Yskä: Erilaiset tyypit, syyt ja ehkäisy

Mitä tarkoittaa yskä???

Yskä on kehon puolustusmekanismi, joka tuo ulos limakalvon eritystä tai vieraita hiukkasia ilmakanavasta, mikä estää normaalin hengityskierron. , mutta lima muuttuu paksuksi ympäristöolosuhteiden vuoksi, jolloin se vaikuttaa verenkiertojärjestelmään, joka päätyy yskään ja tuo ulos viskoosisen ysköksen.

Yskä: Erilaiset tyypit, syyt ja ehkäisy

Yskän syyt???

Syitä yskään voi olla useita: syyt voivat johtua ulkoisista tekijöistä, kuten pölystä, siitepölystä, savusta tai sisäisistä tekijöistä, jotka voivat johtua alkoholin käytön, lääkityksen tai synnynnäisten tekijöiden (synnynnäisten vikojen), kuten laryngomalacian, aiheuttamasta yskästä , Bronkogeeninen kysta, Trakeomalasia, Adenomatoidinen epämuodostuma.

Lisätietoja yskän tyypeistä on yksityiskohtaisesti.

Eri tyyppiset yskät, jotka on luokiteltu yskän aikana tuotetun erityksen mukaan:

 • Tuottava yskä:

Tuotava yskä on märkä yskä Yskimisen aikana ysköstä erittyy yskän aikana. Kurkun taakse kulkeva lima tunnetaan nimellä Postnasal -tippa, joka kutittaa hermoja ja laukaisee yskää. Yleisin syy on allergeenit, maitotuotteiden saanti yöllä ja myös virusinfektion aikana.

 • Ei-tuottava yskä:

Tämä on hyödytön yskä, joka voidaan myös tukahduttaa.Sitä kutsutaan myös kuivakuumeeksi, joka ei tuota limaa yskimisen aikana.Kylmän myöhempi vaihe päättyy yleensä kuivaan yskään, koska kaikki lima on poistunut Muut hengitysoireet, kuten hengenahdistus, käheä ääni, myös merkitsevät tämän kuivan yskän mukana ja lisäävät kurkun ärsytystä

Katso lisää: Yskäsiirappien nimiluettelo

 • Lima yskä talvella:

Koska kehon puolustusmekanismi vähenee, liman tuotanto lisääntyy erityisesti talvella.

 • Hengenahdistava, kivulias yskä:

Synnynnäisestä sairaudesta johtuvan rintakehän ruuhkautumisen vuoksi, joka johtaa hengenahdistukseen ja tuskalliseen yskään.

 • Krooninen kuiva yskä:

Se on yleensä selittämätön yskä, lääkärit ovat havainneet, että krooninen yskä johtuu yliherkistä ylähengitysteistä.Tämä yliherkkyys lisää yskän riskiä, ​​vaikka pölyä tai kylmää ilmaa otettaisiin.

Hengitysvaikeudet:

 • Yskä hengityksen vinkumisen mukana:

Tämä on hyödytön yskä, joka voidaan tukahduttaa, jota kutsutaan myös kuivakuumeeksi, joka ei tuota limaa yskimisen aikana. oireita, kuten hengenahdistusta, käheää ääntä

 • Astmaattinen yskä:

Pitkäaikainen yskä on yksi keuhkoputkien yliaktiivisuudesta johtuvan astman tärkeimmistä oireista. Astmaatikoilla on tulehtunut hengitysteiden kulku ja rajoitettu keuhkojen alveolien laajeneminen. yskä, johon liittyy voimakas hengityksen vinkuminen.

 • Krooninen obstruktiivinen keuhkosairaus (COPD) Yskä:

Pitkäaikainen yskä on yksi keuhkoputkien yliaktiivisuudesta johtuvan astman merkittävimmistä oireista. Astmaatikoilla on tulehtunut hengitysteiden kulku ja rajoitettu keuhkojen alveolien laajeneminen. Keuhkoputket supistuvat, mikä johtaa yskä, johon liittyy voimakas hengityksen vinkuminen.

 • Keuhkoputkentulehdus Yskä:

Akuutti keuhkoputkentulehdus on keuhkoputken tulehdus, joka johtuu virusinfektiosta, virukset, kuten rinovirus, influenssa ja muut..

Bakteerit:

 • Hinkuyskä:

Kutsutaan myös hinkuyskäksi, joka on bakteeri -infektio, jota nähdään yleisimmin lapsilla. jatkuva hinkuyskä, kasvot muuttuvat punaisiksi tai violetiksi ja jotkut lapset ja aikuiset voivat oksentaa.

 • Keuhkokuumeen aiheuttama yskä:

Yskä on keuhkojen läpi kulkevien pienten hermopäätteiden aiheuttama refleksi, joka auttaa tuomaan esiin keuhkoja vahingoittavan materiaalin. Keuhkokuume on bakteerien aiheuttama sairaus, joka johtaa hengitysteiden tulehdukseen ja johtaa yskään ja ysköksen erittyminen, joka on yleensä ruosteista vihreää ja veressä. aikuisilla yleensä kestää 2-3 viikkoa parantua, vauvoille se on tappava sairaus.

 • Lantio yskä:

Tämäntyyppinen yskä esiintyy yleisimmin lapsilla, erityisesti alle kolmivuotiailla lapsilla, joilla on kehittymässä hengitysteitä. Lantio yskä alkaa normaalina yskänä, joka pahenee viikossa, mikä tulehduttaa hengitysteitä ja johtaa yskään, joka on kovaa ja muistuttaa haukkumista. Lapset kokevat raskasta hengitystä yskän jälkeen, mikä on tavallisesti voimakas ääni, jota kutsutaan myös nimellä “Stridor”. Tämä pahenee yöllä kehon lämpötilan noustessa ja ääni muuttuu käheäksi ja kireäksi. lievittää tai hengenahdistusta tai kehittyy sinistä tai harmaata ihoa kynsissä, suussa tai nenän ympärillä.

Ruoansulatushäiriöt:

 • Ruoansulatuskanavan re-flux-tauti (GERD) Yskä:

Ihmiset, joilla on krooninen gastriittiongelma, kohtaavat tämän tilan, tässä tilassa mahalaukun heijastavat takaisin suuhun kulutetun ruoan aiheuttaman happamuuden sekä mahalaukun happaman luonteen vuoksi. yleisin krooninen yskä Nature -lehdessä vuonna 2006 julkaistun katsauksen mukaan. tämäntyyppinen kouristuksellinen yskä johtuu syömisestä tai yöllä unen aikana, kun mahalaukku pulahtaa.

Lääkitys:

 • Lääkityksen aiheuttama yskä:

Yleisin krooninen ja jatkuva yskä on kokeneita ihmisiä, jotka käyttävät verenpainelääkkeitä, kuten ACE -estäjiä (angiotensiiniä konvertoivan entsyymin) estäjiä, jotka aiheuttavat bradykiniinin kertymistä hengitysteihin, mikä johtaa hengitysvaikeuksiin, ja myös beetasalpaajia, jotka liittyvät keuhkoputkien supistumiseen, mikä saa aikaan tarpeen poistaa Toinen yleinen lääke on nenän steroidit suihkussa.

Allergeenit:

 • Allerginen yskä:

Nenässä on herkkiä karvatuppia, kun niitä häiritsevät erilaiset ulkoiset tekijät, jotka johtavat allergiseen kylmään ja yskään.Tämä yskä on kausiluonteinen yskä, joka nähdään kevätkaudella.Jotkut ihmiset ovat hyvin herkkiä jopa ilmastolle, joka aiheuttaa kylmää ja yskää.

Yskän ehkäisy:

 • Tupakoinnin lopettaminen ja oikea ruokavalio auttavat ehkäisemään yskää aikuisilla. Lapsille on välttämätöntä noudattaa hyviä hygieniasääntöjä ja oikeita ruokailutottumuksia.

Oikean yskän tyypin diagnosointi ja hoito oikeilla lääkkeillä on avain lievään ja krooniseen yskään pääsemiseksi. Erityisiä korjaustoimenpiteitä lukuun ottamatta yskää voidaan hoitaa oireiden mukaan, joita esiintyy nielun rauhoittavilla, yskänlääkkeillä tai yskänlääkkeillä, kuten opioideilla, Ei-opioidit& antihistamiinit & Keuhkoputkia laajentavat aineet. Yskä on hyödyllistä tutkittaessa paksua limaa ilmakanavista, joita ei pidä tukahduttaa ja vetää pois, mikä johtaa siihen kertyvän liman ja bakteeripitoisuuden kertymiseen.