Influensa eller förkylning: kroppens svar på influensa kan också blockera andra virus, enligt ny studie

Det finns goda nyheter för alla som är oroliga att influensa eller förkylning kan förstöra högtiden. Människor är mycket mindre benägna att nysa och hosta under de kalla dagarna. Forskare misstänker att influensasäsongen skyddar människor från förkylningar. En studie tittade på den dramatiska årliga minskningen av förkylningstiden mellan oktober och maj.

Antingen influensa eller förkylning

Kvinna som ligger i sängen med influensa eller förkylning och feber som blockerar rhinovirus

Forskare har funnit att personer som är smittade med influensa, varav tre fjärdedelar inte blir sjuka, kan skyddas mot rhinovirus, som är den främsta orsaken till förkylning. Så du måste ha särskilt otur för att bli förkyld och få influensa samtidigt. Faktum är att forskarna fann att influensa minskade risken för att bli smittad med ett kallt virus.

I en nioårig studie av 36 000 personer med virus i luftvägarna fann forskare att endast åtta procent av dem drabbades av två virus samtidigt. Patienter med influensa var 70 procent mindre benägna att bli förkylda än de med andra virus.

Även om det är viktigt för utsatta människor som barn, över 65 -talet och gravida kvinnor att få influensavaccinet för att skydda sig mot farliga komplikationer, måste friska vuxna ta risker. Det kan dock finnas en fördel nu. Experter tror att kroppens svar på influensan i luftvägarna kan blockera infektionen från det kalla viruset.

Optimistiska forskningsresultat

Vaccination mot influensa utförs årligen av hälsoorganisationen

”Det är ett anmärkningsvärt fynd från vår studie att rhinoviruset, som normalt orsakar förkylning, minskar på vintern när influensaaktiviteten ökar. ”Precis som lejon och hyenor tävlar om livsmedelsresurser i Masai Mara, tror vi att sådana virus kan konkurrera om resurser i luftvägarna. "Eller så kan immunsvaret mot influensa också avvärja förkylningar." Det är vad Dr. Sema Nickbakhsh, huvudförfattare till studien vid University of Glasgow Center for Virus Research.

litet barn med förkylning eller influensa som bekämpar influensavirus med medicinering

Detta är den första studien på patienter som har testats för 11 virus samtidigt under en lång tid. Om båda virusen har problem samtidigt kan detta förklara varför barn under fem år är mer benägna att bli förkylda. Så äldre studenter tillhör den åldersgrupp som är mer benägna att drabbas av influensa.

Experter tillbringade nio år med att modellera 11 virusinfektioner och fann att endast influensa A, en stam som inkluderar svininfluensa och rhinovirus, hittades sällan tillsammans. Detta kan förklara varför förkylningen minskade under svininfluensan 2009. Så influensan kan också vara celler i luftvägarna "dörr" på utsidan som släpper in andra virus.

Kroppen producerar en kemikalie som kallas interferon för förkylning som ett kortlivat immunsvar orsakat av influensa de första dagarna. Detta kan också erbjuda skydd mot förkylning. ”Mitt team genomför för närvarande experiment för att förstå hur virus, inklusive influensa och rhinovirus, interagerar. Det är vad Dr. Pablo Murcia, Seniorforskningsförfattare vid University of Glasgow.

influensa och kyla kan inte existera i kroppen samtidigt

"Om vi ​​förstår hur virus interagerar och hur vissa virusinfektioner gynnar eller hämmar varandra kan vi kanske utveckla bättre sätt att bekämpa virus.." Du hittar länken till studien här.