Gröna staketet med klätterväxter – vilka är bäst?

Trästaket gröna klätterväxter vajer töjda

Klätterväxter är ett bra sätt att försköna husväggar, väggar, staket, grindar eller pergolan. Tendrils som klättrar uppför ett staket är inte bara en riktig prydnad, de gör också din egen trädgård mer privat. Tyvärr kan vissa klätterväxter vara lika destruktiva som de är vackra och till och med skada trädgårdsstaketet. Så du måste se till att den valda växtarten är lämplig för staketgrönning. Här är några saker att tänka på innan du grönar ditt staket.

Klätterväxter som inte är lämpliga för grönare staket

Japansk kaprifol, Lonicera japonica

Snabbväxande, träiga klätterväxter och invasiva växtarter är ganska olämpliga för grönare staket. Medan många av dem ser vackra ut, kan de skada ditt staket och borde inte ens komma nära det.

Träklättringsväxter

Vissa träiga klättrare är trädgårdsmästares favoriter av goda skäl. Många av dem, som blåregn eller trumpetblommor, bildar vackra, doftande blommor som lockar kolibrier eller fjärilar. Men när dessa rankor sprider sig över ytan på ditt trästaket, kommer de att hålla överflödig fukt på träet. Detta öppnar dörren för att ruttna, liksom svamp, insekter och andra faror som kan orsaka skador på ditt staket. De vedartade rankorna utgör också ett problem: klätterväxternas starka trärötter kan komma mellan brädorna på ett trästaket eller i befintliga sprickor. Om luftfuktigheten förblir hög kan träet bryta under tryck. Framför allt bör du undvika snabbväxande träiga klätterväxter.

Kedjelänkstaket grönt blåregn silver regnklättringsanläggning

Invasiva arter

Många olyckliga husägare väljer en vacker klätterväxt men lär sig först senare att det är en invasiv art. Efter en kort tid visar det sig att de måste föra ett pågående krig med anläggningen så att de inte kväver hela trädgården. Sådana växtarter är till exempel fingerbladade Akebia (Akebia quinata), engelska murgröna (Hedera), klätterspindeln (Euonymus fortunei radicans) och den japanska kaprifol (Lonicera japonica).

Trästaket gröna metallspaljer klättringstrumpeter

Eventuella problem som kan uppstå med tillväxten av träiga rankor på ditt staket (fukt och den skada det orsakar) förvärras av de invasiva artens egenskaper. De växer snabbt, helt okontrollerbart och fyller varje kvadratcentimeter av det tillgängliga utrymmet. Detta inkluderar staket, gräsmatta, andra växter och träd, och till och med husväggen. Om så är fallet kan det bli ganska svårt att bli av med dessa växter.

Staketvänliga vinstockar

Staket grön klematis skugga klättring stöd trä staket

Materialet och typen av ditt fäktningssystem kommer att avgöra vilken typ av klätterväxter som enkelt kan växa på det. Även den mildaste av senor håller fukt på de delar av ditt trästaket som de berör. Stängsel av aluminium och plast svarar dock bra på de flesta klätterväxterna eftersom de är mer hållbara och väderbeständiga än trästaket.

Klätterväxter för trästaket

Om du äger ett trädgårdsstaket kommer de flesta typer av klätterväxter sannolikt att påverka stängslets livslängd. För att undvika ruttning, sprickbildning och andra strukturella skador bör du noggrant välja klätterväxterna för trästaket.

Trästaket grönt nasturtium nasturtium

De bästa klätterväxterna för trästaket är årliga, örtartade (inte träiga) klättrare. Deras stjälkar kan linda runt trästaketet men orsakar inte strukturella skador som de träiga sköldarna. Du kan styra deras tillväxt så att de växer runt staketstolparna eller längs toppen av staketet. På så sätt kommer växterna också att få mycket ljus.

Morgonhärligheter ipomea trästaket grönt creeper

Även om de bör tas bort i slutet av växtsäsongen, kombinerar årliga klätterväxter som morning glory (Ipomea), söt ärt (Lathyrus odoratus) och klättrande nasturtiums bra med staket. Dessa växter kännetecknas av en luftig, lätt vana, som minimerar fukt mellan växten och staketet. De odlas lätt från frön och kan nå svindlande 3 till 4,5 meter i längd på säsongens höjd. De erbjuder inte mycket integritet, men de utvecklar vackra blommor på sommaren som lockar fjärilar och fåglar. Trädgårdsmästare som vill variera sin plantering från år till år kommer att njuta av möjligheten att plantera en ny örtartad sort varje år.

Trästaket gitter söt ärta Söta ärtor Lathyrus odoratus

För staket av plast

Plaststaket är vanligtvis tillverkat av ett robust, väderbeständigt material och tål nästan allt. Så de problem som nämns som kan uppstå med trästaket gäller vanligtvis inte för trädgårdsstaket av plast.

På grund av deras hållbarhet är staket av plast idealiska för husägare som vill lägga mer integritet till sin egendom med klätterväxter. Den röda kaprifol (Lonicera brownii ‘Dropmore Scarlet’) eller clematis kan snabbt växa ett plaststaket. Dessa växter ger god integritet på kort tid och kan vanligtvis nå höjden på ditt staket inom den årliga växtsäsongen.

Plaststaket, vitt, träutseende, clematis, vintergröna, stora, violetta blommor

Även om de vedartade vinstockarna inte skadar plastens struktur när de växer, kan de fortfarande hålla fukt. Och en fuktig plats erbjuder perfekta förhållanden för en hel rad organismer – från mögel och gröna alger till skalbaggar. Lyckligtvis skulle grönska på ditt plaststaket inte vara ett stort problem. Till skillnad från trä har plast en icke-porös yta som inte missfärgas och är mycket lätt att rengöra.

Skydd av metallnät i metall

Å andra sidan kan ohyra vara ett problem. Fukten, de läckra botanikerna och den tuffa strukturen hos en buskig klättrare kan vara en artig inbjudan till skalbaggar som letar efter ett hem. Ta reda på vilka skadedjur som eventuellt kan angripa den valda klätterväxten och ta rätt steg mot insektsangrepp.

Clematis klätterväxt vitt metallstaket prydnadsstaket

För aluminiumstaket

Aluminium och metallstaket kan underbart prydas med klätterväxter. Deras hållbarhet och de mest vertikala stängerna utgör en utmärkt grund för ett “levande staket”. Wisteria, klättring hortensior, klätterrosor och andra tunga, träiga vinstockar som kan överväldiga de flesta typer av staket är perfekta för metallstaket. Aluminium tål lätt fukt och rost. Kedjelänkstaket kan också bli ogenomskinligt genom en vegetation med klätterväxter. Dessa växter kan bilda en tät integritetsskärm inom några växtsäsonger och ge din trädgård en ljus färg och en vacker doft. Klätterväxter med taggar fungerar inte bara som en fest för ögonen, utan också för att hålla oönskade gäster borta.

Metallstaket grönt Peggy Martin klätterros

Vad är skillnaden mellan klätterväxter och rankor

Det finns två olika typer av klätterväxter. Om du vill gröna ditt staket måste du skilja mellan de två.

Creepers – även kända som winders – är klätterväxter som drar upp ett stöd med hjälp av deras vridskott. Vridningar och lindningar behöver klättringshjälpmedel som pinnar, rep, spaljéer eller till och med pergolor.

Den andra typen är känd som självklättrare. I stället för stödstrukturer har de speciella vidhäftande organ (senor eller rötter) som de enkelt kan fästa vid fasader och murverk så att de kan växa uppåt.

Trästaket klättring stöd tråd rep diamantmönster

Creepers

Med ett stabilt stödhjälp kan rankor klättra över ett staket när varje ny skjuta sveper sig runt nästa. Till exempel den japanska blåregn (Wisteria floribunda), som är värderad för sina doftande, rosa, vita eller lavendelfärgade vårblommor. Wisteria floribunda når längder på 9 till 15 meter. Den doftande Clematis Armandii (Clematis armandii) är också en härdig, robust ranka som förblir grön även på vintern. Armand’s Clematis når en höjd av 4,5 till 6 meter när de är mogna.

Trästaket gröna klätterväxter klättringshjälp tråd

Klätterväxter

Vinrankor kan behöva lite hjälp först, tills de korta senorna fastnar på staketet. Efter det behöver de lite eller inget stöd för att klättra. När den unga växten är bunden med garn hittar den vanligtvis sin egen väg upp. Ett exempel på en robust vinstock är den självklättrande jungfruvinen (Parthenocissus quinquefolia), även känd som vildvin. Mauerwein är en snabbt växande klätterväxt med bronsfärgade blad som varierar från djupgrönt på sommaren till vinrött på hösten. Korallvinet (Antigonon leptopus) övertygar med sommarblommor i rosa – en stark, torktålig ranka.

Kinesisk stjärna jasmin vajer boxwood trästaket

Mest populära klätterväxter för staket

Kiwiträdet (Actinidia cinesis) är ett vackert tillskott till alla trädgårdar. Det kommer dock bara att bära frukt om du har en han- och en honväxt.

Clematis är mycket populär i Tyskland eftersom de blommar nästan året runt! Dessa är typiska klätterväxter för spaljéer och presenterar ett hisnande spel av färgerna rosa, lila och blått.

Trachelospermum jasminoides kinesisk stjärna jasmin

Klättringstrumpeter (Campsis radicans) är stora klättrare och blommar med orange / röda trumpetblommor på sommaren.

Jasminum nudiflorum, eller vinterjasmin, trivs bäst i solen eller halvskugga. Liksom vanlig jasmin producerar den känsliga stjärnformade blommor som kan ses från januari till mars. Denna färgintensitet i början av året hjälper dig att lysa upp din trädgård på tråkiga dagar. Även om den kan bli upp till 3 meter hög, rekommenderas beskärning efter blomningen i april.

Klättrande fikonträsstängsel gröna kvarhållningsorgan utan klätterhjälp

Hydrangea anomala subsp. petiolaris – Klätterhortensian med sina vita blommor är en prydnad i trädgården. Den dekorativa klätterbusken är härdig och lättskött.

Humulus lupulus ‘Golden Tassels’ är en kompakt sort med en slingrig vana.

Rosa ‘Zephirine Drouhin’ – En klätterros utan taggar med en stark doft. Den blommar från juni till oktober med djuprosa blommor.

Wisteria floribunda ‘Alba’ – Den vita japanska blåregn är ett fantastiskt dekorativt element.

De söta ärtorna (Lathyrus latifolius) blommar flera månader om året. Trädgårdsstängsel som inte är för höga är lämpliga som klätterhjälpmedel.

Aluminiumstaket grönt Ficus repens klättring fig

IPE trästaket klätterväxter trådklättringshjälpmedel

Jasminblommig nattskugga som klättrar jasmin Solanum jasminoides

Klätterrosor trästaket ros sort New Dawn

Bougenvillea Plant Trästaketstaket Romantiskt

Trädgård vägg bakgård trä lameller sekretess skärm klättring växter