Ta bort pormaskar: huskurer och användbara tips för klar hud!

Vacker, frisk hud, fri från finnar och fläckar – vem vill inte det? Men oavsett om det är som tonåring eller vid 30 års ålder – nästan alla kvinnor har dem och på något sätt kan vi aldrig bli av med dem. Oftast påverkar det oss som har fet hud och kämpar med stora porer. Finnar och pormaskar förekommer främst på näsan och pannan och de små, svarta prickarna får vårt ansikte att se oförskämt ut omedelbart. Detta behöver inte vara! Kosmetikindustrin erbjuder nu alla möjliga verktyg och produkter som lovar oss att bekämpa pormaskar en gång för alla. Den goda nyheten är att det finns några saker vi kan göra hemma, och det finns massor av beprövade huskurer och ansiktsmasker som vi kan använda för att permanent ta bort pormaskar. Vill du ha en finkornig och jämn hy? Då har du rätt hos oss! I det följande kommer vi att berätta hur du får din hud att lysa igen!

Vad är pormaskar?

Hudvård Känslig hudpormar Ta bort huskurer

Så att du vet hur du tar bort pormaskar bör du först förstå vad de är och hur de skapas. Pormaskar, även kallade komedoner eller pormaskar, är en typ av tilltäppta porer. Trots deras utseende har de ingenting att göra med att huden är smutsig eller oförskämd. De bildas när de döda hudcellerna byggs upp över porerna på grund av överskott av talgproduktion och täpper hårsäckarna. Pormaskar kan visas ensamma eller tillsammans med akne, och förekommer oftast i T-zonen (panna, näsa och haka). I princip vem som helst kan få pormaskar, men personer med blandad hud eller fet hud är särskilt drabbade.

De vanligaste orsakerna till pormaskar

ta bort stora pormaskar ansiktsmask för finnar

Oavsett ålder, hudtyp eller kön kan finnar och pormaskar verkligen göra livet till helvete. Enligt en studie påverkas cirka 60 procent av 20 till 29 -åringar och 45 procent av 30 till 40 -åringar av de usla svarta prickarna. I det följande har vi sammanställt för dig de vanligaste orsakerna som kan leda till bildning av pormaskar.

 • Hormonfluktuationer på grund av graviditet, cykel eller pubertet – När hormonbalansen börjar vackla producerar huden överflödig olja som täpper till porer och främjar bildandet av pormaskar och finnar.
 • Felaktig eller otillräcklig hudvård – Rätt vårdprodukter och rätt hudvård är av avgörande betydelse för en vacker och frisk hy. Krämer som är för rika kan täppa till porerna och uppmuntra pormaskar. Som med alla andra hudproblem är ”förebyggande bättre än botemedel”. Varje gång du lämnar huset lockar din hud smuts. Om det inte rengörs ordentligt kan talg inte rinna av ordentligt, vilket i sin tur kan leda till finnar och pormaskar. Så var noga med att rengöra ansiktet noggrant två gånger om dagen och ta bort eventuella sminkrester.
 • Osund kost – Skönhet kommer inifrån och en ohälsosam kost med mycket socker och fett kan påverka hudens utseende negativt. Mineraler och vitaminer som vitamin C, biotin, järn och zink är oerhört viktiga för en frisk och ren hud.

Ta bort pormaskar Hemkurer: Läkande lera för ren hud

Hudvård Känslig hud Pormaskar Borttagning av näsa Hemmedel

Läkande lera är en riktig mångsidig och våra mödrar och mormor svor vid dess positiva effekter på huden. Det är en rent naturlig produkt som är fri från kemiska tillsatser och konserveringsmedel och finns som ett fint pulver. För att ta bort pormaskar kan du antingen köpa en färdig pasta eller blanda en mask med lite vatten själv. Läkande lera binder bakterier och föroreningar, har en antiinflammatorisk effekt och rengör huden ner till porerna. För en frisk hy rekommenderas att använda en helande ansiktsmask av lera 2 gånger i veckan. Det är dock bra att veta att rengöringseffekten är starkare senare, desto tjockare applicerar du blandningen. Applicera helt enkelt ansiktsmask på den redan rengjorda huden och skölj av den noggrant med ljummet vatten efter 15 till 20 minuter. Känsliga delar som ögon och mun ska hållas fria. Och ett insidertips från oss: För att förhindra att masken smuler, försök att inte skratta när den börjar torka.

Bakpulver och citron mot finnar och pormaskar

Ta bort pormaskar huskurer hemlagad ansiktsmask med bakpulver

 • bakpulver används inte bara för bakning, utan är också en av de bästa huskurerna som vi kan använda för att ta bort djupa pormaskar. Det hjälper till att återställa hudens pH -balans och fungerar förvånansvärt bra på stora porer och fet hud. Blanda bara 1 matsked bakpulver med 2 matskedar vatten tills en tjock pasta bildas. Applicera blandningen på den redan rengjorda huden och fokusera mer på T-zonen. Låt verka i 5 till 10 minuter och skölj noggrant med ljummet vatten. Alternativt kan du använda bakpulver istället för micellärt vatten genom att blanda lite vatten med en tesked bakpulver i en sprayflaska. Använd den för att tvätta ansiktet två gånger om dagen.
 • citron- Tack vare dess desinfektions- och antibakteriella effekter används den också ofta som ett huskurer för pormaskar och finnar. Det kan dock torka ut huden och ska inte användas för ofta. Citronsaft kan till och med hjälpa till att ta bort pormaskar på två sätt. För ett milt hemlagat skal, blanda en tesked färskpressad citronsaft med en tesked salt och en tesked vatten. Applicera blandningen på T-zonen och arbeta in den i huden med en fuktig bomullstuss med cirkulära rörelser. Låt den stå kvar i ytterligare 5 minuter och skölj sedan av med kallt vatten. Eller skäm bort ditt ansikte med en ansiktsmask med citron, honung och yoghurt! För att göra detta, blanda dem till en fin pasta och applicera masken på det rengjorda ansiktet. Låt verka i 30 minuter och skölj av noggrant.

Tea tree olja bekämpar pormaskar och finnar

Ansiktsmask mot finnar för att ta bort djupa pormaskar

Tea tree olja är ett annat bra huskurer som vi kan använda för att ta bort pormaskar. Eterisk olja har värderats i hudvård i flera år för sina antibakteriella och antiinflammatoriska effekter. Regelbunden användning av tea tree olja främjar hudregenerering och torkar ut hudormar och finnar. Men för att den ska utveckla sin fulla effekt är rätt applicering avgörande, trots att de eteriska oljorna inte ska appliceras generöst på egen hand. Om du vill behandla enskilda finnar eller pormaskar med det, bara duppa några droppar på de drabbade områdena. Eller tillsätt 2-3 droppar av den till den helande ansiktsmasken av lera för att öka rengöringseffekten.

Ta bort pormaskar med honung eller gurkmeja

Gör själv gurkmeja ansiktsmask tips för borttagning av pormaskar

Redan i antiken visste människor om de helande effekterna av honung och den naturliga produkten används fortfarande mycket inom hudvård idag. Tack vare dess antibakteriella och antiinflammatoriska effekter är det en av de bästa huskurerna för pormaskar. För att göra detta kan du applicera honungen direkt på den rengjorda huden och låta den vara kvar i 1 till 2 timmar. Skölj sedan noggrant med varmt vatten och applicera en lätt kräm. För en närande ansiktsmask, blanda honung och kvark i förhållandet 1: 1 och låt blandningen verka i 20 minuter. Även gurkmeja kan hjälpa mot irriterande pormaskar och finnar. Ansvarig för detta är curcumin som den innehåller, som har starka antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper. För att göra detta, blanda en tesked gurkmeja pulver med 2 matskedar yoghurt eller kvark och applicera blandningen noggrant på T-zonen. Låt verka i 15 minuter och skölj av noggrant. Alternativt kan du blanda det med lite vatten och socker för en hemlagad skal och massera det försiktigt in i huden.

Proteinmask för ren hud

Ta bort finnar och pormaskar tips honung hus mask känslig hud

Proteinansiktsmasken är allt raseri i skönhetsvärlden och sägs vara det ultimata husmedlet för pormaskar, finnar och förstorade porer. Enzymet lysozym som finns i det dödar bakterier och fungerar därmed mot fläckar, medan proteinet i ägget stärker huden och stimulerar kollagenproduktionen. Så ansiktsmasken är inte bara ett riktigt mirakelvapen, utan också ganska billigt. För att göra detta, bryt upp ett ägg och separera äggulan från äggviten. Vispa sedan äggviten till en lätt snö och applicera hälften av det på det rengjorda ansiktet. Lägg sedan en ren näsduk över den och applicera den återstående blandningen. Låt nu masken torka i 20 minuter och tvätta ansiktet noggrant med ljummet vatten.

Ångbad garanterar poredjup

Hemkurer för finnar tar bort pormaskar

Har du provat allt möjligt och ändå inte kunnat ta bort pormaskarna? Om huden inte förbättras trots konsekvent vård och föroreningar kvarstår, kan ett varmt ångbad hjälpa. Kombinationen av fukt och värme gör huden särskilt smidig och öppnar tilltäppta porer. Du kan lägga till eteriska oljor som kamomill, tea tree olja, pepparmynta, rosmarin och salvia för att öka den positiva effekten och minska eventuell inflammation. Men för att du ska kunna dra nytta av ångbadet bör smink och smuts tas bort från ansiktet. Och så här enkelt är det att göra ett eget ångbad i ansiktet själv:

 • Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp.
 • Tillsätt eteriska oljor eller örter och låt det dra en stund.
 • Lägg nu en handduk över huvudet och böj över skålen.
 • För att det inte ska bli för varmt, håll dig cirka 20-30 centimeter borta från vattnet.
 • Blunda och låt ångan verka i minst 10 till 15 minuter.
 • Skölj slutligen ansiktet med kallt vatten och torka huden med en handduk.

Gör honungsmask själv för att ta bort djupa pormaskar