Grönsaker på sensommaren – 12 sorter som du kan plantera

grönsaker i sensommar morötter paprikapumpasbetor

Du kan också skörda färska grönsaker på sensommaren. Så du kan fortsätta din passion till hösten. Det här är grönsaker som är särskilt planterade och odlade under den svalare säsongen. Till Grönsaker på sensommaren inkluderar kål, salladshuvud och rödbetor. Om du väljer sådana växter, var noga med att plantera dem under en period som gör att grönsakerna mognar före den första frosten. Så beroende på växtsäsong och klimatet i regionen du bor i, kommer du att bestämma när du ska så fröna. Fördelen med att plantera grönsaker på sensommaren är att du, till skillnad från tidig vår, inte behöver vänta på att jorden ska bli varmare. Det är dock en viktig sak du måste tänka på när det gäller golvtemperatur och det är att det inte är för varmt. Eftersom detta såväl som direkt solljus kan skada växterna. Hitta därför en skuggig plats eller säkra ett tak tills yttertemperaturerna sjunker lite.

Sensommargrönsaker – spenat

spenat sallad grönsaker i sensommar frö höst skörd

På sensommaren kan du plantera olika typer av spenat och lägga till dem i din dagliga meny. Spenaten som grönsak på sensommaren är en mycket snabbt växande växt och kan därför skördas efter bara en månad. Om du har lite tid kvar innan den första frosten kan du så om varannan vecka för att njuta av spenatskörden längre och till hösten.

Sallad som grönsak på sensommaren

salladsträdgård arbete vård tips sen sommar höst

Eftersom salladen inte gillar sommarvärmen kan du plantera den som grönsak på sensommaren. På så sätt kommer du att ha den perfekta ingrediensen för färska sallader, smörgåsar och andra rätter under lång tid framöver.

Grönsaker på sensommaren – schweizisk mangold

Mangoldsträdgårdstips röd gul grön sallad sensommaren

Swiss mangold planteras och skördas ofta på sommaren. Men det hindrar dig inte från att upprepa detta under sensommaren. Men välj så tidigt som möjligt för att garantera en rik skörd. I mildare regioner spelar dock inte tidpunkten någon roll, så att mangolden som grönsak på sensommaren också kan blomstra in på våren. Förutom den gröna varianten kan du också välja färgerna rött och gult. Dessa fungerar också som dekoration i din trädgård och är perfekta för hösten.

Grönsaker på sensommaren – morötter

morot rotfrukter sensommaren hälsosam kost vård tips

Morötter som grönsak under sensommaren får inte saknas när som helst, eftersom fördelarna med denna grönsaksort är välkända. Plantera morötterna med några veckors mellanrum och njut av en riklig skörd kontinuerligt. Du kan också kombinera fröna med salladen.

Rädisor som grönsak på sensommaren

Rädisa grönsaker i slutet av sommaren röda rotfrukter trädgård

Har du fortfarande några lediga platser i trädgården? Då är det bäst att fylla dem med rädisor som grönsak på sensommaren. De är en av de snabbväxande typerna av grönsaker och säkerställer den nödvändiga kryddigheten i dina sallader. För att säkerställa en oavbruten skörd sås de varannan vecka.

Grönsaker på sensommaren – kålen

kål sallad växter trädgård grönsaker lappvård tips

Kål är en av de grönsaker som älskar både höst och vinter. Och inte bara det, dess smak förbättras också kontinuerligt ju kallare det blir. Tack vare sina vackra löv är kålen också en fest för ögonen i din grönsaksträdgård på sensommaren och ger lite livlighet till resten av den allt mer nakna trädgården.

Palsternacka som grönsak på sensommaren

palsternacka rotfrukter i sensommaren hälsosam mat

Dessa rotfrukter är en av få som frosten inte skadar. Det är till och med ett faktum att dessa grönsaker smakar ännu mer utsökt på sensommaren efter den första frosten. De är kända för sin söta smak, vilket garanteras särskilt om palsternackorna inte är övermogna. De konsumeras ofta i kombination med potatis eller rödbetor.

Grönsaker på sensommaren – rödbetor

betgrönsaker på sensommaren vit skörd höst

Den första frosten har också en positiv effekt på betor. På grund av detta är hösten den bästa tiden att plantera denna grönsak. Betorna själva som grönsaker på sensommaren ska inte skördas för sent, det vill säga att de inte ska bli för stora. Under tiden kan du dock också konsumera bladen.

Purjolök som grönsak på sensommaren

purjolök grönsaker lök sensommar växter vitaminer

Purjolök, liksom alla typer av lök, gillar en svalare temperatur, men ska inte sås för sent. Anledningen till detta är att det tar längre tid att växa. Varaktigheten är minst 3 till 4 månader. Lägg purjolöken till de återstående grönsakerna på sensommaren och lägg till en trevlig smak på sallader och andra rätter.

Fänkål – grönsak på sensommaren

fänkål odla idé tips grönsaks lerkruka sommar höst

Fänkål som grönsak på sensommaren är ett bra val, särskilt i regioner med mildare vintrar. Och även om många inte riktigt vet vad de ska göra med denna grönsak, är det ett bra komplement till kål och purjolök.

Grönsaker på sensommaren – kinakål

kinesisk kål sallad grönsaker i slutet av sommaren trädgårdsarbete

Huvudkarakteristiken för kinakål är att den inte är lika känslig som andra kåltyper. Av denna anledning kan den klara det svalare vädret på hösten och är perfekt som grönsak på sensommaren. Du har valet mellan olika sorter, som du också kan kombinera med varandra. Om du bor i en svalare region, välj sorter som mognar snabbare.

Blomkål som grönsak på sensommaren

Blomkålsgrönsaker på sensommarväxten höstsommar

Blomkålen är mer för den mer erfarna trädgårdsmästaren, men definitivt värt ett försök. Problemet är att det är mer känsligt och skadedjur attackerar det snabbt. I svalare områden bör den sås i mitten av sommaren. I ett mildare klimat är det också tillräckligt att plantera blomkål som grönsak på sensommaren.

spenat morötter sallad sen sommar styrelse trä handduk