Citronträd som krukväxt – Med rätt vård en frodig växande citrusväxt

citronträd som en krukväxt fruktvård

Citrusväxter är mycket populära på uteplatser eller i rummet. De grönskande växterna fascinerar med sina mörkgröna, blanka blad och intensivt doftande vita blommor nästan året runt. Med god omsorg kan du också njuta av mogna, saftiga frukter. Citrusträdet kan också få dig att drömma om söder i dina egna fyra väggar. Vi har skapat en kompakt guide för dig där du hittar mycket användbar information om citronträdet som krukväxt. Även om du inte har en grön tumme kommer du att känna och njuta av den ljusa medelhavsstilen.

citronträd i lägenheten vård ljus plats

Citronträd är utan tvekan en av de mest populära krukväxterna. Lämplig vård är nödvändig så att du kan njuta av skönheten i denna subtropiska citrusväxt länge. Eftersom det vanliga citrusträdet är för stort för en lägenhet med en höjd på upp till 4,5 meter, finns det speciella sorter, till exempel “citrus limon Meyer” och “citrus limon Ponderosa”, som är lämpliga för ett citronträd som krukväxt.

Citronträd för lägenheten – att välja rätt plats

Citronträd som en krukväxtplats solig ljus kruka

Precis som med andra växter är rätt plats initialt av avgörande betydelse för vården. Från subtropen, där solen skiner året runt och är varmt och fuktigt, behöver citronträdet mycket ljus. Om du vill ha citronträdet som krukväxt måste du organisera en ljus plats för det. Trädet kommer att känna sig hemma vid ett stort, söderläge fönster. Bristen på ljus kan vara problematisk för växten, särskilt på vintern. Bladen är bleka och trädet fäller dem ofta när det inte får tillräckligt med ljus. På sommaren kan du sätta citronträdet på terrassen. Solens strålar kommer att ha en positiv effekt på blombildningen och växtens tillväxt.

citronträd som en krukväxt vård ventilera vatten gödsla

Citroner gillar inte att stå i drag och föredrar högre luftfuktighet. Vanligtvis är luftfuktigheten i en lägenhet för låg för att växten ska trivas, vilket kan locka skadedjur som spindelmider och insekter. Ventilera därför rummet ofta och spraya citronväxten regelbundet med vatten.

krukväxter vård citronträd vård övervintrar

Plastkrukor eller hårt brända lerkrukor är lämpliga för citronträdets hinkodling. Fartygen ska ha vattentäta sidoväggar och bra vattendränering på botten. För att säkerställa att överflödigt vatten dräneras bort och vattentäppning förhindras är god dränering i plantkrukan av stor betydelse. Skikta därför små stenar som bottenlagret i hinken. Den speciella citrusväxtjorden innehåller ämnen där rötterna förses med syre. Annars gillar citrusväxter något sur jord.

Behåll citronträdet – vattna ordentligt och gödsla

Att odla citronträd själv fortsätter att vattna måttligt

Det bästa sättet att ta hand om citronträdet är att vattna och gödsla det ordentligt. Citroner gillar inte för mycket eller för lite vatten. Citronväxten ska vattnas måttligt på våren, sommaren och hösten. Gör fingertestet och låt det övre jordlagret torka något innan du vattnar nästa gång. Det är bäst att använda kalkfritt vatten för vattning. Regnvatten är jättebra.

citronträd krukväxt gödsla upprätthålla markens näringsämnen

Kranvatten ska först stå i några dagar så att kalken lägger sig på marken. Så fort vattnet rinner ut ur hålen i botten av grytan behöver du inte hälla mer. Ta bort överflödigt vatten regelbundet. Gödsla citrusträdet varannan till var tredje vecka med ett kvävehaltigt flytande gödselmedel som är lågt i fosfor. På vintern befruktas inte växten och hälls bara så att jorden inte torkar helt.

Repotera citronträdet regelbundet som en krukväxt

krukväxt citronträd ompottande vattenkruka

Citronväxten måste repottas vartannat till tre år. Om balen är helt rotad är omplottning nödvändig. I den nya skopan måste det vara 2-3 cm utrymme mellan rotklumpen och krukans kant. Den nya planteringen ska vara ungefär en tredjedel större än citronträdets rotkula. Ge sedan växten tillräckligt med tid att växa eftersom förändringarna i växtvärlden tar mer tid, särskilt om ljuset och temperaturen inte är somrig precis.

Skär citronträdet

Beskärning av citronträd sköter tunna skadade skott

Ett citronträd behöver inte beskäras som fruktträden, till exempel. Du bör skära ett citronträd om du vill ge kronan en viss form. Så att bladen inuti kronan får tillräckligt med ljus bör det bli ljusare mot insidan. Snittet stimulerar trädets tillväxt och grenens grenar. Ta bort skadade eller döda grenar. För tunna grenar kan också klippas ut eftersom de inte kan bära frukt. Korsväxande grenar kan också klippas av. Använd en skarp och ren sax och försök att alltid göra snittet vinkelrätt. Annars kan vatten samlas på skärytan. Du kan beskära ett citronträd antingen före blomningsperioden eller efter den huvudsakliga blomnings- och skördetiden.

Viloläge citronträd

Citronträd växt kruka vård fönsterbrädan ljus

Du måste övervintra citronträdens krukväxt vid temperaturer mellan 5 och 10 grader. Platsen ska inte ändras under viloläge. En solig vinterträdgård skulle vara perfekt. Vattna växten mycket sparsamt och befrukta den inte. Om många löv kasta under denna period finns det ingen anledning till oro. Vid låga temperaturer stoppar rötterna deras aktiviteter, vilket också är orsaken till den ökade förlusten av löv. Efter sina vinterkvarter måste citronträdet gradvis vänja sig vid solen igen.

Citronträdsjukdomar och skadedjur

citronträd krukväxt sjukdomar gula blad meyer citron

Särskilt under vinterkvarteren kan det hända att din citronträdplanta attackeras av skadedjur. Ett för fuktigt växtunderlag främjar utvecklingen av olika sjukdomar. Kontrollera regelbundet det exotiska, eliminera orsakerna till citronträdsjukdomarna och agera därefter. I grund och botten kan man säga att citronträd är ganska mottagliga för sjukdomar.

Citronträdsjukdomar skadedjur övervintrar spindelmider

Den som odlar ett citronträd som krukväxt och märker honungliknande, klibbig och glänsande utsöndring på dess löv måste kämpa med skalinsekter. Dessa ligger på bladets undersida och måste samlas upp. Oljiga medel hjälper vid svår angrepp. Om du märker vridna löv och övervuxna skott, är citronträdet infekterat med bladlöss. Du kan torka av den med fingrarna eller spraya den med en blandning av vatten och diskmedel. Tunna nät vid skottets spetsar, som vanligtvis förekommer under vintern, är ett tydligt tecken på att citronväxten är infekterad med spindelmider. En insekticid används vanligtvis för att bli av med spindelmiderna. Fel i vården, för låga rumstemperaturer, vattentäppning eller torrhet kan orsaka gulnande sjukdom. Detta kan kännas igen av gula eller ljusgröna blad och är ett säkert tecken på att växten inte absorberar tillräckligt med näringsämnen. I detta fall behöver citronträdet i grytan lämplig vård och rätt förhållanden.