Förökande aloe vera -växt – är det bättre med sticklingar eller sticklingar?

Att underhålla en aloe vera -växt är enkelt. Att föröka dem är lite mer komplicerat. Till skillnad från andra succulenter och kaktusar är det svårt att odla en aloe vera från bara ett blad (skärning). Chansen att bladet faktiskt kommer att utveckla rötter och bli en frisk växt är liten. Därför förökar de flesta trädgårdsmästare aloe vera genom sidoskott, även kallade utlöpare eller kindels. Idag kommer vi att visa dig båda metoderna och ge dig tips om hur du sköter om de unga växterna på rätt sätt. Den bästa tiden att föröka sig är på våren eller sommaren när växten är i tillväxtfas.

Förök aloe vera -växt med bladsticklingar

Förökningsmetoden med sticklingar används för att föryngra en lagrad aloe. För att göra detta skärs några friska löv vid ytterkanten av ökenliljan. Även om det är möjligt att odla en aloe vera -växt från en skärning, är chansen att bladbildande rötter mycket små. På grund av den lagrade fukten tenderar plantans löv att ruttna innan de kan slå rot. Metoden är dock värd ett försök.

Aloe vera -skärande blad

Hitta ett blad på ytterkanten av aloe -växten som är minst tre centimeter lång. Skär bladet vid basen med en vass, ren kniv. Försök att klippa snett ner till stammen. Kniven måste vara mycket ren, annars finns det risk för att bladet smittas.

Låt arket lufttorka på en varm plats i några dagar tills det bildas en film över den skurna delen. Detta kan ta upp till två veckor. Denna film förhindrar mögelbildning och säkerställer att snittytan i marken inte ruttnar. Ett infekterat aloe vera -blad kommer inte att hålla länge.

Aloe Vera -växt och dess användningsområden för skönhet och hälsa

Aloe vera -växten – din personliga läkare för hemmet

Aloe Vera -växt – vård, applicering och dess underbara läkande egenskaper

Kaktusjord Aloe Vera Växtblad Sticklingar Lerkruka

Ta en kastrull med ett dräneringshål i botten. Om vattnet inte kan rinna kommer rötterna att ruttna. Detta kan leda till vattenloggning, vilket kan döda en växt – inklusive den härdiga aloe vera.

Fyll krukan med kaktusjord och fukta jorden väl. Om du inte har kaktusjord kan du förbereda ditt eget underlag genom att blanda krukväxtjord och sand i ett förhållande 1: 1. Överväg att först täcka krukans botten med grus eller krukor. Detta säkerställer bättre dränering och gör att vattnet rinner bättre. PH bör vara 6,0 till 8,0. Om pH inte är tillräckligt högt, tillsätt lite trädgårdskalk. Du kan köpa den i en trädgårdsbutik.

Lerpottens dräneringsskikt dräneringshål

Sätt in pappersarket i marken med långsidan nedåt. Se till att ungefär en tredjedel av bladet är täckt med jord. Överväg att först doppa det snittade bladet i någon typ av rothormon som främjar rotbildning. Om du inte har ett sådant växtmedel till hands, kan kanel eller honung också fungera.

Aloe Vera förökar bladsticklingar

Placera växten på en varm och solig plats och vattna försiktigt. Du bör hålla jorden konstant fuktig under de första fyra veckorna. När bladet är planterat, vänta tills jorden är helt torr innan du vattnar det igen. När plantan utvecklar rötter kommer den att krympa eller torka ut.

Kan aloe vera förökas i vatten??

aloe vera föröka sig i vatten, rötter i glaset

Kan aloe vera sticklingar slå rot i vatten? Vissa rapporterar i trädgårdsforum att de också har goda erfarenheter av denna metod. Det tog ungefär tre veckor att se rötter. Det är lämpligt att använda glasögon så att det inte hänger för mycket av skärningen i vattnet. Detta fungerar även om barnen separeras från moderplantan för tidigt och därför ännu inte har rötter.

Föröka aloe vera -växten genom sticklingar

Aloe Vera planta utlöpare föröka sig vid sommaren

Att odla en Aloe Vera -växt från en “Kindel” är en mer effektiv metod för vegetativ förökning. Moderplantan bildar dessa nya skott från cirka tre års ålder. De är vanligtvis mindre och ljusare i färgen. De kommer också att ha sina egna rötter.

Här är några tips att tänka på när du väljer en offshoot:

  • Barnet ska vara en femtedel av moderplantans storlek.
  • Välj en offshoot som har minst fyra blad och har nått en höjd av 4-5 centimeter.

Aloe Vera genom sticklingar multiplicera Kindel

Ta ut hela växten ur krukan. Detta kommer att göra det lättare att identifiera rötterna hos sticklingarna och moderplantans rötter. Du kan behöva skaka marken från rötterna för att få en bättre bild av avläggaren. Även om den är fäst vid moderväxten, bör den ha sina egna rötter.

Dela aloe vera försiktigt

Aloe Vera växter sticklingar barn separera multiplicera

Separera sticklingarna från moderplantan, men se till att rötterna förblir intakta. Avläggaren kan enkelt tas bort. Om det inte gör det måste du klippa av det med en vass, steril kniv. Sterilisera först kniven med alkohol eller varmt vatten. Låt snittytan torka några dagar innan du går vidare. Detta förhindrar infektion.

Separera aloe vera -utlöparna

Aloe Vera Kindel förökar sig på sommaren

Avläggaren måste ha några rötter. Så snart du har tagit bort avläggaren från moderplantan kan du lägga tillbaka den i krukan.

Gör sedan ett litet hål i marken och sätt in avläggaren i den. Hålet ska vara tillräckligt djupt för att rymma barnets rotsystem. Många trädgårdsmästare rekommenderar att doppa rötterna i rotväxthormon först för att uppmuntra rotbildning.

Täck rötterna med jord och lägg lite vatten på dem. Marken ska vara fuktig men inte flyta. Aloe Vera är en ökenväxt så den behöver verkligen inte mycket vatten. Placera växten på en solig plats och vänta en vecka innan du vattnar den igen. Du kan sedan vattna din aloe vera som vanligt.

Rätt vård för aloe vera -växten

Grooming aloe vera barbadensis växt hemma

Se till att din växt får mycket solljus. Helst förväntar sig aloe vera 8 till 10 timmar full sol per dag. Du kan uppnå detta genom att placera växten vid ett fönster i söder eller väster.

Vänta tills jorden är helt torr innan du vattnar den igen. När du vattnar växten, se till att jorden är helt genomblöt. Vattnet måste rinna fritt från krukan.

Aloe vera brukar sova under vintermånaderna. Så hon behöver inte så mycket vatten. Under sommarmånaderna behöver växten mer vatten, särskilt när det är varmt och torrt.

Aloe Vera unga plantor sticklingar multiplicerar krukor

Gödsla en gång om året på våren. Gödseln ska vara vattenbaserad och rik på fosfor.

Se upp för insekter, sjukdomar och svampar. Använd ett naturligt, organiskt bekämpningsmedel för att behandla skadedjur som t.ex. B. För att hålla mjölkfisk i avstånd. Du kan enkelt förhindra svampbildning genom att hålla jorden torr. Om du märker svamp kan du torka av dem med en bomullspinne och lite alkohol.

Aloe Vera lämnar tecken på växthälsa

Var uppmärksam på bladens skick. De är viktiga indikatorer på växtens hälsa och visar vad din aloe vera behöver. Aloe vera -blad bör växa upprätt eller uppåt. Om du märker att bladen blir tunna, tillsätt mer vatten till din aloe vera. Om bladen har en grund vinkel behöver växten mer sol.