12 erilaista perunatyyppiä, joita et tiennyt – Faktan tarkistus

Perunat ovat maailman monipuolisin ainesosa keittiöissä. Olipa ainutlaatuisia leivontareseptejä tai tavallisia ja tavallisia curryja tai ruokailua, ne ovat pakollisia kaikille. Mutta tiedätkö, ei vain luultavasti sellainen kuin syöt, on olemassa erilaisia ​​perunoita maailmanlaajuisesti? Niin paljon kuin se on jännittävää ja järkyttävää, kyllä, se on totta! Todellinen perunan ystävä voi tietää tämän, ja nämä perunat ovat todellakin maukkaita ja täydentäviä reseptilistaasi.

Tänään kerro meille ja opi kaikkea maapallon läsnä olevista perunoista.

perunatyypit

Perunat ja niiden historia:

Tiedätkö, Peru on ensimmäinen, joka on viljellyt perunoita, jo vuosina 8000 – 5000 eaa. Inkan intiaanit Perussa viljelivät ensin vihanneksia, ja myöhemmin ne levisivät lopulta Eurooppaan. Perunat tuodaan Euroopassa alun perin Irlannista, ennen kuin ne leviävät muihin maihin. Hitaasti maanviljelijät ja maanviljelijät ymmärsivät, että nämä vihannekset ovat helppoja ja nopeita kasvattaa, ja alkoivat viljellä niitä valtavasti ennen kuin ne levitettiin maailmalle.

Perunaluokitukset:

Jos et vielä tiedä, perunoissa on erilaisia ​​luokituksia niiden rakenteen, ulkonäön ja lihan mukaan. Nämä perunaperheen luokitukset johtavat muunlaisiin perunalajikkeisiin. Täällä he ovat! Muista jälleen, että näiden kolmen luokituksen sisällä: tärkkelyspitoinen, vahamainen ja yleiskäyttöinen, sisällä on erilaisia ​​perunoita!

Tärkkelyspitoiset perunalajikkeet:

Kuten nimestä voi päätellä, tärkkelyspitoiset perunat ovat yleisimpiä kuivia perunoita, joissa on raskasta tärkkelystä. Ne ovat rakenteeltaan hyvin kuivia, murenevat nopeasti ja voidaan valmistaa helposti. Nämä ovat yleisiä tyyppejä, joita usein kohtaamme, ja niistä voidaan valmistaa perunamuusia, uuniperunoita jne. Paistettuna tärkkelyspitoiset perunat ovat uskomattoman herkullisia ja rapean tuntuisia ja makuisia, mutta sisältä pörröisiä..

Vahaperunat:

Näissä vahamaisissa perunoissa on todellakin huomattavasti vähemmän tärkkelystä. Ne ovat kuitenkin vahamaisia, ja niissä on korkea kosteus ja kermainen tunne. Perunan muoto rikkoutuu usein kypsennyksen jälkeen. Vahamaisia ​​perunoita käytetään usein salaatteihin, keittoihin tai vuokaisiin.

Monikäyttöiset perunat:

Nämä voivat nyt olla ihanteellisia kaikenlaisten perunaruokien leivontaan ja ruoanlaittoon. Ne ovat pörröisiä rakenteeltaan, sisältävät keskipitkän sisällön ja tärkkelyksen. Niissä on jopa kohtalainen vedenpinta, ja ne voidaan ihanteellisesti paahdettua, hauduttaa, paistaa tai leipoa.

Suosituimmat perunalajikkeet: nimet ja tyypit:

Maailmassa on useita satoja perunatyyppejä. Valitettavasti emme voi oppia kaikenlaisia ​​perunoita ja niiden lajikkeiden nimiä. Siksi keräämme ylös ja kokoamme tunnetuimmat ja suosituimmat perunat, joita usein kohtaamme tai jotka jo tiedämme, jotta voimme tehdä suosikkireseptimme. Tässä ovat sinulle sopivat yleiset perunatyypit ja ruoanlaitto!

1. Russet -perunat:

Ruskeat perunat

Nämä ovat ensimmäisiä yleisimpiä perunatyyppejä, jotka useimmat jo tietävät. Ruskeilla on tummanruskea iho ja ne ovat melkein havaittavissa, koska ne ovat keskikokoisia tai suuria. Tämän perunan sisäosat ovat pörröisiä, ja ne voidaan nopeasti keittää tai keittää. Voidaan valmistaa maukkaita ranskalaisia ​​perunoita tällaisilla valkoisilla lihaperunoilla tai perunamuusilla tai muilla friteerattuilla tuotteilla.

Rakenne: Tärkkelyspitoinen

Ihonväri: Tummempi tai keskivärinen ruskea

Lihan väri: valkoinen, vaalean värinen liha

Käyttää: Soseuttamista, paistamista, paistamista

Muut nimet, jos niitä on: Idaho Russet

2. Jewel Yams:

Jewel Yam

Vaikka nimi sanoo yam, se ei ole todellinen yam, jonka löydät markkinoilta. Jalokivijamsit ovat pehmeämpi, makeampi perunalajike, jonka tärkkelyspintainen rakenne on kosteaa ja pehmeää. Ne ovat pehmeitä ja maku on luonteeltaan hieman makea. Tällainen peruna ei sovellu paistamiseen; on kuitenkin täydellinen resepteihin, joihin liittyy murskaamista, leivontaa jne.

Rakenne: Tärkkelyspitoinen

Ihonväri: Ruskea, kuparin väri

Lihan väri: oranssi sävyinen liha

Käyttää: Soseuta, keitä ja paahda

Muut nimet, jos niitä on: Koru bataatti

3. Uudet perunat:

Uusi peruna

Varmasti suurin osa teistä ei ole kuullut tällaisesta lajikkeesta. Mutta kuten arvaatte nimellä, ne ovat nuorempia perunamuunnelmissa, jotka korjataan aikaisemmin kuin muut. Tämän vuoksi heillä on ohut ja herkkä iho, jonka sisällä on kermainen ja liukas liha. Iho voidaan myös helposti irrottaa; nuorempien perunoiden vuoksi ne eivät kuitenkaan kestä kovin kauan.

Rakenne: Vahamainen

Ihonväri: eri ihon värejä

Lihan väri: eri lihan väri

Käyttää: keittäminen tai höyryttäminen

Muut nimet, jos niitä on: Vauvan perunat

4. Kennebec -perunat:

Kennebec -peruna

Nämä Kennebec -perunat kuuluvat kokin suosikkityyppeihin ja -lajikkeisiin vihanneksissa. Ne sopivat täydellisesti paistettuihin tuotteisiin ja resepteihin. Kennebec -perunat auttavat saamaan reseptin sileäksi ja ihanteelliseksi makuksi suoraan viipaleista ranskalaisperunoihin. Tämän tyyppisillä perunoilla on pähkinäinen maku, tärkkelysvaikutelma ja ne ovat kosteita mutta rapeita kypsennettäessä. Rakenne pysyy hyvin yhdessä kypsennettäessä ja keitettäessä.

Rakenne: Monikäyttöinen

Ihonväri: Beige ja ruskea

Lihan väri: Vaalean valkoinen

Käyttää: Paistaminen, sirut ja viipaleet

Muut nimet, jos niitä on: ei mitään

5. Saksan perhosperuna:

Saksan Butterball

Tämä on toinen yleinen perunatyyppi. Se on väriltään keltainen ja tulee useimmiten keskikokoisista tai pienikokoisiksi, mutta ei kovin jättimäisiksi. Tämä peruna kuuluu keltaisten perunalajikkeiden alle, kun otetaan huomioon ihon väri ja rakenne. Saksalaiset perhosperunat ovat herkkiä ja sileitä ja antavat voimaisen maun. Tämäntyyppiset perunat ovat täydellisiä hyvän maustetun tai keitetyn maun ja herkkujen saamiseksi.

Rakenne: Monikäyttöinen

Ihonväri: Rusketus ja kultainen väri

Lihan väri: Keltainen liha

Käyttää: Keittäminen, mashing, paisti ja paistaminen

Muut nimet, jos niitä on: ei mitään

6. Yukon -kultaperunat:

Yukon kultainen peruna

Tämä on jälleen yksi yleisimmistä ja kuuluisimmista perunatyypeistä. Tämä peruna on monipuolinen, se voi olla täydellinen sekä paistamiseen tai leivontaan että höyryttämiseen ja keittämiseen. Yukon -perunat, kuten nimestä voi päätellä, ovat kullanruskeita. Nämä ihot ovat herkkiä ja herkkiä, eivät tarvitse erillistä kuorintaprosessia. Liha sisällä on kermainen, pehmeä ja täydellinen resepteihin.

Rakenne: Monikäyttöinen

Ihonväri: Kultainen väri

Lihan väri: Keltainen

Käyttää: Keittäminen, paistaminen, paistaminen, höyryttäminen

Muut nimet, jos niitä on: Kultaisia ​​perunoita

7. Red Bliss -perunat:

Punainen Bliss -peruna

Punaiset autuusperunat kuuluvat punaisten perunoiden tyyppiin. Nämä ovat vahamaisia ​​perunoita, niissä on korkea vesipitoisuus, kosteus, eikä niitä ole kovin vaikea valmistaa. Perunat ovat täydellisiä murskaamiseen ja syömiseen, ja ne ovat myös terveellisiä. Punainen iho ei tarvitse kuorintaprosessia erikseen, ja sisäliha on kermainen ja voinen. Punaiset autuusperunat ovat kuuluisia yksinkertaisimmista resepteistään, mukaan lukien vain keittäminen ja kulutus yrttien kanssa.

Rakenne: Vahamainen rakenne

Ihonväri: Punainen

Lihan väri: Vaalean valkoinen

Käyttää: Soseuta, keitä, keitä ja höyryttää

Muut nimet, jos niitä on: ei mitään

8. Violetit perulaiset perunat:

Violetti perulainen

Purppura Perun perunat, kuten nimestä voi päätellä, ovat peräisin Perun alueelta. Heillä on violetti iho ja liha sinertävän violettia sävyä, ihon pehmeä rakenne ja kuuluvat purppuraperunatyyppien alle. Nämä perunat ovat kooltaan suhteellisen pieniä ja rakenteeltaan tärkkelyspitoisia. Ne ovat yksinkertaisimpia perunoita ruoanlaitossa, ihanteellisia leivontaan ja murskaamiseen. Ne ovat putkimaisia ​​ja kuuluvat sormenperunan lajikkeeseen.

Rakenne: tärkkelyspitoinen

Ihonväri: Tumma varjostettu violetti iho

Lihan väri: violetti liha

Käyttää: Paahtaminen, paistaminen ja murskaus

Muut nimet, jos niitä on: ei mitään

9. Venäläiset banaaniperunat:

Venäläinen banaaniperuna

Venäläinen banaaniperuna on jälleen putkimainen ja kuuluu sormen lajikkeeseen. Niillä on keltainen liha ja banaanimuoto, kaareva ja taitettu ulkonäkö. Vahamainen kuvioitu ei kuitenkaan vaadi kuorimista, ja sitä voidaan käyttää keittämiseen kokonaisena tai paahdettuna. Ne ovat täydellisiä makealla makuyhdistelmällä, pehmeällä ja herkullisella voisella maulla. Kokeile niitä salaatteina, grillattuja tai paistettuja, ja kiität meitä myöhemmin!

Rakenne: Vahamainen

Ihonväri: Kultainen/ruskea/beige

Lihan väri: Keltainen

Käyttää: Grillaus, matala paista, kiehuva

Muut nimet, jos niitä on: ei mitään

10. Hannah Sweet Potato:

Hannah bataatti

Hannah -tyyppiset bataatit näyttävät kuitenkin hyvin samanlaisilta kuin valkoinen peruna. Ne ovat kuitenkin erittäin paksuja ja tiheitä. Nämä perunat, koska ne ovat kiinteitä, eivät yleensä rikko keitettäessä. Ne voidaan leikata ja kuutioida viipaleiksi ennen keittämistä tai perunoiden käyttöä, kun otetaan huomioon niiden paksu rakenne ja ulkonäkö. Samasta syystä myös Hannah -bataatit vievät enemmän aikaa ruoanlaittoon kuin muut kollegansa.

Rakenne: Monikäyttöinen

Ihonväri: Väri ruskehtava ruskea

Lihan väri: keltainen/kerma

Käyttää: Soseuta, paista ja hauduta

Muut nimet, jos niitä on: Makea Hannah, keltainen bataatti

11. Kaikki sininen peruna:

Kaikki sininen peruna

Nämä ovat ainutlaatuisia perunalajikkeita, joihin olet ehkä törmännyt. Täyssininen peruna näyttää erittäin tumman väriseltä violetilta, kun otetaan huomioon antosyaanien (antioksidantit) korkea pitoisuus. Näitä antioksidantteja on muissa hedelmissä, kuten mustikoissa ja munakoisoissa, ja samankaltaisia, väri näkyy tässä perunalajissa. Lisäksi nämä ovat pehmeitä ja sisältävät hieman enemmän tärkkelystä kuin muut. Siten ne sopivat täydellisesti leivontaan, ihanteellisesti loraantuna oliiviöljyllä tai voilla, yrteillä ja sitruunalla!

Rakenne: Monikäyttöinen rakenne

Ihonväri: Tumma violetti

Lihan väri: Violetista laventeliin varjostettu liha

Käyttää: Paistaminen, paistaminen, keittäminen ja paahtaminen

Muut nimet, jos niitä on: ei mitään

12. Punainen peukaloperuna:

Punainen peukalo

Nämä punaiset peukalotyypit kuuluvat erilaisiin punaisiin perunoihin. Ne kuuluvat sormitusluokkaan, ja niissä on putkimainen rakenne ja ulkonäkö. Ne ovat kuitenkin kooltaan pieniä ja näyttävät houkuttelevilta, ja niiden sisällä on kirkkaan punainen väri ja vaaleanpunainen liha. Punaiset peukaloperunat kuuluvat kokonaisuudessaan eksoottisten vihannesten luokkaan, koska ne ovat valinneet gourmet -resepteihin, murskaamiseen, leivontaan ja yleiseen monipuoliseen käyttöön. Keittoista salaatteihin nämä perunat antavat sekä ulkonäköä että makua. Tämä on suosittu kokkien valinta.

Rakenne: Vahamainen

Ihonväri: Punainen

Lihan väri: Vaaleanpunainen sävyinen liha

Käyttää: Keittäminen, paistaminen

Muut nimet, jos niitä on: ei mitään

Mielenkiintoisia faktoja perunoista:

Rakastamme kuulla asioita, joista emme ole edes kuulleet asioista, ja nyt tulee perunoiden vuoro. Tässä siis muutama mielenkiintoinen fakta.

  • Perunat ovat teknisesti vielä elossa, kun ostat niitä. Tiedätkö sen?
  • Nämä perunat ovat ensimmäisiä avaruudessa kasvatettuja vihanneksia.
  • On olemassa useita satoja perunoita, joista et ehkä ole edes kuullut. Kuulemme vain muutamia lajikkeita.
  • Perunat voivat muuttua vihreiksi, jos ne joutuvat liikaa fotosynteesiprosessiin.
  • Perunalastut, suosituin lisuke, jonka olemme koskaan kuulleet, on keksitty vain vahingossa (näyttää siltä)! Kokin piti kerran miellyttää työnantajaansa, joka ei pidä paksuista suuremmista kuutioista perunoista, jotka on keitetty. Hän kokeili muutamia reseptejä ja paistoi niitä vain suolalla ja yrtteillä tehdäkseen häneen vaikutuksen. Se on siinä; ne ovat nyt maailman kuuluisimpien ja suosituimpien välipalatuotteiden joukossa.

Tiesitkö, että maailmanlaajuisesti on niin paljon erilaisia ​​perunoita? No, emme tietenkään syö. Se on erinomainen jännittävä oppitunti myös meille. Mitkä ovat ajatuksesi? Kerro meille myös kommenttisi; rakastamme kuulla sinusta!

Vastuuvapauslauseke:

Tämä on yksinomaan opas perunatyypeistä vain tiedoksi. Tämän artikkelin mielipiteet ja yleiskatsaus ovat peräisin eri lähteistä verkossa. Kirjoittaja ei takaa tai lupaa tässä artikkelissa esitettyjen tosiasioiden oikeellisuutta.