Mandelsyra -peeling: Bra hudvårdshjälpmedel för underbar hud!

Ordet “syra” framkallar associationer med bubblande provrör och läskiga kemiska brännskador. Men med rätt koncentration är skönhetssyror bland de bästa aktiva ingredienserna inom hudvård idag. De är riktiga mirakelkurer för akne, rynkor, åldersfläckar, hyperpigmentering och ärr och framkallar en felfri hy. Men med så många sura skönhetsprodukter där ute, räkna ut vilka produkter som ska användas för vad som kan vara överväldigande. Tricket är att välja rätt syra som passar din huds specifika behov. Idag kommer vi att berätta vad mandelinsyraskalning är och vilka fördelar det ger för huden.

mandelsyra peeling ansökan som en serum 10 procent koncentration

Mandelsyra används i receptfria hudvårdsprodukter och i professionell kemisk peeling. Det är den mildaste av alla alfa -hydroxisyror, vilket gör den säker att använda på en mängd olika hudtyper. Mandelsyra är ett utmärkt val för nybörjare när det gäller surskal och passar för nästan alla hudtyper – från fet till mogen till känslig hud. Istället för att bara ta bort det översta hudlagret tränger det djupare in i porerna.

Vad är mandelsyra?

hur ofta ska man använda mandelsyra

Du har säkert hört talas om glykolsyra och mjölksyra i hudvårdsprodukter. Jämfört med dessa aktiva ingredienser var mandelsyra tidigare inte lika känd inom skönhetsindustrin. Men det börjar förändras när fler hudvårdsmärken lägger till dem i sina produktserier.

Mandelsyra erhålls från bittra mandlar. Även om den tillhör familjen alfa -hydroxisyror (AHA) som glykolsyra och mjölksyra, är den mildare och mildare. AHA tar bort de döda hudcellerna och förnyar huden försiktigt. De stimulerar celldelningen genom att bryta bindningarna mellan cellerna. De hjälper också till att rengöra porerna och trolla fram en jämn hy.

Mandelsyra har mindre molekyler än andra AHA -syror

Det som skiljer mandelsyra från dess AHA -släktingar är storleken på dess molekyler. Deras molekyler är större än några andra alfa -hydroxisyror som används i hudvård. Dess molekyler är dubbelt så stora som glykolsyra. Varför är detta viktigt? De större molekylerna av mandelsyra tränger igenom huden mycket långsammare än de mindre molekylerna. På grund av detta är det mycket mildare och mindre sannolikt att orsaka hudirritation.

Bara för att mandelsyra absorberas långsamt betyder inte att du skulle känna någonting. Det betyder bara att syran tränger igenom hudlagren mycket långsammare än till exempel glykolsyra. Allt händer på molekylär nivå.

Vilka är fördelarna med mandelinsyraskalning för huden?

mandelsyra peeling effekt för en strålande hy

Regelbunden användning av mandelsyra kan hjälpa till att förbättra många hudproblem. Resultaten du får med mandelsyra, som med nästan alla hudvårdsingredienser, är kumulativa: ju längre du använder den, desto bättre resultat kommer du att se.

Uppfriskar hy

Som en peeling förbättrar mandelsyra din hy och ger den jämnhet. Huden känns mjukare och mjukare och ser mer strålande ut.

Mot hyperpigmentering och melasma

Mandelsyra kan hjälpa till att lindra alla typer av hyperpigmentering: sol- eller åldersfläckar, fräknar, postinflammatorisk hyperpigmentering och melasma.

Hjälper mot finnar och akneärr

Även om det inte används på egen hand för att behandla akne, kan det införlivas i en rutin för behandling av akne för att rengöra porer och minska komedoner. Mandelsyra är antibakteriell, så det kan vara särskilt användbart för att minska inflammatorisk akne. Det kan också hjälpa till att bli av med mörka finnar.

Mandelsyra för finnar och ärr

Mot rynkor och fina linjer

Mandelsyra är en populär antiaging -ingrediens i hudvårdens värld. Det kan hjälpa till att minska fina linjer och långvarig användning kan förbättra hudens fasthet och elasticitet. Det minskar dock inte uttryckslinjer, till exempel: B. linjerna mellan dina ögonbryn (lämpligen kallad “11s”). Men när din hud är torr har vissa studier visat att mandelsyra kan stimulera huden att producera mer talg eller naturlig olja.

Skonsam peeling för alla hudtyper

Mandelsyra är den mildaste av alla alfa -hydroxisyror, så den kan användas på ett större antal hudtyper, inklusive de med känslig hud och rosacea. Även människor som inte kan använda andra AHA kan ofta använda mandelsyra utan att orsaka irritation. Det är särskilt bra för hud som är benägen att missfärgas eftersom det inte orsakar inflammation och hyperpigmentering som andra AHA gör.

möjliga biverkningar

Mandelsyraprodukter och skal är mer hudvänliga än andra AHA-behandlingar och biverkningar observeras sällan. Alla alfa -hydroxisyraprodukter kan dock orsaka biverkningar. Dessa är mer sannolikt att inträffa om du börjar med en hög andel av mandelsyraprodukten.

De vanligaste biverkningarna är:

Torr och flagnande hud

Skalande hud

Irritation eller rodnad

Hud som är öm eller känslig för beröring

Mandelsyraskal uppmuntrar munsår att bryta ut. (Detta gäller inte bara mandelsyra; många kemiska peeling kan orsaka kalla sårutbrott, liksom mikrodermabrasion).

Om du ofta har munsår, överväg att låta en hudläkare skölja istället för en kosmetolog, eller använd en mycket skonsam peeling hemma. En hudläkare kan ordinera antiviral medicin för att förhindra ett utbrott. Detta är särskilt viktigt att tänka på om du ska göra scrubs som förberedelse inför ett stort evenemang, till exempel ett bröllop.

Kombinera inte mandelsyra med receptbelagda aktuella läkemedel om inte din hudläkare rekommenderar det.

Att välja rätt skönhetsbehandling

Använd mandelsyraskrubba som serum hemma

När mandelsyra växer i popularitet lanseras fler och fler produkter som innehåller denna AHA. Det är fantastiskt att ha så många alternativ, men hur vet du vilka som är rätt för dig?

Handköpen över diskprodukter för hemmabruk

För en mer strålande hy och förbättring av små hudfläckar och missfärgningar är receptfria produkter eller dermakosmetik det perfekta valet. Mandelsyra är en ingrediens i ansiktstvättar och toners, men används oftast som ansiktsserum och exfoliator.

Ansiktsserum är produkter för daglig användning. De appliceras efter rengöring (och efter ansikts tonerbehandling) och före applicering av lotion. Ansiktsserum är lämnande produkter och tvättas inte av. De flesta mandelsyra ansikts serum används bara på kvällen.

Applicera mandelinsyratoner på kvällen mot rynkor

Mandelsyra är starkare än serum. Du bör använda detta högst några gånger i veckan. Eftersom de i allmänhet innehåller en högre andel mandelsyra, ger skalningar omedelbara synliga resultat, men de kan också vara mer irriterande. Det är bäst att följa tillverkarens instruktioner för användning.

Observera att användning av en mandelsyraprodukt tillsammans med en annan exfoliator eller akne -behandling kan resultera i överdriven torrhet och irritation. Om din hud blir irriterad, använd inte mandelsyra på dagar när du använder en annan skrubb.

Professionell kemisk peeling

behandling av mandelsyra av en kosmetolog

Starkare professionell mandelsyra kan användas för att behandla allvarligare fall av hyperpigmentering, såsom melasma, samt svåra pigmenteringsmärken orsakade av akne. Ytliga skal (mikrodermabrasion) utförs av en kosmetolog i en salong eller ett medicinskt spa -center, och djupare skalning utförs av en hudläkare. För att behandla akne kombineras vanligen mandelinsyra med salicylsyra.

Med en peeling appliceras en mandelinsyralösning på ansiktet och lämnar det under en viss tid, beroende på din hudtyp. Det är inte smärtsamt, men du kan känna en stickande känsla eller brännande känsla under behandlingen. Med ytliga peeling kanske du inte märker några biverkningar alls. Efter en djupare peeling kommer din hud att skala och förnyas i några dagar.

Låt en kosmetolog göra mandelinsyraskalning 50 för rosacea

Mandelsyra skal har en lägre potential för biverkningar än glykolsyra skal och föredras för personer som är benägna att hyperpigmentering. Detta är dock inte en engångsbehandling. Som med alla kemiska peeling måste ett antal exfolierande behandlingar följas för att uppnå goda resultat. Oftast görs pro-peeling en gång i veckan i sex till åtta veckor (den exakta behandlingsplanen beror dock på din hud och de resultat du vill ha).

Efter den första peeling kommer du att märka att din hud är mjukare, mer strålande och mjukare. Förvänta dig dock inte att missfärgning och fina linjer förbättras märkbart efter det första förfarandet. Resultaten börjar visa sig.

Tips om hur man använder mandelsyra

Tips om hur man använder mandelsyra

Oavsett om du använder OTC-produkter eller pro-peeling, finns det några saker du kan göra för att få de bästa resultaten.

Välj en i början Produkt med låg koncentration av mandelsyra, såsom 5% eller 10%, så att din hud kan vänja sig vid effekterna av syran. En mycket koncentrerad peeling kan orsaka hudirritation, rodnad och klåda. Ju högre andel mandelsyra desto större är risken för biverkningar. Du kan fortfarande få bra resultat med scrubs med lägre koncentration om du använder dem konsekvent. Syraskalningar med 40% eller 50% mandelsyra används för peelingterapier i skönhetssalonger.

Applicera solskyddsmedel dagligen. AHA -skalningar, serum och liknande kan göra din hud extremt känslig för solljus. Oavsett om du använder en receptfri hemskrubba eller genomgår peelingterapi, använd SPF 30 eller högre varje dag för att skydda din hud mot solens skadliga effekter.

Applicera solskyddsmedel dagligen för peelingterapi

sammanfattning

Den största fördelen med mandelsyra är dess skonsamma natur. Andra AHA och aktuella retinoider kan fungera snabbare och är i allmänhet mer effektiva, men inte alla hudtyper tål dem. För mer känsliga hudtyper är mandelsyra ett mycket bra alternativ. Om du använder medicinska hudvårdsprodukter är det viktigt att du får din hudläkares godkännande innan du lägger till något i din nuvarande hudvårdsrutin. Oavsett vilken typ av mandelinsyrabehandling du väljer, förbered dig på långsamma och stabila resultat. Var konsekvent och tålmodig!