Hur fungerar ett C -vitamin serum? En översikt över dess fördelar + tips för användning

Vitaminer spelar en avgörande roll i en vacker hy. Även om de kan förses med mat, blir serum som innehåller vitaminer alltmer populära som hudvårdsprodukter. C -vitamin serum har precis blivit en riktig skönhetshype. Men vad kan de egentligen göra? I artikeln tittar vi närmare på vitamin C -serumet som en vårdprodukt och avslöjar vad som ligger bakom den nya hypen.

C -vitamin och dess effekt på huden

C -vitamin i citrusfrukter

C -vitamin (askorbinsyra) är en av de viktigaste vitaminerna för vår kropp. Framför allt är det känt för sin effekt på immunsystemet. Men hur påverkar C -vitamin huden? Tack vare dess antioxidantegenskaper används den ofta i kosmetika. Visste du att C -vitamin är inblandat i kollagenproduktion? Så askorbinsyra är avgörande för en frisk och vacker hud. C -vitamin skyddar mot fria radikaler och minskar därmed oxidativ stress på huden. Det gör dig mindre mottaglig för skadlig UV -strålning, som nämns som den vanligaste orsaken till rynkor. C -vitamin kan också förbättra hy och minska rynkor, vilket gör den till en bra antiaging -ingrediens.

C -vitamin askorbinsyra effekt på huden

C -vitamin finns i många växt- och animaliska livsmedel, så det är ganska enkelt att få din kropp försedd med det rekommenderade intaget på 110 mg / dag för män och 95 mg / dag för kvinnor. Men om C -vitaminet kommer direkt på vår hud är en tvist. Om du vill dra nytta av fördelarna med askorbinsyra för strålande, jämn ansiktshud, kan du införliva ett C -vitamin serum i din skönhetsrutin.

C -vitamin -serumet innehåller därför en ren form av C -vitamin som kan appliceras topiskt på ansiktet. Dessa serum är särskilt användbara om du har C -vitaminbrist, men kan också förbättra hy i allmänhet. De stärker försvagad hud och motverkar för tidigt åldrande.

Hur man känner igen ett högkvalitativt C -vitamin serum

hur man känner igen högkvalitativa vitamin C -serumtips

C -vitamin serumet för ansiktet åtnjuter för närvarande enorm popularitet. Det finns så många produkter på marknaden att det är lätt att bli förvirrad. Så vad ska du se upp för när du väljer? Vi förklarar nu hur du lättare kan känna igen produkten av hög kvalitet.

Först och främst bör äkta C -vitamin inkluderas i serumet. Det kan antecknas antingen som L-askorbinsyra eller som askorbinsyra. Det bör vara längst fram på ingredienslistan om möjligt, helst som en av de fem första ingredienserna. Detta för att säkerställa att du använder en riktig produkt och inte C -vitaminderivat.

En annan viktig punkt är koncentrationen av C -vitamin i serumet. Den idealiska punkten är mellan 10 och 20 procent, med en koncentration över 20 procent som orsakar irritation. Minst 8 procent är dock nödvändigt för maximal effektivitet.

Serum för ansikte förpackat i en mörk flaska

För att C -vitamin ska kunna absorberas av huden bör pH -värdet vara lågt. Därför är en kombination av ingredienser från L-askorbinsyra, vitamin E (tokoferol) och ferulinsyra (ferulsyra) viktigt för ett bra C-vitamin serum. Ferulinsyra skapar en sur miljö, vilket innebär att C -vitamin kommer in i hudcellerna.

Förpackningen kan också berätta mycket om produktens kvalitet. Eftersom C -vitamin snabbt kan förlora sin effektivitet i samband med luft bör flaskan vara väl skyddad mot luft. Mörka eller tonade glasflaskor, till exempel gjorda av bärnstensglas, indikerar ett serum av hög kvalitet.

Priset är inte en stor kvalitetsfaktor när alla viktiga ingredienser finns. Det är bäst att välja ett märke som passar din budget.

För vem passar det?

C -vitamin -serumet anses tolereras väl och är i princip lämpligt för nästan alla hudtyper. De enda undantagen är personer som har överkänslig hud. Med denna hudtyp kan produkten i sällsynta fall orsaka irritation.

Det är därför som vitamin C -serum bör vara en del av din hudvårdsrutin

C -vitamin effekt på huden

Vitamin C Serum har blivit en riktig skönhetshype av en anledning. Det har många fördelar för vår ansiktshud som gör det till en viktig del av vår dagliga rutin.

1. Perfekt för (nästan) alla hudtyper

C -vitamin anses vara särskilt snällt mot huden. C-vitamin kan också användas säkert tillsammans med andra hudvårdsprodukter som retinol, alfa-hydroxisyror och solskyddsfaktorer.

2. Bra fuktkräm

C -vitaminderivat, som är en mildare form av rent C -vitamin, används ofta i kosmetika. Dessa derivat har vanligtvis en längre hållbarhet och är mer hudvänliga än den rena formen och är också lämpliga för känslig hud. En av dem är Magnesium Askorbat, som har en återfuktande effekt på huden.

3. Har en ljusare effekt på huden

C -vitamin kan hjälpa till att blekna pigmentfläckar och minska mattan. Detta ger huden ett ungdomligt utseende.

4. Ger en jämn hy

Askorbinsyra används för att behandla en mängd olika inflammatoriska hudsjukdomar. Det minimerar rodnad och jämnar därmed ut huden.

5. Hejdå hyperpigmentering

Hyperpigmentering, inklusive solfläckar, åldersfläckar och melasma (hyperpigmentering under och efter graviditeten), uppstår när melanin överproduceras i vissa delar av huden. Det kan också uppstå efter akne behandling. C -vitamin hindrar produktionen av melanin, som bleknar mörka fläckar och gör huden mer jämn.

C -vitamin mot mörka ringar effektivitet

6. Minskar mörka ringar

Vitamin C -serumet kan återfukta ögonområdet samtidigt som det minskar missfärgningen runt ögonen.

7. Stöder kollagenproduktion

Kollagen är ett naturligt förekommande protein som minskar med tiden. Låga kollagennivåer kan leda till åldrande och rynkor. C-vitamin främjar kollagenproduktion och är därför lämplig som en bra anti-aging produkt.

8. Förhindrar slapp hud

Kollagenproduktion är relaterad till hudens elasticitet och fasthet. När kollagennivåerna börjar sjunka kan huden sjunka. Att använda ett C -vitamin serum kan öka kollagenproduktionen, vilket resulterar i fastare hud.

C -vitamin mot solbränna och hyperpigmentering

9. Skyddar mot solskador

Solskador orsakas av fria radikaler. Antioxidanterna i C -vitamin fångar fria radikaler och skyddar huden mot oxidativ stress.

10. Lindrar solbränna

Att använda ett C -vitamin serum efter solbränna kan minska rodnad och lugna huden. Dessutom kan askorbinsyra påskynda cellförnyelsen, varigenom de döda cellerna ersätts med nya.

11. Främjar sårläkning

Med tanke på dess effekter på solbränna borde det inte vara någon överraskning att C -vitamin kan påskynda sårläkning i allmänhet. Frisk sårläkning minskar risken för inflammation, infektion och ärrbildning.

Applicering av C -vitamin serum

C -vitamin serum applicering när och hur man applicerar

Även om applicering av C -vitamin på huden i allmänhet tolereras väl, kan alla hudprodukter orsaka biverkningar. Du bör alltid göra ett plåstest för att fastställa din risk för allergiska reaktioner. Här är hur:

  • Välj ett litet hudområde som är lätt att dölja, t.ex. B. din underarm.
  • Applicera en liten mängd av produkten och vänta 24 timmar.
  • Om det inte finns några biverkningar kan du applicera produkten på ansiktet. Sluta använda den om du får utslag eller rodnad.

När ska man applicera C -vitamin serum på morgonen på kvällen

När ska man ansöka?

Om det inte finns några allergiska reaktioner kan vitamin C -serumet snabbt och enkelt integreras i din hudvårdsrutin. Ansiktet rengörs först som vanligt och tonas med ansiktstoner. Klappa sedan serumet i huden tills det är helt absorberat. Fortsätt sedan med din normala vårdrutin – fuktkräm och solskyddsmedel appliceras efter vitamin C -serumet. För bästa resultat, applicera serumet morgon och kväll.

En anti-aging kick för huden

C -vitamin serum som en anti -aging produkt

C -vitamin -serumet är inte ett substitut för produkter mot åldrande, men kan stödja deras effekt. Den askorbinsyra den innehåller hjälper mot rynkor på två sätt. Å ena sidan stärker den kollagenstrukturen och skyddar den från fria radikaler. Å andra sidan stöds kroppen i produktionen av nytt kollagen, vilket leder till en stabil kollagenstruktur. Detta bidrar också till att upprätthålla en ungdomlig hy.

C -vitamin för olika hudproblem

C -vitamin serum mot pigmentering av huden

Askorbinsyra kan inte bara vara fördelaktigt i kampen mot de första rynkorna. Det hjälper också vid olika hudproblem. Antioxidant effekterna av C -vitamin kan till exempel hjälpa mot akne och finnar. Det har en antiinflammatorisk effekt och lugnar huden efter ett akneutbrott. Serumet kan också användas mot finnmärken som vanligtvis uppstår efter att inflammationen har läkt. Med regelbunden användning bleknar dessa pigmenteringar och huden blir jämnare. Alla som har problemhud som är benägen för akne kan säkert dra nytta av effekten av vitamin C -booster.

Kan du använda ett C -vitamin serum mot rosacea? Askorbinsyran verkar mot oxidativ stress, som orsakas av inflammationen. Det stärker också bindväven och hudens skyddande lager, så att patogener skyddas. C -vitaminet lugnar ansiktets rodnad och skyddar mot ytterligare irritation.