Trädgårdsdekorationer gjorda av grönsaker – vilka sorter passar för detta?

planter kål rosa dekorativ idé design trädgård

Hur tänker du dig en vacker trädgård? Förvisso som en kombination av vackra, blommande växter och massor av grönt bladverk. Vill du ha några ätbara växter där också? Säkert! Från vackert doftande örter till bladgrönsaker, många ätbara växter visar fantastiska former, texturer och färger. Ett Trädgårdsdekoration gjord av grönsaker å ena sidan ger ditt trädgårdslandskap en unik skönhet, å andra sidan kan det ge en särskilt fräsch smak till dina rätter. Låt oss idag bryta gränsen mellan våra prydnads- och köksträdgårdar och se hur ätbara växter kan göra ett dubbeljobb genom att användas som trädgårdsdekorationer gjorda av grönsaker.

Trädgårdsdekoration gjord av grönsaker – blommande gräslök

Gräslök blommar trädgårdsdekoration gjord av grönsaker lila staket

Vid första anblicken kan du se en trädgård full av blommande blommor på den första bilden. Skulle du snälla titta närmare? Dessa attraktiva blommande växter är gräslök, vars blad vi ofta ser skurna i små bitar i köket och används vid matlagning. Som en trädgårdsdekoration av grönsaker är behållaren fylld med en visuellt tilltalande kombination av blommande prydnadsväxter, färgglada lövgrönsaker och kål.

Trädgårdsdekoration gjord av grönsaker – kryddlavendeln

lavendel lila kryddor trädgårdsdekoration gjord av grönsaker

De bästa ätbara växterna för en grönsaksdekoration är de som är lätta att odla och som relativt sällan angrips av skadedjur. Deras löv visar ibland mycket intressanta former, de är rufsiga, ojämna, taggiga etc. strukturerade, de är också färgglada och har till och med blommor. Med dessa egenskaper kan de ätliga växterna inte bara hitta in på vår tallrik, utan också försköna vår trädgård. Låt oss nu titta på några ätbara växter som har dekorativt värde?

Grönkål som trädgårdsdekoration gjord på grönsaker

grönkål idé trädgård dekorera lockade staket växter

Grönkål är en av de mest populära ätbara växterna i prydnadsväxter eftersom den är perfekt som dekoration av en grönsaksodling. De krullade bladen och de lila venerna är mycket attraktiva och ger textur och färgkontrast till trädgårdsutseendet. Den gröna och röda kålen visas här, här växer de tillsammans under blommande växter i en behållare. Det finns i princip två typer av grönkål: den typ som vanligtvis odlas för att äta och den typ som kan kallas prydnadskål på grund av de dekorativa bladen. Dekorativ kål är ätbar, men odlas främst för sitt utseende. Den har en bitter smak.

Trädgårdsdekoration av grönsaker – schweizisk mangold

Chard färgstark trädgårdsdekoration gjord av grönsaksblad

Den schweiziska mangolden är en annan ätbar växt som har ljusgröna blad på brokiga stjälkar. Bladvenerna pryder de tjocka bladen och gör växten mycket attraktiv för en trädgårdsdekoration av grönsaker.

Sallad och sallad som trädgårdsdekoration gjord på grönsaker

trädgårdsdekoration av grönsaker sallad grön rödkål

Färgglad sallad är utsökt och vacker. Alla salladsorter är väldigt lätta att odla, särskilt i blomkrukor. Så du kan enkelt använda salladen som en trädgårdsdekoration av grönsaker. Lummiga ätbara grönsaker, inklusive kinakål, kål och ärter, tjänar dubbla roller i denna trädgård. De ger en fin touch till trädgårdslandskapet och skördas och äts senare.

Örter för trädgårdsdekorationen gjorda av grönsaker

örter kryddor trädgård skapa dekoration idé tips

När det gäller trädgårdsdekorationer gjorda av grönsaker kan ingenting gå fel med örter. De är några av de enklaste ätbara växterna att växa i trädgården, antingen i behållare eller direkt i marken. Örterna kan också kombineras väl med andra prydnadsväxter och ätbara växter. Persilja används ofta som ett grönt grönsaksfyllmedel; deras rufsiga löv skapar stor strukturell kontrast till växter med större blad. Här planteras persilja, aeonium och agaves i en behållare.

Förutom persilja kan andra färska örter odlas i trädgården, till exempel grön och lila basilika, gräslök, rosmarin, salvia och timjan, som också är stora prydnadsväxter. Salvia, sallad och andra ätbara växter kan även kombineras med tulpaner och läggas till denna trio i terrakottakrukor.

Trädgårdsdekoration av grönsaker och frukter – fruktträd

äppelträd trädgård dekoration frukt frukt

Fruktträd ger skugga och skönhet med bonusen att de ger oss läckra frukter. Du kan få äpplen, aprikoser, körsbär, citrusfrukter, persikor och plommon från din egen trädgård om du tar hand om lämpliga träd där. Detta är också ett bra sätt att lägga till mycket skönhet i ditt landskap. Våren ger vackra blommor, sedan följer de attraktiva gröna bladen och färgglada frukterna.

Vårt tips för denna trädgårdsdekoration av grönsaker: Observera att träd som bär utsökt färsk frukt kräver mer underhåll och rengöring i trädgården.

Trädgårdsdekoration gjord av grönsaker – kronärtskockor

kronärtskocka grönsaksdesign trädgård idé

Kronärtskocka växter används alltmer för sitt dekorativa värde, med sina stora blad och levande lila blommor som gör dem pryda alla trädgårdar. De erbjuder bra konsistens och stark färgkontrast i grönsaksdekorationer. Du kan få de mogna kronärtskockhuvudena till ditt bord och sedan njuta av de slående lila blommorna. Till skillnad från många andra grönsaker är kronärtskockor fleråriga växter.

Kronärtskockväxten i denna säng är parad med blommande ettåriga, rosor och ett litet träd. Pepparväxter kan också ge skönhet med sina färgglada frukter.

Plantera olika sorters kål i trädgården

blommor dekoration kål sallad trädgård grönsaker

Ätbara växter, även om de planteras från grönsaker som trädgårdsdekorationer, behöver bördig jord för att visa sitt bästa. Så tillsätt kompost och gödselmedel till din jord varje månad för bästa resultat. Huruvida du äter dina ätbara prydnadsväxter är helt upp till dig. Men om du planerar att äta dem ska du inte använda insekticider om de inte är märkta för ätliga växter.

färgglad kål vit mörkgrön rosa trädgårdsdekoration gjord av grönsaker

Nästa gång du planerar att fylla i vissa områden i din trädgård kan du göra mer forskning om de ätbara växterna i plantskolan och sedan välja grönsaker för din trädgårdsdekoration. Läs lite specialistlitteratur och föreställ dig hur vackert ditt landskap kommer att se ut om du lägger till några ätliga växter där också.

blomkruka lera blommor stel pärlemor grönsaker mangoldkål

lockiga blad kål idé rosa grön dekoration trädgård