Plantera kinakål – ordentligt vård av det populära salladshuvudet

kinesisk kålväxt napa trädgårdssallads tips

Kinakålen är en salladstyp som är perfekt för odling på våren och sommaren. Varianterna inkluderar kinesisk senapskål eller Pak Choi, som har mörkgröna blad och en lösare form än kinakålen med sina ljusa blad och vita stammar. Kinakålen används ofta till sallader och smörgåsar, men är också lämplig för sautering, stekning och bakning. Om du är en fan av denna sallad och vill odla den, kommer den här artikeln att vara ämnet för dig Planterar kinakål kommer definitivt att vara till stor hjälp.

Plantera kinakål – vilken plats att välja i trädgården?

pak choi kinesiska kålväxter gröna blad vita stjälkar

Om du vill plantera kinakålen på våren måste du vänta tills temperaturen på natten inte längre sjunker under 10 grader. Annars är sensommaren särskilt lämplig och du får den första skörden under hösten. Välj en solig plats. Delvis skuggade platser rekommenderas också i heta områden. Marken ska vara rik på näringsämnen och inte skapa bakvatten. Dessutom borde ingen kål ha odlats i denna del av trädgården under de senaste två åren.

Plantera kinakål – Fröet och vården

ljusgröna blad kinesisk kål sallad växtvårdstips

Med allt detta i åtanke kan du börja plantera kinakål. Fröna kan sås på 6 mm djup till drygt en tum. Avståndet är cirka 2,5 till 5 cm i början. Detta utvidgas till 45 cm vid gallring. Med Pak Choi -sorten är dock ett avstånd på 20 cm tillräckligt. Du behöver bara befrukta växterna en gång under hela växtsäsongen. Det är också viktigt att sängen med kinakålen är fri från ogräs och hålls fuktig. Kinakål tar mellan 50 och 85 dagar att mogna.

Kinakål i en trädgård

trädgård grönsaker sallad kinesisk kål växter vård

Som med alla andra typer av kål är skadedjur angrepp efter att ha planterat kinakål inte direkt ovanligt. Skadedjuren är också i stort sett desamma. För att undvika spridning vid angrepp bör du kontrollera plantorna regelbundet. Om sjukdomar uppstår måste de behandlas omedelbart och de sjuka bladen tas bort.

Plantera kinakål – Den efterlängtade skörden

hälften kinakål korg korgverk lämnar friska vitaminer

För att skörda kinakålen, skär av huvudet på sallad när den har nått sin fulla storlek. Med pak choi, gör det här och skörda enskilda löv. Blommorna av denna sort är också ätbara. Skörden bör göras på hösten före den första frosten.

Bladen av pak choi kinakål

pak choi kinesiska kålväxter korgblad

Plantera kinakålen som ingrediens i sallader

salladsblad kinakål sallad smörgås ingrediens tips vård trädgård

Kinakålen är känd för sin goda smak

Förbered sallad kinesisk kålskuren träbräda hälsosam mat