjockare. Tidigare värderades korsögda siamesiska katter, eller katter med en kink i svansen. Numera anses dessa egenskaper vara brister och är inte längre speciellt uppfödda.

stamtavla-katter-karaktärsdrag-lättskött-siam-katt-lugn

Av naturen är siamesiska katter mycket tillgiven, lekfulla, nyfikna och mycket intelligenta. Men hon är också en av de mest kommunikativa och högljudda katterna. De har ett starkt socialt beteende och ska inte hållas ensamma. Eftersom de är väldigt folkorienterade jämförs deras beteende ibland med hundar. Med siamesiska katter är det också möjligt att lära dem att gå i koppel.

Som korthårskatt är behovet av vård av den siamesiska katten ganska lågt. Det finns dock några ärftliga genetiska sjukdomar hos denna kattras som kan förekomma och bör uteslutas i förväg. Olika metaboliska störningar med defekter i nedbrytning och lagring av vissa metaboliska produkter, blodcellsdefekter, retinal degeneration och tendens till vissa typer av cancer kan uppstå. Pica syndrom, en ätstörning där saker äts som faktiskt inte är lämpliga för konsumtion, förekommer också oftare hos denna stamtavlekatt.

Stamtavlekatter och deras karaktär – 4: e plats: Den persiska katten

Stamtavlekatter och deras karaktär Persiska-hona-långhåriga-platt-egenskaper

Den persiska katten ligger på fjärde plats. Tillsammans med de siamesiska katterna är de bland de äldsta katteraserna som beskrivs alls. Ursprungligen från Persien tror man att det härstammar från de turkiska och ryska långhåriga katterna. Men genom uppfödning ändrades egenskaperna hos de ursprungliga katterna avsevärt. Kroppen blev mer kompakt, benen och näsan kortare och pälsen längre och tjockare. Det anses vara en av de mest kända och populära stamtavlekatterna i världen.

Den persiska katten är en av de medelstora långhåriga katterna. Deras fysik verkar tät, vilket delvis beror på deras korta ben. Den buskiga svansen är också kortare än för andra katteraser. Huvudet är stort och runt med små öron. Den korta, platta näsan är karakteristisk för den persiska katten.

stamtavla-katt-persisk-beige-grädde-långt-hår-vård-behov

Kattens karaktär anses vara mycket fredlig och lugn. Om hon har fått förtroende är hon mycket tillitsfull och tillgiven. På grund av sin avslappnade karaktär brukar hon trivas bra med hundar och barn. Den kan hållas bra som huskatt utan att springa fritt. Hon gillar dock inte att vara ensam och behöver mycket aktivitet.

Den persiska katten anses vara Långhårig katt med stort behov av vård. Så vackra och kärleksfulla som dessa katter är, pälsen måste borstas dagligen eftersom den tenderar att bli matt. Dessutom tenderar tårkanalerna att blockeras i vissa överväxter och bör därför rengöras regelbundet. På grund av den korta näsan har några av djuren också svårt att andas. Som en typisk ärftlig sjukdom finns det också risk för njurcystor hos denna ras.

Stamtavlekatter och deras karaktär – 3: e plats: British Shorthair

Renrasiga katter-karaktärsdrag-lättskött-grå-brittisk-korthår

Tredje platsen går till British Shorthair, som, som namnet antyder, kommer från Storbritannien. Man tror att det en gång fördes till ön av romarna och förblev isolerat där länge. Rasen har fötts upp i mer än 100 år. Det erkändes dock inte som en oberoende ras förrän 1980. På grund av dess päls och karaktär är det en av de lättskötta och okomplicerade katterna som känner sig bekväma både i familjer och i ett enda hushåll..

Kroppsformen på British Shorthair är kort och kraftfull. Benen är ganska korta och tjocka. Pälsen är mycket tät på grund av en hög andel underrock. I den övergripande bilden ser den därför ganska rundad ut. I likhet med den vanliga huskatten finns det ett brett utbud av färgvariationer, från svartvit svart till rött, klassiskt eller Tabby. Ögonfärgen är mestadels gulorange eller kopparfärgad, men blå eller gröna ögon förekommer också med grå pälsfärger.

stamtavla-katt-brittisk-korthår-brun-grädde-blå-ögon

Brittiska korthårskatter är väldigt mysiga i naturen. Till skillnad från de flesta andra katter är de oftast inte rädda för vatten. På grund av deras mysiga, krävande natur är det fullt möjligt att hålla dem i lägenheten. Men eftersom hon, liksom alla katter, har en medfödd jaktinstinkt, borde det finnas tillräckligt med möjligheter att leka. De flesta brittiska korthår är initialt mycket skeptiska till främlingar. Men med tiden byggs ett starkt band upp med deras vårdgivare.

När det gäller vård är de väldigt lätta att ta hand om på grund av sin korta päls. På grund av den täta pälsen bör borstning utföras vid byte av päls. Eftersom katter tenderar att bli överviktiga på grund av deras lugna uppförande, bör kosten övervakas. Det finns också några ärftliga sjukdomar som kan uppstå hos denna ras, till exempel njurcystor eller kardiomyopati, vilket kan leda till hjärtproblem.

Stamtavlekatter och deras karaktär – 2: a plats: Maine Coon

stamtavla-katter-karaktär-långt-hår-stort-fritt-område-menkun-egenskaper

Maine Coon -katten ligger på andra plats. Dess ursprung tros vara i nordöstra USA. Namnet härrör från den amerikanska “racoon” för “tvättbjörn”. Rasen är skyldig detta till sin buskiga svans, som påminner om en tvättbjörn. Maine Coon tillhör gruppen skogskatter och därmed också till de stora kattraserna. Några av de största exemplaren är utsträckta från huvud till svans spets fyra fot lång och väger 12 pund.

stamtavla-katter-karaktär-långhår-kattunge-maine-coon

Maine Coon -kattens kropp är ganska stor och kallas ibland “rektangulär”. På huvudet, som är något längre än det är brett, sitter de stora öronen, som ofta har en liten, karakteristisk “lodjurborste”. Det finns också långt hår på insidan av öronen, som fungerar som skydd mot kyla på vintern. Svansen är mycket buskig och minst lika lång som bålen. Även här tjänade den buskiga svansen ursprungligen som skydd mot kylan.

Maine Coons anses vara mycket mild och godmodig av sin karaktär. De trivs bra med hundar och barn. På grund av sin starka spelinstinkt och sin lust att vara upptagen behöver de mycket utrymme och gillar också att använda utomhus. Fördelen här är att regn och snö inte gör så mycket med deras vattenavvisande päls.

Eftersom katter tillhör gruppen halvlånghåriga katter, är deras grooming lika mödosamt som för långhåriga katter. När det gäller hälsa är den mycket robust. På grund av den lilla genpoolen hos raserna förekommer dock vissa sjukdomar oftare. Vanligast hos Main Coons är höftdysplasi, som orsakar problem när man går och kardiomyopati.

Stamtavlekatter och deras karaktär – 1: a plats: Den europeiska korthårskatten

stamtavla-katter-karaktärsdrag-lättskött-europeisk korthårskatt

Den europeiska korthårskatten ligger på första plats när det gäller dess popularitet och distribution, vilket främst beror på den höga medvetenheten och den lättskötta hanteringen. De flesta av de befintliga europeiska korthårskatterna avlar inte exemplar och det finns för närvarande väldigt få uppfödare som specifikt föder upp denna ras. Uppfödningskatten skiljer sig från den vanliga huskatten genom att färgritningarna är tydligare och mer symmetriska i avelsformen och endast cirka 30 färgvarianter föds upp. I den vanliga huskatten är däremot cirka 70 färger kända.

Röd tabby

korthår-tam-katt-europeisk-ras-katt-röd-tabby

Den europeiska korthårskatten är medelstor, atletisk och muskulös. Bröstet är relativt brett och hon har ett stort huvud med medelstora öron som är breda isär. Pälsfärgen och pälsmönstret är varierat och sträcker sig från svartvita svartvita eller vita katter till svart eller röd tabby.

Den europeiska korthårskatten är mycket tillgiven, tillgiven och gosig mot människor. Hon anses också lekfull och mycket intelligent. På grund av sin uttalade jaktinstinkt har hon ett behov av att röra sig och behöver mycket frihet att driva sin jaktinstinkt. Det är därför perfekt om kattägaren har en trädgård eller bor nära skog och åkrar.

Som korthårig katt är den väldigt lättskött. Till skillnad från långhåriga katter behöver de inte omfattande grooming, men det är tillräckligt att borsta ibland. När det gäller hälsa anses det vara mycket robust. Det finns inga typiska genetiska sjukdomar som denna ras lider av. Men det kan verkligen bli sjukt med de typiska kattsjukdomarna, som kattinfluensa eller kattsjukdom. Detta kan dock förebyggas med en vaccination. Om det är mycket utomhusaktivitet är det också lämpligt att vaccinera sig mot rabies, beroende på var man bor.

Pixabay.com © rihaij (CC0 -licens)

Pixabay.com © damien666 (CC0 -licens)

Fotalia.com © horheo (# 83621342)

Pixabay.com © uschi2807 (CC0 -licens)

Pixabay.com © rihaij (CC0 -licens)

Pixabay.com © Pexels (CC0 -licens)

Pixabay.com © bulba1 (CC0 -licens)

Pixabay.com © ARLOUK (CC0 -licens)

Pixabay.com © lilly2025 (CC0 -licens)

Pixabay.com © TeamK (CC0 -licens)

Pixabay.com © Alexas_Fotos (CC0 -licens)