Att äta potatis kan öka risken för tre allvarliga hälsotillstånd

Som en basföda är potatis hälsosamt på grund av deras näringsämnen – men i måtta. För om du överdriver det med konsumtionen av potatis kan du öka risken för tre allvarliga hälsotillstånd, förklarar Harvard Health. Anledningen till detta är den höga kolhydrathalten. Men vad är risken att äta för mycket potatis? Du kommer att ta reda på det i följande rader.

Äter potatis i stora mängder: diabetes och fetma

Att äta potatis i för stora mängder ökar risken för sjukdom

Kolhydrater smälter mycket snabbt av kroppen. Som ett resultat stiger och sjunker blodsocker och insulin snabbt. På grund av detta är rotfrukterna också högst upp på listan för det glykemiska indexet. Detta påverkar blodsockernivån och kan på sikt leda till typ 2 -diabetes. Den snabba matsmältningen av grönsakerna säkerställer också att du blir hungrig igen kort tid senare. Så potatis fylls inte länge. På grund av detta är fetma en annan riskfaktor.

“Berg-och-dalbana-liknande effekt av en hög glykemisk belastning på mat kan få människor att känna sig hungriga igen strax efter att ha ätit, vilket sedan kan leda till överätning”, varnar Harvard Health. “På lång sikt kan dieter med hög potatis och liknande lättsmält, högkolhydratmat bidra till fetma, diabetes och hjärtsjukdomar.”

Potatis med måtta för viktkontroll

Potatisen innehåller mycket kolhydrater och kan leda till fetma

En studie publicerad i New England Journal of Medicine spårade kost och livsstilsvanor hos 120 000 män och kvinnor i upp till 20 år. Hon fann att människor som ökade sin pommes frites konsumtion, åt mer potatismos eller bakad potatis, gick upp i vikt med tiden. Däremot fick de som minskade mängderna eller ökade mängden andra grönsaker mindre vikt.

Ökad risk för hjärtsjukdom

Stora mängder potatis tillbehör höjer blodtrycket

I tre stora Harvard Medical School -studier på 187 000 män och kvinnor jämförde forskare människor som åt mindre än en portion bakad, mosad eller kokt potatis, pommes frites eller chips per månad med dem som åt fyra eller fler portioner per vecka tog. De med de större mängderna var upp till 11 procent mer benägna att utveckla högt blodtryck. För pommes frites var det hela 17 procent.

Victoria Taylor, ledande dietist vid British Heart Foundation, påpekar dock att studiens natur har vissa begränsningar. ”Den här typen av studier kan bara visa en länk, inte orsak och verkan. Så vi kan inte dra slutsatsen att potatis orsakar högt blodtryck, och vi kan inte förklara orsaken till studieresultaten. “

Om du äter för mycket potatis kan det leda till typ 2 -diabetes

Studie från New England Journal of Medicine