6 diabetetyyppiä aikuisilla ja lapsilla

Yksi kroonisista sairauksista on diabetes, jossa keho joko ei voi käyttää kehossa tuotettua insuliinia tai ei pysty tuottamaan insuliinia. Insuliini on eräänlainen hormoni, jonka tiedetään kontrolloivan veren glukoositasoa. Insuliinia tarvitaan elimistössä energian vapauttamiseen käyttämällä kehossa olevaa sokeria.

Diabetes aiheuttaa korkeita verensokeriarvoja, jotka voivat vahingoittaa ihmisen verisuonia, elimiä ja hermoja. On olemassa lukuisia diabeteksen tyyppejä, ja sen määrittäminen, mistä henkilö kärsii, on erittäin tärkeä rooli. Geneettinen oireyhtymä ja leikkaukset voivat myös johtaa diabetekseen.

Kuinka monta diabetetyyppiä on olemassa??

Diabeteksen tyypit

Tyypit diabetes mellitus

Diabetesmellitus tai diabetes ovat 6 tunnettua tyyppiä, mutta harvat niistä ovat yleisempiä kuin toiset. Yksityiskohdat niistä ovat alla:

1. Tyypin 1 diabetes:

Tyypin 1 diabetes on yksi yleisimmistä diabetetyypeistä, joka ilmenee, kun immuunijärjestelmä hyökkää vahingossa ja tappaa haiman läsnä olevat beetasolut. Haima elin, joka löytyy mahalaukun takaa ja vapauttaa hormoneja ruoansulatuskanavaan. Tämä aiheuttaa hyvin vähän insuliinin vapautumista kehoon ja siten sokeritasot kerääntyvät ihmisen vereen sen sijaan, että ne muuttuisivat energiaksi ja kuluvat loppuun. Noin 5-10 prosentilla diabeetikoista tiedetään olevan tyypin 1 diabetes. Yleensä tämä sairaus kehittyy lapsuudessa tai murrosiässä. Sitä kutsuttiin aiemmin insuliiniriippuvaiseksi diabetekseksi tai nuorten diabetekseksi.

Alkuvaiheen oireita ovat vakava sairaus, joka johtuu äkillisestä korkeasta verensokerista. Jotkut tutkijat jopa ajattelevat, että tämä on geneettinen sairaus, kun taas toiset uskovat, että se johtuu viruksesta, joka saa immuunijärjestelmän hyökkäämään haimaan.

2. Tyypin 2 diabetes:

Tyypin 2 diabetes on diabetes, jota tavallisesti esiintyy ylipainoisten ihmisten keskuudessa. Tämä tapahtuu, kun keho ei käytä vapautunutta insuliinia oikein tai ei käytä insuliinia kokonaan. Väärä käyttö aiheuttaa sokerin kertymistä vereen aiheuttaen diabeteksen. Tämä tyypin diabetes on yleinen kaikkien keskuudessa ja noin 80-90 prosentilla diabetesta sairastavista tiedetään olevan tyypin 2 diabetes. Tämä on yleistä aikuisilla, mutta joskus jopa lapset kärsivät samasta, mutta tämä tapahtuu harvoissa tapauksissa. Tämä tunnettiin aiemmin nimellä insuliinista riippumaton diabetes tai aikuisten puhkeaminen. Taudin pahentuessa haima tuottaa yhä vähemmän insuliinia, joka voi vahingoittaa kehoa suuresti, ellei sitä hillitä ja hoideta ajoissa.

Oikea ateriasuunnittelu ja liikunnan lisääminen päivittäiseen rutiiniin auttavat sinua varmasti hallitsemaan tätä ongelmaa. Voit jopa mennä insuliini-injektioille, jos olosuhteet eivät ole hallittavissa.

Ero tyypin 1 ja tyypin 2 diabeteksen välillä

Tyypin 1 diabeteksen tyypit ovat yleensä elinikäinen sairaus, koska haimasolut tuhoutuvat ja sinun on otettava insuliinikuvia tai insuliinipumppuja tarvittavan insuliinimäärän pistämiseksi elimistöön. Tämän lisäksi on huolellisesti kiinnitettävä huomiota terveelliseen ruokavalioon ja erilaisten harjoitusten lisääminen päivittäiseen rutiiniin auttaa myös estämään epätavallisia verensokerin vaihteluita.

Tyypin 2 tauti on pohjimmiltaan elämäntapa, koska se johtuu istumisesta, tavasta olla osallistumatta mihinkään liikuntaan tai fyysiseen toimintaan ja olla ylipainoinen. Perinnöllisyystekijä liittyy myös sen esiintymiseen. Jos vanhemmalla on tämä sairaus, on havaittu, että lapsi kärsii siitä myös myöhemmässä elämänvaiheessa.

3. Raskausdiabetes:

Raskausdiabetes esiintyy raskauden aikana. Tämä diabetes kehittyy raskauden kolmannen kolmanneksen aikana, joka on 24–28 viikkoa. Se häviää yleensä vauvan syntymän jälkeen, mutta joskus lisää tyypin 2 sairauden riskiä myöhemmässä elämänvaiheessa. On havaittu, että mitä vanhempi nainen on raskauden aikana, sitä suurempi on riski sairastua raskauteen raskauden aikana. Se on luonteeltaan väliaikainen, koska se katoaa vauvan syntymän jälkeen. Yleinen raskausoire on diabetes mellitus. Tätä tautia ei pidä ottaa kevyesti, koska se voi vaarantaa sekä vauvan että äidin hengen.

Voit yrittää hallita tätä tilaa muuttamalla elämäntyyliäsi, harjoittelemalla päivittäin ja ottamalla lääkkeitä ja insuliini -injektioita. Kaksi viimeistä vaihtoehtoa on vältettävä mahdollisimman paljon. Noin neljä prosenttia kaikista raskaana olevista naisista kärsii tästä taudista. Hyvää hoitoa ja asianmukaista seurantaa tarvitaan äidin ja sikiön suojelemiseksi.

4. Tyypin 3 diabetes:

Tyypin 3 diabetes on otsikko, jota on ehdotettu Alzheimerin taudille, joka johtaa aivojen insuliiniresistenssiin. Tutkijat ovat havainneet, että tyypin 2 diabeteksesta kärsivillä ihmisillä on haimassa haihtuvia proteiineja, jotka tunnetaan amyloidibeta -nimisenä. Nämä ovat verrattavissa proteiinikerrostumiin, joita löytyy Alzheimerin taudista kärsivien ihmisten aivokudoksesta. Alzheimerille on ominaista muistin menetys ja sekavuus. Yli 65 -vuotiaat ihmiset kärsivät yleensä tämän tyyppisestä diabeteksesta. Se voi vahingoittaa aivojen soluja ja hermoja, mikä puolestaan ​​voi johtaa puhevaikeuksiin ja unohduksiin. Tyypin 2 taudin ja Alzheimerin yhdistelmää kutsutaan tyypin 3 diabetekseksi.

5. Kaksoisdiabetes:

Kaksoisdiabetes on tyypin 1 ja tyypin 2 diabeteksen yhdistelmä. Tässä taudissa kärsivälle kehittyy insuliiniresistenssi ja tyypin 2 taudin keskeiset piirteet. Tässä tapauksessa yleisin syy insuliiniresistenssiin on liikalihavuus.

6. Hauras diabetes:

Hauras diabetes tunnetaan myös nimellä labiili diabetes. Hauraasta diabeteksesta kärsivät ihmiset kohtaavat äärimmäisiä ja toistuvia veren glukoosipitoisuuden vaihteluja, hypoglykemiaa ja hyperglykemiaa. Suurin syy sen esiintymiseen on imeytymisongelmat suolistossa. Tämä sisältää imeytymiskysymysten, lääkkeiden yhteisvaikutusten, hormonien toimintahäiriöiden ja vatsan tyhjenemisen viivästymisen. Se aiheuttaa vakavia alhaisia ​​verensokeritasoja, jotka voivat myös aiheuttaa lisämunuaisen ja kilpirauhasen ongelmia. Se liittyy myös psykologisiin ongelmiin, kuten masennukseen ja stressiin. Hauras diabetes esiintyy harvoin. On havaittu, että 3 tuhannesta diabetespotilaasta kärsii hauraasta diabeteksesta.

Diabetes on erittäin vakava sairaus. On hakeuduttava välittömästi lääkärin hoitoon. Elämäntapasi muuttaminen ja päivittäinen harjoittelu voivat myös auttaa sinua parantamaan kuntoa ja vähentämään sen haittavaikutuksia.