De 10 bästa växterna och markskydden för trädgårdsvägar och stegplattor

Växter marktäcke varianter sorter för trädgårdsväg

Vandringsleder är en viktig del av alla trädgårdar. De tillåter passage från ett trädgårdsområde till ett annat genom att skydda växterna som blommor eller grönsaker. Dessa bör dock inte alltid vara av rent praktiska skäl. Med rätt val av växter kan du till exempel försköna dina trädgårdsvägar! Grönare eller planterade leder mellan stegplattorna ser snyggare ut och ger trädgården en extra touch av charm. I artikeln presenterar vi de 10 bästa växterna och marktäckarna du kan använda för att plantera dina trädgårdsvägar.

Markskydd är mångsidiga i trädgården

bästa växter marktäcke sorter plantering mellan leder

Vill du skapa en lättskött trädgård eftersom tiden för trädgårdsarbete är begränsad? Då har du kommit till rätt ställe med marktäckare. Dessa är låga växter som täcker marken och kan försköna tomma utrymmen i trädgården. Ett blommande marktäcke är också perfekt som gräsmatsersättare och växer vanligtvis mycket snabbare än andra växter. Dessutom är de flesta sorterna tillgängliga och garanterar en trevlig känsla när du går barfota genom trädgården.

Så om du letar efter lämpliga växter för gångstigar i trädgården, då gör du rätt val med marktäckare. Det är lätt att kliva på, så oroa dig inte för att barnen eller gästerna ska skada den. Men vilka marktäckningsvarianter passar bäst för detta ändamål? Nedan sammanfattar vi de mest populära av dem.

1. Blå bob frisyr

Markskydd mellan slitplattor, blå bobbleheads, små blommor

Blå bobblehead, även känd som Isotoma fluviatilis eller Pratia pedunculata, är en förtjusande, snabbt växande marktäcke med små, ljusblå blommor. Eftersom det är lätt att gå på, används det ofta för att plantera fogarna mellan stenplattor. Det blå bubbelhuvudet blommar från juni till september, så du har vackra trädgårdsvägar hela sommaren. Den maximala tillväxthöjden är 5-10 cm, beroende på sorten. Områden med sol eller halvskugga är de perfekta platserna för dessa växter. För en helt skuggig plats är de dock ganska olämpliga.

2. Sand timjan

Markskydd mellan fogar stegplattor Trädgårdsstig sand timjan

Sand timjan eller Thymus serpyllum är ett vintergrönt marktäcke med en höjd av 2 till 10 cm. För plantering av trädgårdsvägar och stegplattor är sorter som inte växer så höga särskilt lämpliga. De är också lättare att ta hand om och ser vackra ut mellan stenplattorna. Den marktäckande sandtimjan har de rosa eller lila blommorna som är typiska för växtsläktet och erbjuder ett blommande marktäcke från juli till september. Dessutom tolererar växten torka, har en behaglig doft och är väl lämpad för olika platser.

3. Stjärnmossa

Markskydd växt trädgård stig Sternmoos stenplattor

Låt inte namnet lura dig. Stjärnmossan eller Sagina subulata är inte en mossa i ordets strikta mening. Det är snarare ett marktäcke med små vita blommor som dyker upp på senvåren. Den lilla perennen är infödd i hela Centraleuropa och används ofta för att plantera trädgårdsstigar. Dess små löv bildar en mossliknande matta, därav namnet. När du väljer rätt markskydd för dina trädgårdsvägar bör du notera att stjärnmossan inte gillar torka eller överdriven fukt.

4. Riktig fjäderdynan

Äkta fjäderdräkt markskydd intressanta blad stegplattor

Leptinella squalida eller Genuine Feather Pad är en låg perenna som har sitt ursprung i Nya Zeeland. Fortfarande känd som en lutblomma, är växten lämplig som marktäckare för olika områden i trädgården. Dess blad är brungröna, stiftiga och liknar därmed mycket små ormbunkar. Till skillnad från timjan och blå bobbleheads har fjäderdräkten inte så uttalade blommor. De är huvudliknande och gula, blommar mellan juni och augusti, men förblir vanligtvis gömda under växtens gröna matta.

5. Krypande pistol

Krypande Günsel växt marktäckare på trädgården gångstigen

Om du verkligen vill ställa in scenen för dina vandringsleder i trädgården, är markskydd som växer lite högre precis det rätta. Creeping Gunsel (Ajuga reptans) kan till exempel bli mellan 10 och 30 cm lång och har ganska lila blommor. Den trivs på näringsrika, måttligt sura lerjordar och gillar ljus eller halvskugga.

6. Pennywort

Markskydd mellan fogstenplattor Pfennigkraut

Pennywort eller Lysimachia nummularia är också känd som mynt på grund av dess runda blad och blommor. Den kan snabbt plantera stora ytor och är ett utmärkt val för fogarna mellan stenplattor. De guldgula blommorna dyker upp mellan maj och juli och skapar underbara färg accenter i trädgården. Detta marktäcke gillar stenig till lerig jord med tillräckligt med fukt och är också härdig.

7. Matt sedum

Marktäcke växter trädgård väg matta sedum sedum

Mattum eller marktäckande sedumväxt är fortfarande känd under namnet Sedum och kännetecknas av tjocka löv och vackra blommor. Denna fleråriga är lättskött och gillar både torra och soliga platser. Blomningsperioden varar från juli till augusti och blommans färger kan vara vita, rosa, röda eller gula beroende på sorten. Som marktäckare är sedumväxten perfekt för användning mellan stegplattor som en gräsmatsersättning. Under optimala platsförhållanden kräver detta markskydd inte omfattande underhåll.

8. Blå blyrot

matchande växter markskydd blå blyrot

Ceratostigma plumbaginoides, eller blå blyurt, är faktiskt en ört som är lätt att ta hand om. Det används ofta som marktäckare, till stor del på grund av sina vackra gröna blad och små blå blommor. Växten gillar en solig plats, men kan också trivas i halvskugga. Det är också torktåligt. Blyrot kan lägga till en fin färg accent mellan stenplattorna i din trädgårdsstig.

9. Alpin dammantel

Marktäcke växter trädgård stig kant Alperna Lady mantel

Den alpina damens mantel eller Alchemilla alpina är en mindre art från släktet damens mantel. Den har vackert formade gröna blad och blommar med underbara gula blommor på sommaren. Soliga till delvis skuggade platser i trädgården är lämpliga som plats för detta marktäcke. Oavsett om det är mellan stegplattorna eller på kanten av trädgårdsstigen, ger den alpina dammanteln din trädgård en mycket speciell touch.

10. bobhår

grön grout trädgårdsväg grön bobbleheaded marktäckare

Soleirolia soleirolii eller helt enkelt bobbed head är ett marktäcke som täcker din trädgård med en vacker grön matta och får den att lukta vackert. Detta är en vacker prydnadsväxt som kan sätta gångstigen mellan rabatterna i rampljuset. På hösten blir de gröna bladen röda och ger lite färg till den övergripande höstbilden. Boblehuvudet är mycket lättskött och växer på både soliga och skuggiga platser.

Vill du försköna din trädgårdsstig och göra den till en höjdpunkt i utomhusområdet? Välj sedan ett av förslagen för marktäckning och använd den för att plantera gångstigen. Matcha färgerna med de andra växterna i trädgården och skapa din egen utomhusoas.